Міні - проект "Йододефіцит в організмі людини, наслідки та профілактика"

Про матеріал
Міні - проект "Йододифіцит в організмі людини, наслідки та проіфілактика"; предмет: Біологія; для 8-класників
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йододифіцит в організмі людини, його наслідки та профілактикавиконав(ла) _____________________учень(иця) _______

Номер слайду 2

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. Йододефіцит  — розлади здоров'я, пов'язані з нестачею йоду в організмі людини. 

Номер слайду 3

Без йоду не відбувається  синтез гормону щитовидної залози – тироксину, який контролює і посилює інтенсивність обміну речовин: водно-сольового, обміну білків, жирів і вуглеводів, теплообміну в організмі, поділу і росту клітин, роботу печінки і серцево-судинної системи, створення фагоцитів – патрульних клітин в крові, які повинні знищувати чужорідні тіла. Крім цього саме від цього гормону залежить стан нервової системи, емоційний стан людини і її психологічне здоров’я. Якщо разом із їжею в організм надходить недостатньо йоду, то щитовидна залоза виробляє мало тироксину. Такий стан називається йододефіцитом.сполука тироксину

Номер слайду 4

Фактори ризику, які можуть спровокувати йододефіцит: Низький вміст йоду в їжі. Дефіцит селену. Селен — це мікроелемент, який життєво важливий для засвоєння йоду в організмі людини і для нормального функціонування щитовидної залози.   Вагітність. Радіоактивне опромінення. Стать (ризик виникнення йододефіциту вищий у жінок). Паління. Вживання алкоголю.  Вік. У різному віці можуть виникати різні типи йододефіциту.

Номер слайду 5

Найчастіше недолік йоду впливає на роботу нервової системи: людина стає забудькуватою, у неї погіршується увага і реакція, з’являється роздратованість, сонливість, депресія, слабне імунна система. Виникають проблеми з серцем і судинами: аритмія, підвищується тиск, понижується рівень гемоглобіну у крові. Одним із наслідків йододефіциту є збільшення ваги тіла - тому що тироксину замало для того, щоб процес витрати енергії йшов нормальним шляхом і вона відкладається у вигляді жирових запасів. Тому якщо ви повноцінно харчуєтесь і багато рухаєтесь, але не можете звільнитись від зайвих кілограмів, то варто звернутися до ендокринолога - уповільнений обмін є однією з ознак йододефіциту.

Номер слайду 6

Якщо ж дефіцит йоду давно не поповнюється, то тканини щитовидної залози починають розростатися, намагаючись компенсувати недолік виробництва тироксину кількістю клітин. Таке збільшення щитовидної залози називається зобом. Особливо небезпечним є йододефіцит для вагітних жінок. Якщо цього мікроелемента не вистачає, вагітність може перерватись,  немовля народитися мертвим або із серйозною вадою – кретинізмом . Не менш важко переносить дефіцит йоду організм дітей: вони відстають в розумовому і фізичному розвитку. Як правило, це сповільнює ріст тіла і порушення сприйняття інформації і мови. Надлишок йоду є таким же ж небезпечним, як і його недолік. Людський організм потребує мікроскопічних доз цього елемента. У великих дозах це просто отрута. Під час Чорнобильської катастрофи були випадки важких отруєнь, коли люди з переляку пили йодну настойку, щоб захиститися від радіації.

Номер слайду 7

Наслідки нестачі йоду в організмі: Відчуття постійної втоми, слабкість, депресія; Збільшення щитовидної залози (зоб); Затримка росту у дітей; Затримка інтелектуального розвитку у дітей; Зниження розумової активності у дорослих; Порушення обмінних процесів; Загроза переривання вагітності Рак щитовидної залози; Погіршення пам’яті, слуху; Підвищення холестерину; Сухість шкіри, втрата її еластичності; Порушення роботи кишківника; Відчуття холоду; Різке зниження чи підвищення маси тіла; Набряки; Випадіння волосся тощо.

Номер слайду 8

Скільки потрібно йоду, щоб бути здоровим ? Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама) . Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг. Норми споживання йоду для дітей: 0–6 років — 90 мкг; 6–12 років — 120 мкг. Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник. Експерти вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу . У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей. За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Номер слайду 9

Профілактика йододефіциту Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  ТимБер
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 травня 2020
Переглядів
41650
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку