Мультимедійні дані. Потокові презентації

Про матеріал

Урок вивчення нового матеріалу. Для учнів 8 класу за новою програмою 2018 року, з навантаженням 2 години на тиждень. Дуже добре підходить для формуючого оцінювання протягом всього уроку.

Перегляд файлу

Тема: Мультимедійні дані. Потокові презентації.

Клас: 8 клас

Мета:

  • навчальна: ввести поняття «мультимедіа», «комп’ютерна презентація», дослідити види комп’ютерних презентацій, їхнє призначення, вивчити формати аудіо та відео файлів, дослідити програмне забезпечення для опрацювання мультимедійних даних; навчитися створювати потокові презентації, дослідити основні можливості програми Movie Maker;
  • розвивальна: сприяти всебічному розвитку особистості; розвивати практичні вміння та навички учнів щодо наочного представлення інформації за допомогою комп’ютера, навчити учнів грамотно висловлювати свою думку та вміти відстоювати її, розвивати в учнів вміння проводити оцінювання власної діяльності та доводити її цінність;
  • виховна: виховувати інформайційно-освічену людину, свідоме ставлення до формування інформаційної та комунікативної компетенції.

Обладнання: програма Movie Maker, роздаткові матеріали.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент. Перевірка домашнього завдання.

Перевірка здійснюється за допомогою програми MyTest.

ІІ. Постановка теми уроку.

План уроку

1. Досліджуємо поняття «мультимедіа».

2. Вивчаємо програми для опрацювання мультимедійних даних.

3. Вивчаємо формати мультимедійних даних.

4. Що таке комп’ютерна презентація? Досліджуємо види комп’ютерних презентацій.

5. Знайомимося з програмою Movie Maker.

6. Створюємо відеоролик.

 

Повторення за 6 клас.

Мультимедійними даними називають дані, для подання яких використовують різні способи і які людина сприймає одночасно кількома органами чуття.

 

 

 

Ви, мабуть вже здогадалися, яка буде тема нашого уроку? Опрацювання мультимедійних даних. Але окрім цього, ми вивчимо ще одне поняття «Комп’ютерні презентації», і навіть навчимося створювати потокові комп’ютерні презентації.

Мультимедійні дані можуть містити текст, графічні зображення, звукові та відеооб'єкти. Мультимедійні дані ми отримуємо, коли переглядаємо відеофільми, спектаклі, відвідуємо концерти.

Мультимедіа може бути класифіковано як лінійне і нелінійне.

 

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Учитель: Щоб пришвидшити процес вивчення нового матеріалу, ми об’єднаємося у групи. Кожна група буде опрацьовувати свій матеріал, а потім презентує нам своє дослідження. Окрім того у кожного з вас є картка оцінювання, в яку ваша група вам поставить бал від 1 до 10, залежно від того, який обсяг роботи ви виконали у своїй групі.

 

Завдання для першої групи

Знайти в підручнику(Інтернеті) всі види програмного забезпечення для опрацювання мультимедійних даних, та заповнити схему.

Результат роботи першої групи потрібно представити у вигляді:

 

Завдання для другої групи

Знайти в підручнику(Інтернеті) «Формати аудіо- та відеофайлів», заповнити схему.

 

Результат роботи другої групи потрібно представити у вигляді:

 

Завдання для третьої групи

Знайти в підручнику(Інтернеті) «Презентації та комп'ютерні презентації, їхнє призначення та види»

 

Результат роботи третьої групи у вигляді:

 

Учитель: Діти, у кожного з вас на парті є конспект сьогоднішнього уроку, але, як ви бачите, він неповний. За допомогою результатів роботи кожної групи, вам потрібно заповнити порожнечі в конспекті.

Учні презентують результати своєї роботи (плакати, заздалегідь підготовлені вчителем, які вони наповнили інформаційним змістом).

Учитель: Кожна група ПРЕЗЕНТУВАЛА свою роботу, отже, ми використовували презентацію. Третя група вже дала нам означення презентації. Давайте з’ясуємо переваги презентацій на кожному з етапів роботи.

 

 

IV. Виконання практичного завдання.

Учитель за допомогою комп’ютера демонструє учням можливості відеоредактора Movie Maker.

 

Практичне завдання.

Робота за комп’ютером

1) Повторення правил безпечної поведінки за комп’ютером.

2) Інструктаж учителя.

Підручник Ривкінд І.Я. «Інформатика» 8 клас ст. 145. Рубрика «Виконайте завдання»

3) Практична робота за комп’ютерами.

4) Вправи для очей.

VIІ. Підсумки уроку

Рефлексія

1. Що нового ви сьогодні дізналися?

2. Чого навчилися?

3. Чи виникали труднощі?

VІІI. Домашнє завдання

Підручник Ривкінд І.Я. «Інформатика» 8 клас § 4.2 ст. 142-145

ІХ Оцінювання роботи учнів


РОЗДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

Словник

Мультимедіа технології, призначені за допомогою комп’ютера інтегрувати, опрацьовувати й одночасно відтворювати різноманітні типи сигналів, різні середовища, засоби та способи обміну даних різних типів: текстових і графічних, відео та звукових тощо.

Мультимедійні дані об’єднують текст, зображення, звук, відео, анімацію, інтерактивні можливості (використання гіперпосилань). Під час опрацювання таких даних за допомогою комп’ютера використовуються різні формати:

Аудіо: MIDI, WAV, MP3, WMA, AAC.

Відео: AVI, MPEG, MOV, ASF, WMV, 3GP, FLV, RM, VOB.

Формати відео є медіа-контейнерами, тобто можуть містити дані різних типів, стиснених різними  кодеками, і дають змогу зберігати аудіо-, відео-  i текстові дані (зокрема субтитри) в одному файлі.

Кодек (від англ. coder/decoder— кодувальник/декодувальник або compressor/decompressor) — пристрій чи програма, що виконує перетворення сигналів і використовується при цифровому опрацюванні відео та звуків для стискання даних. Стискання, як правило, відбувається із втратами якості. Кодеки дозволяють кодувати відеозаписи для передавання чи збереження, а також розкодовувати — для перегляду. Різні медіа-контейнери можуть підтримувати різні кодеки: DivX, XviD, MJPEG, VC-1 тощо.

Програвач мультимедіа (або медіаплеєр) — це програма, що призначена для відтворення файлів мультимедіа.

Конвертер — програма, яка перетворює у файлі дані з одного формату на інший. Зміни і втрати даних, які можуть виникнути під час перетворення, залежать від форматів початкового і кінцевого файлів і від застосованої програми перетворення.

Відеокліп, або кліп (від англ. clip — частина фільму або невеликий відеоролик, що супроводжує музичний твір) — коротка за тривалістю частина відео.

Відеоредактор— це програма, яка містить набір інструментів, за допомогою яких опрацьовують відеофайли на комп’ютері. Різні відеоредактори мають різний набір вказівок та інструментів для опрацювання відеофайлів.

Проект — файл, що містить відомості про порядок розташування та час відтворення зображень, аудіо та відеокліпів, відеопереходи, відеоефекти, назви, титри тощо. Після збереження проекту його файл можна відкрити пізніше за допомогою відеоредактора та внести в нього зміни.

Фільм – відеофайл у відповідному форматі, наприклад WMV. Фільм можна зберегти на комп’ютері чи компактдиску, відправити електронною поштою чи розмістити в Інтернеті.

Збірка – це сукупність вихідних мультимедійних об’єктів, що використовується під час створення фільму.

Аркуш розкадрування використовується для перегляду та зміни послідовності кліпів проекту, перегляду доданих відеоефектів та відеопереходів. Аудіокліпи, додані до проекту, не відображаються на Аркуші розкадрування, вони відображаються на Шкалі часу.

Презентація – це публічне подання чого-небудь нового, того, що нещодавно з’явилося, було створено; засіб інформування публіки про нові товари, вироби послуги тощо.

Комп’ютерна презентація – це презентація, створена та демонстрована засобами комп’ютерної та проекційної техніки.

КОНСПЕКТ УЧНЯ

Тема: Опрацювання мультимедійних даних. Потокові презентації

Мультимедійними даними називають дані, для подання яких використовують різні способи і які людина сприймає одночасно кількома органами чуття.

 

 

 

   Текст Відео       Анімація           Аудіо        Інтерактивність       Зображення

Мультимедіа може бути класифіковано як лінійне і нелінійне.

 

Презентація – це __________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________

Комп’ютерна презентація – це _____________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Прикладні програми, призначені для створення комп'ютерних презентацій, називаються системами опрацювання презентацій, або редакторами презентацій.

 

Переваги презентацій на кожному з етапів роботи

 


image-index.jpgКартка оцінювання

 

Оцінка групи

uslugi_ocenka_assessment.jpg

 

Власна оцінка

2-17791-6-10233-vnimanie-akcija-480x480.jpg

 

 

docx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
4 січня 2019
Переглядів
3729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку