Мінеральні та гірські породи

Про матеріал

Матеріал у допомогу учням до уроку географії! Бажаю успіхів! Хай щастить та отримуйте побільше гарних оцінок. У цій презентації ви дізнайтесі більше про мінерали та гірськи копалини.

Перегляд файлу

imageМінерали та гірські породи

Сьогодні я дам відповіді на такі запитання:

Що таке мінерали та гірські породи.

Способи утворення гірських порід.

Приклади гірських порід, які мають різні походження. Значення корисних копалин для людства.

image Що таке мінерали та корисні копалини

image

Мінерали - це однорідні природні сполуки, які відрізняються: твердістю, блиском, кольором. Об'єднуючись у різні сполуки утворюються - гірські породи.

Гірські породи - поєднання мінералів або скупчення одного у великій кількості земної кори. Деякі гірські породи складаються з одного мінералу: чистий пісок - із кварцу, вапняк - із кальциту.

image image

image

Приклади гірських порід, які мають різне походження

image

Магматичне - базальт, обсидіан.

imageНайпоширенішим на поверхні нашої планети є осадові гірські породи. Вони займають більшу частину її площі. Вже сама назва цих порід вказує на те, як вони утворюються: осаджуються, на дні океанів та інших водойм, на суходолі. У формування осадових порід беруть участь дужу багато різних чинників: сонячне світло (сяйво), коливання температури, вода, атмосферні опади, а ще організми.

Тому способи накопичення осадових гірських порід дуже різноманітна.


Значення корисних копалин для людства

Гірські породи та мінерали, які люди видобувають із надр землі й

використовують для своїх потреб, називають корисними копалинами. Залежно від застосування розрізняються: паливні, рудні, й нерудні корисні копалини.

imageЗначення корисних копалин для людства важко переоцінити. Одні з них використовуються як джерело енергії, інші — для виготовлення промислової продукції.

Місця, де корисні копалини залягають у кількості, достатній для промислового видобутку, називають родовищами. Для пошуку нових родовищ корисних копалин здійснюють геологічні дослідження. Родовища позначають на географічній карті за допомогою умовних знаків. Кожна корисна копалина має свій умовний знак

image

image        Корисні копалини

Корисні копалини — гірські породи та мінерали, які люди видобувають із надр Землі й використовують у господарській діяльності.

image

image image

imageДо побачення!

Дякую за увагу!

Сьогодні ми дізналися про мінеральні та гірські копалини.

pdf
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Інкл
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку