Молоко — смачний напій
Молоко — це напій, який люблять і дорослі, і діти. Він корисний для
здоров’я і добре втамовує спрагу. Але зберігати молоко досить важко. Воно може скиснути,
змінити свою структуру і смак.
Чому це відбувається і як цього уникнути?
Що сприяє скисанню молока
Скисання молока — досить складний мікробіологічний процес. У будь-якому молоці обов'язково присутні у
величезній кількості молочнокислі бактерії. Молоко є ідеальним
живильним середовищем для них, і
якщо воно зберігається при кімнатній температурі, то бактерії посилено
розмножуються. Для цього вони активно використовують основні складові
частини молока: білки, жир і цукор. З цієї причини і скисає молоко.
Що сприяє скисанню молока
Швидкість скисання молока залежить від різних факторів, які є реактором процесу
згортання молочного білка.
Молочний білок (або казеїн) в молоці розчинений повністю, а при скисанні він виділяється.
Що сприяє скисанню молока
У свіжому молоці міститься багато поживних речовин. Але
сама чудова величина, міститься
в молоці, - це молочний цукор.
Його назва — лактоза. Якщо парне (тобто щойно видоєне)
молоко постоїть якийсь час, то воно починає набувати кислий смак. Чому так відбувається?
Що окислює молоко?
Це — бактерії. Бактерії містяться навіть в свіжому молоці, це цілком нормальний процес, так, як вони потрапляють в молоко з вимені.
Коли молоко зовсім свіже, бактерії на нього не впливають і молоко цілком можна вживати в
сирому вигляді. Коли молоко постоїть, бактерії
починають розмноження та поїдання лактози, і тому, молоко стає кислим. Ці мікроорганізми
здатні окисляти молочний цукор (лактозу) до
молочної кислоти, яка і надає продукту кислий смак.
Що окислює молоко?
Спори бактерій завжди присутні на коров'ячому вимені. Навіть якщо молоко стерилізувати,
бактерії потраплять в нього з
повітря після розтину ємності. У той же час швидкість їх
розмноження залежить від
температури, тому охолоджене молоко не прокисає довше.