До дня св. Валентина

Про матеріал
Виховний захід присвячений закоханим до Дня св. Валентина для старшого шкільного віку.
Перегляд файлу

Сценарій   до  

дня  св. Валентина!

Мета: розвивати творчі здібності студентів, їх естетичні смаки, виховувати прагнення краще пізнати один одного, розвивати уяву та мовлення, формувати дружні стосунки в колективі, ціннісне ставлення до себе та до інших людей, до мистецтва, розвивати кмітливість.

Обладнання: червоні повітряні кульки, листівки-валентинки, різнокольорові стіки у формі сердець, капелюх.

1 слайд

Ведуча. Добрий день, дорогі друзі!

Ведучий. Вітаємо Вас всіх з днем закоханих!

Ведучий. Ми з вами маємо чудову нагоду помандрувати країною Любові і Кохання, поблукати вулицями великого щастя. А скажіть будь ласка яка взагалі є любов? (любов до дітей від батьків, любов до тварин, до їжі, до фільмів…..), Ведучий (до присутніх) А що ви думаєте про любов і кохання?  до вашої уваги соціальний ролік (Дмитра Дюжева). 2 слайд

 

3 слайд

Ведучий. Дружба, кохання, любов – одвічні теми поезії, музики, сенс повноцінного людського життя. Тому 14 лютого – за католицькою традицією – День Святого Валентина поступово трансформувався у всьому світі у День закоханих. Святкування Дня закоханих стало невід’ємною традицією нашого  життя. А яка ж історія цього свята? Хто може нагадати нам? (з залу студентка розповідає історію свята) (Історія Дня Валентина почалася дуже давно, ще у ІІІ столітті нашої ери. У Римі правив рішучий і суворий імператор Клавдій. Понад усе він любив воювати, ходив у походи, завойовувати чужі землі. А тому хотів, що його воїни не відволікалися від походів і війн, а служили довго. Та любовні стріли Амура частенько влучали в серця його воїнів, ті закохувались, одружувались і залишали військову службу. Через це Клавдій видав указ, що забороняв одружуватись. І тоді на допомогу закоханим людям прийшов молодий лікар і священник Валентин. Всупереч імператорському указові, він таємно вінчав молоді пари. А коли про це дізнався імператор, то Валентина кинули до в’язниці. Проте і його велика любов знайшла в тюремних сірих мурах. Він закохався в дуже гарну дівчину – доньку тюремного наглядача. Валентин її дуже любив і посилав коханій листи, сповнені великого почуття. Та, на жаль, дівчина не могла їх сама прочитати, бо зовсім нічого не бачила. Вона була сліпа. Валентин знав про це і , будучи хорошим лікарем, прагнув вилікувати кохану дівчину. Та все було марно. Ніякі мазі не допомагали. Батько дівчини щоразу приносив їй листи і ліки, сподіваючись, що його донька прозріє. А Валентин тримався мужньо. І навіть у свій останній день, попросив у тюремника папір , написав прощального листа своїй коханій, і поклав у середину листа жовтий шафран (крокус) на прощання. Коли тюремник повернувся додому, на порозі стояла його донька і з нетерпінням чекала на батька. Він простягнув їй листа. Дівчина розгорнула його і знайшла там квітку. У записці було написано: «Від твого Валентина»Дівчина взяла пальчиками шафран і раптом …. побачила світ.)

4 слайд

Ведучий. Всі вже знають, чому 14 лютого вважають Днем закоханих. Але хто знає що-небудь про «найдавнішу валентинку»? Наприкінці ХІІІ ст. набуло популярності надсилати романтичні послання коханій людині. Найдавніша валентинка зберігається у Британському музеї в Лондоні. Ця листівка підписана герцогом Орлеанським Чарльзом 1415 року. Водночас, він був ув’язнений і таємно відправив послання-кохання своїй дружині.

Ведуча. Коханням «хворіли» у всі епохи. Тому про нього так багато написано. Але повторень немає, бо неповторні самі люди, і кожне кохання прекрасне і величне.

(Ведучий читає уривок з вірша  В.Сосюри «Так ніхто не кохав…»)

Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
лиш приходить подібне кохання.
В день такий розцвітає весна на землі
І земля убирається зрання..

Дише тихо і легко в синяву вона,
простягає до зір свої руки...
В день такий на землі розцвітає весна
і тремтить од солодкої муки...

Кохання – це не лише висока поезія, а й велика відповідальність підставити плече, розділити біль і радість. Кохання – це передусім єднання двох сердець. Закохана людина відкриває у собі дивовижні багатства.

Ведучий. Познайомимо вас з учасниками нашого свята.

Ведуча. Кожен з учасників отримає нині почесний титул. Розподілити їх доручено шановному журі. (Представляються члени журі) А от якими будуть титули – це вже сюрприз. (замрійливо подивилась у вікно і замовчала)

Ведучий. (називає ім’я ведучої) Ти, безперечно, закохана, але не замріюйся і не відхиляйся від теми, ми ж ведучі…

Ведуча. Пробач. (називає ім’я ведучого) На чому я зупинилась?

Ведучий. На самому початку!

Ведуча. Наш інтелектуально-розважальний вечір відбуватиметься у 2 тури.

Ведучий. Спочатку ми запрошуємо на цю сцену дівчат, які погодилися брати участь у цьому нелегкому змаганні (дівчата виходять під звуки пісні Ані Лорак «Сумасшедшая»)

5 слайд

Я оголошую перший конкурс «Ситуація». Кожна з п’яти  учасниць має відповісти на запитання, відповіді на які допоможуть нам з’ясувати так звану жіночу логіку.

Ситуація 1. Ти отримуєш на місяць 1500 гривень. Чоловік – 2500. Хто і як укладатиме бюджет витрат у твоїй сім’ї?

Ситуація 2. Ти поїхала на курорт, квиток додому вже придбано. У тебе є ще гроші. Ти маєш можливість купити сукню або щодня ласувати солодощами, фруктами тощо. На що ти витратиш гроші й чому?

Ситуація 3. Ти отримуєш 1000 доларів на місяць. Твій чоловік на цей час безробітний Хто і як розподілятиме гроші у твоїй сім?ї?

Ситуація 4. Ти – домогосподарка, ніде не працюєш і нічого не заробляєш. Тебе повністю утримує чоловік. Як ти вестимеш господарство, як узагалі уявляєш своє життя за таких умов?

Ситуація 5. Ви з чоловіком безробітні. Як можна вижити за такої ситуації?

Ситуація 6. Ти вже доросла, маєш сім?ю. Грошей чомусь постійно бракує навіть на необхідне. А завтра у тебе день народження. Чи купить чоловік тобі подарунок?

Ведучий. Другий конкурс називається «Відвертий лист». Щоб хлопці краще дізналися, якими дівчата уявляють сучасного юнака, вони повинні скласти колективного листа коханому за три хвилини.

(звучить тиха мелодія) 6 слайд

Слайди про день Валентина в різних странах   

7-12

Ведуча. Третій конкурс «Перевтілення» буде своєрідним випробуванням. Багато психологів схиляються до думки, що, маючи ідеал в житті, легше творити власний характер. (тримає в руці тацю з «жеребками».) Зараз кожна з вас спробує уявити себе в ролі тієї героїні, яка дістанеться за жеребкуванням. Думати можна 30 секунд. (Дівчата по черзі витягають жеребки: княгиня Ольга, Роксолана, Катерина ІІ, Жанна дАрк, Маргарет Тетчер, Клеопатра.)

Ведуча. А зараз прийшла черга наших хлопців. Вам належить пройти подібний тур випробувань. Та ми певні, що ви упораєтесь з усіма завданнями по-козацькі. Отож вирушаємо. (Звучить мелодія козаків )

Слайд 13

Перший конкурс «Ситуація».

Ситуація 1:Твоя подруга підтримує стосунки з людиною, яку ти не долюблюєш. Що ти зробиш у такому разі? (Перестанеш бачитися з подругою; нічого й не скажеш й продовжуватимеш з нею дружити; скажеш подрузі, що вона має вибрати між тобою і ним (нею).

Ситуація 2: Як ти позичиш грошей у подруги? (Делікатно натякатимеш; просто попросиш у борг; нічого не скажеш: хай сама здогадується про твою потребу.)
Чи подобається тобі готувати і яку страву – найбільше?

Ситуація 3: Твоя подруга купила одяг, який, на твою думку, їй не личить. Як ти поведешся? (Відразу скажеш, що він їй не личить і поясниш чому; нічого не скажеш.)

Ситуація 4: Твоя дівчина вирішили переїхати у друге місце та продовжити навчання в іншому закладі. Твої дії. Чи зміг би ти освідчися у коханні дівчині? (саме як?)

Ситуація 5: Ти поспішаєш на перше побачення. Тебе затримали на навчанні і ти зовсім забув про знаки уваги для дівчини, як ти вийдеш з цього положення?

Ситуація 6. Ти вже дорослий, маєш сім?ю. Грошей чомусь постійно бракує навіть на необхідне. А завтра у тебе день народження. Чи купить жінка тобі подарунок?

Ведучий. А тепер «Конкурс талантів». Було б добре, звичайно, якби ми, юнаки, навчилися освідчуватися першими. Було б добре, якби ми чітко засвоїли правило: дівчата так люблять красиві слова і поезію, їм потрібна постійна святість дива, хай маленького. Але здійснюваного неодмінно заради них. Жінка любить вухами. А чоловік – очима. Ця істина давно відома. Проте переходимо до конкурсу безпосередньо. На моїй таці шість віддрукованих поезій. Кожен учасник має виразно прочитати вірш, який йому дістанеться за жеребкуванням. 30 секунд дається на ознайомлення з текстом – а потім кожен виявить свої акторські здібності. Тягнімо жеребки! (Учасникам пропонується  твори)

(Василь Симоненко)
Коли б тобі бажав я сліз, і муки,
І кари найстрашнішої бажав,
Я б не викручував Твої тендітні руки
І в хмурім підземеллі не держав.

Ні, я б не став тебе вогнем палити,
З тобою б розквитався без жалю:
Я б побажав тобі когось отак любити,
Як я тебе люблю!

 

(Олександр Олесь )
Одну я любив за веселість, 
Другу я за вроду кохав, 
А третій за соняшний усміх 
Квітками дорогу встилав. 

Ти зовсім була не вродлива 
І завжди, як вечір, смутна… 
Чого ж ти з усіх моїх милих 
У серці осталась одна?!. 

 

(Володимир Сосюра)
Так ніхто не кохав. Через тисячі літ 
лиш приходить подібне кохання. 
В день такий розцвітає весна на землі 
І земля убирається зрання.. 

Дише тихо і легко в синяву вона, 
простягає до зір свої руки... 
В день такий на землі розцвітає весна 
і тремтить од солодкої муки... 

 

(Максим Рильский)

Яблука доспіли, яблука червоні!
Ми з тобою йдемо стежкою в саду,
Ти мене, кохана, приведеш до поля,
Я піду — і може більше не прийду.

Вже й любов доспіла під промінням теплим,
І її зірвали радісні уста, —
А тепер у серці щось тремтить і грає,
Як тремтить на сонці гілка золота.

Гей, поля жовтіють, і синіє небо,
Плугатар у полі ледве маячить…
Поцілуй востаннє, обніми востаннє;
Вміє розставатись той, хто вмів любить

(Богдан Ступка)

"Не закохуйся в обличчя,
не закохуйся в вбрання,
а закохуйся в ту душу,
що потрібна для життя!
Бо краса – це сон зрадливий,
раз присниться та й нема.
А душа – це все на світі,
що потрібно для життя." 
 

Ведуча. Третій конкурс «Відкритий лист». Дівчата вже написали такого листа юнакам. А Зараз ви, дорогі джентльмени, складіть колективного листа до коханої і представте його на суд присутніх через три хвилини.

(Звучить мелодія) Вінник

слайд 14

Ведучий. Нарешті для наших Валентинів останній конкурс – «Перевтілення». Слід не тільки показати знання історії, а й перевтілитись у певного героя конкретної історичної доби. На роздуми дається 30 секунд. Але спочатку потягнемо жеребки. (Юнаки по черзі витягають аркуші з написами: Олександр Македонський, Ярослав Мудрий, Батько Махно, Павло Полуботок, Богдан Хмельницький, Наполеон Боннапарт)

Ведуча. А зараз проведемо бліц конкурс, для дівчат та хлопців:

Конкурси.  15 слайд

  1.               Для дівчат. Дівчатам фарбують губи помадою і дають в руки сердечка білого кольору. Поки грає музика дівчата цілують сердечка. Перемагає та, на чиєму сердечку буде більше поцілунків.
  2.               Для хлопців. Виделками розгорнути шоколадну цукерку і пригостити нею дівчину. Яка швидше з’їсть, та пара і переможе.
  3.               Для дівчат і хлопців. Збери друга ( подругу) на побачення. Діти одягають друзів у спеціально підготовлений одяг на швидкість. (хлопці дівчат, а дівчата хлопців)

 

Ведуча.  Слово надаємо журі (Журі оголошує титули «Дипломат», «Дотепник», «Мужність», «Відвага», «Інтелектуал», «Цілеспрямованість». Кожному юнакові вручається відповідне посвідчення, для кожного звучить туш.) (Тако ж Журі оголошує титули  для дівчат «Воля», «Шарм», «Чаклунка», «Чарівність», «Краса», «Жіночність», кожній дівчині вручається відповідне «посвідчення», на кожну одягається «корона», звучить туш.)

 

Ведучий. Вибираємо ж, друзі, нашого Валентина. Той, кому дістанеться найбільше аплодисментів, ним і стане.

(Ведучий бере за руку Валентину, а ведуча – обраного Валентина)

Ведуча

Моя душа чекає дива
І вся тривогою щемить.
Десь недалеко мить щаслива,
Мого життя найкраща мить.

Ведучий.
Чому ж не спомин, а чекання
Щодня в душі моїй бринить –
Так, ніби мить моя остання
Те диво має об’явить! (Д.Павличко)

Ведучий. Дякуємо  нашим  учасникам за співпрацю. Бажаємо Вам, кохання яке буде взаємним, до нової зустрічі!

Завантаження...
doc
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку