Мила. Мила – це солі лужних елементів і вищих карбонових кислот, переважно стеаринової та пальмітинової з добавками барвників, запашних речовин, антисептиків тощо. Господарське та туалетне мило. Взаємодія вищих карбонових кислот із содою – це промисловий спосіб добування господарського мила. Додаючи ароматизатори, барвники, жири, рослинні добавки, парфуми, з нього виготовляють різні сорти туалетного мила.
Властивості мила: Більшість властивостей мила, наприклад, твердість, розчинність у воді залежить від його жирового складу. Пальмітинова кислота надає милу твердості і гарні піноутворюючі якості, а олеїнова кислота – розчинність у холодній воді і миючу здатність. Стеаринова кислота посилює миючу здатність мила у гарячій воді. Якщо атомів Карбону в аніоні солі менше 10, то сполука не виявляє мийної дії, а якщо більше 20, то сіль практично нерозчинна у воді.
Мила. У промисловості мило добувають лужним гідролізом жирів. Цей процес називають омиленням жирів. Для омилення жирів замість лугу можна використовувати соду. Мило, добуте внаслідок реакції, називається ядровим милом і відоме як господарське мило. Туалетне мило відрізняється від господарського наявністю добавок: барвників, запашних речовин, антисептиків тощо.
Мийна дія мила. Якщо на тканині жирна пляма або бруд, то під час їх прання молекули мила гідрофобною частиною поринають у жир, гідрофільні частини виявляються ззовні й з допомогою водневих зв’язків тримаються за молекули води. Якщо тканина повністю очищена від жиру, бруд не затримується на ній.
Чому мило втрачає мийну здатність у жорсткій воді?У жорсткій (твердій) воді мило втрачає свою мийну дію, тому що утворюються нерозчинні магнієві та кальцієві солі вищих карбонових кислот. У наслідок реакції обміну утворюються нерозчинні солі кальцію та Магнію. Це зумовлює надлишкові витрати мила під час прання у твердій водіСинтетичні мийні засоби (СМЗ)Мила і СМЗ належать до поверхнево активних речовин (ПАР)Синтетичні мийні засоби – складні суміші, які крім мийної основи, містять різні добавки. СМЗ є солями іншої хімічної природи й у твердій воді не утворюють нерозчинних сполук.