Мистецтво Греції класичного періоду

Про матеріал
Урок 45 НУШ 6 клас Історія України. Всесвітня історія. Підручник І.щупака. Розроблено на основі модельної програми «Історія України. Всесвітня історія. 6 клас» для закладів загальної середньої освіти (автори Піскарьова І.О., Бурлака О.В., Майорський В.В., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.) «Рекомендовано Міністерством освіти та науки України» (наказ Міністерства освіти та науки України від 12.07. 2021 № 795). Розділ III, параграф 38. Презентація складається із 23 слайдів: тема уроку, організація класу, основний матеріал, узагальнення, пояснення домашнього завдання, рефлексія. Є посилання на інтерактивні завдання, з теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛАСИЧНЕ ГРЕЦЬКЕ МИСТЕЦТВО. ЕЛЛІНІСТИЧНА КУЛЬТУРА.( § 38 пункт 3, 4 )6 клас НУШ

Номер слайду 2

Пригадайте значення понять, за допомогою яких можна розповісти про розвиток культури суспільства.

Номер слайду 3

ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ§ 38 с. 174 - 176;- переказ матеріалу;- підготувати додаткову інформацію з пункту 1 або 2 параграфу.

Номер слайду 4

КЛАСИЧНЕ ГРЕЦЬКЕ МИСТЕЦТВОУ V –IV ст. до н. е. грецька культура стала однією з найрозвиненіших в світі. Вона мала гуманістичне спрямування і впливала не лише на культурний розвиток тогочасного Середземномор’я, а і на світову культуру наступних поколінь. В умовах активної участі численних жителів полісів у суспільному житті греки надавали великого значення архітектурі громадських будівель - храмів, гімнасіїв, толоса (місце зібрання посадових осіб). У тісному зв’язку з архітектурою розвивалася скульптура. Статуями прикрашали храми, житла людей, увічнювали пам’ять відомих діячів.

Номер слайду 5

Уважно розгляньте карту і дайте відповідь на запитання. Які країни належать до Середземноморя?

Номер слайду 6

Вершиною давньогрецької архітектури вважається акрополь в Афінах. Цей ансамбль складався з парадних воріт- Пропілеїв, храму Ніке Аптерос, Єрехтейону і головного храму Афін-Парфенону. Храм богині мудрості Афіни Парфенон був втіленням могутності і величності Афінської держави. Архітектори Іктін і Каллікрат надали храмові вигляду періптера, оточеного колодою з 46 колон. Храм мав багате скульптурне оздоблення: 92 метопи та іонічний рельєфний фриз, що проходив за колонадою по периметру споруди. Храм відзначався спокійною урочистою величністю, почуттям міри і гармонії. Все це робить його одним з шедеврів не лише грецької, але й світової архітектури.

Номер слайду 7

Афінський Парфенон у розрізі1. Опишіть класичний давньогрецький храм.2. Поміркуйте, які знання згодилися грекам для будівництва храму.3. Майстри яких ремесел були залучені до створення храму?

Номер слайду 8

Скульптура в епоху класики звільнилась від архаїчної умовності зображення людини. Серед її досягнень—уміння зобразити тіло в русі. При цьому слід підкреслити, що митці великої класики вміли передавати не лише рухи тіла, а й порухи душі. Скульптуру цієї доби представляє багато геніальних майстрів. Самими великим серед них є Фідій. З точки зору еллінів уособленням божественності були спокій, повага, гідність.

Номер слайду 9

Цим вимогам відповідала виконана Фідієм статуя Зевса, її зараховували до чудес світу. Він створив бронзову скульптуру - фігуру богині Афіни Промахос, грізної й суворої захисниці свого міста.

Номер слайду 10

Ніка Самофракійська - мармурова скульптура богині перемоги Ніки (знайдена на о. Самотракі в 1863 р., експонується в Луврі, Париж)1. У чому, на вашу думку, полягає мистецька довершеність скульптур?2. Які знання про життя давніх греків доносять до нас витвори мистецтва?3. Які знання й уміння знадобилися авторам для створення цих скульптур?

Номер слайду 11

Для живопису епохи класики характерна тенденція до реалістичного зображення людини. З іменами Полігнота та Аполлодора пов'язані його важливіші досягнення Полігнот створив багатофігурні композиції, намагаючись передати глибину простору. Аполлодор відкрив ефект світлотіні, поклавши початок живопису в сучасному змісті слова.

Номер слайду 12

Пам’ятка чорнофігурного вазопису, поширеного між VII і V ст. до н.е. Пам’ятка червонофігурного вазопису, поширеного між VI і ІІІ ст. до н.е. Живопис Давньої Греції представлений розписами ваз. Давні письменники повідомляють, що першим відомим грецьким живописцем в Афінах був Полігнот з острова Тасос.1. Визначте особливості чорнофігурного і червонофігурного вазопису.2. Пригадайте з вивченого, яку інформацію про життя давніх греків «розповідають» античні вази.

Номер слайду 13

ДОБА ЕЛЛІНІЗМУПісля 336 р. до н. е. внаслідок завоювання Александром Македонським багатьох країн Сходу чимало греків переселялися на Схід, несучи з собою традиції грецької культури. У результаті змішання давньогрецької та давньосхідної цивілізацій сформувалася своєрідна елліністична цивілізація. Спочатку її представляла імперія Александра Македонського, який оголосив себе царем і оточив нечуваною розкішшю. Після його смерті на уламках імперії постали елліністичні держави. Пізнавально й цікаво. Еллінізм - період (336 р. до н. е. - І ст. до н. е.) розвитку держав, у політичному та культурному житті яких поєднувалися традиції давньосхідних та еллінської цивілізацій. 

Номер слайду 14

Уважно розгляньте мапу і дайте відповідь на питання. Які існуували елліністичні держави у ІІІ-ІІ ст. до н.е.

Номер слайду 15

ЕЛЛІНІСТИЧНА КУЛЬТУРАРозквіт елліністичної культури, що сприйняла кращі досягнення культури давніх Греції і Сходу Сходу, відбувався в IV - ІII ст. до н. е. Еллінська культура тісно переплелася з давньою культурою Сходу, що взаємно збагатило цивілізації. Досягнення в галузі мистецтва й науки періоду еллінізму відіграли велику роль у житті людства. Вони засвідчили високий рівень розвитку елліністичної цивілізації, стали надбанням усіх європейських народів.

Номер слайду 16

Суспільне життя міст було організоване за грецьким зразком: народні збори обирали міські ради й посадових осіб, видавали закони. У Єгипті й Вавилоні, Фінікії й Середній Азії поширилася грецька релігія. Повсюди зводилися храми Зевса, Афіни, Аполлона

Номер слайду 17

Культура еллінізму відзначалася видатними досягненнями в галузі архітектури й скульптури. Саме за доби еллінізму було створено перший рейтинг визначних пам’яток. Він увійшов в історію як Сім чудес світу. Виконайте творчий проєкт: «Сторінка одно давнього чуда світу в соціальній мережі Instagram». Виконайте вправуhttps://learningapps.org/16609476

Номер слайду 18

Хто такий Герострат21 липня 356 р. до н. е. головна святиня малоазійських греків - храм Артеміди Ефеської був спалений. Виявилося, що храм підпалив честолюбний житель Ефеса Герострат, який мріяв прославитися за будь-яку ціну. Він сподівався, що, знищивши один з найчудовіших витворів того часу, назавжди увійде в історію. Але за рішенням іонійських міст його ім’я було піддане забуттю і збереглося лише в записках давньогрецького історика Феопомна (IV ст. до н. е.). Дайте оцінку діям Герострата. Як ви розумієте вислів «Геростратова слава»?

Номер слайду 19

УЗАГАЛЬНЕННЯЯкі умови сприяли бурхливому розвиткові грецької культури? Поміркуйте або поцікавтеся, яке з грецьких міст було центром культури.2. Сформулюйте із слів хмаринки два вислови Сократа. Поміркуйте, що мав філософ на увазі.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОПРАЦЮЙТЕ МАТЕРІАЛ ПІДРУЧНИКА § 38 пункт 3, 4. ВИКОНАЙТЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ ОДНЕ НА ВИБІР:1. Виконайте творчий проект «Античні традиції рідного міста»: доберіть приклади пам’яток грецької культури у вашому населенному пункті.2. Уявіть, що вам подарували туристичну путівку «Скарби античної цивілізації». Укладіть ілюстрований маршрут подорожі, визначте його бюджет і підготуйтеся переконати друзів, чому саме цим маршрутом варто мандрувати.3. Виконайте творчий проєкт: «Сторінка видатного давньогрецького мислителя в соціальній мережі Instagram», «Сторінка одно давнього чуда світу в соціальній мережі Instagram».

Номер слайду 22

Рефлексія «Лимонний настрій». Обери емотикон, який відповідає твоєму настрою в кінці уроку. Я з усім упорався. Мене урок розлютив. Все було легко та просто. Було складно та нічого не зрозуміло. Більше сміху ніж навчання. Я дуже втомився. Чекаю на наступний урок

Номер слайду 23

Дякую за увагу!rrrr

pptx
Додав(-ла)
Kupar Tatiana
Додано
22 лютого
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку