Мінерали і гірські породи, що складають земну кору, 6 клас, НУШ

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Географія. 6-9 класи»для закладів загальної середньої освіти (автори Запотоцький С.П., Карпюк Г.І., Гладковський Р.В., Довгань А.І., Совенко В.В., Даценко Л.М., Назаренко Т.Г., Гільберг Т.Г., Савчук І.Г., Нікитчук А.В., Яценко В.С., Довгань Г.Д., Грома В.Д., Горовий О.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНЕРАЛИ І ГІРСЬКІ ПОРОДИ, ЩО СКЛАДАЮТЬ ЗЕМНУ КОРУ. 6 клас. Литвин-Матійчук Інга

Номер слайду 2

ПРАВИЛА РОБОТИ НА УРОЦІ1. Мати гарний настрій.2. Бути чемним та поважати один одного.3. Вміти вислухати відповідь свого однокласника.4. Працювати уважно.5. Допомагати один одному.6. Дарувати позитивний настрій.

Номер слайду 3

ПЛАН УРОКУОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИрозуміють зміст понять «мінерал» , «гірська порода»;розрізняють гірські породи за походженням;використовують фізичну карту як джерело інформації;здійснюють пошук географічної інформації з різних джерел;презентують результати своєї роботи у запропонований спосіб ІЗ ЧОГО СКЛАДАЄТЬСЯ ЗЕМНА КОРАПОХОДЖЕННЯ ТА ФОРМУВАННЯ МІНЕРАЛІВ І ГІРСЬКИХ ПОРІДКОРИСНІ КОПАЛИНИ

Номер слайду 4

ДЕДЕКТИВИ(ГРУПОВА РОБОТА)Методом «Фішбон» з’ясуємо причини та наслідки впливу людини наземну поверхню. ПРИЧИНИ (ЧОМУ? НАВІЩО?)НАСЛІДКИ ( ЩО СТАНЕ?)

Номер слайду 5

ПИТАННЯ УРОКУОдна з головних причин - видобуток корисних копали. Перекладить головні питання уроку

Номер слайду 6

ІЗ ЧОГО СКЛАДАЄТЬСЯ ЗЕМНА КОРАМінерал — це однорідне тіло, яке складається з однієї речовини. Наприклад, вода, золото, кам’яна сіль. Вода є найпоширенішим мінералом на Землі. Гірська порода — це сполучення кількох мінералів, скупчених у великій кількості в земній корі. Це є граніт, який утворений з трьох мінералів: кварцу, слюди і польового шпату. На Землі нараховують 3 тис. мінералів та 1,5 тис. гірських порід.

Номер слайду 7

ВПІЗНАЙ МЕНЕ

Номер слайду 8

ШКАЛА МООСАПам'ятна дошка Фрідріху Моосу у ВідніШкалá Мóоса (en. Mohs scale, мінералогічна шкала твердості) — набір еталонних мінералів для визначення відносної твердості методом надряпування. Як еталони прийнято 10 мінералів, розташованих в порядку зростання твердості. Відносна твердість мінералів за шкалою Мооса визначається шляхом дряпання мінералу, який досліджується, гострими краями еталонних мінералів (пасивна твердість) або дряпання еталонних мінералів досліджуваним зразком (активна твердість). Еталонами є: 1 — тальк, 2 — гіпс, 3 — кальцит, 4 — флюорит, 5 — апатит, 6 — ортоклаз, 7 — кварц, 8 — топаз, 9 — корунд, 10 — алмаз.

Номер слайду 9

ПОХОДЖЕННЯ ТА ФОРМУВАННЯ МІНЕРАЛІВ І ГІРСЬКИХ ПОРІД

Номер слайду 10

МАГМАТИЧНІ ПОРОДИМагматична гірська порода утворюється під час застигання магми на поверхні чи в глибині земної кори. До магматичних гірських порід відносять базальт, який складає перший твердий шар земної кори над мантією, а також граніт, шари якого поширені над базальтом у материковій корі.

Номер слайду 11

ОСАДКОВІ ПОРОДИОсадова гірська порода утворюється в процесі нагромадження (осідання), ущільнення й перетворення (вивітрювання) на земній поверхні уламків гірських порід, рештків організмів тощо.

Номер слайду 12

УЛАМКОВІ ОСАДОВІ ПОРОДИутворюються з уламків різних порід унаслідок їх руйнування (вивітрювання, розмивання)- знайди пару. Щебінка. ВАЛУНПісок. Галька. Глина

Номер слайду 13

ОРГАНІЧНІ ОСАДОВІ ПОРОДИСКЛАДАЮТЬСЯ ПЕРЕВАЖНО З РЕШТОК ВІДМЕРЛИХ РОСЛИН І ТВАРИН, ЩО НАГРОМАДИЛИСЯ ЗА МІЛЬЙОНИ РОКІВ НА ДНІ ВОДОЙМ - знайди пару. Нафта. Крейда. Торф. Вапняк

Номер слайду 14

ХІМІЧНІ ОСАДОВІ ПОРОДИЦЕ РЕЗУЛЬТАТ ВИПАДАННЯ В ОСАД РЕЧОВИН ІЗ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ - знайди пару. Кам'яна сіль. Гіпс. Кремній. Калійна сіль

Номер слайду 15

МЕТАМОРФІЧНІ ПОРОДИтворюється в результаті перетворення магматичних та осадових гірських порід на великих глибинах під дією високого тиску і температури. Прикладом є графіт, який утворився з вугілля, мармур — із вапняку, кварцити — із пісковику.

Номер слайду 16

Назва. Колір. Твердість. Склад. Походження. Використання. ПОПРАЦЮЄМО"Геологічний практикум (робота в групах)Ознайомлення з мінералами та гірськими породами. Пропонуємо групам ознайомитися з гірською породою, дослідити( (можна за допомогою різних джерел інформації) її та записати висновки в таблицю та презентувати. група — граніт, II група — пісок, III група — вапняк, IV група — графіт, V група — крейда, VI група — вугілля.

Номер слайду 17

КОРИСНІ КОПАЛИНИ це мінерали і гірські породи, які людина видобуває з надр Землі та її поверхні для своїх потреб. Корисними копалинами є не всі, а лише деякі гірські породи, які завдяки своїм властивостям (складу, твердості та ін.) застосовуються в промисловості, будівництві і сільському господарстві.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ПОГРАЄМО

Номер слайду 20

ПОГРАЄМО

Номер слайду 21

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕМінерали і гірські породи складають земну кору.Їх розрізняють за зовнішніми ознаками: кольором, блиском, складом, твердістю та походженням. Відповідно до формування та походження мінерали і гірські породи можна поділити на три основні групи: магматичні, осадові та метаморфічні. Корисні копалини поділяють на паливні, рудні та нерудні (хімічну, будівельну сировину та ін.).

Номер слайду 22

САМООЦІНЮВАННЯрозуміють зміст понять «мінерал» , «гірська порода»;розрізняють гірські породи за походженням;використовують фізичну карту як джерело інформації;здійснюють пошук географічної інформації з різних джерел;презентують результати своєї роботи у запропонований спосіб

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати матеріал уроку Проведіть дослідження та створіть проекти на теми «Корисні копалини в облаштуванні житла».

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УРОК!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Множеньська Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
1 серпня 2023
Переглядів
1521
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку