Міні проект "Рослини навесні" для учнів 2 класу.

Про матеріал
Міні проект "Рослини навесні" для учнів 2 класу.Цей матеріал включає в себе легенди про первоцвіти та лікарські властивості деяких первоцвітів.
Перегляд файлу

C:\Users\Toya\Desktop\1557165061_spring_flowers.jpg 

 

 

Легенда про підсніжник білосніжний

   Одного разу з коловерті морської піни з'явилась молода дівчина - Галатея. На березі на неї чекав стрункий і далекозорий юнак Ацис. Він був одягнений в сизо-зелені шати. Але замріяного юнака підстеріг горбатий циклоп Поліфем і розчавив його гранітною скелею. З-під скелі раптово задзюрчало джерельце, утворилась річка, на смарагдових берегах якої зарясніли білі квіти.

   Не дочекавшись коханого, Галатея пішла провідати названу матір. Посейдон, почувши, що в його царстві з'явилась невідома красуня, прийшов познайомитись з нею. Бог запропонував їй бути помічницею - володаркою сивий Посейдон і вирішив помститися. На дівчину, яка купалась в морі, звалився страшний дев'ятий вал. Неначе кришталева ваза розбилась Галатея на дрібні віртуальні частинки, які розлетілись в різні куточки світу. Ті, що полетіли догори, утворили Молочний Шлях і далекі Галактики, а ті, що впали на землю, проросли підсніжниками - рослинами з білосніжними, як тіло Галатеї, квітами та сизо-зеленими листочками, неначе одяг Ациса.

   Легенда стверджує, що ті, хто їх зриває, і ті, хто їх дарує, а також ті, хто їх продає і купує, ніколи не будуть щасливими в коханні. Правда це чи ні? Не відомо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Легенда про пролісок

Ця історія сталася зимою. Жила собі дуже красива пані на ім'я Сніжинка і була в неї дочка - Квітка. Мати дуже її любила. І мати з дочкою ніколи не зустрічалися, бо Сніжинка одразу ж після зими летіла на Північ, додому, а її донька там могла замерзнути. Тому донечка цвіла весною і красувалася влітку. І не могли вони жити разом, бо мати б розтанула від сонячного тепла. Вони досі не бачилися. Навесні та влітку всі втішали маленьку квіточку – і звірі, і інші квітки. У Сніжинки було не менше горе, її теж втішали інші сніжинки. Так і спливав час: сумували і Сніжинка, і Квіточка.

Якось до землі, де жила Квіточка, прилетіла добра Чарівниця. Побачила вона Квіточку і запитала, чому та сумує. Квіточка розповіла своє горе. Чарівниця подумала і каже: «Он воно як! Але я можу зменшити твоє горе. Ти станеш квіткою-проліском і цвісти будеш тільки-но прийде весна. Тоді буде зима уходитиме, і твоя мати також. Я точно знаю, що вона буде тут. Ви будете зустрічатися раз на рік», - посміхнулася Чарівниця.

C:\Users\Toya\Desktop\009c7a5e41f8.pngТак з'явилася квітка Пролісок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Легенда про мати-й-мачуху

 

Колись в одному селі жили матір, батько та їх дочка.

Та дуже скоро молода мати померла, тому чоловік найшов собі іншу дружину. Жінка відразу ж зненавиділа пасербицю.

 

І от одного разу вночі вона послала дівчину до своєї сестри, яка жила в сусідньому селі. Через дорогу між селами пролягало урвище. Але дівчинка знала про нього, тому зупинилася, щоб розгледіти найкращий шлях. Падчерка навіть не здогадувалася, що її мачуха заховалася за ближнім кущем і спостерігала за нею. Скоро жінка вибігла і зіпхнула дівчину в урвище, а сама ж пішла додому.

Батько, який дуже любив свою доньку, розшукував її по всіх усюдах. І от нарешті, знайшов. Виявилось, що коли дівчина падала, то вона зачепилася за кущ, який і врятував її од смерті. Прийти ж додому вона не змогла, бо переламала ногу.

C:\Users\Toya\Desktop\55cca3a32943f.pngЗ того часу в урвищі щовесни розцвітали маленькі жовті квіти. Їхні листки були з однієї сторони теплі, а з іншої холодні, подібно до двох жінок — матері й мачухи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Toya\Desktop\detskiedlyaoformleniya13.jpg 

C:\Users\Toya\Desktop\detskiedlyaoformleniya13.jpg 

 

 

 

Лікарські первоцвіти

Не встигне розтанути сніг, як з’являються наповнені життєдайною силою перші яскраві весняні квіти, серед яких і лікарські первоцвіти. З приходом весняної погоди ці ранньоквітучі рослини вже одним своїм виглядом говорять про швидке наближення літа з його яскравим сонцем і теплими дощами.

Медунка неясна

Картинки по запросу "медунка неясна  пнг"
До лікарських первоцвітів відноситься медунка неясна (Pulmonaria obscura). Траву цього лікарського первоцвіту збирають під час цвітіння. Відвар медунки має кровоспинну, протизапальну, відхаркувальну, діуретичну  властивість.

Медунка неясна

При лікуванні захворювань дихальних шляхів відвар приймають всередину. Тому медунка має ще російську назву –« легочница». Цей відвар також застосовують і зовнішньо для промивання наривів і гнійних ран.

Медуниця віддає перевагу напівтіні і добре росте на вологих, пухких і багатих перегноєм грунтах. Висівають медунку в червні, розмножують насінням. Після закінчення цвітіння листя медунки зберігають свою декоративність до кінця літа.

 

C:\Users\Toya\Desktop\detskiedlyaoformleniya13.jpg 

 

 

 

Сочевник весняний або чина весняна (Lathirus vernus) – теж первоцвіт лікарський, який використовують у народній медицині, збираючи з квітня по червень листя, стебла, квітки.

Картинки по запросу "сочевник весняний пнг"
Знахарі з трави готують відвар, яким з давніх часів лікують ревматизм, болі в області серця, також застосовують відвар при стоматиті для полоскання рота, горла при ангіні, промивають гнійні виразки і рани.

 

Сочевник весняний

Сочевник весняний можна легко розмножувати поділом куща або відрізками кореневищ, які виконують у вересні-жовтні. Грунт для цієї рослини підходить будь-який, але обов’язково вологий.

Сочевник воліє рости в тіні дерев. Декоративність рослині забезпечують тільки квіти. Вирощуючи первоцвіт лікарський сочевник весняний, слід пам’ятати, що він отруйний, і приймати його слід з великою обережністю.

 

 

C:\Users\Toya\Desktop\detskiedlyaoformleniya13.jpg 

 

Адоніс весняний

Ще один лікарський первоцвіт – адоніс весняний (Adonis vernalis) або горицвіт весняний. Назва адоніс цього первоцвету дано на честь улюбленого Афродіти Адоніса, який загинув на полюванні. Убита горем богиня, в пам’ять про свого коханого з крові Адоніса виростила прекрасний квітка, яка розпускається щовесни.

Картинки по запросу "адоніс весняний пнг"
Рослина живе по схилах пагорбів, які добре прогріваються сонцем, про що підтверджують російські назви чорногорка і горицвіт. В період цвітіння збирають надземну частину адоніса, яку застосовують у медицині.

Адоніс весняний

Для використання в медицині готують гарячий настій з зібраної сировини, який приймають при безсонні, неврозах серця, серцевої недостатності і в якості діуретичного засобу.

Вирощування лікарської первоцвіту адоніса пов’язане з деякими труднощами. Для посадки цієї рослини потрібно добре освітлене місце. Грунт повинна бути сухою, легкої і родючою і, до того ж, містити вапно і мати хороший дренаж. Адоніс теж отруйний, тому застосовувати його в побуті слід тільки під лікарським контролем.

Крім своїх лікувальних властивостей адоніс ще і дуже декоративний. Він добре вписується в групові посадки, ефектно виглядає на альпійських гірках і серед розріджених чагарників. Дуже добре поєднується з анемонами, примулами і іншими першоцвітами.

 

C:\Users\Toya\Desktop\detskiedlyaoformleniya13.jpg 

 

 

Анемона лютикова (Anemone ranunculoides).

Заготовляють наземну частину рослини в період цвітіння і застосовують у народній медицині. Настій анемони надає болезаспокійливу, відхаркувальну, бактерицидну, снодійну та седативну дії.

Його застосовують і зовнішньо для промивання гнійних ран та екзем.

Виготовлені з вітрогонки лютикової препарати не можна застосовувати при запаленні нирок і захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Розмножують вітреницю діленням куща, насінням, кореневищами. Лікарські первоцвіти вітрогонки цвітуть на 2-3 рік життя. Вітреницю застосовують для групових посадок, вздовж доріжок, біля дерев і чагарників.

Картинки по запросу "анемона лютикова пнг"

Анемона лютикова

 

Картинки по запросу "рамка первоцветі подснежники рамка" 

Міні-проект «Рослини навесні»

 

 

docx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку