Міні-проект "Село в історії моєї країни"

Про матеріал
С.Майське було засноване навесні 1929 року. Точну дату встановити важко, але до нас дійшли перекази, що саме від розкішної природи, яка буяє в маю і пішла така романтична назва. Старожили згадують: с . Майське було засноване не історично, а штучно, як центральна садиба радгоспу №17.
Перегляд файлу

Україна

Департамент освіти і науки

Дніпропетровської облдержадміністрації

Відділ освіти Синельниківської райдержадміністрації

КЗО Майська СЗШ

 

 

 

 

Міні-проект учнів 5 класу

«Село в історії моєї країни»


Тема: «Село в історії моєї країни»

 

Мета проекту:

  •   Ознайомитися з історією свого села;
  • Сформувати уявлення про традиції та звичаї  свого народу;
  • Розвивати інтерес до історичного минулого власного народу;

 

Завдання проекту:

  • Висвітлити шляхи створення села;
  • З’ясувати хронологічну послідовність  основних подій рідно краю

 

Очікуванні результати:

  • Підвищити рівень інформованості учнів про історію розвитку села Майського;
  • Необхідність розширення світогляду про побут, звичаї та традиції односельців

 

Актуальність проекту:

  • Підвищення рівня інформованості про історію розвитку села;
  • Потреба є удосконалення знань про розвиток ПРаТ «Агро-Союз»

 


 

Повна назва: село Майське

Місце знаходження, адміністративне підпорядкування:  Дніпропетровська область, Синельниківський район .

У північному степу на Лівобережжі Дніпра розкинулося с. Майське, яке є структурною одиницею Майської сільської ради, до складу якої входять наступні населені пункти: с. Нове, с. Ново-Миколаївка, с. Максимівка, с. Романівна, с. Козачий Гай.

С. Майське знаходяться на відстані 25 км на північ від районного центру

 м. Синельниково

Майська сільрада складає частинку Синельниківського району, який створено у 1923 році в результаті адміністративно – територіальної реформи на Катеринославщині, розташований у центральній частині Дніпропетровської області. Він один із найбільших на Дніпропетровщині і займає площу 1680 кв. км. Це переважно, степова рівнина, одноманітність якої порушується сухими балками, кряжами і ярами. Ґрунти -  родючі чорноземи. Клімат помірно – континентальний.

На даний час на території Майської с/ради проживає 1483 жителів. В період 1997 р. на базі КСП «Дружба» було організовано акціонерне товариство закритого типу «Агро-Союз».

Загальна територія його сьогодні становить 9670 га, в т.ч. ріллі 6708 га.

У КСП «Дружба» протягом останніх років спостерігався стійкий спад виробництва як у рослинництві, так і в тваринництві.

Стратегією розвитку господарства стало у рослинництві впровадження ґрунтозахисної системи землеробства з розширеним відтворенням родючості ґрунтів та поступовим переходом на ґрунтозахисне біотичне і точне землеробство. Щодо процесу поліпшення справ галузі тваринництва – реконструкція тваринницька ферм і створення нової матеріально-технічної бази, безприв’язне холодне утримання худоби, збалансована цілорічна годівля дійних корів консервованими кормами, племінна і селекційна робота.

Рельєф центральної садиби Майської с/р. с. Майського і сіл, які входять до складу сільради.

С. Майське розмішене на території Придніпровської низовини, яка входить до складу Придніпровської геоморфологічної області. На території добре розвинута яружно-балкова система. Ерозійне розчленування надає рівнинній поверхні хвилястий характер. Так с. Ново-Миколаївка лежить на схилах Луганської балки, а на південь від села знаходяться Шатохинська балка. Поверхня горбиста, абсолютна висота 80 м.

 

Ґрунтово-кліматичні умови Майської с/ради.

посевной комплекс_resizeОсновні площі землекористування зайняті чорноземами: звичайними мало гумусний і їх зшитими та нашитими різновидами. Вони мають сприятливі для землеробства водно -  фізичні, фізико – хімічні та агрохімічні властивості.

Землі сільської ради розташовані в степовій зоні. Проявляється водна ерозія і , періодично, вітрова ерозія. Площа еродованих ґрунтів складає 17% ріллі. Досягти максимальної віддачі від таких земель можна лише з умови послаблення і припинення водної і вітрової ерозії. Екологічний стан ґрунтів і навколишнього середовища дозволяє впроваджувати біологічне землеробство і вирощувати екологічно чисту продукцію.

Клімат помірно – континентальний, регулярне чергування впливу вологої повітряної маси із заходу і сухого збідненого на опади повітря із сходу в умовах переважно рівнинної з невеликими височинами території України.

Початок травня досить часто підлягає впливу арктичних повітряних мас, що призводить до 3-4 даних заморозків і зниженням температури – 3С, іноді -6С і негативно діє на фізіологічні процеси ярих зернових та городніх культур.

Антициклони переважно надходять з Центральної Азії. Навесні часто бувають суховії, які іноді є довготривалими 20-25 днів. Циклонічна діяльність переважає західного та південно-західного перенесення

Середня тривалість періоду 190-250 днів. В літні місяці переважає посушлива погода.

Вегетаційний сезон, за даними Синельниківської дослідної станції, триває з 03.04. по 31.10. Безморозний період по середніх багаторічних датах починається 17 березня, а завершується 24 листопада.

Структура посівних площ земель ріллі с/ради, яка складає 6708 га., викликана коливаннями кон’юнктури  ринку с/господарської продукції. В зерновій групі співвідношення озимих і ярих культур коливається по рокам в залежності від умов, які створюються на час посіву озимих культур та їх стану під час зими.

Основною озимою культурою є пшениця, доля якої в групі озимих зернових культур складає 92-98%.

Серед ярих основною є кукурудза, ячмінь, овес. Збільшено посіви соняшнику, сої, рапсу.

Зростання поголів’я худоби на базовому підприємстві АТЗТ «Агро-Союз» зумовило збільшення долі кормових культур. Основними багаторічними кормовими травами стали: люцерна, еспарцет, козлятник.

Однорічні культури: кукурудза на силос та ряд інших.

Вид: існуючий

 

 

 

2.Вступ (історія виникнення, заснування)   

свиноферма_resize С.Майське було засноване навесні 1929 року. Точну дату встановити важко, але до нас дійшли перекази, що саме від розкішної природи, яка буяє в маю і      пішла така романтична назва. Старожили згадують:

с . Майське було засноване не історично, а штучно, як центральна садиба радгоспу №17.

З Держземфонду було виділено 8767 га землі, на яких розмістилися 6 відділків радгоспу. Землі були дуже розкидані, і на той час займали території, які сягали Павлоградського району. Лише 2 відділки знаходилися поруч із Майським. 1 відділок (с. Нове) – на відстані 3км,

2 відділок (с. Максимівка) – на відстані 5км, 3 відділок (с. Степове) – знаходилось за 3км від Дерезуватки, а від Майського – на відстані17 км. 4 відділок), 5 відділок (с. Культура) - за Зайцевим на відстані 20 км.

6 відділок розкинувся за Павлоградом на відстані 46км. Заселення на цих відділках розпочиналося одночасно, практично з нуля – на пустому місці. Внаслідок індустріалізації держави створилась матеріально – технічна база для реорганізації сільського господарства.

Створення радгоспу планувалося для того, щоб на його прикладі показати селянам, як раціонально можна використовувати техніку під час обробітку ґрунту, якою може бути культура землеробства. Першочерговим завданням було забезпечення посівним матеріалом навколишні колгоспи та щоб поповнювати зернові запаси держави.

По-друге, ставилось завдання забезпечити продовольством робітників заводів, таких як Нижньодніпровський трубопрокатний, завод ім. Комінтерна ,  Брянський завод (ім. Петровського) і ряд інших. Робітники заводів активно допомагали  будувати примітивні житлові приміщення барачного типу на шість квартир, копали землянки. Викопали і облаштували 10-12 землянок. Побудували 4 цегляні будинки на чотири господаря, 6-ти квартирних будинків – 2 штуки. В одному з них розмістили медпункт, магазин, пошту, бібліотеку. Одночасно зводили тік по всіх відділках, комори для зерна, складські приміщення для зберігання тракторів, віялок, косарок. З цегли збудували приміщення контори радгоспу(нині – сільська рада). Збудували дім для директора радгоспу, сарай(корів на 12), конюшню для 10 коней, кузню і плотню.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку