Міні-проект на тему: "Роль вологості повітря в житті людини"

Про матеріал

Роль вологості повітря в житті людини

Слайд2 Актуальність

Повітря — необхідна умова життя всього живого. Але ось яке повітря потрібне для нормального самопочуття — сухе чи вологе? Коли вологість перевищує 70% або є нижчою 40%, то це неодмінно викличе дискомфорт перебування у навколишньому середовищі. Погане самопочуття, швидка стомлюваність, першіння в горлі, нежить, що не припиняється - перші ознаки того, що в приміщенні, де ви живете, занижені показники нормальної вологості повітря. В цьому випадку навантаження на серце зростає, а шкіра швидше старіє.

Слайд 3 Мета: вивчити роль вологості повітря в житті кожної людини.

Перед собою я поставила такі завдання:

- Дати поняття вологості повітря.

- Вивчити характеристики й особливості вологості повітря.

- Ознайомитися й розглянути принцип дії приладів, за допомогою яких виміряється вологість повітря.

- Виміряти вологість повітря в різних приміщеннях і зрівняти отримані дані із санітарно-гігієнічними нормами.

- Надати поради як за потреби підвищити чи понизити вологість повітря.

Слайд4 Методи дослідження:(Я використовувала такі методи дослідження як)

  • -Дослідницька робота
  • -Опитування
  • -Аналіз та синтезу
  • -Методи графічного відображення результатів
  • -Фотографування

Слайд5

Предмет (мого) дослідження: вплив вологості повітря на організм людини.

(А) Об'єкт дослідження: вологість повітря.

Практичне значення даного матеріалу полягає в можливості

Зміст архіву
Перегляд файлу

 

 

Управління освіти, науки, молоді та спорту

Кіровоградської обласної державної адміністрації

Конкурс–захист наукових міні-робіт,

проектів та досліджень слухачів

наукового учнівського товариства

«Тандем» та учнів загальноосвітніх

навчальних закладів

 

«Роль вологості повітря в житті людини»

 

Роботу виконала:

Даниш Альона Сергіївна,

учениця 6  класу

Глодоської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів

Новоукраїнського району

Кіровоградської області         

 

Педагогічний керівник:

Рокочук Ірина Миколаївна,

вчитель географії

Глодоської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

Новоукраїнка - 2016

 

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП …………………………………………………………..…….3

РОЗДІЛ І.Вологість повітря………………………………………….4

РОЗДІЛ ІІ. Методи вимірювання вологості повітря...........................5

РОЗДІЛ ІІІ. Вплив вологості повітря на здоров’я людини ………..8

ВИСНОВКИ……………………………………………….….………14

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …………………………...15

ДОДАТКИ………………………………………………………7, 10-13


ВСТУП

Повітря — необхідна умова життя всього живого. Але ось яке повітря потрібне для нормального самопочуття — сухе чи вологе? Коли вологість перевищує 70% або є нижчою 40%, то це неодмінно викличе дискомфорт перебування у навколишньому середовищі. Погане самопочуття, швидка стомлюваність, першіння в горлі, нежить, що не припиняється - перші ознаки того, що в приміщенні, де ви живете, занижені показники нормальної вологості повітря. В цьому випадку навантаження на серце зростає, а шкіра швидше старіє.

Предмет дослідження - вплив вологості повітря на організм людини.

Об'єкт дослідження - вологість повітря.

Методи роботи:

-       Дослідницька робота

- Опитування

- Аналіз та синтезу

- Методи графічного відображення результатів

- Фотографування

Завдання: 

- Дати поняття вологості повітря.

- Вивчити характеристики й особливості вологості повітря.

- Ознайомитися й розглянути принцип дії приладів, за допомогою яких       виміряється вологість повітря.

- Виміряти вологість повітря в різних приміщеннях і зрівняти отримані дані із санітарно-гігієнічними нормами.

-        Надати поради як за потреби підвищити чи понизити вологість повітря.


РОЗДІЛ І

Вологість повітря.

 З поверхні водойм, вологого ґрунту, листків рослин, легенів і шкіри тварин та людини в атмосферу Землі випаровується величезна кількість водяної пари (1014 т/рік) і майже ¼ цієї води випадає у вигляді опадів на сушу. Тому атмосфернеповітрязавждивологе. Атмосфернеповітря є сумішшюрізнихгазів.Хочаводяної пари в атмосфері мало порівняно з іншимиїїскладовими, їїзначення для життєдіяльностівсього живого величезне.

Віднаявностіводяної пари в атмосферізалежить режим випаровування з поверхні суходолу, морів. Перехідводяної пари в рідкий і твердий стан приводить до утвореннятуманів, хмар, опадів. Виділеннятеплотиконденсації, замерзанняслугуютьвнутрішнімджереломенергіїрухуповітрянихмас. Здатністьводяної пари поглинатисонячне та інфрачервоневипромінюванняЗемлівпливає на тепловий режим земноїповерхні й атмосфери.

Процесивипаровуваннявпливаютьтакож на організмлюдини, щоскладається на 65% з води. За одну добу (в залежностівід роду занять) з поверхнішкіри і легенівлюдинивипаровуєтьсямайже 2 кг води. Цевказує на великезначеннявологостіоточуючогоповітря для їїздоров’я й самопочуття. Тривалеперебування в теплому й вологомуповітріпорушуєтеплообмін в організмі. Людина стаєв’ялою, їїпрацездатністьзнижується. Тому про вмістводяної пари в атмосфері (вологість) щоденноповідомляють у зведенні погоди.

Контроль і підтриманнянеобхідноївологостідужеважливітакож для зберігання книг, творівмистецтва, музичнихінструментів, харчовихпродуктів, овочів, фруктівтощо.

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ

Методивимірюваннявологостіповітря

Навколишній нас атмосфернеповітрявнаслідокбезперервноговипаровування води з поверхніводойм і рослиннихпокривівзавждимістить у собіводяні пари. Вмістводяної пари в атмосферіхарактеризуєтакепоняття, як «вологість». Вона маєвеликезначення для багатьохпроцесів, щовідбуваються в атмосфері. Вологістьповітряхарактеризує погоду і клімат, впливає на теплообмінорганізму з навколишнімсередовищем, на життятварин і рослин. Чим більшеводяної пари знаходиться в певномуобсязіповітря, тимближче пар до станунасичення. З іншого боку, чимвища температура повітря, тимбільшакількістьводяної пари буде потрібно для йогонасичення. Залежновідкількостіпарів, щознаходяться при данійтемпературі в атмосфері, повітрябуваєрізногоступенявологості.

Абсолютна вологість ?показує, скількиграмівводяної пари міститься в повітріоб’ємом 1 м3 за даних умов. Щобсудити про ступіньвологостіповітря, важливо знати, близькийабо далекий водяна пара, щознаходиться в повітрі, від стану насичення. Для цьоговводятьпоняттявідносноївологості.

Відносноювологістюповітря ?називаютьвідношенняабсолютноївологостіповітря до щільностінасиченоїводяної пари при тій же температурі, вираженої в процентах. Якщовологеповітряохолоджувати, то при деякійтемпературізнаходиться в ньому пар можна довести до насичення. При подальшомуохолодженніводяна пара почнеконденсуватися у виглядіроси. З’являється туман, випадає роса. Температура, при якій пара, щознаходиться в повітрі, стаєнасиченим, називається точкою роси. Точка роситакожхарактеризуєвологістьповітря.

Для визначеннявологостіповітрявикористовуютьтакіприлади, як гігрометр і психрометр. Гігрометрибуваютьдвохвидів – конденсаційні і волосні. За допомогоюконденсаційногогігрометраможнавизначитиабсолютнувологістьповітря по точціроси. Вінявляє собою металевукоробочку  Їїпереднястінка добре відполірована і оточена такожвідполірованимкільцем . Міжстінкою і кільцемрозташована теплоизолирующая прокладка . До коробочціприєднанагумовагруша  івставлений термометр . Якщо в коробку налити легко випаровуєтьсярідина (ефір), то, продуваючиповітря через коробку за допомогоюгруші, можнавикликатисильневипаровуванняефіру і швидкеохолодження коробки. На полірованійповерхніз’являютьсякрапелькироси. За термометрупомічають температуру, при якій вони з’являються. Це і є точка роси, оскількипоявароси говорить про те, що пар став насиченим. По таблиціщільностінасиченоїводяної пари і визначаютьабсолютнувологістьповітря. Дія волосяного гігрометразасноване на властивостілюдськоїволосиниподовжуватися при збільшеннівідносноївологостіповітря. При збільшеннівологостіповітрядовжинаволоссязбільшується, а при зменшеннівологостійогодовжиназменшується. При цьомустрілка, переміщаючись за шкалою, вказуєвідноснувологістьповітря. Прилад для визначеннявологостіповітря – психрометр – складається з двохтермометрів, один з якихобмотаний тканиною, кінецьякої опущений у воду. Оскільки вода випаровується, то термометр охолоджується. Чим більшевідноснавологість, тимменшінтенсивнойдевипаровування. Отже, різницяпоказань сухого і вологоготермометрів буде менше. З цієїрізниці температур за допомогоюспеціальнихтаблиць і визначаютьвідноснувологістьповітря. Вологістьповітрязмінюєтьсяпротягомдоби. Температура повітря вдень вище, ніжвночі, тому відноснавологістьповітря днем менше, ніж в нічний час. Визначеннявологостіповітрянеобхідно в метеорології для передбачення погоди, в теплицях і оранжереях для підтримкипотрібного режиму рослинам. Робота багатьохтехнічнихпристроїв і виникненнякорозіїзалежитьвідвологостіповітря. Для зберіганнятворівмистецтва і книг необхіднопідтримувативологістьповітря на певномурівні. Відвологостіповітрязалежитьінтенсивністьвипаровуваннявологи з поверхнішкірилюдини. Щоблюдинавідчувала себе комфортно, вологістьповітря в приміщеннях повинна бути 40-60%.

 



Конденсаційний гігрометр               Волосянийгігрометр

 


Психромет

 

РОЗДІЛ ІІІ

Вплив вологості повітря на здоров’я людини.

Рівеньвологостіможеваріюватисявід 0 до 100% залежновідтемператури та інтенсивностіповітрянихпотоків у приміщенні (вентиляції).

Найбільшрозповсюджений приклад вологогоповітря – це природа післядощуабо ж ванна кімнатапісля душу. Ідеальнийрівеньвологості становить від 45 до 60%.

Надмірнасухість-10% 20% 30%

Вологість-40% 50% 60%

Надмірнавологість-70% 80%

Туман-90% 100%

Більшеніж 10 літрів води у повітрі – цесереднякількість води, яку виробляє одна середньостатистична родина під час щоденнихпроцесів, таких як приготуванняїжі, приймання душу чиванни та опалення. Джереломнадмірноївологиможуть стати наступнічинники…

Стінинашоїоселімаютьпористу структуру. Придивившись, ви можете помітити на поверхніневеликітріщинки. Вологістьможе з легкістюпроникатикрізьці пори ззовні та потраплятивсерединуприміщень, таким чином роблячиповітрявологим.

Якщоосновністінибудівлімаютьнедостатнюізоляцію та перебувають у безпосередньомуконтакті з водою, вологістьможепроникати у стіни до 1,5 м.

Кран, щопротікає, або ж витік води з пральноїмашиничираковинитакожвпливає на клімат з високимрівнемвологості. Це в свою чергутакожможеспричинитируйнуванняпідлогичистін.

Рівеньвологостізалежитьвідтемператури у приміщенні. Якщо температура знижується, вологаконденсується, а стінипокриваються невеликими краплями води. Це особливо помітнопід час приймання душу або ж приготуванняїжі на кухні.

У стінахабофундаментібудівлізавждивиникаютьневеликідефекти (тріщини). Саме вони дозволяютьволозіпроникативсерединуконструкцій.

Людськетіловиробляєзначнукількість води. Вода випаровується з нашогоорганізмупід час диханняабо через потовізалози в процесіжиттєдіяльності.

Під час приймання душу, ванни, приготуванняїжі, прасуванняодягуабомиттяпідлоги все більшевологинакопичується у повітрі. Родина, щоскладається з 4 членів, виробляєбільшніж 10 літрівводяної пари щодня.

Якщоволога, щопотрапила у повітря, не зникає, вона конденсується у найхолоднішихділянкахбудинку, таких як вікна, у приміщеннях без опаленняабона погано ізольованихстінах.

Постійнийвпливнизькогоабо ж високогорівнявологостіможепошкодитиречі, негативно вплинути на фізичний тапсихічний стан, а такожна здоров'я в цілому.

Оптимальнийрівеньвологості у приміщенні повинен коливатисявід 45 до 60%, а надмірнувологістьможнарозпізнати за їїхарактернимиознаками, такими як вогкість, пліснява на стінах, конденсат, відшарування шпалер, відчуття холоду та, як результат, появаалергічнихреакцій.

Підвищенийрівеньвологості – це проблема не тільки погано ізольованихбудівель. Не потрібнозабувати, що родина, щоскладається з 4 членів, виробляєбільшніж 10 літрівводяної пари щодня.

Віднадмірноївологистраждаютьтакож погано вентильованіприміщення: зачиненікімнати, комірчини, шафи для взуття, шухляди, а такожприміщення з надмірноювологою – ваннікімнати, кухні та підвали. Конденсат, як правило, збирається на вікнах, відшаровуютьсяшпалери, фарба на стінахвкриваєтьсяпухирямиабо ж навітьпліснявою… Як результат – з'являєтьсянеприємний запах.

Через надмірнувологузбільшуєтьсяризикпояви грибка та плісняви, щоспричиняєрозвитокалергічнихреакцій та ревматизму. Алергіяна пил, наприклад, швидшерозвивається у вологомусередовищі.

Середзагальнихсимптомів, наприклад, подразнення на шкірі та частіреспіраторнізахворювання. Вологесередовище – ідеальне для розмноженнякліщів та іншихпаразитів, якітакожвикликаютьалергію.

Наше сприйняттятемпературидужетіснопов'язане з рівнемвологості. Через високийрівеньвологостінашіорганичуттяможуть неправильно оцінювати температуру у приміщенні.

Ми помилковоможемоподумати, що у приміщенніхолоднішеабожаркіше, ніж є насправді.

http://www.stopvologa.com.ua/images/about-condensation.png

Водяний конденсат

 

http://www.stopvologa.com.ua/images/about-textiles.png

Неприємні запахи відвологи на різних типах тканини

http://www.stopvologa.com.ua/images/about-wallpapers.png

Відшарування шпалер

http://www.stopvologa.com.ua/images/about-walls.png

Грибок на стінах

http://www.stopvologa.com.ua/images/about-pain.png

Ревматизм

http://www.stopvologa.com.ua/images/about-reactions.png

Алергічніреакції

ВИСНОВОКИ

 Волога одна із обов'язкових компонентів всіх живих організмів землі, навколишньої біосфери, і навіть більшості матеріалів, використовуваних людиною. Зміст вологи у навколишньому середовищі впливає на характер і інтенсивність у живих об'єктах. Вологість повітря грає величезну роль у повсякденні людини. Від неї залежить здоров'я людей, клімат планети, якість меблів, книжок, будинків. Мені дуже хотілося б, щоб люди якнайбільше знали про залежність здоров'я від вологості повітря.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

  1.         http://medical-enc.com.ua
  2.         https://.wikipedia.ua
  3.         http://geology.lnu.edu.ua
  4.         http://studopedia.ru
  5.         http://bibliograph.com.ua
  6.         http://mozdocs.kiev.ua
  7.         Географія 6 клас (Бойко В.М, Міхелі С.В.)
  8.         http://moyaosvita.com.ua/fizuka/vologist-povitrya-sposobi-viznachennya-vologosti-povitrya/

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль вологості повітря в житті людини. Роботу виконала:учениця 6 класу Глодоської ЗШ І-ІІІ ступенів Даниш Альона. Педагогічний керівник: Рокочук І. М.

Номер слайду 2

Актуальність. Повітря — необхідна умова життя всього живого. Але ось яке повітря потрібне для нормального самопочуття — сухе чи вологе? Коли вологість перевищує 70% або є нижчою 40%, то це неодмінно викличе дискомфорт перебування у навколишньому середовищі. Погане самопочуття, швидка стомлюваність, першіння в горлі, нежить, що не припиняється - перші ознаки того, що в приміщенні, де ви живете, занижені показники нормальної вологості повітря. В цьому випадку навантаження на серце зростає, а шкіра швидше старіє.

Номер слайду 3

Мета:вивчити роль вологості повітря в житті кожної людини. Завдання:-Дати поняття вологості повітря.-Вивчити характеристики й особливості вологості повітря.-Ознайомитися й розглянути принцип дії приладів, за допомогою яких виміряється вологість повітря.-Виміряти вологість повітря в різних приміщеннях і зрівняти отримані дані із санітарно-гігієнічними нормами.- Надати поради як за потреби підвищити чи понизити вологість повітря.

Номер слайду 4

Методи. Дослідницька робота. Опитування. Аналіз та синтезу. Методи графічного відображення результатів Фотографування

Номер слайду 5

Предмет дослідження. Вплив вологості повітря на організ людини. ОБ’ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯВологість повітря

Номер слайду 6

Повітря - це фізична суміш газів різної хімічної природи,невід'ємна частина в житті кожної людини , одне із джерел життя. Вологість -вміст водяної пари в повітрі, характеризується пружністю водяної пари, відносною вологістю, дефіцитом вологи, точкою роси, — є одним з найважливіших параметрів атмосфери, що визначає погоду, а також те, наскільки комфортно почуває себе людина в цей момент часу.

Номер слайду 7

Абсолютна вологість повітря

Номер слайду 8

Відносна вологість повітря

Номер слайду 9

Конденсаційний гігрометр Сучасний конденсаційний гігрометр - це прилад, що призначає для визначень вологості повітря за допомогою охолодження його до точки роси. Складається з: металевої коробочки, полірованої стінки, полірованого кільця, теплоізоляційної прокладки, гумової груші, термометра.

Номер слайду 10

Волосяний гігрометр - особливий лабораторний прилад, призначення якого складається у визначенні відносної вологості повітря. Складається з: кріплення, ролика, стрілки, вантажу, волосся.

Номер слайду 11

Психрометр - прилад для виміру вологості повітря і його температури. Складається з: двох термометрів, трубок, що захищають резервуари термометрів, психрометрической таблиці.

Номер слайду 12

Вплив низької вологості повітря на здоров'я людини. Сухе повітря перешкоджає влученню кисню в систему кровообігу. Особливо страждають діти, якщо повітря в кімнаті занадто сухої.

Номер слайду 13

Сухе повітря прискорює випар води зі шкіри. Сухе повітря протипоказане людям із захворюваннями дихальних шляхів.

Номер слайду 14

Сильно реагують на високу вологість хворі гіпертонічною хворобою, атеросклерозом. Порушується віддача тепла з поверхні шкіри, і організм може перегрітися. Сухе повітря є одним із головних причин виникнення алергіїВплив високої вологості повітря на здоров'я людини

Номер слайду 15

Причини недостатньої вологості в приміщенні: Низький вологовміст зовнішнього повітря в "холодний період"Низький вологовміст зовнішнього повітря в сухий "жаркий" період

Номер слайду 16

Як підвищити вологість повітря у будинку?Використайте побутовийзволожувач повітря. Збільште кількість кімнатних рослин. Заведіть акваріум. Намагайтеся провітрювати кімнати із працюючими побутовими приладами частіше .

Номер слайду 17

Причини підвищеної вологості повітря в приміщенніКімнатні рослини. Робота посудомийної машини. Робота пральної машини, прийом ванни й душу.

Номер слайду 18

Виділення вологи з матеріалів конструкції меблів і будинку в цілому. Подих людини й випар вологи зі шкіри, тварини. Працюючий кондиціонер.

Номер слайду 19

Як понизити вологість повітря у будинку?Після готування їжі, прання, прийняття ванни або душу приміщення потрібно відразу провітрювати. Сушить білизну в будинку небажано. Польотом не зашторюйте вікна в сирих кімнатах. Використайте спеціальні поглиначі вологи.

Номер слайду 20

Опитування. Запитання для опитування:1. Чи впливає вологість повітря на самопочуття людини ?2. Чи використовуєте ви які-небудь способи для вимірювання вологості повітря у себе вдома?3. Ви знаєте норми вологості повітря в приміщенні ?4. Ви знаєте норми вологості повітря в музеях, бібліотеках? 5. Ви знаєте яким чином можна підвищити чи понизити вологість повітря?

Номер слайду 21

Загальна кількість опитаних: 21чоловік

Номер слайду 22

1. Чи впливає вологість повітря на самопочуття людини ?

Номер слайду 23

2. Чи використовуєте ви які-небудь способи для вимірювання вологості повітря у себе вдома?

Номер слайду 24

3. Ви знаєте норми вологості повітря в приміщенні ?

Номер слайду 25

4. Ви знаєте норми вологості повітря в музеях, бібліотеках?

Номер слайду 26

5. Ви знаєте яким чином можна підвищити чи понизити вологість повітря?

Номер слайду 27

Підсумки опитування. За результатами проведеного мною опитування можна зробити висновок, що: Більшість учасників опитування не стежать за вологістю повітря у своїх будинках Учасники опитування не віддають цьому факту особливого значення, хоча вологість повітря відіграє величезну роль у житті кожної людини. Сподіваюся, що після наведених у проекті прикладах впливу вологості повітря на життєдіяльність людей багато хто більш серйозно стануть підходити до питанню вологості повітря.

Номер слайду 28

Вимір вологості повітря в домашніх умовах№Дата. Відносна вологість,%110.0365211.0365312.0365413.0363514.0363615.0365716.0364

Номер слайду 29

За результатами дослідження можна зробити висновок:повітря у будинку помірковано вологевологість повітря цілком сприятлива для здоров’я людини

Номер слайду 30

Визначення вологості повітря в бібліотеці

Номер слайду 31

У приміщенні бібліотеки вологість повітря 60%, що являється нормою.

Номер слайду 32

висновок. Волога одна із обов'язкових компонентів всіх живих організмів землі, навколишньої біосфери, і навіть більшості матеріалів, використовуваних людиною. Зміст вологи у навколишньому середовищі впливає на характер і інтенсивність у живих об'єктах. Вологість повітря грає величезну роль у повсякденні людини. Від неї залежить здоров'я людей, клімат планети, якість меблів, книжок, будинків. Мені дуже хотілося б, щоб люди якнайбільше знали про залежність здоров'я від вологості повітря.

Номер слайду 33

Список використаної літературиhttp://medical-enc.com.uahttps://uk.wikipedia.org/wikihttp://geology.lnu.edu.uahttp://studopedia.ruhttp://bibliograph.com.uahttp://mozdocs.kiev.ua. Географія 6 клас (Бойко В. М, Міхелі С. В.)

Номер слайду 34

Дякую за увагу!

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Міні-проект на тему:

Роль вологості повітря

в житті людини

(анотація)

Роботу виконала:

учениця 6  класу

Глодоської ЗШ І-ІІІ ст.

Даниш Альона

 

 

 

 

 

 

 

Слайд1 Доброго дня шановні присутні. Я учениця 6 класу Глодоської ЗШ І-ІІІ ст. Даниш Альона. Пропоную вашій увазі мій міні-проект на тему:

Роль вологості повітря в житті людини

Слайд2 Актуальність

Повітря — необхідна умова життя всього живого. Але ось яке повітря потрібне для нормального самопочуття — сухе чи вологе? Коли вологість перевищує 70% або є нижчою 40%, то це неодмінно викличе дискомфорт перебування у навколишньому середовищі. Погане самопочуття, швидка стомлюваність, першіння в горлі, нежить, що не припиняється - перші ознаки того, що в приміщенні, де ви живете, занижені показники нормальної вологості повітря. В цьому випадку навантаження на серце зростає, а шкіра швидше старіє.

Слайд 3 Мета: вивчити роль вологості повітря в житті кожної людини.

         Перед собою я поставила такі завдання: 

- Дати поняття вологості повітря.

- Вивчити характеристики й особливості вологості повітря.

- Ознайомитися й розглянути принцип дії приладів, за допомогою яких       виміряється вологість повітря.

- Виміряти вологість повітря в різних приміщеннях і зрівняти отримані дані із санітарно-гігієнічними нормами.

-        Надати поради як за потреби підвищити чи понизити вологість повітря.

Слайд4 Методи дослідження:(Я використовувала такі методи дослідження як)

  • Дослідницька робота
  • Опитування
  • Аналіз та синтезу
  • Методи графічного відображення результатів
  • Фотографування

Слайд5

Предмет (мого) дослідження: вплив вологості повітря на організм людини.

(А) Об’єкт дослідження: вологість повітря.

 Практичне значення даного матеріалу полягає в можливості

 

Слайд6 Що ж таке повітря й вологість?

           Повітря - це фізична суміш газів різної хімічної природи,невід'ємна частина в житті кожної людини ,одне із джерел життя.

         Вологість - вміст водяної пари в повітрі, характеризується пружністю водяної пари, відносною вологістю, дефіцитом вологи, точкою роси, — є одним з найважливіших параметрів атмосфери, що визначає погоду, а також те, наскільки комфортно почуває себе людина в цей момент часу.

Слайд7 Є абсолютна й відносна вологість повітря.

 Абсолю́тна воло́гість повітря — це кількість водяної пари у грамах , що фактично міститься в 1м³ повітря в даний момент за даної температури.

Слайд8 Відносна вологість Це відношення ( у відсотках) абсолютної (фактичної) вологості до максимально можливої за даної температури.

Для виміру вологості повітря використовують такі пристрої:

Слайд9 Конденсаційний гігрометр

Сучасний конденсаційний гігрометр - це прилад, що призначається для визначень вологості повітря за допомогою охолодження його до точки роси.

Складається з: металевої коробочки, полірованої стінки, полірованого кільця, теплоізоляційної прокладки, гумової груші, термометра.  

 Слайд10 Волосяний гігрометр - лабораторний прилад, призначення якого складається  у визначенні відносної  вологості повітря.

     Складається з: кріплення, ролика, стрілки, вантажу, волосся.

  Слайд11  Психрометр

    Психрометр - прилад для виміру вологості повітря і його температури.

    Складається з:  двох термометрів, трубок, що захищають резервуари термометрів, психрометричної таблиці.

Слайд12 Низька вологість повітря впливає на людський організм наступним чином:

- Сухе повітря перешкоджає влученню кисню в  систему кровообігу.

- Особливо страждають діти,  якщо повітря в кімнаті занадто сухе.

Слайд13 - Сухе повітря прискорює випар води зі шкіри.

-  Сухе повітря протипоказане людям  із захворюваннями дихальних шляхів.

Слайд14  В свою чергу  висока вологість повітря також впливає на здоров'я людини:

- Сильно реагують на високу вологість хворі гіпертонічною хворобою, атеросклерозом.

- Порушується віддача тепла з поверхні шкіри, і організм може перегрітися.

Слайд15 Причини недостатньої вологості в приміщенні:

- низький вологовміст зовнішнього повітря в "холодний період"

- низький вологовміст зовнішнього повітря в сухий "жаркий" період.

Слайд16 Щоб підвищити вологість повітря у будинку потрібно:

  • Використовувати побутовий зволожувач повітря.
  • Збільшити кількість кімнатних рослин.
  •  Завести акваріум.
  • Намагатися провітрювати кімнати із працюючими побутовими приладами частіше або ставить у них зволожувач повітря.

Слайд17 Причини підвищеної вологості повітря в приміщенні це:

- Кімнатні рослини.

- Робота посудомийної машини.

- Робота пральної машини, прийом ванни й душу.

Слайд18- Виділення вологи з матеріалів конструкції меблів і будинку в цілому.

- Подих людини й випар вологи зі шкіри, тварини.

- Працюючий кондиціонер.

Слайд19 Як понизити вологість повітря у будинку?

- Після готування їжі, прання, прийняття ванни або душу  приміщення потрібно відразу провітрювати.

- Сушити білизну в будинок - небажано.

- Використайте спеціальні поглиначі вологи.

Слайд20 Я провела опитування серед однокласників щоб дізнатися що вони знають про вплив вологості повітря на людський організм.

Учасникам були задані наступні питання:

1. Чи впливає вологість повітря на самопочуття  людини ?

2. Чи використовуєте ви  які-небудь способи для вимірювання вологості повітря  у себе  вдома?

3. Ви знаєте норми вологості повітря в приміщенні ?

4. Ви знаєте норми вологості повітря в музеях, бібліотеках?

5. Ви знаєте яким чином можна підвищити чи понизити вологість повітря?

Слайд21 Загальна кількість опитаних: 21 чоловік, результати я відобразила у вигляді діаграмм:

Слайд22 (на запитання)1. Чи впливає вологість повітря на самопочуття  людини ?

Ні-19% , Так-81%

Слайд23  (на запитання)2.Чи використовуєте ви  які-небудь способи для вимірювання вологості повітря  у себе  вдома?

Ні-81% , Так-19%

Слайд24 (на запитання)3.Ви знаєте норми вологості повітря в приміщенні ?

Ні-69% , Так-31%

Слайд25 (на запитання)4.Ви знаєте норми вологості повітря в музеях, бібліотеках?

Ні-76% , Так-24%

Слайд26 (на запитання)5. Ви знаєте яким чином можна підвищити чи понизити вологість повітря?

Ні-76% , Так-24%

Слайд27 Підсумки опитування:

За результатами проведеного мною опитування можна зробити висновок, що:

більшість учасників  опитування не стежать за вологістю повітря у своїх будинках учасники опитування не віддають цьому факту особливого значення, хоча вологість повітря відіграє величезну роль у житті кожної людини.

     Сподіваюся, що після наведених у проекті прикладах впливу вологості повітря на життєдіяльність людей, багато хто більш серйозно стануть підходити до питання вологості повітря.


Слайд28 Також я виміряла на протязі тижня із 10-16 березня  вологість повітря в домашніх умовах, дослідження проводила за допомогою гігрометра, результати подані в таблиці:

 

Зрівняла із санітарно-гігієнічними нормами.

Слайд29 За результатами дослідження можна зробити висновок:

-  повітря в будинку помірковано вологе

- вологість повітря цілком сприятлива для здоров’я  людини

Слайд30 Наступне завдання визначення вологості повітря в бібліотеці .

     Пункт дослідження: Шкільна  бібліотека. Дослідження проводила за допомогою психрометра.

Слайд31 У приміщенні бібліотеки вологість повітря 60%, що являється нормою. Температуру й вологість повітря нормалізують раціональним провітрюванням, опаленням і застосуванням технічних засобів, керуючись показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Температура й вологість повітря контролюється й реєструється раз у тиждень. Закриті шафи для зберігання книг провітрюють не рідше одного разу в тиждень. У приміщенні бібліотеки вологість підтримується постійно в межах норми.

Слайд32 З усього сказаного можна зробити такі висновки:

Волога одна із обов'язкових компонентів всіх живих організмів землі, навколишньої біосфери, і навіть більшості матеріалів, використовуваних людиною. Зміст вологи у навколишньому середовищі впливає на характер і інтенсивність у живих об'єктах. Вологість повітря грає величезну роль у повсякденні людини. Від неї залежить здоров'я людей, клімат планети, якість меблів, книжок, будинків. Мені дуже хотілося б, щоб люди якнайбільше знали про залежність здоров'я від вологості повітря.

Слайд33 Список використаної  літератури

http://medical-enc.com.ua
https://.wikipedia.ua
http://geology.lnu.edu.ua
http://studopedia.ru
http://bibliograph.com.ua
http://mozdocs.kiev.ua

Географія 6 клас (Бойко В.М, Міхелі С.В.)

Слайд34 Дякую за увагу!

 

 

 

zip
Додано
18 березня 2018
Переглядів
9815
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку