МІНІ - ПРОЕКТ Практичне застосування властивостей води у житті

Про матеріал

матеріали до уроку узагальнення і систематизації одержаних знань з елементами перевернутого уроку.

Мета уроку:

створити комфортні умови для навчання, за яких кожен учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність, самостійність, визначити тему уроку.

Перегляд файлу

 

 

 

МІНІ  -  ПРОЕКТ

Практичне застосування

властивостей  води у житті


Ми свій проект назвали : Вода – сік життя на Землі

Епіграфом ми взяли такі слова: Зрозуміти воду , значить зрозуміти Всесвіт

Тема нас зацікавила тим ,що ми знаємо, вода це - джерело життя. Вода просто не замінна .У цьому проекті я хочу розповісти про свою маленьку мрію, яка теж пов'язано з водою

Для того щоб ви представили мою мрію я пропоную вам подивитися невеликий сюжет (відео про флайборд)…

Хто з вас знає, що таке флайборд?

 Flyboard - продукт істинної любові людини до своєї  справи . Як показує історія, унікальні ідеї, нові відкриття або просто незвичайні думки приходять в голови людям тільки тоді, коли вони по справжньому поглинені своєю улюбленою справою.

Ідея винаходу спеціального пристрою, за допомогою якого людина могла б зависати над водою в повітрі, належить чемпіону Франції з водних лиж Френкі Запата. Ця людина просто без розуму від різних водних розваг.

У 2008 році Френкі організував своє власне виробництво гідроциклів - Zapata Racing. Сам брав активну участь в розробці нових моделей, модернізації технічних характеристик і поліпшення дизайну. Його бізнес швидко розвивався і вже через пару років він вийшов на світовий рівень і став серйозним конкурентом для провідних світових компаній.

Будучи професійним спорстменом  Френкі завжди прагнув до нових досягнень. Він приступив до розробки такого механізму, який дозволяє підніматися людям в повітря над водою, проробляти різні трюки і навіть стрибати по хвилях як дельфін. У 2011 році, на чемпіонаті світу в Китаї, Zapata Racing здивувала світ своїм винаходом. Прототип був офіційно представлений і запатентований. Винахід отримав ім'я - Flyboard.

Flyboard Zapata - адреналіновий суміш сноуборду, парашута, реактивного пояса. Щось подібне кожен з нас бачив тільки у фантастичних фільмах. А тепер цей новий вид екстремального спорту доступний всім, у кого є гідроцикл або знайомий на ньому.

Влітку 2012 року фантастичне і абсолютно шалений винахід Френкі Запата надійшло в продажу і стало доступно широкому загалу. Уже в перші кілька днів офіційне промо-відео зібрало понад 500 тисяч переглядів на youtube.com. Менш ніж за рік представництва Flyboard Zapata відкрилися по всьому світу, а в жовтні 2012 року відбувся перший Чемпіонат Світу з флайбордінгу!  

За рахунок чого людина піднімається над водою?

Пропоную подивитися уривок з улюбленого багатьма мультфільму "Пригоди капітана Врунгеля".

Після перегляду – питання:

- Як вдалось "Халепа" виграти регату?

- Яку роль відіграло "Шампанське"?

- Чи можна назвати вино паливом в даному випадку?

- А як назвали рух яхти журналісти

Як це пояснити?

Щоб розібратися з питанням - почнемо з експерименту.

Надуйти гумову кульку і відпустіть його. Кулька починає рухатися.

За рахунок чого кулька починає рухатися?

Кулька починає рухатися за рахунок того, що з нього виходить повітря

Наступний випадок: чоловік зістрибує з візка?

Демонструється дослід: учень встає на легкорухливою візок, зістрибує з неї. Візок рухається в протилежний бік

Що спільного в першому і в другому дослідах?

Візок і кулька прийшли у рух, тому що від них щось відокремилося (учень, повітря)

 Що об'єднує рух з відеосюжетів і з експериментів?

Об’єднує, що - це рух, що відбувається за рахунок відділення від тіла з певною швидкістю деякої його частини: відеооролік – води (такий рух називается реактивним рухом).

У  природі  ми також  зустрічаемося  з таким рухом:

  1. Каракатиця на відміну від риб, спливаэ і занурюэться в воду, не працюючи м’язами Як це їй вдається?
  • Природа подарувала каракатиці спеціальний орган, що є безвідмовним і дуже заощадливим насосом. Він не тільки засмоктує морську воду для здійснення реактивного руху, а й змінює її густин, збільшуючи або зменшуючи вміст солі в ній, вирішуючи тим самим питання занурення і спливання.
  1. Армфіш – невеличка рибка, що живе в Індійскому океані, має реактивний двигун. Грудні і черевні плавники в неї нагадують зігнуті руки з довгими пальцями. На ,,ліктях’’ містяться отвори, що сполучені каналами з ротовою порожниною. Засмоктуючи ротом воду ,рибка відштовхує її через плавники і так пересувається. Ближче до виходу ці отвори в неї звужуються, щоб збільшити швидкість струменю , що витекає, а отже, і її импульс.
  2. Восьміноги, кальмари, каракатиці та інші істоти глибин моря з силою викидають воду, яку вони набирають через рот. Чи може цей спосіб переміщення забезпечити їм велику швидкість руху в товщі води?
  • Так, може. Вони можуть розвити швидкість близько 216 км / год. Жодна жива істота не може врятуватись від них втечею.
  1. Чим зумовлений рух медузи ?
  • Скороченням мязів вона виштовхує з під свого дзвоноподібного тіла воду, отримуючи поштовх у зворотному напрямі.

Cеред рослин відомий так званий скажений ,,огірок''. Коли він переспівае,  насіння з плоду викидається назовні в один бік, оболонка відлітає в інший.

 

2 учень: 

Мене по цій темі зацікавило питання: Як з води варять спортивний лід?

Вид снаружи. Великий каток в Харкові. Вид зовні.

 

Каток - рівна крижана поверхня для катання на ковзанах або санках.

Перша крита льодова арена з'явилася на батьківщині хокею в Канаді - прототип всіх сучасних ковзанок належить канадцям, братам Лестеру і Джо Патрік, які напередодні Різдва 1912 року відкрили в місті Вікторія першу в Канаді закриту льодову арену. Вартість арени була фантастичною на ті часи - $ 110 000, арена вміщала 4000 чоловік. Трьома днями пізніше брати Патрік відкрили другу льодову арену в Ванкувері, Канада. Вартість цієї арени була ще вище - $ 210 000, але дана арена вже могла вміщати більше 10 000 чоловік. Спеціально для цього була створена найбільша холодильна установка в світі……

Сьогодні в США експлуатується понад 1700 льодових арен. Вартість сучасних льодових палаців може становити десятки і сотні мільйонів доларів.

Пристрій і робота катка

Холодильна установка ковзанки (чиллер)

Сам каток влаштований за принципом великого домашнього холодильника. Під шаром льоду знаходяться трубки змієподібній формі, за якими проходить етиленгліколь. Ця рідина не замерзає при - 40 градусах і постійно охолоджується компресорної установкою.

Під землею знаходиться мати - підстава катка.

Система матів виготовляється із сталевих або пластикових трубок, які заповнюються пропіленгліколь або етиленгліколь 32-40% .Цей спеціальний розчин охолоджується до негативної температури і під великим тиском проходить через складну систему трубок, що і дозволяє створити і підтримувати лід на арені .Сістему матів, в основному, встановлюють на бетонній або піщаної основі

Основою катка є льодова арена. Система льодової арени складається з 4 головних елементів:

1.Одним або кілька холодильних установок (чиллер);

2. система труб для підключення матів льодової арени до холодильній установці;

3. система матів (трубок) підстави льодової арени;

3. холодоагент (рефріжірант) - робоча рідина холодильної установки.

Холодильна установка (чиллер) для катка 60 × 30 м важить близько 10 тонн (довжина близько 10-12 м, ширина - 2,5 м). Встановлюється на бетонну основу або рівну міцну конструкцію. Для роботи системи льодової арени необхідно близько 8-9 тонн хладагента (32-40% розчину етиленгліколю). Відсутність бетонної основи істотно знижує загальну вартість проекту зі створення льодової арени, при цьому не знижуючи якість льоду, експлуатаційні можливості арени і термін експлуатації. Холодильна установка охолоджує розчин етиленгліколю в системі до температури -9 °. Хімічна структура розчину хладагента не дозволяє йому замерзнути і кристалізуватися.

Технічний персонал, який обслуговує роботу ковзанки, встановлює температуру холодильної установки, вручну, виходячи з температури зовнішнього повітря і температури всередині приміщення ковзанки. Сучасні холодильні установки обладнані мікропроцесором і системою датчиків температури повітря і тиску як зовнішньої, так і внутрішньої температури і тиску в системі, які дозволяють управляти роботою всієї системи катка напівавтоматично або автоматично, дозволяючи контролювати роботу холодильної установки навіть дистанційно, за допомогою мобільного телефону або пейджера.

Для створення льоду система перекачує близько 35 т охолодженого хладагента через систему матів і охолоджує бетонну основу або мати ковзанки, на яких розташована льодова поверхня. Розчин хладагента перекачується в систему трубок всередині бетонної плити, на якій знаходиться льодова поверхня. Бетонна плита розташована між льодовою поверхнею і шаром тепло- і волого ізоляції, який дозволяє льоду розширюватися і звужуватися в процесі заморожування і експлуатації арени

Прокачується через систему трубок розчин хладагента дозволяє охолоджувати бетонну основу катка до температури нижче 0 ° C, що дозволяє воді на арені замерзнути.

Нижче шару тепловлагоізоляціі, знаходиться теплий (підігрівається) шар бетону (F), який запобігає грунт від замерзання, розширення і розколювання, що захищає весь каток від руйнування. (При відсутності системи підігріву можливе промерзання грунту на 1-3 м, що може загрожувати руйнуванням всієї арені.) Система підігріву (розморожування) катка розташовується на шарі піску і гравію (G), в самому низу якого встановлена ​​система дренажу грунтових вод.

Для проведення розморожування катка розчин холодоагенту нагрівається і прокачується через систему труб в бетонній основі під льодом. Нижній шар льоду тане, що в свою чергу, полегшує механічне розколювання льоду, його прибирання і вивезення погрузчиками ...

Створення катка це не просто заливка великої кількості води на поле. Для створення льодової арени з якісним покриттям (льодом потрібної якості і товщини) вода повинна подаватися в певному режимі - повільно і акуратно. Занадто товстий лід вимагає більшої витрати електроенергії для роботи холодильної установки і підтримки потрібної температури і може бути м'яким або підтавати у верхній частині. Занадто тонкий лід також небезпечний, так як система матів \ трубок під льодом може бути пошкоджена ковзанами.

Для заливки хокейного ковзанки потрібно від 30 до 60 тонн води. Заливка катка проводиться в кілька етапів. Перші два шари, кожен завтовшки 3-5 мм, не заливаються, а розпорошуються на поверхні арени. Перший шар замерзає практично миттєво. Як тільки перший шар замерз, розпилювачем наноситься другий шар. Другий шар льоду забарвлюється в білий колір. Білий колір арени дозволяє чітко бачити шайбу на льоду. Після фарбування наноситься третій шар, товщиною 4-8 мм, який закріплює фарбу на льоду. Після замерзання 3-го шару можна зробити маркування хокейного поля, а також нанести рекламу спонсорів і логотипи команд.

Температура льоду або що таке «хороший лід» і «поганий лід

При створенні льодової арени величезну важливість мають умови всередині приміщення арени. Як показує практика, оптимальною температурою поверхні льоду є близько -4 ° C, а температура всередині будівлі близько 17 ° C при вологості всередині приміщення арени близько 30%. Однак якщо на вулиці досить тепло, і необхідно провести захід, при якому зовнішні двері будуть відкриті і є приплив повітря, тоді потрібно проводити відповідні поступки.

У фігуристів і хокеїстів зазвичай різне уявлення про «хорошому льоді».

Фігуристи воліють лід з температурою -3 ... -4 ° C. В такому температурному діапазоні лід більш м'який і дає потрібний зчеплення з ковзанами. При такій температурі менш імовірно сколювання льоду під час стрибків.

Хокеїсти ж віддають перевагу більш холодний, більш жорсткий лід. У той час, коли на арені одночасно перебуває група хокеїстів, поверхня льоду при температурі оптимальної для фігуристів швидко перетворюється в «кашу». Для гри в хокей, оптимальною буде температура льоду близько -5 ° C. Занадто  «теплий лід » може впливати на швидкість гравців, а надто «холодний лід» може стати причиною появи великої кількості крижаної крихти, осколків і відколів льоду. Зміна температури навіть на один градус має величезне значення для якості і стану льодової арени. Хімічний склад (тип) води, що використовується для заливки катка також має значення. Наприклад, використання води, в якій містяться лужні солі, може створити ефект «в'язкості» льоду і псувати леза ковзанів. Для запобігання цьому багато льодові арени використовують попередньо очищену воду, а до водопровідної води додають хімічні кондиціонери, які допомагають поліпшити її властивості.


 

docx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Розділ 1. Теплові явища
Додано
27 березня 2018
Переглядів
767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку