Мультимедійна презентація до уроку фізики в 11 класі "Електроємність конденсатора"

Про матеріал

Матеріали данної мультимедійної презентації будуть корисні для учнів і студентів, які цікавляться сучасними науковими таємницями фізики, можуть зацікавити вчителів, керівників гуртків, викладачів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

* * Мультимедійна презентація до уроку фізики в 11 класі «Електроємність конденсатора. Види з’єднань конденсатора. Енергія зарядженого конденсатора»

Номер слайду 2

* * Д Ж О У Л Ь Е Л Е К Т Р О М Е Т Р Е Л Е К Т Р О С Т А Т И Ч Н Е І Н Д У К Ц І Ї П О Т Е Н Ц І А Л В З А Є М О Д І Я В О Л Ь Т Н А П Р У Ж Е Н І С Т Ь Д І Е Л Е К Т Р И К К У Л О Н Е Л Е К Т Р О Н П О Л Е Е Н Е Р Г І Ї В І Д' Є М Н И Й Закон збереження… Особливий вид матерії, що існує навколо заряду. Частинка, яка рухається навколо ядра атома. Одиниця заряду в системі СІ. Матеріал, який не проводить електричний струм. Векторна величина, яка чисельно дорівнює відношенню сили, з якою поле діє на точковий заряд, до величини цього заряду. Одиниця вимірювання потенціалу. Між зарядами відбувається електромагнітна … Один із зарядів. Енергетична характеристика електричного поля. Явище електростатичної … Електричне поле, яке існує навколо нерухомих зарядів. Прилад для вимірювання різниці потенціалів. Одиниця вимірювання енергії.

Номер слайду 3

* * ТЕМА УРОКУ: Електроємність. Конденсатори та їх використання в техніці. Енергія електричного поля.

Номер слайду 4

* * ПЛАН: Поняття “електроємності”. Конденсатори. Електроємність плоского конденсатора. Енергія зарядженого конденсатора. Види конденсаторів та їх застосування.

Номер слайду 5

* * Дослід по заряджанню заземленого електрометра

Номер слайду 6

* *

Номер слайду 7

* * q ~ φ відношення заряду до потенціалу для даного провідника – величина стала, залежна від його розмірів і форми й називається електроємністю провідника

Номер слайду 8

* * ємність ізольованого провідника

Номер слайду 9

* * 1 Фарад – ємність провідника, у якого зміна заряду на 1 Кл викликає зміну потенціалу на 1В.

Номер слайду 10

* * 1 мкФ = 1*10-6 Ф 1 нФ = 1*10-9 Ф 1 пФ = 1*10-12 Ф

Номер слайду 11

* * Електроємність провідника або системи провідників це фізична величина, яка характеризує здатність провідника або їх системи нагромаджувати електричний заряд.

Номер слайду 12

* * ємність двох провідників

Номер слайду 13

* * Конденсатором називають два провідники, які розділені шаром діелектрика, товщина якого мала порівняно з розмірами провідників.

Номер слайду 14

* * Плоский конденсатор

Номер слайду 15

* * Від чого залежить ємність конденсатора? Проведемо три досліди.

Номер слайду 16

* *

Номер слайду 17

* * введення діелектрика у простір між пластинами призводить до збільшення ємності конденсатора: С ~ ε

Номер слайду 18

* *

Номер слайду 19

* * зменшення відстані між пластинами викликає збільшення ємності конденсатора:

Номер слайду 20

* *

Номер слайду 21

* * збільшення площі пластин викликає зменшення напруги і збільшення ємності конденсатора: С~S

Номер слайду 22

* * Ємність плоского конденсатора

Номер слайду 23

* * ε – діелектрична проникність середовища; ε0 – електрична стала; S – площа пластин; d – відстань між пластинами.

Номер слайду 24

* * Енергія зарядженого конденсатора

Номер слайду 25

* *

Номер слайду 26

* * Енергія електричного поля де V – об’єм, зайнятий електричним полем

Номер слайду 27

* * Густина енергії

Номер слайду 28

* * Конденсатори

Номер слайду 29

* * Використовують конденсатори практично у всіх електронних схемах

Номер слайду 30

* * Властивості конденсаторів Заряджання при під”єднанні до джерела енергії і миттєве розряджання при під”єднанні до споживача (цю властивість використовують в коливальних контурах, в лампах-спалахах, в лазерах). Не пропускати постійний струм і по-різному пропускати змінні струми різних частот (цю властивість використовують для розподілу пульсуючих струмів на їх складові, затримування струмів одних частот і пропускання струмів інших частот).

Номер слайду 31

* * Історична довідка Вперше конденсатор був створений у 1745р. в м. Лейдені німецьким фізиком Евальдом Юргеном фон Клейстом і нідерландським фізиком Пітером ван Мушенбруком. І одержав назву “Лейденська банка”. Діелектрик – стінки скляної банки; Одна обкладка – ртуть у банці; Друга обкладка – долоні експериментатора. (згодом обидві обкладки почали виготовляти з тонкої латуні або станіолю)

Номер слайду 32

* * Конденсатори можуть бути: Постійної ємності – мають певне значення ємності, яке не можна змінити. Змінної ємності – ємність можна змінювати, змінюючи відстань між обкладками, або площу перекриття між двома наборами ізольованих пластин.

Номер слайду 33

* * Види конденсаторів Паперові та металопаперові конденсатори Слюдяні конденсатори Керамічні конденсатори Електролітичні конденсатори Конденсатори змінної ємності

Номер слайду 34

* * Паперові та металопаперові конденсатори Ємність – кілька мікрофарад Номінальна напруга – кілька сотень вольт Широко застосовують в електротехніці в низькочастотних колах

Номер слайду 35

* * Будова паперового конденсатора

Номер слайду 36

* * Слюдяні конденсатори Були поширені в радіотехніці (в високочастотних колах) до 70-х років минулого століття. Ємність – від десятків до десятків тисяч пікофарад Номінальна напруга – від сотень до тисяч вольтів

Номер слайду 37

* * Керамічні конденсатори Дуже поширені в радіоелектроніці і замінили слюдяні конденсатори Ємність – від одиниць до кількох тисяч пікофарад Номінальна напруга – від сотень до тисяч вольтів

Номер слайду 38

* * Електролітичні конденсатори Найбільш поширені в радіо- електроніці в електричних колах з пульсуючими струмами (в блоках живлення, в підсилювачах низької частоти). Ємність –до кількох тисяч мікрофарад. Номінальна напруга – від одиниць до 30-50 В та від 150 до 500 В. Увага! При під”єднанні до джерела енергії необхідно враховувати полярність.

Номер слайду 39

* * Конденсатори змінної ємності Використовують для настроювання радіоприймачів на ту чи іншу радіохвилю Ємність – від одиниць до кількох сотень пікофарад

Номер слайду 40

* * Умовні позначення на схемах -- конденсатори постійної ємності -- конденсатори електролітичні -- конденсатори змінної ємності

Номер слайду 41

* * Маркування конденсаторів На великих конденсаторах позначають: тип, номінальну робочу напругу, номінальну ємність і допустиме відхилення від номінальної ємності, марку заводу-виготовлювача, місяць і рік випуску. На малогабаритних конденсаторах використовують кодовані позначення, які складаються з букв та цифр.

Номер слайду 42

* * Паралельне з’єднання Сзаг = С1 + С2 + С3+ . . . + Сn

Номер слайду 43

* * Послідовне з’єднання

Номер слайду 44

* * ПРАКТИЧНА РОБОТА “Ознайомлення з конденсаторами постійної ємності” мета: ознайомитися з різними видами конденсаторів і навчитися розшифровувати надписи на них.

Номер слайду 45

* * Підсумки уроку Що ми робили на уроці? Чи досягли ми очікуваних результатів? Що ви нового дізналися на уроці? Що здалося вам найскладнішим під час уроку? Яку інформацію отримали після практичної роботи?

Номер слайду 46

* * Завдання додому: С.У.Гончаренко “Фізика: 10 клас” § 52-55 (стор. 165); Г.Я.Мякишев, Б.Б.Буховцев “Фізика: підручник для 10 класу” § 49-51 використовуючи опорний конспект, скласти конспект теми уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чебан Зоряна Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 10. Електроємність
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
1620
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку