Можливості використання не за призначенням лікаря.

Про матеріал
Нажмите на фрагмент, чтобы вставить его в текстовое поле. Предприятий, иных документов нормативных, правовых актов и счетов. Не требуется лицензия.
Перегляд файлу

image

1. Загальна частина

1.1. Цей Статут розроблено відповідно до законодавства України і є документом, що регламентує діяльність Білоцерківського фахового коледжу сервісу та дизайну (далі ‒ Фаховий коледж).  

1.2.Повне найменування Фахового коледжу: 

          українською мовою ‒ Білоцерківський фаховий коледж сервісу та дизайну;  

          скорочено ‒ БФКСД;              

 англійською мовою ‒ Bila Tserkva Applied College of Service and Design; скорочено ‒ BTACSD.

1.3.Місцезнаходження Фахового коледжу (юридична адреса):  

вул. Шевченка, 91, м. Біла Церква, Київська обл., 09100;

         тел./факс: (04563) 5-12-56; вебсайт: www.bcsd.org.ua; email: reception_bksd@ukr.net.

1.4. Білоцерківський коледж сервісу та дизайну створено відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 02 грудня 2004 року № 907 «Про припинення діяльності Вищого професійного училища № 12 м. Біла Церква та створення Білоцерківського коледжу сервісу та дизайну».

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 19 лютого         2020 року № 245 «Про перейменування Білоцерківського коледжу сервісу та дизайну» коледж перейменовано у Білоцерківський фаховий коледж сервісу та дизайну.

1.                  5.Фаховий коледж у своїй діяльності керується Конституцією України, законами Укаїни «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про професійну (пофесійно-технічну) освіту)», іншими нормативноправовими актами України, міжнародними договорами України та цим Статутом.

 Основним видом діяльності Фахового коледжу є освітня діяльність у сфері фахової передвищої освіти.

                 1.6. Основними напрямами діяльності Фахового коледжу є:                  

1)                 організація на високому рівні освітньої діяльності, що забезпечує здобуття особами освітньо-професійного ступеня «фаховий молодший бакалавр» за обраними ними освітньо-професійними програмами

(спеціальностями);  освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» за обраними

ними освітньо-професійними програмами (спеціальностями);  освітньо-кваліфікаційного рівня «кваліфікований робітник» за обраними

ними професіями;

2)                 підготовка згідно з державним (регіональним) замовленням і договірними зобов’язаннями за кошти фізичних та юридичних осіб висококваліфікованих фахівців для задоволення потреб суб’єктів господарювання у фахівцях легкої промисловості, сфери послуг, комп’ютерних технологій та іншх галузей народного господарства, в тому числі й шляхом поєднання в освітньому процесі теоретичної та практичної підготовки (дуальна освіта);  

3)                 атестація педагогічних кадрів; 

4)                 підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів;                 

5)                 культурно-освітня, методична, видавнича, фінансово-господарська

діяльність;                              

6)                 надання платних освітніх та інших послуг відповідно до законодавства;  

7)                 здійснення зовнішніх зв’язків.  

1.7.           Основною метою діяльності Фахового коледжу є підготовка фахівців за освітньо-професійним ступенем  «фаховий молодший бакалавр» на основі базової та повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст», створення навчально-методичних, виховних, організаційних, матеріальних та інших умов для здобуття громадянами фахової передвищої освіти, забезпечення потреб суспільства і держави у висококваліфікованих фахівцях, створення необхідних умов для здобуття освіти особами з особливими потребами, освіта дорослих.

Освітня діяльність Фахового коледжу за ступенем фахової передвищої освіти «фаховий молодший бакалавр» здійснюється на підставі ліцензії на провадження освітньої діяльності, виданої відповідно до законодавства.

1.8.           Основним видом діяльності Фахового коледжу є освітня діяльність у сфері фахової передвищої освіти. 

Акредитований за освітньо-професійними програмами Фаховий коледж має право видавати диплом фахового молодшого бакалавра встановленого зразка, затвердженого Міністерством освіти і науки України.

1.9.           Освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, що провадиться Фаховим коледжем і започаткована до набрання чинності Закону України «Про фахову передвищу освіту», продовжується у межах строку навчання за певною освітньо-професійною програмою з видачею диплома молодшого спеціаліста встановленого зразка. Останній прийом на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста проводиться відповідно до підпункту 3 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту». 

1.10.      Фаховий коледж здійснює підготовку фахівців за ліцензованими спеціальностями та акредитованими освітньо-професійними програмами згідно з отриманими ліцензіями і сертифікатами.     

 Фаховий коледж набуває статусу закладу фахової передвищої освіти з моменту отримання ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері фахової передвищої освіти.

1.11.      Фаховий коледж надає освітні послуги, пов’язані зі здобуттям повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня «кваліфікований робітник» згідно з отриманими ліцензіями.

1.12.      Освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем кваліфікованого робітника, що провадиться Фаховим коледжем, здійснюється на підставі Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та відповідного положення «Про структурний підрозділ професійно-технічної освіти Білоцерківського коледжу сервісу та дизайну», затвердженого у встановленому законодавством порядку. 

Відповідно до ліцензій на провадження освітньої діяльності Фаховий коледж має право видавати диплом кваліфікованого робітника, свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації та свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти, встановленого зразка. 

1.13.      Фаховий коледж є самостійним, незалежним і відповідальним у прийнятті рішень щодо розвитку академічних свобод, організації освітнього процесу, внутрішнього управління, фінансово-господарської та іншої діяльності, самостійного добору і розстановки кадрів у межах, встановлених законодавством, що становить зміст його автономії та самоврядування.

1.14.      Діяльність Фахового коледжу проводиться на принципах: автономії та самоврядування; поєднання засад колегіального та одноособового прийняття рішень; розмежування прав, повноважень і відповідальності засновника або уповноваженого ним органу, до сфери управління якого належить Фаховий коледж, державних органів та органів місцевого самоврядування, органів управління Фахового коледжу та його структурних підрозділів; незалежності від політичних партій, громадських і релігійних організацій.

1.15.      Фаховий коледж є юридичною особою публічного права, що заснований на державній власності, здійснює свою діяльність на засадах неприбутковості і є бюджетною установою, що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

Фаховий коледж має самостійний баланс і кошторис, рахунки в територіальному органі Державної казначейської служби України, печатку і штамп з власним найменуванням, може від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав, бути позивачем і відповідачем у суді, може запроваджувати власну символіку та атрибутику. 

1.16.      Доходи (прибутки) Фахового коледжу використовуються виключно для фінансування видатків на утримання Фахового коледжу, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених цим Статутом. Забороняється розподіляти отримані доходи або їх частини між засновниками, працівниками  Фахового коледжу (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), та інших пов’язаних з ними осіб.

1.17.      Основними завданнями Фахового коледжу є: 

1)                 забезпечення реалізації права громадян на фахову передвищу освіту;

2)                 підготовка кадрів з фаховою передвищою для потреб економіки та суспільства, забезпечення якості фахової передвищої освіти;

3)                 провадження на високому рівні освітньої діяльності, яка забезпечує здобуття особами фахової передвищої освіти за обраними ними освітньопрофесійними програмами (спеціальностями); 

4)                 участь у забезпеченні суспільного та економічного розвитку держави шляхом формування людського капіталу;

5)                 виховання у здобувачів фахової передвищої освіти патріотизму, соціальної активності, громадянської позиції та відповідальності, академічної доброчесності, формування правової та екологічної культури, моральних цінностей, здорового способу життя, здатності критично мислити та самоорганізовуватися в сучасних умовах;

6)                 забезпечення        органічного         поєднання в        освітньому процесі

теоретичної та практичної підготовки;

7)                 створення необхідних умов для реалізації учасниками освітнього процесу їхніх здібностей і талантів, збереження здоров’я учасників освітнього процесу;

8)                 збереження та примноження моральних, культурних, наукових

цінностей і досягнень суспільства;

9)                 поширення знань серед населення, підвищення освітнього і культурного рівня громадян;

10)            налагодження міжнародних зв’язків та провадження міжнародної діяльності у сфері освіти, науки, спорту, мистецтва і культури;

11)            вивчення попиту на окремі спеціальності на ринку праці та сприяння працевлаштуванню випускників;

12)            взаємодія з роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, іншими соціальними партнерами, професійними об’єднаннями з метою працевлаштування випускників;

13)            ефективне використання майна і коштів для провадження освітньої діяльності.   

                1.18. Обов'язки Фахового коледжу:                                                         

1)                 дотримуватися ліцензійних умов провадження освітньої діяльності; 

2)                 мати внутрішню систему забезпечення якості освітньої діяльності та затверджену політику забезпечення дотримання академічної доброчесності учасниками освітнього процесу (кодекс академічної доброчесності); 

3)                 створювати необхідні умови для здобуття фахової передвищої освіти особами з особливими освітніми потребами;  

4)                 уживати заходів, у тому числі шляхом запровадження відповідних новітніх технологій, для запобігання та виявлення порушень академічної доброчесності у методичних роботах педагогічних працівників, індивідуальних завданнях здобувачів фахової передвищої освіти й в разі виявлення порушень притягати винних до академічної відповідальності;  

5)                 мати офіційний вебсайт (вебсторінку) й оприлюднювати на офіційному вебсайті (вебсторінці), на інформаційних стендах та в будь-який інший спосіб інформацію, визначену законодавством; 

6)                 здійснювати освітню діяльність на засадах студентоорієнтованого навчання.  

1.19.      Структурні підрозділи Фахового коледжу утворюються, реорганізовуються та ліквідуються відповідно до законодавства та головних завдань його діяльності і функціонують згідно з окремими положеннями про них, схваленими педагогічною радою і затвердженими директором Фахового коледжу.

1.20.      Основними структурними підрозділами Фахового коледжу є:

відділення, циклові комісії, бібліотека, лабораторії, навчально-виробничі майстерні та інші підрозділи. 

1.21.      Фаховий коледж в установленому законодавством порядку може створювати підрозділи, що надають платні освітні послуги.

1.22.      Структурними підрозділами Фахового коледжу також можуть бути:

1)                 навчально-виробничі центри (сектори, частини, комплекси тощо), конструкторські бюро, творчі майстерні та мистецькі школи, інші підрозділи, що забезпечують практичну підготовку фахівців;

2)                 підрозділи з підготовки до вступу, освіти дорослих, навчальнометодичні кабінети, навчально-практичні центри, лабораторії, підрозділи культурно-побутового та спортивного призначення;  

3)                 підрозділи, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти;

4)                 підрозділ, що забезпечує поєднання теоретичної підготовки з практичною підготовкою на робочих місцях (дуальна освіта);

5)                 інші підрозділи, діяльність яких не заборонена законодавством.

1.23. Структурні підрозділи, що входять до складу Фахового коледжу, мають право на прийняття самостійних рішень у межах своєї компетенції, якщо ці рішення не суперечать законодавству України та відповідають цьому

Статуту.                                                                                         

 Відділення – це структурний підрозділ Фахового коледжу, що об’єднує навчальні групи з однієї або кількох спеціальностей, у яких навчаються не менше 150 здобувачів фахової передвищої освіти за різними формами навчання, методичні, навчально-виробничі та інші підрозділи. У Фаховому коледжі можуть бути створені відділення, що об’єднують навчальні групи з однієї або кількох спеціальностей, у яких навчаються не менше 200 здобувачів фахової передвищої освіти за заочною, дистанційною або вечірньою формами здобуття освіти.

Керівництво відділенням здійснює завідувач, який призначається директором Фахового коледжу за погодженням із педагогічною радою Фахового коледжу з числа педагогічних працівників, які мають ступінь магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста) і стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менш як п’ять років. Завідувач відділення забезпечує організацію освітнього процесу, виконання навчальних планів і програм, здійснює контроль за якістю викладання навчальних дисциплін. Повноваження завідувача відділення визначаєтся положенням про відділення, що затверджується педагогічною радою Фахового коледжу. 

Циклова комісія – це структурний підрозділ Фахового коледжу, що провадить освітню, методичну діяльність за певною спеціальністю (спеціалізацією), групою спеціальностей однієї або споріднених галузей.

Циклова комісія створюється, якщо до її складу входять не менше п’яти педагогічних працівників, для яких заклад фахової передвищої освіти є основним місцем роботи.

Голова циклової комісії призначається директором Фахового коледжу за погодженням з педагогічною радою Фахового коледжу з числа педагогічних працівників, які мають ступінь магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста) і стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менш як п’ять років. Перелік циклових комісій, кандидатури їх голів та персональний склад затверджується наказом директора Фахового коледжу строком на один навчальний рік.

Голова циклової комісії забезпечує організацію освітнього процесу, виконання навчальних планів і програм навчальних дисциплін, здійснює контроль за якістю викладання навчальних дисциплін, навчально-методичною діяльністю викладачів циклової комісії.

1.24. Фаховий коледж може бути засновником (співзасновником) інших юридичних осіб, які провадять свою діяльність відповідно до напрямів освітньої, виробничої, інноваційної діяльності Фахового коледжу та/або забезпечують виконання його статутних завдань.

1.25. Автономія та самоврядування Фахового коледжу реалізується відповідно до законодавства і передбачає право:

1)                 запроваджувати спеціалізації, розробляти та реалізовувати освітньопрофесійні програми в межах ліцензованої спеціальності; 

2)                 самостійно визначати форми здобуття освіти та форми організації освітнього процесу;        

3)                 надавати додаткові освітні та інші послуги відповідно до законодавства;  

4)                 самостійно розробляти та запроваджувати власні програми освітньої, мистецької, спортивної та інноваційної діяльності;                

5)                 самостійно визначати зміст і програми навчальних дисциплін;       

6)                 утворювати, реорганізовувати, перетворювати та ліквідовувати свої структурні підрозділи відповідно до законодавства;   

7)                 провадити видавничу діяльність, зокрема видавати підручники, навчальні та навчально-методичні посібники тощо;  

8)                 запроваджувати власну символіку та атрибутику;         

9)                 звертатися з ініціативою до органів, що здійснюють управління у сфері фахової передвищої освіти, про внесення змін до чинних або розроблення нових нормативно-правових актів у сфері фахової передвищої освіти, а також брати участь у роботі над проєктами відповідних документів; 

10)            встановлювати у національній валюті України – гривні – розмір плати за весь строк навчання для здобуття фахової передвищої освіти, а також порядок оплати освітньої послуги;   

11)            розпоряджатися власними надходженнями, зокрема від надання платних послуг;        

12)            здійснювати інші права, що не суперечать законодавству України.

2. Концепція освітньої діяльності

 

2.1. Освітня діяльність Фахового коледжу базується на концептуальних засадах Національної доктрини розвитку освіти, Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про професійну (професійно-технічну) освіту» та інших нормативно-правових актів. 

 Концепцію освітньої діяльності (далі – концепція) розробляє група керівників структурних підрозділів та викладачі терміном на п’ять років, розглядає педагогічна рада Фахового коледжу та затверджує директор Фахового коледжу.   

Концепція Фахового  коледжу містить мету, передбачає модернізацію освітнього процесу з урахування принципів освітньої діяльності Фахового коледжу, потенційні можливості щодо надання освітніх послуг та напрями співпраці із зацікавленими суб’єктами. Особливості надання освітніх послуг бумовлені особливим місцем фахової передвищої  освіти у розвитку економіки країни шляхом прискорення та інтенсифікації підготовки висококваліфікованих і конкурентоспроможніх фахівців для вітчизняного ринку праці. Концепція Фахового коледжу спрямована на розв’язання проблем, які виникають в умовах глобалізації, посилення конкуренції, мобільності робочої сили, швидких економічних і технологічних змін.

                  2.2. У Концепції передбачається головна мета Фахового коледжу:        

1)                 здійснення  освітньої діяльності з освітньо-професійних програм (спеціальностей), яка забезпечує підготовку фахівців за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра та освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста;  

2)                 студентоорієнтованість, створення рівних можливостей у здобутті якісної освіти та дотримання основних положень внутрішньої системи оцінювання й забезпечення якості проведення освітньої діяльності;   

3)                 мотивація всіх учасників освітнього процесу до самоосвіти впродовж життя;            

4)                 забезпечення сприятливих умов для особистого розвитку й творчої самореалізації здобувачів освіти;  

5)                 формування національних, загальнолюдських цінностей, підготовки до життя і праці в сучасних умовах господарювання; 

6)                 дуальна освіта;

7)                 розроблення та запровадження освітніх інноваційних технологій, залучення передового педагогічного досвіду, демократизація освіти та освітнього процесу;

8)                 забезпечення соціального захисту здобувачів освіти та педагогічних працівників, відповідального ставлення до власного здоров’я та охорони навколишнього середовища.

Стратегічною метою підвищення якості надання освітніх послуг Фаховим коледжем є підвищення кваліфікації педагогічних працівників в частині організації освітнього процесу із залученням сучасних інформаційних технологій, додержанням вимог академічної доброчесності.

2.3. Основними завданнями Фахового коледжу в організації освітньої         діяльності є:  

1)                 провадження на високому рівні освітньої діяльності, яка забезпечує здобуття особами якісної фахової передвищої освіти;  

2)                 провадження освітньої діяльності на основі навчальних і робочих програм, які відповідають запиту й стандартам освіти та профільності дисципліни;   

3)                 переорієнтація навчальних планів на збільшення частки практичного компоненту для якісної підготовки здобувачів освіти до професійної діяльності;

4)                 створення необхідних умов для реалізації учасниками освітнього процесу їх здібностей, талантів, вмінь і навичок;  

5)                 вдосконалення практики розроблення та реалізації електронних освітніх курсів з використанням інтернет-платформи та обладнання аудиторій для проведення дистанційних лекцій і практичних занять;           

6)                 органічне поєднання в освітньому процесі навчальної, виховної, культурної, методичної та інноваційної діяльності;  

7)                 сприяння    конкурентоспроможності       та      працевлаштуванню

випускників;

8)                 мотивація, перепідготовка та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів Фахового коледжу.

2.4. Реалізація завдань у сфері забезпечення якості освітньої діяльності Фахового коледжу досягається шляхом:  

1)                 визначення принципів та процедур забезпечення якості фахової передвищої освіти;         

2)                 формування єдиного розуміння критеріїв якості освітньої діяльності та якості фахової передвищої освіти і способів їх оцінювання;

3)                 здійснення моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм; 

4)                 збір, аналіз та інтерпретація інформації про якість освітнього процесу на усіх етапах навчання та освітніх рівнях;  

5)                 виділення основних чинників, що впливають на якість освітньої діяльності, прогнозування та запобігання негативним змінам в якості освіти; 

6)                 забезпечення наявності інформаційних систем та освітньої платформи для ефективного управління освітнім процесом; 

7)                 організація педагогічної діяльності та навчання здобувачів освіти на засадах академічної доброчесності. 

2.5. Основні принципи освітньої діяльності:  інтеграція Фахового коледжу в систему європейської освіти; інтеграція з ринком праці;

підвищення рівня комп’ютерної підготовки та реалізація сучасних

технологій навчання; гуманізація освітнього процесу; плановість у роботі; якість надання освітніх послуг; забезпечення практичної підготовки студентів;

формування у здобувачів освіти національних і загальнолюдських

цінностей; створення сприятливих умов для самореалізації сособистості; створення умов для фізичного розвитку студентів, розвитку масового

спорту як важливої складової виховання молоді.

2.6. Фаховий коледж особливу увагу приділяє зростанню педагогічної майстерності, якості методичної роботи педагогічних працівників, набуттю навичок користування сучасними комп’ютерними технологіями, володінню державною та іноземними мовами, розширенню співробітництва з провідними закладами вищої освіти України та іноземних держав.    

Для підтримки педагогічних працівників, підвищення їх відповідальності за якість професійної діяльності вживаються заходи щодо поліпшення системи стимулювання, професійного зростання, можливості опанування сучасними інформаційними технологіями, вивчення іноземних мов та досвіду зарубіжних країн.

2.7. Національне виховання здійснюється впродовж усього процесу навчання молоді, що спрямоване на забезпечення всебічного розвитку, гармонійності і цілісності особистості, її здібностей і обдарувань, збагачення інтелектуального потенціалу народу, його духовності й культури, формування громадянина, здатного до самостійного мислення, суспільного вибору діяльності, спрямованої на процвітання України. 

Фізичне виховання є невід’ємною складовою освіти і забезпечує можливість набуття кожною людиною знань про здоров’я і засоби його зміцнення, шляхи і методи протидії хворобам та збереження тривалої творчої активності. Фаховий коледж забезпечує розвиток масового спорту як важливої складової виховання молоді.  

2.8. Колектив Фахового коледжу працює над забезпеченням якості підготовки фахівців. Для цього спрямовуються матеріальні, фінансові, кадрові і освітні ресурси Фахового коледжу, суспільства і держави. Передбачено взаємозв’язок освіти і науки, педагогічної теорії і практики. 

2.9. Основні шляхи й способи реалізації концепції освітньої діяльності

Фахового коледжу:                                             

1)                 укладання освітньо-професійних програм на компетентнісній основі, перехід до загальноєвропейського розуміння змісту галузей освіти, спеціальностей і предметних галузей;  

2)                 розширення спектру освітніх послуг завдяки створенню у Фаховому коледжі навчально-практичних центрів;   

3)                 створення й реалізація інноваційних особистісно-орієнтованих технологій навчання, індивідуалізація та диференціація навчання обдарованої молоді;   

4)                 впровадження дистанційних технологій в освітній процес на базі електронної бази навчально-методичного забезпечення та освітньої платформи;

5)                 залучення представників роботодавців, фахівців-практиків до формування змісту освітньо-професійних програм, визначення процедур оцінювання, участі у освітньому процесі та підсумковій атестації здобувачів освіти;   

6)                 підвищення спроможності працевлаштування випускників Фахового коледжу шляхом забезпечення належних умов для практичної

підготовки на майбутньому робочому місці;        

7)                 формування цілісної системи моніторингу та забезпечення якості освіти в Фаховому коледжі;   

8)                 запровадження    системи      оцінювання          ефективності        роботи

педагогічних працівників під час реалізації освітніх програм;                 

9)                 створення системи заходів для стимулювання педагогічних працівників до розробки та практичного впровадження освітніх програм, підвищення рівня викладання, участі у заходах із забезпечення якості і формуванні позитивної академічної репутації тощо;   

10)            розгортання широкомасштабної інформаційно-іміджевої та професійно-орієнтаційної діяльності з метою залучення до навчання у Фаховому коледжі абітурієнтів з найбільш обдарованої молоді, здатної успішно опановувати програми фахової передвищої освіти.

2.10. Реалізація Концепції повинна забезпечити конституційні права громадян на якісну фахову передвищу освіту, захист інтересів всіх суб’єктів системи національної освіти, справедливої конкуренції між закладами освіти як запоруки підвищення якості фахової передвищої освіти, досягнення визначених стратегічних цілей Фахового коледжу та його трансформацію в центр незалежної думки, здатного забезпечити фахівцями та новітніми ідеями прискорену модернізацію країни.

 

3. Повноваження засновника або уповноваженого ним органу

 

3.1. Управління Фаховим коледжем у межах повноважень, визначених законодавством та цим Статутом, здійснюють: 

1)                 засновник або уповноважений ним орган;

2)                 директор Фахового коледжу;

3)                 загальні збори трудового колективу Фахового коледжу;

4)                 педагогічна рада Фахового коледжу;

5)                 наглядова рада Фахового коледжу;  6)      органи студентського самоврядування; 7)        інші органи, визначені законодавством.

3.2.                       Права і обов’язки засновника або уповноваженого ним органу щодо управління Фаховим коледжем визначаються законодавством та цим Статутом.

3.3.                       Засновник або уповноважений ним орган:

1)                 затверджує Статут Фахового коледжу та за поданням загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу вносить до Статуту зміни шляхом затвердження  нової редакції;

2)                 оголошує конкурсний відбір на посаду директора Фахового коледжу, укладає контракт з директором Фахового коледжу, обраним у порядку, встановленому законодавством та цим Статутом;

3)                 розриває контракт із директором Фахового коледжу з підстав, визначених законодавством про працю, цим Статутом та/або контрактом;

4)                 затверджує кошторис і приймає фінансовий звіт Фахового коледжу у випадках та порядку, визначених законодавством;

5)                 забезпечує створення у Фаховому коледжі інклюзивного освітнього середовища, універсального дизайну та розумного пристосування;

6)                 здійснює контроль за недопущенням привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками;

7)                 здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю Фахового коледжу;

8)                 здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Статутом;

9)                 приймає рішення про приєднання Фахового коледжу до закладу вищої освіти такої самої форми власності як відокремленого структурного підрозділу.

3.4.           Засновник або уповноважений ним орган може делегувати окремі свої повноваження наглядовій раді Фахового коледжу, директору Фахового коледжу або іншому органу управління Фахового коледжу.

3.5.           Засновник або уповноважений ним орган не має права втручатися в діяльність Фахового коледжу, що здійснюється у межах його автономних прав, визначених законодавством та цим Статутом.

 

4.        Повноваження органів управління та органів громадського самоврядування Фахового коледжу

 

4.1.           Загальні збори трудового колективу Фахового коледжу є вищим колегіальним органом громадського самоврядування Фахового коледжу, включаючи виборних представників студентів Фахового коледжу.

4.2.           Загальні збори трудового колективу скликаються:

1)                 директором Фахового коледжу;

2)                 профспілковим комітетом працівників Фахового коледжу;

3)                 на вимогу не менше як третини від загальної кількості працівників Фахового коледжу.

4.3.                       У загальних зборах трудового колективу представлені всі категорії учасників освітнього процесу Фахового коледжу. 

 При цьому не менше як 75 відсотків складу делегатів загальних зборів трудового колективу мають становити педагогічні працівники, які працюють у Фаховому коледжі за основним місцем роботи, і не менш як 10 відсотків – виборні представники з числа здобувачів освіти, які обираються вищим органом студентського самоврядування. 

4.4.                       Загальні збори трудового колективу Фахового коледжу:

1)                 погоджують за поданням педагогічної ради Фахового коледжу Статут Фахового коледжу;

2)                 заслуховують щорічний звіт директора Фахового коледжу та оцінюють його діяльність;

3)                 обирають комісію з трудових спорів відповідно до законодавства про працю;

4)                 розглядають за обґрунтованим поданням педагогічної ради Фахового коледжу питання про дострокове припинення повноважень директора Фахового коледжу і направляють відповідне подання до засновника або уповноваженого ним органу.

5)                 затверджують правила внутрішнього розпорядку Фахового коледжу і колективний договір;

6)                 приймають рішення з інших питань діяльності Фахового коледжу відповідно до законодавства та цього Статуту.

4.5.                       Громадське самоврядування в Фаховому коледжі – це право учасників освітнього процесу як безпосередньо, так і через органи громадського самоврядування колективно вирішувати питання організації та забезпечення освітнього процесу в Фаховому коледжі, захисту їхніх прав та інтересів, організації дозвілля та оздоровлення, брати участь у громадському нагляді (контролі) та в управлінні Фаховим коледжем у межах повноважень, визначених законодавством та цим Статутом.  

Органи громадського самоврядування можуть утворюватися у структурних підрозділах Фахового коледжу. Положення про органи громадського самоврядування підрозділів Фахового коледжу затверджуються педагогічною радою Фахового коледжу. 

Педагогічна рада Фахового коледжу є колегіальним органом управління Фахового коледжу, склад якого щорічно затверджується наказом директора Фахового коледжу.

4.6.                       Педагогічна рада Фахового коледжу:

1)                 визначає стратегію і перспективні напрями розвитку Фахового коледжу;

2)                 розглядає проєкт Статуту Фахового коледжу, а також пропозиції внесення змін до нього;

3)                 розглядає    проєкт        кошторису Фахового    коледжу      та      річний

фінансовий звіт Фахового коледжу;

4)                 ухвалює відповідно до законодавства рішення про розміщення власних надходжень Фахового коледжу у територіальному органі казначейського обслуговування бюджетних коштів та/або банківських установах;

5)                 визначає систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, включаючи систему та механізми забезпечення академічної доброчесності;

6)                 погоджує за поданням директора Фахового коледжу рішення про утворення, реорганізацію, перетворення або ліквідацію структурних підрозділів;

7)                 затверджує положення про організацію освітнього процесу;

8)                 вносить подання про відкликання директора Фахового коледжу з підстав, передбачених законодавством України, цим Статутом та контрактом, що розглядається загальними зборами трудового колективу Фахового коледжу;

9)                 обговорює питання та визначає заходи з підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи, затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників Фахового коледжу;

10)            приймає рішення та рекомендації з питань впровадження в освітній процес кращого педагогічного досвіду та інновацій, участі в дослідницькій, експериментальній, інноваційній діяльності, співпраці з іншими закладами освіти, науковими установами, фізичними та юридичними особами, які можуть сприяти розвитку Фахового коледжу;

11)            має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту Фахового коледжу;

12)            приймає      рішення      з        питань        вдосконалення     методичного

забезпечення освітнього процесу Фахового коледжу;

13)            приймає рішення  з питань відповідальності учасників освітнього процесу за порушення академічної доброчесності;

14)            приймає рішення з інших питань відповідно до законодавства України та цього Статуту;

15)            за поданням директора Фахового коледжу надає згоду на призначення завідувачів відділень та голів циклових комісій.

4.7.           Педагогічну раду Фахового коледжу очолює її голова, яким є директор Фахового коледжу.

4.8.           До складу педагогічної ради Фахового коледжу можуть входити:

заступники директора, завідувачі відділень, завідувач бібліотеки, голови циклових комісій, педагогічні працівники, головний бухгалтер. 

До складу педагогічної ради також можуть входити керівники органів громадського самоврядування працівників Фахового коледжу, керівники виборних органів первинних профспілкових організацій, представники студентського самоврядування. 

Не менше 75 відсотків загальної кількості складу педагогічної ради Фахового коледжу мають становити педагогічні працівники Фахового коледжу і не менше 10 відсотків – виборні представники з числа студентів Фахового коледжу, які навчаються у Фаховому коледжі та обрані вищим органом студентського самоврядування Фахового коледжу.

Виборні представники з числа студентів Фахового коледжу беруть участь у роботі педагогічної ради Фахового коледжу під час розгляду питань, що стосуються навчання, побуту та відпочинку осіб, які навчаються у Фаховому коледжі. Під час розгляду інших питань, віднесених до повноважень педагогічної ради Фахового коледжу, норма щодо обов’язковості участі в роботі педагогічної ради Фахового коледжу не менш як 10 відсотків виборних представників з числа студентів Фахового коледжу не застосовується.

4.9. Рішення педагогічної ради Фахового коледжу, прийняті відповідно до законодавства, є обов’язковими до виконання всіма учасниками освітнього процесу Фахового коледжу.

Рішення педагогічної ради Фахового коледжу вводяться в дію наказами директора Фахового коледжу.

4.10. Засновник або уповноважений ним орган створює наглядову раду Фахового коледжу та затверджує її персональний склад у кількості від трьох до п’яти осіб строком на п’ять років. 

4.11. Членом наглядової ради Фахового коледжу не може бути особа, яка:

1)                 за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена;

2)                 має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку;

3)                 відповідно до вироку суду позбавлена права обіймати відповідні посади;

4)                 за рішенням суду була визнана винною у вчиненні корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, – протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;

5)                 піддавалася адміністративному стягненню за правопорушення, пов’язане з корупцією, – протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;

6)                 підпадає під дію частини третьої статті 1 Закону України «Про очищення влади».

До складу наглядової ради не можуть входити працівники Фахового коледжу та студенти Фахового коледжу.     

4.12.      Наглядова рада Фахового коледжу сприяє вирішенню перспективних завдань його розвитку, залученню фінансових ресурсів для забезпечення його діяльності з основних напрямів розвитку, ефективної взаємодії Фахового коледжу з державними органами та органами місцевого самоврядування, громадськістю, громадськими об’єднаннями та суб’єктами господарської діяльності в інтересах розвитку, підвищення якості освітньої діяльності і конкурентоспроможності Фахового коледжу.

4.13.      Наглядова рада Фахового коледжу у своїй діяльності керується принципами прозорості і підзвітності.

4.14.      Наглядова рада Фахового коледжу має право:

1)                 сприяти залученню додаткових джерел фінансування;

2)                 брати участь у роботі колегіальних органів Фахового коледжу з правом дорадчого голосу;

3)                 брати участь у визначенні та затверджувати стратегію розвитку

Фахового коледжу;

4)                 контролювати дотримання цього Статуту;

5)                 проводити конкурсний відбір на посаду директора Фахового коледжу;

6)                 розглядати щорічні звіти директора Фахового коледжу про

реалізацію стратегії розвитку Фахового коледжу;

7)                 ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту діяльності Фахового коледжу проте не більше одного разу протягом строку повноважень наглядової ради Фахового коледжу;

8)                 відстежувати та врегульовувати потенційні конфлікти інтересів у діяльності директора Фахового коледжу;

9)                 вносити до засновника або уповноваженого ним органу подання про заохочення або відкликання директора Фахового коледжу з підстав, визначених законодавством, цим Статутом та контрактом;

10)            здійснювати інші права, визначені законодавством та цим Статутом.

4.15.      Засідання наглядової ради Фахового коледжу провадяться за потреби, але не рідше одного разу на рік.

4.16.      Засідання наглядової ради Фахового коледжу проводить її голова, а в разі його відсутності заступник голови наглядової ради Фахового коледжу. Засідання наглядової ради Фахового коледжу є правочинними за умови участі не менше, ніж 2/3 від її загального складу.

4.17.      Голова наглядової ради Фахового коледжу:                  

1)                 визначає функціональні обов’язки заступника, секретаря і членів наглядової ради;   

2)                 планує та координує роботу наглядової ради;  

3)                 скликає і веде її чергові та позачергові (за пропозиціями членів наглядової ради) засідання, затверджує рішення наглядової ради;  

4)                 складає звіт про діяльність наглядової ради, який затверджується на засіданні наглядової ради;        

5)                 представляє наглядову раду в державних і громадських установах, підприємствах і організаціях; 

6)                 здійснює інші повноваження та функції відповідно до покладених на наглядову раду завдань та законодавства України.   

4.18.      Рішення наглядової ради Фахового коледжу приймають простою більшістю голосів від присутніх на засіданні членів наглядової ради Фахового коледжу. У разі рівного розподілу голосів членів наглядової ради Фахового коледжу голос головуючого є вирішальним.

Рішення наглядової ради Фахового коледжу оформляють протоколами, які підписує головуючий на засіданні.

4.19.      Протоколи та стенограми засідань наглядової ради Фахового коледжу оприлюднюються на офіційному вебсайті Фахового коледжу протягом тижня з дня відповідного засідання.

4.20.      Рішення наглядової ради Фахового коледжу у письмовому вигляді в п’ятиденний строк доводяться до відома директора Фахового коледжу та є обов’язковими до розгляду та відповідного реагування.

4.21.      Порядок визначення компенсації витрат членів наглядової ради Фахового коледжу затверджуються Кабінетом Міністрів України.

4.22.      Засновник має право достроково припинити повноваження наглядової ради Фахового коледжу або окремих її членів.

4.23.      У Фаховому коледжі діє студентське самоврядування, яке є невід’ємною частиною громадського самоврядування Фахового коледжу.

Студентське самоврядування в Фаховому коледжі – це право і можливість студентів й учнів Фахового коледжу вирішувати питання навчання і побуту, захисту своїх прав та інтересів, а також брати участь в управлінні Фаховим коледжем.

Студентське самоврядування об’єднує всіх здобувачів освітніх послуг Фахового коледжу, у тому числі неповнолітніх. Усі студенти Фахового коледжу, які в ньому навчаються, мають рівні права щодо участі у студентському самоврядуванні, можуть обиратися та бути обраними до його органів.

4.24.      У своїй діяльності органи студентського самоврядування керуються законодавством України, цим Статутом та положенням про студентське самоврядування Фахового коледжу.

4.25.      Органи студентського самоврядування діють на принципах:

1)                добровільності, колегіальності, відкритості;

2)                виборності та звітності;

3)                рівності       прав студентів    Фахового    коледжу      на      участь         у

студентському самоврядуванні;

4)                незалежності        від     впливу        політичних партій         та релігійних

організацій;

5)                академічної доброчесності.

4.26.      Студентське самоврядування може здійснюватися на рівні Фахового коледжу, гуртожитків та структурних підрозділів Фахового коледжу.

4.27.      У Фаховому коледжі діє контрольно-ревізійний орган студентського самоврядування – контрольно-ревізійна комісія. 

4.28.      До складу контрольно-ревізійної комісії не можуть входити керівники та члени виконавчих органів студентського самоврядування, студентських виборчих комісій.

4.29.      Виконавчим органом студентського самоврядування Фахового коледжу є студентська рада Фахового коледжу.

4.30.      Керівники органів студентського самоврядування та їх заступники не можуть перебувати на посаді більш як два строки.

4.31.      З припиненням особою навчання у Фаховому коледжі припиняється її участь в органі студентського самоврядування у порядку, передбаченому положенням про студентське самоврядування Фахового коледжу.

4.32.      Органи студентського самоврядування: 

1)                 беруть участь в управлінні Фаховим коледжем у порядку встановленому Законом України «Про фахову передвищу освіту» та цим Статутом;

2)                 беруть участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення освітнього процесу, призначення стипендій, організації дозвілля, оздоровлення, побуту та харчування;

3)                 проводять організаційні, просвітницькі, дослідницькі, спортивні, оздоровчі, культурно-мистецькі та інші заходи;

4)                 беруть участь у заходах щодо забезпечення якості фахової передвищої освіти;

5)                 захищають права та інтереси здобувачів фахової передвищої освіти;

6)                 делегують   своїх представників      до      робочих      та      дорадчо-

консультативних органів;

7)                 ухвалюють акти, що регламентують їх організацію та діяльність;

8)                 беруть участь у вирішенні питань забезпечення належних побутових умов проживання здобувачів освіти у гуртожитках та організації харчування;

9)                 розпоряджаються коштами органу студентського самоврядування відповідно до законодавства, при формуванні кошторису Фахового коледжу надають обов’язкові до розгляду пропозиції щодо розвитку його матеріальної бази, у тому числі з питань, що стосуються навчання, побуту та відпочинку студентів;

10)            вносять пропозиції щодо змісту освітньо-професійних програм;

11)            мають право оголошувати акції протесту;

12)            мають право об’єднуватися у регіональні та всеукраїнські організації, діяльність яких не має політичного або релігійного спрямування;

13)            виконують інші функції, передбачені Законом України «Про фахову передвищу освіту», цим Статутом та положенням про студентське самоврядування Фахового коледжу.

4.33. За погодженням з органом студентського самоврядування Фахового коледжу приймаються рішення про:

1) відрахування здобувачів освітніх послуг з Фахового коледжу та їх поновлення на навчання, крім випадків, передбачених пунктами 1-3 та       

7 частини першої статті 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту»;

2)                 переведення осіб, які навчаються у Фаховому коледжі, з одного джерела фінансування на інше;

3)                 поселення осіб, які навчаються у Фаховому коледжі, до гуртожитку і виселення їх з гуртожитку;

4)                 діяльність студентського гуртожитку для проживання осіб, які навчаються у Фаховому коледжі;

5)                 затвердження положення про організацію освітнього процесу.

4.34. Вищим органом студентського самоврядування є загальні збори студентів Фахового коледжу, які:

1)                 затверджують положення про студентське самоврядування Фахового коледжу;

2)                 обирають керівника та членів студентської ради, дають оцінку її діяльності;

3)                 затверджують процедуру використання коштів органів студентського самоврядування, підтримки студентських ініціатив на конкурсних засадах; 

4)                 затверджують річний кошторис витрат органів студентського самоврядування, вносять до нього зміни, заслуховують звіт про його виконання;

5)                 обирають контрольно-ревізійну комісію з числа здобувачів освіти для здійснення поточного контролю за діяльністю та станом виконання бюджету органів студентського самоврядування;

6)                 формують студентські виборчі комісії з числа студентів Фахового коледжу для організації та проведення виборів до органів студентського самоврядування;

7)                 обирають представників із числа здобувачів освіти Фахового коледжу до складу загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу та педагогічної ради Фахового коледжу;

8)                 заслуховують звіти виконавчого, робочих і контрольно-ревізійних органів студентського самоврядування, дають оцінку їхній діяльності;

9)                 здійснюють інші повноваження, передбачені Законом України «Про фахову передвищу освіту», цим Статутом та положенням про студентське самоврядування Фахового коледжу.

4.35. Адміністрація Фахового коледжу не має права втручатися в діяльність органів студентського самоврядування (крім питань, пов’язаних з безпекою учасників освітнього процесу, а також із використанням бюджетних коштів Фахового коледжу).

4.36. Рішення органів студентського самоврядування, прийняті в межах їх компетенції та доведені до адміністрації, не потребують затвердження, схвалення чи введення в дію керівником, іншими органами управління Фахового коледжу.

4.37. Кошти органів студентського самоврядування спрямовуються на виконання їхніх завдань і здійснення повноважень відповідно до затверджених ними кошторисів.

4.38. Органи студентського самоврядування публічно звітують про використання коштів та виконання кошторисів не менше одного разу на рік.

 

5. Права та обов’язки директора Фахового коледжу

 

5.1. Безпосереднє управління діяльністю Фахового коледжу здійснює директор Фахового коледжу.       

 Права, обов’язки та відповідальність директора Фахового коледжу визначено законодавством і цим Статутом. 

5.2. Директор Фахового коледжу є представником Фахового коледжу у відносинах з державними органами, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами і діє без довіреності в межах повноважень, передбачених законодавством та цим Статутом.

                  5.3. Директор Фахового коледжу:                                                          

1)                 організовує діяльність Фахового коледжу;  

2)                 вирішує питання фінансово-господарської діяльності Фахового коледжу, формує його структуру, штатний розпис та подає на затвердження у встановленому законодавством порядку, є розпорядником майна і коштів, забезпечує дотримання штатно-фінансової дисципліни;    

3)                 забезпечує розроблення, несе відповідальність за реалізацію затвердженої стратегії розвитку Фахового коледжу;  

4)                 забезпечує дотримання законодавства, цього Статуту, виконання рішень загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу, педагогічної

ради Фахового коледжу;                           

5)                 подає на погодження загальним зборам трудового колективу Фахового коледжу проєкт Статуту Фахового коледжу;   

6)                 видає накази і розпорядження, надає доручення, обов’язкові для виконання всіма учасниками освітнього процесу і структурними підрозділами Фахового коледжу;  

7)                 відповідає за результати діяльності Фахового коледжу перед засновником або уповноваженим ним органом; 

8)                 забезпечує виконання кошторису, укладає договори;   

9)                 приймає на роботу та звільняє з роботи працівників відповідно до законодавства;   

10)            призначає завідувачів відділень та голів циклових комісій за згодою педагогічної ради Фахового коледжу;  

11)            забезпечує охорону праці та безпеку життєдіяльності, дотримання законності та порядку;   

12)            затверджує посадові інструкції працівників;       

13)            формує контингент здобувачів освіти;       

14)            у встановленому законодавством порядку відраховує із Фахового коледжу та поновлює на навчання в ньому осіб, які навчаються або навчалися у

Фаховому коледжі;                 

15)            забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітньо-професійних програм;  

16)            розробляє та ухвалює за погодженням з педагогічною радою Фахового коледжу рішення про утворення, реорганізацію, перетворення або ліквідацію структурних підрозділів у встановленому законодавством порядку; 

17)            організовує функціонування системи внутрішнього забезпечення якості освіти;    

18)            здійснює контроль за якістю роботи педагогічних та інших працівників;   

19)            забезпечує створення умов для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю Фахового коледжу;   

20)            сприяє та створює умови для діяльності органів громадського самоврядування, організації профспілок, які діють у Фаховому коледжі; 

21)            сприяє формуванню здорового способу життя у Фаховому коледжі, зміцненню спортивно-оздоровчої бази Фахового коледжу, створює належні умови для занять масовим спортом; 

22)            спільно з виборними органами первинних профспілкових організацій Фахового коледжу подає для затвердження загальним зборам трудового колективу Фахового коледжу правила внутрішнього розпорядку та колективний договір і після затвердження підписує їх;  

23)            відповідає за провадження та результати освітньої, фінансовогосподарської та інших видів діяльності у Фаховому коледжі, стан і збереження нерухомого та іншого майна  та  земельних  ділянок  Фахового  коледжу; 

24)            забезпечує розвиток матеріально-технічної бази Фахового коледжу на рівні, достатньому для виконання ним ліцензійних умов та вимог стандартів фахової передвищої освіти;

25)            здійснює інші повноваження, передбачені законодавством України та цим Статутом.         

5.4.           Директор Фахового коледжу щороку звітує перед засновником або уповноваженим ним органом, загальними зборами трудового колективу Фахового коледжу та наглядовою радою Фахового коледжу.  

5.5.           Директор Фахового коледжу зобов’язаний оприлюднювати щорічний звіт про реалізацію стратегій розвитку Фахового коледжу на офіційному веб-сайті Фахового коледжу. 

5.6.           Директор Фахового коледжу відповідно до цього Статуту може делегувати частину своїх повноважень своїм заступникам, а також керівникам структурних підрозділів. 

5.7.           Директор Фахового коледжу призначається на посаду на умовах контракту за результатами проведеного конкурсного відбору та звільняється з посади рішенням засновника або уповноваженого ним органу з підстав, визначених законодавством про працю, цим Статутом та контрактом.

Директор Фахового коледжу призначається на посаду строком на п’ять років за результатами конкурсного відбору, який проводить наглядова рада Фахового коледжу.

5.8.           Кандидат на посаду директора Фахового коледжу повинен мати ступінь магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста), вільно володіти державною мовою і мати стаж роботи на посадах педагогічних та/або науковопедагогічних працівників не менш як п’ять років. До зазначеного стажу може бути зараховано до трьох років стажу роботи на керівних посадах.  

Кандидат на посаду директора Фахового коледжу має бути громадянином

України.                                                              

Одна й та сама особа не може бути директором Фахового коледжу більше ніж два строки.  

5.9.           Не може бути допущена до участі в конкурсі та призначена (у тому числі виконувачем обов’язків) на посаду директора Фахового коледжу особа, яка:             

1)                 за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена; 

2)                 має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку;  

3)                 відповідно до вироку суду позбавлена права обіймати відповідні

посади;                                    

4)                 за рішенням суду була визнана винною у вчиненні корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення – протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;

5)                 піддавалася адміністративному стягненню за пов’язане з корупцією правопорушення – протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;  

6)                 не пройшла спеціальної перевірки або не надала згоди на її проведення. 

Не може бути допущена до участі в конкурсі особа, яка є членом наглядової ради Фахового коледжу.     

5.10.      Засновник або уповноважений ним орган зобов’язаний оголосити конкурс на заміщення посади директора Фахового коледжу не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку контракту особи, яка займає цю посаду. У разі дострокового припинення повноважень директора Фахового коледжу конкурсний відбір оголошується протягом місяця з дня утворення вакансії. У разі оголошення конкурсного відбору таким, що не відбувся, новий конкурсний відбір оголошується протягом місяця, якщо не застосовуються заходи антикризового менеджменту у встановленому законодавством порядку. 

5.11.      Засновник або уповноважений ним орган протягом двох місяців з дня оголошення конкурсу на посаду директора Фахового коледжу приймає документи претендентів на посаду директора Фахового коледжу й протягом    10 днів з дня завершення строку подання вносить кандидатури претендентів, які відповідають вимогам Закону України «Про фахову передвищу освіту», до Фахового коледжу для рейтингового голосування.   

 Претенденти на участь у конкурсі на заміщення вакантної посади директора Фахового коледжу одночасно з поданням документів для участі в конкурсі на посаду директора Фахового коледжу подають засновнику або уповноваженому ним органу та наглядовій раді Фахового коледжу свої проєкти стратегії розвитку Фахового коледжу, що в обов’язковому порядку оприлюднюються на офіційному сайті Фахового коледжу і підлягають публічному обговоренню перед рейтинговим голосуванням.  

5.12.      Брати участь у рейтинговому голосуванні мають право:                  

1)                 педагогічні працівники, які працюють у Фаховому коледжі за основним місцем роботи;

2)                 виборні представники з числа інших категорій працівників, які працюють у Фаховому коледжі за основним місцем роботи і обираються відповідними категоріями працівників шляхом прямих таємних виборів;  

3)                 виборні представники з числа студентів денної й дуальної форми здобуття освіти Фахового коледжу, які обираються студентами Фахового коледжу шляхом прямих таємних виборів.    

При цьому загальна кількість педагогічних працівників Фахового коледжу повинна становити не менше 75 відсотків загальної кількості осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні, кількість виборних представників з числа інших працівників Фахового коледжу – до 10 відсотків, кількість виборних представників з числа здобувачів освіти Фахового        

коледжу – не менше 15 відсотків осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні.        

 Кожен з учасників рейтингового голосування має один голос і голосує особисто. Рейтингове голосування є таємним і вважається таким, що відбулося, якщо участь у ньому взяли більше 50 відсотків загальної кількості осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні.   

5.13.      З особою, яка під час рейтингового голосування набрала 60 і більше відсотків голосів від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні та визнана переможцем конкурсного відбору, засновник або уповноважений ним орган укладає контракт.   

 У разі якщо жоден з кандидатів не набрав більше 60 відсотків голосів від загальної кількості осіб, які мають право брати участь у рейтинговому голосуванні, наглядова рада Фахового коледжу у двотижневий строк з дня рейтингового голосування проводить процедуру конкурсного відбору кандидатів на посаду директора Фахового коледжу і пропонує засновнику або уповноваженому ним органу укласти контракт з переможцем конкурсного відбору, а в разі неможливості визначити переможця, оголосити конкурсний відбір таким, що не відбувся.  

5.14.      При проведенні конкурсного відбору претендентів на посаду директора Фахового коледжу використовується 100-бальна система оцінювання, в якій враховуються результати рейтингового голосування, запропоновані проєкти стратегії розвитку Фахового коледжу, рівень кваліфікації, академічна репутація, професійний та управлінський досвід претендентів, знання ними законодавства у сфері фахової передвищої освіти. Претенденту, який набрав найбільшу кількість голосів при рейтинговому голосуванні, нараховується 50 балів, іншим претендентам – пропорційно до набраної кількості голосів з округленням до цілої кількості балів. За інші критерії конкурсного відбору може бути нараховано до 50 балів.  

5.15.      Після проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом України «Про запобіганння корупції», з переможцем конкурсного відбору на посаду директора Фахового коледжу укладається контракт строком на п’ять років не пізніше 10 днів після її завершення.

5.16.      Засновник або уповноважений ним орган має право скасувати результати конкурсного відбору в разі виявлення порушень положення про конкурсний відбір і оголосити конкурсний відбір таким, що не відбувся у встановленому законодавством порядку.

5.17.      Директор Фахового коледжу може бути звільнений з посади засновником  або уповноваженим ним органом за поданням наглядової ради Фахового коледжу або загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу з підстав, визначених законодавством, за порушення цього Статуту та/або умов контракту.     

Подання про відкликання директора Фахового коледжу може бути внесене до загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу більшістю складу педагогічної ради Фахового коледжу не раніше ніж через рік після призначення директора.         

 Подання засновнику або уповноваженому ним органу про відкликання директора Фахового коледжу приймається, якщо його підтримали дві третини складу наглядової ради Фахового коледжу або більшістю голосів членів загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу.    

5.18.      У визначених законодавством випадках засновник або уповноважений ним орган за поданням наглядової ради Фахового коледжу може призначити за контрактом виконувача обов’язків директора Фахового коледжу з метою здійснення заходів антикризового менеджменту, але не більш як на два роки. 

 

6. Трудовий колектив Фахового коледжу

 

6.1.Трудовий колектив Фахового коледжу включає в себе педагогічних та інших працівників.

6.2.Члени трудового колективу Фахового коледжу мають право: 

1)                 брати участь в обговоренні і розв'язанні найважливіших питань діяльності Фахового коледжу;

2)                 одержувати інформаційні, нормативні та інші матеріали, що розробляються чи застосовуються в діяльності Фахового коледжу;

3)                 створювати в Фаховому коледжі професійну спілку та бути її членами;

4)                 за межами Фахового коледжу організовувати і бути членами будь-яких політичних, громадських, релігійних та інших об'єднань чи угруповань, діяльність яких не суперечить Конституції України та законодавству України;

5)                 користуватися всіма видами послуг, що може надати Фаховий коледж, а також іншими можливостями Фахового коледжу (зокрема, одержувати матеріальну допомогу) з метою оперативного та ефективного вирішення проблем навчально-методичної діяльності, соціального захисту та фінансової підтримки у встановленому законодавством порядку;

6)                 обирати методи і засоби навчання (для педагогічних працівників), що найбільш повно відповідають інтелектуальним можливостям і передбачають розвиток творчої ініціативи і самостійності студентів.

6.3.Усі члени трудового колективу Фахового коледжу зобов'язані:

1)                 працювати  чесно, сумлінно, дисципліновано;

2)                 своєчасно та професійно виконувати розпорядження директора Фахового коледжу або уповноваженої ним особи;

3)                 дотримуватися цього Статуту, правил внутрішнього трудового розпорядку Фахового коледжу;

4)                 дбати про зміцнення авторитету Фахового коледжу;

5)                 піклуватися про професійний, культурний і творчий розвиток студентства;

6)                 виконувати рішення загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу, педагогічної ради Фахового коледжу;

7)                 дотримуватися інших вимог законодавства України. 

6.4.           Права і обов’язки працівників Фахового коледжу визначаються законодавством, цим Статутом, положеннями про структурні підрозділи, правилами внутрішнього трудового розпорядку Фахового коледжу, колективним договором.

6.5.           Оплата праці в Фаховому коледжі здійснюється згідно з Кодексом законів про працю України, законами України «Про освіту», «Про фахову передвищу освіту», за схемами посадових окладів і тарифними ставками, встановленими Кабінетом Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами та договорами.

Умови і показники преміювання працівників Фахового коледжу, порядок встановлення надбавок за високі досягнення у праці або на період виконання особливо важливих робіт, доплати для працівників за суміщення посад, розширення зон обслуговування, виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників визначається окремими положеннями, які розробляються трудовим колективом Фахового коледжу та затверджуються директором Фахового коледжу у встановленому законодавством порядку.

Представником інтересів трудового колективу є первинна профспілкова організація Фахового коледжу.

 

7. Учасники освітнього процесу Фахового коледжу

 

                  7.1. Учасниками освітнього процесу у Фаховому коледжі є:                  

1)                 особи, які навчаються в Фаховому коледжі;        

2)                 педагогічні та інші працівники Фахового коледжу, які працюють у ньому за основним місцем роботи;  

3)                 особи, які за основним місцем роботи на підприємствах, в установах, організаціях, закладах поєднують виконання своїх посадових обов’язків із практичною підготовкою здобувачів фахової передвищої освіти для набуття ними професійних компетентностей, а також оцінюють його якість;  4) працівники підприємств, установ та організацій, діячи науки, мистецтва та спорту, які залучаються до освітнього процесу для читання окремих лекцій або беруть участь у роботі атестаційних комісій;  

5)       батьки (інші законні представники) здобувачів фахової передвищої освіти.                                                    

7.2. До освітнього процесу можуть залучатися роботодавці та фахівці підприємств, установ, організацій та закладів, у тому числі іноземних держав, військовослужбовці Збройних Сил України, інших військових формувань, працівники правоохоронних органів.   

                  7.3. Особами, які навчаються у Фаховому коледжі є:                             

1)                здобувачі фахової передвищої освіти; 

2)                здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти;

3)                здобувачі вищої освіти;

4)                інші особи, які навчаються у Фаховому коледжі.          

7.4.                       До інших осіб, які навчаються у Фаховому коледжі, належать слухачі, які отримують додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами підготовки до вступу, післядипломної освіти, безперервного професійного розвитку, зокрема за програмами освіти дорослих.  

7.5.                       Особи, які навчаються у Фаховому коледжі, мають право на:         

1)                 вибір освітньо-професійної програми під час вступу до Фахового коледжу; 

2)                 безпечні й нешкідливі умови навчання, праці та побуту;                 

3)                 якісні освітні послуги;   

4)                 справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;         

5)                 трудову діяльність у позанавчальний час;           

6)                 користування бібліотеками, інформаційними фондами, навчальною, дослідницькою та спортивною базами Фахового коледжу, доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі у встановленому законодавством порядку;  

7)                 безоплатне забезпечення інформацією для навчання у доступних форматах з використанням технологій, що враховують обмеження життєдіяльності, зумовлені станом здоров’я (для осіб з особливими освітніми

потребами);          

8)                 забезпечення гуртожитком на строк здобуття освіти у порядку, встановленому законодавством;

9)                 користування виробничою, культурно-освітньою, побутовою, спортивною, оздоровчою інфраструктурою Фахового коледжу та послугами його структурних підрозділів у порядку, визначеному законодавством; 

10)            свободу      творчої,      спортивної,          оздоровчої,          культурної,

просвітницької, дослідницької, науково-технічної та іншої діяльності; 

11)            участь у заходах з освітньої, дослідницької, спортивної, мистецької, громадської діяльності, що проводяться в Україні та за кордоном, у встановленому законодавством порядку;  

12)            участь у діяльності органів громадського самоврядування Фахового коледжу;  

13)            здобуття освіти одночасно за декількома освітньо-професійними програмами у Фаховому коледжі, а також у декількох закладах фахової передвищої (вищої) освіти за різними формами здобуття освіти, за умови отримання тільки однієї фахової передвищої освіти за кошти державного або місцевого бюджету на підставі державного та/або регіонального замовлення;

14)            участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення освітнього процесу, призначення стипендій, організації дозвілля, побуту, оздоровлення;

15)            внесення пропозицій щодо умов і розміру плати за навчання;  

16)            участь у формуванні індивідуального навчального плану, вибір навчальних дисциплін у межах, передбачених відповідною освітньопрофесійною програмою та навчальним планом, в обсязі, що становить не менше 10 відсотків загальної кількості кредитів, передбачених для освітньопрофесійної програми фахової передвищої освіти.    

17)            навчання впродовж життя та академічну мобільність, у тому числі міжнародну, на визнання результатів навчання та кредитів, отриманих під час академічної мобільності;  

18)            забезпечення стипендіями у порядку, встановленому Кабінетом

Міністрів України;                                    

19)            отримання соціальної допомоги у випадках, встановлених законодавством;  

20)            збереження місця навчання на період проходження строкової військової служби або військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів  в особливий період;

21)            зарахування до страхового стажу відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» періодів навчання

за денною формою здобуття освіти у закладах фахової передвищої освіти, за

умови добровільної сплати страхових внесків;                                        

22)            академічну відпустку або перерву в навчанні із збереженням окремих прав здобувача фахової передвищої освіти, а також на поновлення навчання у порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України; 

23)            моральне та/або матеріальне заохочення за успіхи у навчанні і громадській роботі, за мистецькі та спортивні досягнення тощо;  

24)            повагу до людської гідності, захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації;   

25)            безоплатне проходження практичної підготовки на підприємствах, в установах, закладах та організаціях, а також на оплату праці під час виконання виробничих функцій згідно із законодавством;  

26)            канікулярну відпустку тривалістю не менш як вісім календарних тижнів на навчальний рік, а для осіб, які здобувають фахову передвищу освіту за дуальною формою здобуття освіти та на робочому місці (на виробництві), – перерву в теоретичній  підготовці не менш як вісім календарних тижнів на навчальний рік;

27)            отримання цільових пільгових державних кредитів для здобуття фахової передвищої освіти у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; 

28)            оскарження дій органів управління Фаховим коледжем та їх посадових осіб, педагогічних та інших працівників;  

29)            спеціальний навчально-реабілітаційний супровід та вільний доступ до інфраструктури Фахового коледжу відповідно до медико-соціальних показань за наявності обмежень життєдіяльності, зумовлених станом здоров’я;

30)            інші необхідні умови для навчання, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами та із соціально вразливих верств населення;

31)            додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням за основним місцем роботи, скорочений робочий час та інші пільги, передбачені законодавством для осіб, які поєднують роботу з навчанням (крім дуальної форми здобуття освіти та навчання на робочому місці (на виробництві). 

7.6.           Особи, які навчаються у Фаховому коледжі можуть отримувати академічні, соціальні та інші стипендії, призначені фізичними або юридичними особами. 

7.7.           Студенти Фахового коледжу з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особи з їх числа, а також студенти Фахового коледжу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків мають гарантоване право на отримання соціальної стипендії, у тому числі у разі отримання академічної стипендії.   

7.8.           Розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України.

7.9.           Здобувачі освіти у Фаховому коледжі мають право на отримання студентського квитка, зразок якого затверджується Міністерством освіти і науки України.

7.10.      Здобувачі освіти мають також інші права, передбачені законодавством та цим Статутом. 

7.11.      Особи, які здобувають освіту у Фаховому коледжі, зобов’язані: 

1)                 виконувати вимоги освітньо-професійної програми та індивідуального навчального плану, дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартами фахової передвищої та вищої освіти та освітньо-професійними програмами; 

2)                 поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;  

3)                 відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;  

4)                 виконувати вимоги з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, протипожежної безпеки, передбачені відповідними

правилами та інструкціями;                                 

5)                 дотримуватися вимог законодавства, Статуту, правил внутрішнього розпорядку Фахового коледжу, а також умов договору про надання освітніх послуг.             

7.12.      Випускники Фахового коледжу вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених Законом України «Про фахову передвищу освіту».

7.13.      Педагогічні та інші працівники Фахового коледжу провадять освітню, методичну, інноваційну та організаційну діяльність, пов’язану з наданням освітніх послуг. 

7.14.      Посади педагогічних працівників займають особи із ступенем магістра (освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста).

7.15.      Педагогічні та інші працівники приймаються на роботу та звільняються з роботи директором Фахового коледжу.

7.16.      Педагогічні та інші працівники Фахового коледжу кожні п’ять років проходять атестацію. За результатами атестації визначається відповідність працівників займаній посаді, присвоюються або підтверджуються кваліфікаційні категорії, педагогічні звання.    

 Порядок проведення атестації педагогічних працівників Фахового коледжу встановлюється Міністерством освіти і науки України.   

7.17.      Особа у Фаховому коледжі не може одночасно займати дві та більше посад, що передбачають виконання адміністративно-управлінських функцій.  

7.18.      Робочий час педагогічних та інших працівників Фахового коледжу визначається обсягом їхньої навчальної, методичної, інноваційної, організаційної роботи та іншої педагогічної діяльності, передбаченої трудовим договором. Робочий час педагогічних працівників становить не більше 36 годин на тиждень (скорочена тривалість робочого часу).  

7.19.      Навчальне навантаження на одну ставку викладацького складу закладу фахової передвищої освіти становить 720 годин на навчальний рік.

7.20.      Види навчальної роботи педагогічних працівників відповідно до посад встановлюються Фаховим коледжем за погодженням з виборними органами первинних профспілкових організацій відповідно до законодавства.

7.21.      Залучення педагогічних працівників до роботи, не передбаченої трудовим договором, може здійснюватися лише за їхньою згодою або у випадках, визначених законодавством.  

7.22.      Педагогічні працівники мають право на:             

1)                 академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітньо-професійній програмі;  

2)                 педагогічну ініціативу; 

3)                 розроблення та впровадження авторських навчальних програм, проєктів, освітніх методик і технологій, методів і засобів, насамперед методик компетентнісного навчання;        

4)                 користування бібліотекою, навчальною, виробничою, культурною, спортивною, побутовою, оздоровчою інфраструктурою Фахового коледжу та послугами його структурних         підрозділів у        порядку,     встановленому

законодавством;  

5)                 доступ        до      інформаційних    ресурсів      і         комунікацій, що

використовуються в освітньому процесі та дослідницькій діяльності;              

6)                 відзначення успіхів у професійній діяльності;    

7)                 справедливе         та      об’єктивне оцінювання          своєї професійної

діяльності; 

8)                 захист професійної честі та гідності;          

9)                 підвищення кваліфікації та стажування, вільний вибір форм навчання, закладів освіти, установ і організацій, інших суб’єктів освітньої

діяльності, що здійснюють підвищення кваліфікації педагогічних та науковопедагогічних працівників;                            

10)             подовжену оплачувану відпустку;  

11)             участь у громадському самоврядуванні Фахового коледжу;            

12)             індивідуальну освітню (дослідницьку, творчу, мистецьку та іншу) діяльність за межами Фахового коледжу; 

13)             соціальне    та      пенсійне     забезпечення        в        установленому законодавством порядку.                   

7.23.      Педагогічні працівники мають також інші права, передбачені законодавством, колективним договором, трудовим договором та цим Статутом.

7.24.      Права інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, визначаються законодавством та цим Статутом.  

7.25.      Педагогічні та інші працівники Фахового коледжу зобов’язані:  

1)                 постійно підвищувати свій професійний і загальнокультурний рівні та педагогічну майстерність, забезпечувати безперервний професійний розвиток;  

2)                 виконувати освітньо-професійну програму для досягнення здобувачами освіти передбачених нею результатів навчання;   

3)                 сприяти розвитку здібностей здобувачів освіти, формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров’я; 

4)                 дотримуватися академічної доброчесності та забезпечувати її дотримання здобувачами освіти в освітньому процесі та дослідницькій діяльності, дотримуватися педагогічної етики;   

5)                 поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;   

6)                 настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;   

7)                 формувати у здобувачів освіти усвідомлення необхідності дотримуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України;   

8)                 виховувати у здобувачів фахової передвищої освіти повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України та навколишнього природного середовища;   

9)                 формувати у здобувачів фахової передвищої освіти прагнення до взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними,

національними, релігійними групами; 

10)            захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будьяких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти, запобігати вживанню ними та іншими особами на території Фахового коледжу алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам;  

11)            розвивати в студентів Фахового коледжу самостійність, ініціативу, творчі здібності;  

12)            дотримуватися Статуту та правил внутрішнього розпорядку Фахового коледжу, виконувати свої посадові обов’язки.

7.26.      Педагогічні та інші працівники Фахового коледжу мають також інші обов'язки, передбачені законодавством України, колективним договором, трудовим договором та цим Статутом.  

7.27.      Директор Фахового коледжу відповідно до законодавства, Статуту та колективного договору встановлює розміри доплат, надбавок, матеріальної допомоги та заохочення педагогічних та інших працівників Фахового коледжу. 

7.28.      У разі захворювання педагогічного чи іншого працівника, яке тимчасово унеможивлює виконання ним посадових обов’язків і обмежує можливість перебування у колективі осіб, які навчаються, або тимчасового переведення за цих чи інших обставин на іншу роботу чи проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, за таким працівником зберігається попередній середній заробіток. У разі хвороби або каліцтва попередній середній заробіток виплачується працівнику до відносвлення працездатності або встановлення інвалідності.   

 

8. Джерела надходження і порядок використання коштів                        

та майна Фахового коледжу

 

                8.1.До майна Фахового коледжу належать:                                             

1)                 нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби тощо;   

2)                 майнові права, включаючи майнові права інтелектуальної власності на об’єкти права інтелектуальної власності, зокрема інформаційні системи, об’єкти авторського права та/або суміжних прав;   

3)                 інші активи, визначені законодавством.                                   

8.2.Землекористування та реалізація прав на землю здійснюються Фаховим коледжем відповідно до Земельного кодексу України.  

8.3.Повноваження засновника або уповноваженого ним органу щодо розпорядження державним майном, закріпленим за державним Фаховим коледжем здійснюються відповідно до законодавства.  

8.                  4.Майно закріплюється за Фаховим коледжем на праві оперативного управління і не може бути предметом застави, а також не підлягає вилученню, приватизації або передачі у власність юридичним і фізичним особам без згоди засновника або уповноваженого ним органу, наглядової ради Фахового коледжу та загальних зборів трудового колективу Фахового коледжу, крім випадків, передбачених законодавством.

Будівлі, споруди й приміщення Фахового коледжу повинні відповідати вимогам доступності згідно з державними будівельними нормами і стандартами. Якщо відповідні об’єкти неможливо повністю пристосувати для потреб осіб з особливими освітніми потребами, здійснюється їхнє розумне пристосування з урахуванням універсального дизайну.

Проєктування, будівництво та реконструкція будівель, споруд і приміщень Фахового коледжу здійснюються з урахуванням потреб осіб з особливими освітніми потребами.

Фаховий коледж несе відповідальність за збереження та ефективне використання закріпленого на праві оперативного управління майна.  

8.5.           Власні надходження Фахового коледжу, отримані як плата за послуги, що надаються ним згідно з основною та додатковою (господарською) діяльністю, благодійні внески та гранти, відповідно до рішення педагогічної ради Фахового коледжу зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в територіальному органі Державної казначейської служби України або на поточні та вкладні (депозитні) рахунки установ державних банків у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Зазначені доходи, а також відсотки, отримані від розміщення коштів Фахового коледжу на вкладних (депозитних) рахунках в установах державних банків, включаються до фінансового плану (кошторису) Фахового коледжу і використовуються відповідно до законодавства. 

8.6.           Фаховий коледж у порядку, визначеному законодавством, та відповідно до цього Статуту має право:        

1)                 власності на об’єкти права інтелектуальної власності, створені за власні кошти або кошти державного чи місцевих бюджетів (крім випадків, визначених законодавством);   

2)                 отримувати майно в оперативне управління, кошти і матеріальні цінності, зокрема будинки, споруди, інше нерухоме майно, обладнання, транспортні засоби, від державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб, у тому числі як благодійну допомогу;   

3)                 засновувати сталий фонд Фахового коледжу, вносити до фонду грошові кошти, об’єкти інтелектуальної власності та розпоряджатися доходами від його використання відповідно до умов функціонування сталого фонду; 

4)                 провадити фінансово-господарську діяльність в Україні та за кордоном;  

5)                 використовувати майно, закріплене за Фаховим коледжем на праві оперативного управління, у тому числі для провадження господарської діяльності, передавати в користування відповідно до законодавства;   

6)                 передавати в оренду об’єкти власності Фахового коледжу, що закріплені за ним на праві оперативного управління, без права їх нього викупу відповідно до законодавства;

7)                 створювати власні або використовувати за договором інші матеріально-технічні бази для провадження освітньої, дослідницької, інноваційної, господарської, спортивної або культурно-мистецької діяльності; 

8)                 створювати та розвивати власну базу соціально-побутових об’єктів, мережу спортивно-оздоровчих, лікувально-профілактичних і культурномистецьких структурних підрозділів;   

9)                 забезпечувати поліпшення матеріально-технічної бази та здійснювати ремонт основних фондів за погодженням із засновником або уповноваженим ним органом;  

10)            спрямовувати кошти на соціальну підтримку педагогічних та інших працівників Фахового коледжу, а також осіб, які навчаються у Фаховому

коледжі;                

11)            відкривати поточні та депозитні рахунки у національній та іноземній валютах у банках державного сектору економіки відповідно до законодавства;   

12)            брати участь у формуванні статутного капіталу інноваційних структур і утворених за участю закладів фахової передвищої освіти малих підприємств, що розробляють і впроваджують інноваційну продукцію, шляхом внесення до них матеріальних та нематеріальних активів (майнових прав на об’єкти права інтелектуальної власності);  

13)            засновувати заклади освіти (крім закладів вищої освіти);

14)            засновувати         або    бути співзасновником підприємства       для

провадження інноваційної та виробничої діяльності;

15)            шляхом внесення матеріальних та нематеріальних активів (майнових прав на об’єкти права інтелектуальної власності) брати участь у формуванні статутного капіталу інноваційних структур різних типів (бізнесінкубаторів тощо); 

16)            здійснювати перекази в іноземній валюті внесків за колективне членство в освітніх і наукових асоціаціях, а також за передплату іноземних наукових видань та доступ до міжнародних інформаційних мереж і баз даних; 

17)            брати участь у діяльності консорціумів, комплексів та інших об’єднань за умови збереження юридичного статусу та фінансової самостійності;   

18)            здійснювати інші дії та заходи, не заборонені законодавством, спрямовані на зміцнення матеріальної бази Фахового коледжу.

8.7. Фінансування Фахового коледжу здійснюється з урахування положень статті 66 Закону України «Про фахову передвищу освіту» за рахунок коштів державного бюджету у встановленому законодавством порядку, в тому числі шляхом надання відповідних освітніх субвенцій, а також коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, а саме:  

1)                 освітньої субвенції на здобуття повної загальної середньої освіти на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників, які надають повну загальну середню освіту;   

2)                 освітньої субвенції на надання фахової передвищої освіти за спеціальностями, яким надається особлива підтримка;

3)                 освітньої субвенції на надання фахової передвищої освіти особам з особливими освітніми потребами;  

4)                 освітньої субвенції на підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти;   

5)                 освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання обов’язків засновника державних закладів фахової передвищої освіти у частині забезпечення утримання та розвитку матеріально-технічної бази Фахового коледжу на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов;  

6)                 коштів загального фонду місцевих бюджетів на оплату послуг з виконання:

-                      регіонального замовлення з надання фахової передвищої освіти у Фаховому коледжі;  

-                      державного замовлення з вищої освіти у Фаховому коледжі, особам, які були зараховані до Фахового коледжу до 01 січня 2018 року; 

7)                 коштів бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад на оплату послуг з надання фахової передвищої та вищої освіти;  

8)                 пільгових довгострокових кредитів для здобуття фахової передвищої освіти;  

9)                 державної та місцевої фінансової підтримки для здобуття фахової передвищої освіти;  

10)            державної цільової підтримки для здобуття фахової передвищої 

освіти;

11)            коштів фізичних та юридичних осіб на оплату послуг з надання фахової передвищої освіти у Фаховому коледжі відповідно до укладеного договору;    

12)            інших коштів, наданих за рішенням засновника або уповноваженого

ним органу;                             

13)            інших джерел, не заборонених законодавством.                     

8.8.           Фінансування Фахового коледжу здійснюється з урахуванням положень норм Закону України «Про фахову передвищу освіту» з дотриманням принципів цільового та ефективного використання коштів, публічності та прозорості у прийнятті рішень.  

8.9.           Фінансування надання фахової передвищої освіти особам, які зараховані на підставі державного або регіонального замовлення до Фахового коледжу, здійснюється за нормативами, встановленими законодавством. 

8.10.      Фінансові ресурси спрямовуються на провадження статутної діяльності Фахового коледжу в порядку і на умовах, визначених законодавством та цим Статутом.      

8.11.      До кошторису Фахового коледжу обов’язково включаються витрати, пов’язані з розвитком матеріально-технічної і лабораторної бази, із забезпеченням ліцензованими програмними продуктами для провадження освітньої діяльності, а також з проходженням здобувачами фахової передвищої освіти практики. 

8.12.      Кошти, отримані Фаховим коледжем як плата за надання освітніх або інших послуг, а також кошти, отримані з інших джерел власних надходжень, не можуть бути вилучені в дохід державного або місцевого бюджетів.   

8.13.      Освітня субвенція з державного бюджету на здобуття повної загальної середньої освіти у Фаховому коледжі надається відповідно до законодавства. 

8.14.      Збитки, завдані Фаховому коледжу внаслідок порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами, державними органами, відшкодовуються Фаховому коледжу у встановленому законодавством порядку.

 

9.        Порядок звітності та контролю за провадженням фінансовогосподарської діяльності Фахового коледжу

 

9.1.           Фаховий коледж відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», інших нормативно-правових актів, складає затверджені форми місячної, квартальної та річної звітності і подає їх до засновника або уповноваженого ним органу, територіальних органів Державної податкової служби України, Державної казначейської служби України, Пенсійного фонду України, Державної служби статистики України і Фонду соціального страхування України.

9.2.           Контроль за фінансово-господарською діяльністю Фахового коледжу здійснює засновник або уповноважений ним орган, педагогічна рада Фахового коледжу в межах компетенції та відповідно до законодавства.

9.3.           Аудит діяльності Фахового коледжу здійснюється згідно з законодавством України.

9.4.           Директор Фахового коледжу та головний бухгалтер Фахового коледжу несуть персональну відповідальність за достовірність бухгалтерської, фінансової та статистичної звітності відповідно до законодавства.

Директор Фахового коледжу несе персональну відповідальність за провадження фінансово-господарської діяльності Фахового коледжу.

 

10. Міжнародне співробітництво

 

10.1. Фаховий коледж може здійснювати міжнародне співробітництво, укладати договори про співробітництво, встановлювати прямі зв’язки із закладами освіти та підприємствами іноземних держав, міжнародними організаціями, фондами тощо відповідно до законодавства України та цього Статуту.

10.2. Основними напрямами міжнародного співробітництва Фахового коледжу є:  

1)                 участь у програмах двостороннього та багатостороннього міждержавного обміну студентами та педагогічними працівниками;

2)                 організація міжнародних конференцій, симпозіумів, конгресів та інших заходів;

3)                 участь у міжнародних освітніх та наукових програмах і проєктах та у проведенні спільних міжнародних наукових досліджень;

4)                 спільна видавнича діяльність;

5)                 надання послуг, пов’язаних із здобуттям іноземними громадянами фахової передвищої освіти України за умови отримання відповідних ліцензій;

6)                 створення спільних освітніх програм з іноземними закладами

освіти;

7)                 відрядження закордон педагогічних працівників для педагогічної роботи відповідно до міжнародних договорів України, а також договорів між закладами освіти та іноземними партнерами;

8)                 залучення педагогічних працівників іноземних закладів освіти для участі в педагогічній роботі у Фаховому коледжі; 

9)                 направлення осіб, які навчаються у Фаховому коледжі, на навчання до іноземних закладів освіти у порядку, встановленому законодавством;

10)            сприяння академічній мобільності педагогічних працівників та осіб, які здобувають фахову передвищу освіту; 

11)            організація практичної підготовки, стажування за кордоном педагогічних працівників та осіб, які здобувають фахову передвищу освіту у

Фаховому коледжі;

12)            інші напрями і форми, не заборонені законодавством України.

10.3. Зовнішньоекономічна діяльність Фахового коледжу провадиться відповідно до законодавства шляхом укладення договорів з іноземними юридичними та фізичними особами.

 

11. Порядок внесення змін до Статуту Фахового коледжу

 

11.1. Статут Фахового коледжу розглядає педагогічна рада Фахового коледжу і подає на погодження загальним зборам трудового колективу Фахового коледжу, після чого Статут подається для затвердження засновнику або уповноваженому ним органу.

             


image

pdf
Додав(-ла)
Богатюк Галина
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку