Милосердя в сучасному світі

Про матеріал
Презентація на допомогу вчителяю для дистанційного та змішаного навчання розкриває поняття альтуїзму та меценатства. Прикладами такого життя постають перед нами відомі українські письменники Степан Руданський та Юрій Федькович. Містить схему напряму волонтерської діяльності в нашій державі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Милосердя в сучасному світі 1. Якими справами перейняті герої малюнка? 2. Як учинки героїв малюнка пов'язані із «золотим правилом моралі»?3. Що означає «бути милосердним»?

Номер слайду 2

З-поміж різноманітних проявів добра чи не найпереконливішим є милосердя. Словник української мови витлумачує цю чесноту як співчутливе ставлення до когось. Милосердною називають людину, готову прийти на допомогу іншим, сповнену доброти та чуйності. У цьому значенні слова «милосердний» та «добрий» є синонімами. Отже, милосердя - це діяльне добро, тобто таке, яке виявляється в наших вчинках. Воно є втіленням щирої любові до ближніх. Приміром, у християнському віровченні обов’язком кожної людини визначено такі милосердні вчинки: голодного нагодувати; спраглого напоїти; нагого (голого, роздягнутого) одягнути; подорожнього прийняти й нагодувати; недужого та ув’язненого відвідати; померлого поховати. Вияв духовного милосердя - це добра порада, слова втіхи та розради. Милосердними є й ті, хто ділиться знаннями, досвідом, терпеливо зносить кривду, прощає і не тримає зла. Милосердя ґрунтується на чуйності, уважності, доброзичливості, і несумісне з пихою, байдужістю, брутальністю. Тільки той учинок є милосердним, який засвідчує повагу до людини.

Номер слайду 3

ДО СКАРБНИЧКИ СЛІВМилосердя - діяльне прагнення допомогти кожному, хто має в тому потребу. Чуйність - уважність і сердечне ставлення до людей. Співчуття - чуйне ставлення до чужого горя, до чиїхось переживань. Людяність - щире, доброзичливе ставлення до інших; уважність до чужих потреб. МОРАЛЬНИЙ ПРАКТИКУМТекст 1 Український поет Степан Руданський за фахом був лікарем. Працюючи в Ялті, він лікував бідних безкоштовно. Про це добре знали в місті, тож коли занедужував убогий, ішов до лікаря Руданського. Бувало й так, що бідному чоловікові не було де жити, щоб лікуватися. У таких ситуаціях Руданський відступав свою хату, лікував, годував і не чекав за те ніякої плати. В. Шевчук. «Із вершин і низин»

Номер слайду 4

Текст 2 Письменник Юрій Федькович, вийшовши у відставку з офіцерської служби, поринув у громадські справи. Він зажив слави народного адвоката. Одного разу до нього звернулися селяни, щоб допоміг відстояти в суді їхнє право на ліси й пасовиська. Докази, наведені Федьковичем, були такі переконливі, що місцеві чиновники погодилися з ним й змінили рішення на користь селян. Свій рідний дім і господарство Юрій Федькович подарував слузі; гроші, здобуті від продажу батьківського дому, роздав бідним. В. Шевчук. «Із вершин і низин»

Номер слайду 5

Текст 3 Особлива дружба єднала українського поета Івана Манжуру і знаменитого вченого-мовознавця Олександра Потебню. Коли Манжура був хлопчиком, ним опікувалася дружина вченого, рідна поетова тітка. Хлопець жив тоді в Потебні й навчався в гімназії. Пізніше, коли поета було вигнано за вільнодумство з Харківського ветеринарного інституту, він покинув тітчин дім і почав мандроване бурлацьке життя. Однак Потебня підтримував поета впродовж усього свого життя. Він читав його твори, посилав їх до цензури, заохочував поета до збирання етнографічного матеріалу, допомагав грішми, давав для студій потрібні книжки. Коли життя особливо припікало Манжуру, останнього рятунку він шукав таки в Потебні. Під кінець 1886 року О. Потебня виявив бажання видати за свій кошт поезії Манжури. Вийшли вони 1889 р. під назвою «Степові думи та співи».

Номер слайду 6

Як виявляти милосердя в сучасному житті?Людей, повсякчас готових до милосердних учинків, турботливих, уважних, чуйних і безкорисливих називають альтруїстами. Слово «альтруїзм» походить з латини, де означає «інша людина», «ближній». Альтруїзм - це безкорисливе піклування про благо інших, готовність заради цього зректися власних інтересів. Стислим утіленням альтруїзму є настанова «Жити для інших». Хоч сам термін відносно молодий (у філософії набув поширення від XIX ст.), його значення споріднене з настановами любові до ближнього в християнстві, обов’язком милосердя в ісламі, вченням про співчуття в буддизмі тощо. Приклади альтруїзму завжди вражають. Альтруїстів часто визнавали святими. Пригадуєте подробиці земного життя святих - покровителя й оборонця дітей Миколая? Їхні безкорисливі вчинки, безперечно, є виявом альтруїзму.

Номер слайду 7

Протилежністю альтруїзму є егоїзм. Егоїстом називають людину, яка нехтує інтересами інших заради власних. Діяльне добро втілюється в доброчинній діяльності, давнім виявом якої є, зокрема, меценатство. Назва походить від прізвища римлянина Мецената - покровителя мистецтв за імператора Августа, друга Горація та інших поетів. Сучасним прикладом доброчинності є волонтерство. Волонтерами називають активістів, які роблять корисні для суспільства справи з доброї волі.

Номер слайду 8

ДО СКАРБНИЧКИ СЛІВДоброчинність - зроблене добро, надання допомоги іншим. Меценат - добродійник. В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Засади доброчинної діяльності втілено в українських прислів’ях: Добре роби - добре й буде; Світ не без добрих людей. Сучасним способом надання матеріальної допомоги є спонсорство. Спонсором називають особу чи організацію, що фінансово або матеріально підтримує яку-небудь діяльність заради популяризації свого імені та отримання вигоди. Проте, на відміну від благодійності, спонсорування не має безкорисливого характеру. Милосердна людина завжди мужня. Скориставшись схемою, розкажіть про напрями волонтерської діяльності.

Номер слайду 9

Домашнє завдання:  Опанувати § 21, с. 133-139. Вибери два питання і надай на них письмову відповідь 1. Наведіть приклади діяльності волонтерів у сучасній Україні.2. Чому волонтерський рух свідчить про розвиток громадянського суспільства?3. Які моральні цінності лежать в основі волонтерського руху?

pptx
Пов’язані теми
Етика, Презентації
Додано
3 квітня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку