Міні-проєкт "Чому скисає молоко"

Про матеріал
Презентація у pdf-форматі на тему з біології "Чому скисає молоко". Цікавий виклад матеріалу, яскраві ілюстрації. Це готовий зразок проєкту для учнів.
Перегляд файлу

image

image

Молоко — смачний напій

Молоко — це напій, який люблять і дорослі, і діти. Він корисний для

imageздоров’я і добре втамовує спрагу. Але зберігати молоко досить важко. Воно може скиснути,

змінити свою структуру і смак.

Чому це відбувається і як цього уникнути?

Що сприяє скисанню молока

imageСкисання молока — досить складний мікробіологічний процес. У будь-якому молоці обов'язково присутні у

величезній кількості молочнокислі бактерії. Молоко є ідеальним

живильним середовищем для них, і

якщо воно зберігається при кімнатній температурі, то бактерії посилено

розмножуються. Для цього вони активно використовують основні складові

частини молока: білки, жир і цукор. З цієї причини і скисає молоко.

Що сприяє скисанню молока

Швидкість скисання молока залежить від різних факторів, які є реактором процесу

згортання молочного білка.

imageМолочний білок (або казеїн) в молоці розчинений повністю, а при скисанні він виділяється.

imageЩо сприяє скисанню молока

У свіжому молоці міститься багато поживних речовин. Але

сама чудова величина, міститься

в молоці, - це молочний цукор.

Його назва — лактоза. Якщо парне (тобто щойно видоєне)

imageмолоко постоїть якийсь час, то воно починає набувати кислий смак. Чому так відбувається?

Що окислює молоко?

image Це — бактерії. Бактерії містяться навіть в свіжому молоці, це цілком нормальний процес, так, як вони потрапляють в молоко з вимені.

Коли молоко зовсім свіже, бактерії на нього не впливають і молоко цілком можна вживати в

сирому вигляді. Коли молоко постоїть, бактерії

починають розмноження та поїдання лактози, і тому, молоко стає кислим. Ці мікроорганізми

здатні окисляти молочний цукор (лактозу) до

молочної кислоти, яка і надає продукту кислий смак.

Що окислює молоко?

imageСпори бактерій завжди присутні на коров'ячому вимені. Навіть якщо молоко стерилізувати,

бактерії потраплять в нього з

повітря після розтину ємності. У той же час швидкість їх

розмноження залежить від

температури, тому охолоджене молоко не прокисає довше.

image

pdf
Додано
16 грудня 2021
Переглядів
3117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку