Михайло Коцюбинський. Коротко про письменника. «Дорогою ціною». Пригодницький, романтичний сюжет повісті. Вічний тип шукача правди.

Про матеріал
Презентація на тему: "Михайло Коцюбинський. Коротко про письменника. «Дорогою ціною». Пригодницький, романтичний сюжет повісті. Вічний тип шукача правди."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. М. Коцюбинський. Коротко про письменника. «Дорогою ціною». Пригодницький, романтичний сюжет повісті

Номер слайду 2

Мета уроку:- навчальна: ознайомити з життєвим і творчим шляхом М. Коцюбинського; допомогти учням засвоїти зміст прологу та І частини повісті «Дорогою ціною»; розвивати навички роботи з текстом епічного твору; з’ясувати пригодницький романтичний сюжет твору, особливості композиції; - розвивальна: розвивати культуру зв’язного мовлення, логічне мислення, пам’ять, спостережливість, удосконалювати навички аналізу сюжету та композиції повісті, формувати кругозір, світогляд школярів;- виховна: виховувати інтереси до історичного минулого рідного народу; сприяти вихованню активного ставлення до життя.

Номер слайду 3

Подорож шляхами життя та творчості Михайла Коцюбинського

Номер слайду 4

Народився М. Коцюбинський 17 вересня 1864 р. у Вінниці у родині службовця. Коцюбинські: Михайло Матвійович та Гликерія Максимівна. Рідна садиба Коцюбинського у Вінниці, нині музей письменника

Номер слайду 5

Навчався в Барській початковій школі (1875 — 1876), Шаргородському духовному училищі  (1876 — 1880). Після закінчення Шаргородської семінарії у 1880 р. Михайло Коцюбинський поїхав до Кам’янця-Подільського, маючи намір навчатися в університеті, але ця мрія не здійснилася через матеріальні обставини.

Номер слайду 6

Коцюбинський серед народу. З 16 років був у складі Одеської філоксерної комісії, яка боролася зі шкідником винограду — філоксерою. Працює в Бесарабії і Криму. Філоксе́ра (Daktulosphaira vitifoliae) — коренева попелиця із ряду рівнокрилих, що вражає листя і кореневу систему винограду.

Номер слайду 7

У 1885 р. Михайло увійшов до підпільної “Молодої громади”, за що був притягнутий до судової відповідальності. У 1886–1889 Коцюбинський дає приватні уроки і продовжує навчатися самостійно, а 1891-го, склавши іспит екстерном при Вінницькому реальному училищі на народного учителя, працює репетитором.

Номер слайду 8

У Чернігів зустрів Віру Устимівну Дейшу, яка стала його дружиною. Михайло Коцюбинський з дружиною та дітьми. З ліва на право: Ірина, Віра, Роман, Юрій, Михайло, Оксана.

Номер слайду 9

Літературна кар'єра Михайла почалася з повного провалу. У 1884 р. він написав оповідання «Андрій Соловко, або Вченіє світ, а невченіє тьма». Цю першу спробу молодого автора було оцінено дуже скептично. Початок літературної кар`єри

Номер слайду 10

Літературна спадщина

Номер слайду 11

Помер письменник 25 квітня в Чернігові. Останніми словами вмираючого були : “Я жити хочу!” Було тоді Михайлові Михайловичу лише 48 років. Похований на Болдиній горі в гаю Троїцького монастиря.

Номер слайду 12

«Незакінчене речення»За зразком: «Я дізнався, що...»

Номер слайду 13

Тема: Зображення героїчної боротьби українського народу проти кріпацтва, непереможного прагнення селян-кріпаків до вільного життя.Ідея: Оспівування волелюбності українського трудового народу, утвердження непримиренності інтересів багатих і бідних, заклик здобувати волю, хоча б і дорогою ціною.

Номер слайду 14

Сюжетні лінії- відтворення історичної епохи;-  боротьба героїв за волю і власне щастя;- щире почуття кохання між Остапом і Соломією.

Номер слайду 15

Пригодницький твір - твір із захоплюючим сюжетом про складні випробування, через які проходять герої. rrrrr

Номер слайду 16

Риси пригодницького сюжету в повістіНевелика експозиція, у якій окреслюється історична атмосфера часу. Динамічність розгортання подій. Велика кількість пригод, несподіваних поворотів сюжету. Прийом переодягання (Соломія переодягається в парубка). Пригоди й несподіванки під час подорожі: переховування біля переправи через Дунай, у плавнях, зустріч пораненого Остапа з вовком, екзотична сім’я циган. Несподівана кінцівка: загибель Соломії й виживання Остапа, незважаючи на поранення та пізніші випробування, про що дізнаємося з епілогу.

Номер слайду 17

Риси романтичного (психологічного) сюжету. Боротьба за своє кохання — основний мотив поведінки Соломії. Жіночність і мужність, винахідливість і рішучість головної героїні. Пейзаж як засіб відтворення переживань героїв. Зображення внутрішнього стану під час двобою Остапа з вовком.

Номер слайду 18

Віл. Свійська тварина. Покірна,невимоглива,невибаглива. Тур. Дика тварина. Не терпить неволі, непокірний. Великі,сильніДіаграма Венна. Письменник щодо уярмленого народу використовує заперечне порівняння вола і тура. Письменник щодо уярмленого народу використовує заперечне порівняння вола і тура.

Номер слайду 19

Робота в групахІ групаІІ група

Номер слайду 20

«Воля – це...»

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Обов’язкове: дочитати твір; переказати один епізод, що найбільше вразив; скласти характеристику образів (за вибором);За бажанням: намалювати малюнок, яким я уявляю героя (героїню) твору М. Коцюбинського «Дорогою ціною». 

Номер слайду 22

Дякую за урок. Молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
8959
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку