Міфи та Легенди 5 клас НУШ

Про матеріал
Очікувані результати. Учень / учениця розуміє та відтворює зміст художнього тексту, висловлює власне ставлення до почутого / прочитаного; вичерпно відповідає на запитання за змістом художнього тексту; висловлює власні враження від прочитаного / почутого; виявляє і відтворює прихований зміст художніх текстів; висловлює власні судження про художню правду і домисел; добирає ілюстрації до художніх творів і пояснює їхню роль для поглиблення сприйняття художнього тексту; характеризує особливості форми художнього тексту, зумовлені змістом; розрізняє художні тексти різних жанрів; унаочнює та візуалізує художній текст (самостійно або з допомогою інших осіб), використовуючи малюнки, світлини тощо для відтворення змісту; виявляє готовність сприймати художній твір як структуру, відкриту до читацьких інтерпретацій у часі та просторі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфи, казки і легенди як джерела пізнання світогляду наших предків, їхніх уявлень про світобудову, роль людини в земному світі та закони її співжиття з різними царствами природи. Міфи «Сокіл-Род» та «Дерево Життя». НУШ5 клас

Номер слайду 2

Міфи і легенди пояснюють походження певних явищ-стверджує істинність подій;-підкреслює недостовірність оповіді;-зображує події локального масштабу.-пояснює появу чогось всесвітнього чи загальновідомого. Міф: Легенда:

Номер слайду 3

Міф “Сокіл –Род”Колись у цей безладний, однак могутній зародок майбутнього життя, з далекого Старого світу, з вічності у вічність, прилетіло всевидяще Око, аби утворити Новий світ. Те Око було завжди, бо було вічне. Бездонну прірву могутнього Хаосу своєю всевишньою силою пронизало божественне Око, і враз спинилося та пустило сльозу. З тієї кришталевої чистоти народився птах, на ім’я Сокіл — речник Божий. Його священний дух осяяв сім’я тієї безформної маси, аби зародити свідомість та буття. З грізним рокотом на те божественне сяйво ринула жахлива лавина безпробудної тьми, щоб опоганити та затьмарити золотаве пір’я першоптаха.

Номер слайду 4

Словникова робота. Волхви — давньоукраїнські жреці, носії релігійних знань, мудреці, віщуни, знахарі. Оріана — в українській міфології — країна орачів; поетична назва України. Заратустра — давньоіранський релігійний діяч.

Номер слайду 5

За назвою передбач, про що йтиметься у творі. Прочитай текст. Чи збіглися твої здогадки з його змістом?Сокіл-Род На початку була Пітьма, вічна й безмежна. Ні Землі, ні неба, ані Сонця. Тільки Око пронизувало холодну нескінченну ніч. З Вічності воно летіло у Вічність. Через безмір часу, так і не знайшовши краю пітьми, Око спинилося. І пустило Сльозу. З неї вродилося диво — Першоптах і Першобог Сокіл. Його золотаве пір’я осяяло непроникну ніч, він розправив крила і закружляв над Оком. І пустив Сокіл Золоту Сльозинку, і впала вона на Око.

Номер слайду 6

Вмить розрослося воно у великий острів серед мороку. І пустив Сокіл Срібну Сльозинку, і впала вона посеред острова, й утворилося озеро Живої Води. І пустив Сокіл Зелену Сльозинку, і проросли з неї дивовижні квіти та густі високі трави на берегах озера. Тоді Сокіл сів між квітами й став думу думати...

Номер слайду 7

Бесіда за змістом— Що летіло у вічній і безмежній Пітьмі? — Куди воно летіло й звідки? —Яке диво вродилося зі сльози, що впала з Ока? — Скільки сльозинок пустив Сокіл-Першобог? Які це були сльозинки? — Куди вони падали, і що з них утворилося? — З якої сльозинки утворилися “дивовижні квіти та густі високі трави на берегах озера”? — Що утворилося зі Срібної Сльозинки?

Номер слайду 8

Бесіда за змістом. Поясни, чому в міфі Сокола названо Родом. Відповідь підтвердь рядками з тексту. Підтвердь або спростуй думку, що першобогом наших предків було Око. Прочитай уривок на доказ своєї думки. Яка головна думка твору? Усно опиши ілюстрацію до міфу «Сокіл-Род»

Номер слайду 9

З міфу про Сокола-Рода ти дізнався/дізналася, як утворився Всесвіт, земля, вода, рослинність. У міфі про Першодерево зображено, як Сокіл-Род упорядкував світоустрій. Відгомін про міфологічне Першодерево, або Прадуб, можемо зустріти й нині у весільних обрядах, народних традиціях зимового й весняного циклу. Про них поговоримо згодом, а зараз прочитай два варіанти міфу про Першодерево — «Прадуб» і «Дерево життя».

Номер слайду 10

Словникова робота. Ирій, або ірій, або вирій — перша земля, острів у Всесвіті, де росте Першодерево світу; назва місця перебування душ предків.

Номер слайду 11

Прадуб. Довго думу свою думав Сокіл. Тьма часу минула.І зніс Сокіл золотий жолудь. І сталося диво: виросло з того жолудя розкішне й могутнє Першодерево. Дуб-Стародуб.І наче зорі розцвіли на його крислатому гіллі: то вродили молодильні яблука — плоди невмирущості. Стало довкола світло й весело. Тоді злетів Сокіл на вершину Першодерева й сказав: «Я створив Ирій. Тут моє місце на віки вічні. Звідси я творитиму Світ».

Номер слайду 12

Бесіда за змістом— Упродовж якого часу Сокіл думав свою думу? — Яке диво сталося, коли Сокіл зніс жолудь? — Що у міфі названо плодами безсмертя? — Як ви розумієте слова, сказані Соколом на вершині Першодерева?

Номер слайду 13

Світове́ де́рево, Ві́чне Де́рево Життя́ — поширений мотив міфологій та релігій, символічна модель космосу. Світове дерево слугує уособленням єдності світобудови, де його корінню відповідає потойбіччя, підніжжю стовбура — світ людей, а кроні — світ богів.

Номер слайду 14

Світове дерево в українській культурі відоме як Дерево чи Древо Життя, що росте посеред Вирію (дохристиянського аналога Раю), уособлює єдність трьох світів — небесного, земного і підземного (потойбічного). В образі дерева поєднались уявлення про час, простір, життя і смерть.

Номер слайду 15

Дерево життя Тож стало у світі світове дерево, яке на землі люди стали називати Деревом Життя, Небесним Деревом, Деревом Пізнання, а ще Райським Деревом, бо там є Рай, з якого вийшла перша людина. У його божественному світлі поєднався живий та неживий світ зі світом духів та богів, бо первовічне дерево складається із Золотого Трисуття життя: крони — де живуть боги, бо то їхній духовний світ — Прав; стовбура — там земне життя людей у просторі із сонцем, світ Яв; коріння — то потойбічний, підземний світ — Нав. Там на Золотій горі найважливіша таїна великого початку народження Всесвіту, там — Сокіл-Род, який своїм Золотим Трисуттям утверджує Любов до всевишньої сили батька, матері та дитини заради минулого, сучасного та майбутнього світу в житті.

Номер слайду 16

Поміркуй над прочитаним1. Запиши в робочий зошит всі назви Першодерева, використані в міфах «Прадуб» та «Дерево життя».2. Розглянь зображення Першодерева — зменшеної копії Всесвіту. Намалюй Першодерево в робочому зошиті. Поряд напиши, що символізує кожна його частина. Випиши речення з тексту, яке підтверджує твою думку.

Номер слайду 17

pptx
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
6785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку