Мило, його склад, мийна дія

Про матеріал
Мило, його склад, омилення, солі вищих карбонових кислот, гідроліз, мийна дія, застосування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мило, його склад, мийна дія9 клас

Номер слайду 2

Мило. Вищі карбонові кислоти, насичені та ненасичені, реагують з розчинами лугів з утворенням солей пальмітинової, стеаринової та олеїнової кислот: Олеїнова кислота, реагуючи з лугами, утворює солі олеати

Номер слайду 3

Мила. Мила – це солі лужних елементів і вищих карбонових кислот, переважно стеаринової та пальмітинової з добавками барвників, запашних речовин, антисептиків тощо. Господарське та туалетне мило. Взаємодія вищих карбонових кислот із содою – це промисловий спосіб добування господарського мила. Додаючи ароматизатори, барвники, жири, рослинні добавки, парфуми, з нього виготовляють різні сорти туалетного мила.

Номер слайду 4

Мила. Властивості мила залежать не лише від природи жирної кислоти, яка входить до її складу, але й від катіона: Натрієва сіль – тверда речовина. Калієва сіль – рідка речовина. Милатвердірідкі

Номер слайду 5

Властивості мила: Більшість властивостей мила, наприклад, твердість, розчинність у воді залежить від його жирового складу. Пальмітинова кислота надає милу твердості і гарні піноутворюючі якості, а олеїнова кислота – розчинність у холодній воді і миючу здатність. Стеаринова кислота посилює миючу здатність мила у гарячій воді. Якщо атомів Карбону в аніоні солі менше 10, то сполука не виявляє мийної дії, а якщо більше 20, то сіль практично нерозчинна у воді.

Номер слайду 6

Мила. У промисловості мило добувають лужним гідролізом жирів. Цей процес називають омиленням жирів. Для омилення жирів замість лугу можна використовувати соду. Мило, добуте внаслідок реакції, називається ядровим милом і відоме як господарське мило. Туалетне мило відрізняється від господарського наявністю добавок: барвників, запашних речовин, антисептиків тощо.

Номер слайду 7

Чому мило миє?У 1808 році французький хімік Мішель Ежен Шеврель встановив склад мила. Молекули мила складаються з двох частин: Гідрофобної (органічного радикала)Гідрофільної (карбоксильна група з атомами Калію та Натрію)

Номер слайду 8

Мийна дія мила. Якщо на тканині жирна пляма або бруд, то під час їх прання молекули мила гідрофобною частиною поринають у жир, гідрофільні частини виявляються ззовні й з допомогою водневих зв’язків тримаються за молекули води. Якщо тканина повністю очищена від жиру, бруд не затримується на ній.

Номер слайду 9

Чому мило втрачає мийну здатність у жорсткій воді?У жорсткій (твердій) воді мило втрачає свою мийну дію, тому що утворюються нерозчинні магнієві та кальцієві солі вищих карбонових кислот. У наслідок реакції обміну утворюються нерозчинні солі кальцію та Магнію. Це зумовлює надлишкові витрати мила під час прання у твердій водіСинтетичні мийні засоби (СМЗ)Мила і СМЗ належать до поверхнево активних речовин (ПАР)Синтетичні мийні засоби – складні суміші, які крім мийної основи, містять різні добавки. СМЗ є солями іншої хімічної природи й у твердій воді не утворюють нерозчинних сполук.

Номер слайду 10

Застосування. Широке застосування ПАР часто пов’язують із забрудненням водойм, довкілля. До мийних засобів додають фосфати, які у водоймах перетворюються на речовини, що живлять мікроорганізми.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Вивчити конспект уроку. Виконати тестування11

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
2067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку