Мій рідний край – моя історія жива

Про матеріал
Формування національної свідомості і людської гідності до рідної землі, свого народу, виховання поваги до державної символіки, культури та історії.
Перегляд файлу

ДатаКлас

Проводили:

Тема: Мій рідний край – моя історія жива

Мета: Формування національної свідомості і людської гідності до рідної землі, свого народу, виховання поваги до державної символіки, культури та історії.
Облоднання: Національний прапор України, тризуб, портрет Шевченка, вінок з квітів і трав, рушники, .
Слова: “Все на світі можна вибирати, сину, 
Вибрати не можна тільки Батьківщину” 
(В. Симоненко)
“Свою Україну любіть ... Во врем’я люте,
В останню хвилину
За неї господа моліть”. 
(Т. Шевченко)
І ведучий
Україна – це земля, де ми народились і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Усім нам має бути люба й дорога наша мати – Батьківщина.
Любіть Україну, як сонце любіть,
Як вітер, як трави і води...
В годину щасливу і в радості мить,
Любіть і в годину негоди!
Любіть Україну у сні й наяву,
Вишневу свою Україну,
Красу її вічно живу і нову
І мову її солов’їну.
Саме слово “Україна” означає країну, край, де живуть українці, український народ. Ця назва вперше згадується 1187 року в давньоруському літописі.
ІІ ведучий
Україна... Золота, чарівна оборона. Земля, рясно уквітчана, зеленню закосичена. Це історія мужнього народу, що віками боровся за свою волю, щастя, свідками чого є високі в степу могили, обеліски та прекрасна на весь світ народна пісня.
Яка ж вона гарна в століття, у ці віки
Година негоди, що люд український гнітила.
Із сивої пам’яті сміло ідуть козаки,
А шаблі, мов блискавки, сиві жупани, мов крила.
Закличний марш: козацтво в путь!
І як струна, душа правдива кожна,
З глибин історії вони ідуть, ідуть,
Гей, долиною, гей широкою козаки йдуть.
І ведучий
Гетьман Б. Хмельницький очолив визвольну війну українського народу проти Польщі. Він відбудував вільну державу Україна, що була цілих 300 літ перед Хмельницьким під пануванням Литви і Польщі. Правда, що молоду українську державу не вмів гетьман боронити перед усіма ворогами, бо їх було забагато, але за Хмельницьким йшли його слідами інші гетьмани. І Україна вже ніколи потім не булла в такій неволі, як перед Хмельницьким. Гетьман Б. Хмельницький має в українській історії велику силу, бо він перший рішуче повів козацтво на боротьбу за волю народу і рідної землі.
(Звучить пісня “Ой на горі женці жнуть”)
ІІ ведучий
Пам’ятаймо, чий ми сини,
Коли будні на серці чи свято,
Знову бачаться з давнини
Україна, зажурена мати
І зруйнована бачиться Січ.
Природа України багата і щедра. Її земля родить дорідну пшеницю, гарними у нас ростуть сади та городи. Наша земля щедра на таланти. Багато українських вчених, авіаконструкторів, лікарів, відомі усьому світу. Серед перших людей, які побували в космосі був українець з Київщини Павло Попович. Багато років генеральним конструктором космічних ракет працював також українець, житомирянин Сергій Корольов.
Учень. Нині незалежна Українська держава називається Україною. Вистраждавши, виборовши волю, Україна має нині свої державні символи: герб, прапор і гімн, які уособлюють її історію, її сутність, тобто найбільш характерніше для неї.
Уявіть собі поле бою в ті часи, коли основною зброєю були меч та спис. Піші й вершники зійшлися в тяжкій січі, їхні лави мішалися: де свій, де ворог. Вояки раз по раз озираються і, помітивши неподалік високо піднятий прапор свого князя, ще відчайдушніше кидаються на ворога.
А от яким був прапор наших предків? Він міг бути трикутної чи чотирикутної форми, того чи іншого кольору. На прапорі зображувався княжий знак: або птах, або зброя, людина тощо. Той знак-символ належав князю, його роду чи й усьому князівству і завжди щось означав: могутність, хоробрість, приналежність до певного роду.
Учениця. Що таке герб? Такий же знак карбувався на княжих громадах, на печатках, знаках земель, якими володів князь. Цей знак-символ мав певне призначення. Він заміняв князям ім’я (підпис), тобто був іменним знаком князів і водночас знаком власності

docx
Додано
9 квітня 2019
Переглядів
1444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку