Моя Батьківщина - велика родина

Про матеріал

У кожної людини своя Батьківщина,і кожен має право любити та пишатися нею. Напевно,кожна людина замислювалася над своїм ставленням до Батьківщини. Я маю на увазі не місце,в якому кожен з нас народився,а саме велику Батьківщину — всю Україну, єдину й неподільну. Останнім часом все менше й менше людей,які могли б з упевненістю сказати,що люблять її беззастережно,щоб не відбулося.

Батьківщина — поняття досить глибоке. Це Вітчизна,наша рідна країна. Оскільки ми живемо в Україні,то можемо сказати,що ми — діти цієї країни,а вона — наша Батьківщина. У цьому сенсі,любов до Батьківщини — це прояв патріотизму,відданості своєму народові,гордість за надбання національної культури. Це прагнення своїми діями служити інтересам своєї держави,готовність боронити її від ворогів.

Перегляд файлу

Моя Батьківщина — моя родина


 

 

 

Моя Батьківщина — це вишеньки цвіт
І верби над ставом, й калина.
Моя Батьківщина — це мрії політ,
Це рідна моя Україна!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вступ

 

Що таке Батьківщина? Батьківщина — це найдорожче,що є у людини. Для кожного вона починається по — різному: сходами сонця,материнських пісень,дідусевих казок.

 

     У кожної людини своя Батьківщина,і кожен має право любити та пишатися нею. Напевно,кожна людина замислювалася над своїм ставленням до Батьківщини. Я маю на увазі не місце,в якому кожен з нас народився,а саме велику Батьківщину — всю Україну, єдину й неподільну. Останнім часом все менше й менше людей,які могли б з упевненістю сказати,що люблять її беззастережно,щоб не відбулося.

 

Батьківщина — поняття досить глибоке. Це Вітчизна,наша рідна країна. Оскільки ми живемо в Україні,то можемо сказати,що ми — діти цієї країни,а вона — наша Батьківщина. У цьому сенсі,любов до Батьківщини — це прояв патріотизму,відданості своєму народові,гордість за надбання національної культури. Це прагнення своїми діями служити інтересам своєї держави,готовність боронити її від ворогів.

Адже Батьківщина,в першу чергу,характеризується рідними стежками, знайомими вулицями й будинками, парками, озерами — взагалі всім тим,що пов’язує людину з місцем його народження, дорослішання… З цього і формується любов до рідного краю. 

 

Наша Батьківщина — це наш спільний дім,а не любити свій будинок — це блюзнірство. Той факт,що в нас є Батьківщина,місце,де нас люблять та на нас чекають,вже робить нас щасливими.

 

Люди помиляються, коли вважають,  що Батьківщина — це економічна,соціальна спроможність і добробут країни,в якій вони живуть. Тому як Батьківщиною є щось більше,те що зачіпає навіть найвіддаленіші куточки людської душі,те що викликає сльози радості й щастя,сльози смутку та печалі.

Необхідною умовою для прояви любові до Батьківщини є учнівські заходи, залучення учнів приймати участь позакласних заходів. Важливість значення масових заходів у тому, що вони охоплюють переважну більшість учнів, мають емоційний вплив. Найбільш поширені заходи з тематики  проява любові до своєї Батьківщини — це відзначення державних свят,знаменних подій у школі,вечорів запитань і відповідей, конкурсів, зустрічі з видатними людьми.


 

 

 

 

 


Моя Батьківщина — моя родина.

 

 

 

Мета : поглибити знання учнів про рідну Батьківщину: її історію, культуру, традиції; формувати та розвивати різні види вмінь, навичок, які мають стати фундаментом формування громадянської та історичної свідомості школярів; активізувати інтерес учнів щодо подій своєї країни; розвивати почуття відповідальності за свою державу.

Очікувальні результати: зміцнити почуття патріотизму,любові та пошани до своєї Батьківщини.

 

Обладнання : Гімн, картинки України, прислівя, вірші про Україну, музичний супровід, мультимедійна установа, папір А4, кольорові олівці.

 

 

 

 

 

 

 

Прослуховування урочистої пісні

 

Вступне слово

Сьогодні ми поговоримо за нашу Батьківщину — Україну. Скільки всього прийшлось пережити нашій неньці : війни, напади, кровопролиття, розпад, поділ.

 

Ведучий: Батьківщина — це насамперед духовний материк, тобто не лише країна, у якій ти народився, а й усі духовні надбання роду й народу: мова, пісні, традиції, звичаї, які відповідають твоїм ментальним особливостям.

 

Ведуча: Батьківщина — це все, що  оточує: і небо, і зорі; ліси і поля; люди, які поруч зі мною в радості чи смутку; це те, що підтримує людину у час негоди, дає сили пережити усі негаразди.

 

...Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну...

В. Сосюра

 


 

 

А зараз  вікторина “Доповни прислівя”

 

1.Та земля мила,....(де мати народила)

 2. Людина без батьківщини... (соловей без пісні)

 3.Рідна сторона - мати, а чужа...(-мачуха)

 4.За народ і волю віддамо... (життя і долю)

 5. Без Батьківщини... (немає людини)

 6. За рідний край... (життя віддай)

  7. Всюди на світі добре, а вдома... (найкраще)


 

 

 

 

Вчитель: Ми впоралися із прислівями, а зараз ваша задача розділитися на команди (обрати капітана) та намалювати  під музику символи нашої Батьківщини, після виконання чіпляємо малюнки на дошку та розповідаємо 2-3 речення про намальований даний символ(захист команди). 

( Грає музика,діти малюють: герб,калину,прапор и т.п.),після цього капітани захищають малюнки,які намалювала команда.

 





 

 

 

Конкурс “Хто швидше”

(кожна команда повинна відповісти якомога швидше за свого суперника)

Запитання

1. Коли Україна стала незалежною?(24 серпня 1991

2. Як звали засновників Києва?(Кий,Щек,Хорив)

3. Ми, українці, частенько називаємо себе козаками. А чи знаєш Ти, що означає слово «козак»? ( Вільна людина)

4. Як звуть першу олімпійську чемпіонку незалежної України, яка здобула перемогу з фігурного катання на зимових Олімпійських іграх у Ліліхамері (1994 рік)? (Оксана Баюл)

5. Назви ім’я князя, який охрестив Київську Русь.( Володимир Великий)

6. Кого з Київських князів називали «Тестем Європи»?( Ярослава Мудрого)

  1. Ми, українці, можемо пишатися тим, що на території України знаходиться географічний центр Європи. У якому саме місті/селі він розташований?( с.Ділове,поблизу м. Рахів,Закарпатська обл).

8. Український стронґмен, заслужений майстер спорту України, володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу» (в 2004 році). Входив до складу збірної України, яка у 2003 та 2004 роках здобула титул «Найсильнішої нації світу». (Василь Вірастюк)

9. Хто з українських політичних діячів зображений на українській купюрі номіналом 5 гривень? (Богдан Хельницький)

10. Найвідоміші брати України, які завдяки своїй силі та витримці прославили нашу державу на весь світ. Чемпіони з боксу у важкій вазі.(Клички)

11. Які моря омивають Україну?(Азовське,Чорне)

12. Який з літературних творів Тараса Шевченка перекладався найбільше разів та нині читається на 147 мовах світу?(Кобзар)

13. Велике державне свято, яке символізує об’єднання України.(День Соборності 22 січня).

14. Неподалік села Нововасилівка Миколаївської області, на території кургану знайшли найдавнішу скульптуру, вік якої V-ІV ст. до н. е. Яку назву носить скульптура? (Скіфська баба)


 

 

Конкурс “ Як у нас на Україні”

(Вчитель задумує поняття, тісно пов’язане з Україною, а потім    називає командам три факти, які вказують на відповідну українську реалію. Команда, що назве слово після першого факту, отримує три бали, після другого — два, після третього — один. )

 

Реалія І

  1.               Унікальне українське мистецтво.
  2.               Одним з головних елементів цього образотворчого мистецтва є бігунок, що означає безперервність сімейного щастя та благополуччя.
  3.               Зародилося це народне мистецтво в українському селі Петриківка Дніпропетровської області.

(Петриківський розпис )

 

Реалія 2

  1.               Прекрасний витвір мистецтва, символ весняного пробудження природи.
  2.               Християни освячують їх у церкві разом з паскою.
  3.               Це розписане різноманітними символами яйце.

(Писанка)

 

Реалія 3

  1.               Хата без нього, що родина без дітей.
  2.               Хліб та сіль на ньому – ознака гостинності українського народу.
  3.               Їх вишивають, а потім прикрашають ними хату або витираються.

(Рушник)

 

Реалія 4

  1.               Найкраща прикраса для україночки.
  2.               Їх пускають на воду під час свята Івана Купали.
  3.               Це квіти, сплетені в коло, якими прикрашають голову.

(Вінок)

Картинки по запросу рушник, венок, писанка украинские

 

 

 

Похожее изображение

 

 

Картинки по запросу рушник, венок, писанка украинские

 

 




 

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 жовтня 2018
Переглядів
6356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку