До розіграшу
залишилось:
17 днів
Конкурс розробок «Вчительська десятка»
Розробки додавай – подарунки вигравай!

Урок "Як хліб прийшов на стіл?"

Про матеріал

Урок "Як хліб прийшов на стіл?" . 1 клас. Робота з дитячою книгою. Урок відповідає чинній програмі, з використанням дидактичних ігор та інноваційних технологій.

Перегляд файлу

 

Урок позакласного читання у 1 класі

Тема:  Робота з дитячою книгою.  «Як хліб прийшов на стіл».

Мета:

формування предметних компетентностей:

         формувати уявлення дітей про те, який шлях проходить зерно,

         щоб  стати  хлібом; закріпити назви професій людей, які вирощують

          хліб;  познайомити   з   народними прикметами, звичаями,  прислів’ями,

         приказками, загадками про хліб; виховувати любов та бережливе

         ставлення до хліба, пошану до хліборобської праці.

формування ключових компетентностей:

уміння вчитися: формувати здатність переключатися з одного виду роботи на інший;

комунікативної: удосконалювати вміння висловлювати свої думки, спілкуватися під час виконання групових завдань;

інформаційної: розвивати вміння здобувати необхідну інформацію;

соціальної: удосконалювати навички роботи в парі, групі, з усіма в колективі;

загальнокультурної: сприяти дотриманню норм мовленнєвої культури, правил поведінки на уроці.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: картини про хліб, колоски пшениці, хліб та хлібобулочні  

           вироби, виставка книжок про хліб.

                                    Хід уроку.

І.  Організаційний момент.

Треба дружно привітатись.

  • Добрий день!

Дружно, голосно сказати.

  • Добрий день!

Вправо, вліво поверніться,

Один одному всміхніться.

Ще раз дружно привітались.

  • Добрий день!

ІІ. Вступне слово вчителя.

  • Діти, відгадайте загадку:

В полі  ріс я, колосився

На стеблині уродився.

А тепер мене ви ріжте,

На здоров’я смачно їжте. (хліб)

  • Отже, сьогодні ми з вами будемо говорити про хліб. Тому що хліб – це

 народна святиня. Недарма в народі говорять : «Хліб – всьому голова».

«Хліб» – яке це коротке слово. Але скільки в ньому тепла. З хлібом пов’язано так само багато у нашому житті. Цей продукт харчування став символом праці і миру. З давніх-давен наш народ над усе цінує хліб. Адже, хліб – це достаток. Люди це слово вимовляють з пошаною.

-  А крім хліба, які вироби з борошна ви знаєте? (булочки, пиріжки, бублики, тістечка,калачі)

2. Гра «Склади прислів’я».

- Діти, які прислів’я ви знаєте про хліб?

(на дошці записані частини прислів’я,які потрібно скласти )

Сила від хліба,  ……хліб від землі.

Зима без снігу, …….літо без хліба.

Не страшна біда, ……коли є хліб та вода.
Лежачого хліба…… ніде нема.
Сій вчасно – …….вродить рясно.
Посій упору,…… будеш мати зерна гору.
Яка пшениця,…… така й паляниця.

ІІІ. Робота над казкою «Колосок»

  • Діти , а ви знаєте казочку «Колосок»?
  • Про що в ній розповідається? (діти переказують казку або вчитель розповідає)
  • Хто знайшов колосок?
  • Куди він його приніс?
  • Як вели себе мишенята?
  • Що робив півник з колоском, що на столі з’явилися пироги?

(діти послідовно називають дії півника)

  • Чому півник вигнав із столу мишенят?
  • Що б ви порадили мишенятам?

IV. Розповідь про те, який шлях проходить зерно, щоб стати хлібом.

1.Розповідь із елементами бесіди.

  • Отже, діти, щоб хліб прийшов до  нас на стіл потрібно прикласти до цього багато зусиль. Спочатку землю потрібно зорати, потім посіяти зерно. Пшеницю сіють два рази на рік: восени – озиму, навесні – яру.

Ще сіють жито, ячмінь. Потім коли ці культури дозріють, їх косять. Починаються жнива.

  • Хто скаже  в яку пору року починаються жнива? (влітку)
  • За допомогою якої техніки косять пшеницю? (комбайном)
  • Отже, люди яких професій працюють в полі? (трактористи, комбайнери, водії)
  • Потім зерно везуть у зерносховище, де воно лежить до весни.
  • А частину зерна везуть до млина, де мелють із нього муку. Потім муку везуть на хлібозавод, де і печуть хліб. Дехто пече хліб вдома. Чи знаєте ви рецепт приготування хліба? Які продукти потрібно ще, окрім борошна? (вода, сіль, дріжджі, олія)

- А чи знаєте ви, від чого залежить колір хліба? (Від зерна. Із пшениці – білий хліб, із жита – житній(чорний)

Але ж із борошна печуть не тільки хліб, а й інші вироби. І зараз ми пограємо у гру.

2. Гра «Відгадай»

(Діти із зав’язаними очима беруть до рук вироби і називають їх: бублик, батон, кекс, пиріжок, булочка)

3.  Загадки
Одгадай загадку: кину її в грядку, нехай моя загадочка лежить до весни. (Озимина)
Ноги на полі, середина надворі, голова на столі. (Корінь, стебло, зерно)
Що то за твір, що ні чоловік, ні звір, а має вуса. (Ячмінь)
У хлів іде без шкіри,  а виходить із шкірою. (Хліб у піч та з печі)
Ріжуть мене ножакою,
Б`ють мене ломакою,
За те мене  отак гублять,
Бо всі мене дуже люблять. (Хліб)
Без рук, без ніг, а підперезаний.(Сніп)
Не золотий, а жовтий, не дід, а з вусами, не сам, а з друзями розмовляє. (Колос)
Б`ють мене, топчуть, ріжуть, а я все терплю, усім добром плачу. (Хліб)
Круглий, мов сонечко, щедрий, мов літечко, на черінь просунеться, стоїть – красується. З печі – на блюдо, їжте мене, люди, на здоров`ячко. (Коровай)

V.   Знайомство  із творами про хліб.

  - Про хліб написано багато творів і українській літературі. Це і вірші, і оповідання, і казки. Ось послухайте один  із віршів.

 Не кидайсь хлібом, він святий, -

В суворості ласкавій бувало каже дід
Малечі кучерявій.

Не грайся хлібом, то ж бо гріх,-

Іще до немовляти,
Щасливий стримуючи сміх,
Бувало каже мати.
Бо красен труд, хоч рясен піт,
Бо жита дух медовий
Життя несе у людський світ
І людські ріднить мови.
Хто зерно сіє золоте
В землі палку невтому,
Той сам пшеницею зросте
У полі вселюдському.

Хліб! У пошані до нього
Схилімо низько чоло.
Хліб! Це святіше святого,
Сонце, життя, і тепло.

  • Що сказано про хліб? Чому він святий? З чим порівнюють хліб?

- Багато безсонних ранків і ночей проходить у селянина, аж поки наллється соком зерно, не схилиться колос під його вагою.

2. Розучування скоромовки.

Я печу, печу, печу,

Дітям всім по калачу.

Зверху маком потрушу,

В піч гарячу посаджу.

VI. Фізкультхвилинка

А ми зерно сіяли, сіяли

У земельку чорную, свіжую.

І з’явилися першії листочки.

І з них повні, гарні колосочки.

До  сонечка повернулись.

І сонечку усміхнулись.

Вітер колосочки  хитає,

До зерняток промовляє.

Ви – і повні, й жовтороті,

Буде урожай хороший.

2.  Читання вчителем оповідання  І. Сенченко  «Хліб святий».

- Що Катруся сказала про хліб? Чому вона так сказала?

- А як Юрко поводиться із хлібом?

- Чому бабуся навчала внучку?

- Чи зрозуміла дівчинка свою помилку? З яких слів це видно?

- Чому оповідання носить таку назву?

VII. Значення хліба в житті людини.

  •  Хліб з давніх  – давен був у пошані. Недарма говорять: Хліб – всьому голова. З хлібом пов’язано багато традицій: народжується дитина – ідуть до неї із хлібом, щоб багата була; виряджає мати сина в дорогу – теж із хлібом; гостей вітаємо із хлібом – сіллю; на весіллі теж хліб має особливе значення; в нову хату – заходять господарі із хлібом.
  • Тому хліб потрібно берегти, шанувати. Давайте повторимо правила поведінки із хлібом.

Гра «Закінчи речення»

  1. Не можна хлібом…( гратися).
  2. Не бери зайвого …(хліба).
  3. Хліб потрібно …(доїдати).
  4. Не залишай крихти…( на столі).
  5. Черствий хліб віддай…( тваринам або птахам).
  6. Можна посушити …(сухарі, зробити грінки) .

 

 Гра «Збери малюнок» . Робота в парах(Малюнок із зображенням хліба розрізаний на 6 частин. Хто з дітей швидше складе малюнок)

010739760hleb.jpg

VIII. Підсумок уроку.

  • Про що ми сьогодні говорили на уроці?
  • Що люди говорять про хліб?
  • Люди яких професій задіяні в тому, щоб хліб потрапив до нас на стіл?
  • Які твори ви запамятали?
  • Які прислів’я про хліб ви знаєте?
  • Які хлібобулочні вироби ви знаєте?
  • Як потрібно поводитися із хлібом?
  • Які традиції і звичаї ви запам’ятали?
  • Отже, шануймо, діти, хліб , бо він – всьому голова!

 

 

1

 

Залишити відгук до розробки

Щоб залишити свій відгук, необхідно зареєструватись.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іванович Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
docx
Додано
27 грудня 2017
Переглядів
1391
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку