(На урок ,презентація)« Значення бактерій»

Про матеріал
В цій презентації розповідається про бактерії.Розповідаються цікаві факти про бактерії,їхня користь і вред . Про взаємовигідне співжиття бактерій і рослин.Цю презентацію я робила на біологію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Взаємовигідне співжиття бактерій і рослин В коренях деяких рослин (бобових) оселяються бульбочкові бактерії, утворюючи на коренях бульбочки. Рослини отримують від бактерій необхідні їм сполуки Нітрогену. Бактерії, у свою чергу, дістають від рослини органічні , В коренях деяких рослин (бобових) оселяються бульбочкові бактерії, утворюючи на коренях бульбочки. Рослини отримують від бактерій необхідні їм сполуки Нітрогену. Бактерії, у свою чергу, дістають від рослини органічні сполуки. Отже, це приклад взаємовигідного співжиття.

Номер слайду 4

Бактерії відіграють провідну роль у забезпеченні родючості ґрунту . Вони розкладають органічні речовини до неорганічних, які споживають рослини. Бактерії також створюють органічну речовину ґрунту. Азотфіксуючі бактерії та ціанобактерії здатні засвоювати азот повітря. Тим самим вони повертають його в ґрунт. Користь бактерій у забезпеченні родючості грунту Ґрунтові бактерії виробляють сполуки, що прискорюють ріст рослин.

Номер слайду 5

Деякі бактерії виробляють речовини, що зв’язують частки ґрунту в невеликі грудочки і, таким чином, впливають на засвоєння і утримання ґрунтом води Користь бактерій для засвоєння ґрунтом води

Номер слайду 6

Ґрунтові бактерії беруть участь в утворенні кам’яного вугілля, нафти, торфу Бактерії і корисні копалини

Номер слайду 7

Корисні бактерії в організмі людини Кишкова паличка В кишечнику людини живуть бактерії (наприклад, кишкова паличка), які сприяють процесам травлення, синтезують деякі вітаміни та перешкоджають діяльності хвороботворних мікро-організмів. У разі надмірного застосування антибіотиків ці корисні бактерії гинуть, що погано впливає на здоров'я.

Номер слайду 8

У шлунку корів, овець, кіз, у кишечнику коней також живуть бактерії. Ці тварини споживають багату на клітковину рослинну їжу, але самостійно її перетравлювати не здатні. Цю функцію здійснюють бактерії. Отже, таке співжиття бактерій та травоїдних тварин взаємовигідне: бактерії допомагають тваринам перетравлювати та засвоювати їжу Корисні бактерії в організмі тварин

Номер слайду 9

Бактерії на службі у людини Без корисних бактерій неможливо виготовити кисломолочні продукти, квасити плоди та овочі.

Номер слайду 10

Стережися хвороботворних бактерій

Номер слайду 11

Шкідливі бактерії в житті людей,тварин та рослин У людини бактерії спричиняють такі захворювання, як дифтерія, туберкульоз, ангіна, холера, дизентерія, тиф, чума, скарлатина, правець та багато інших. Свійські тварини можуть хворіти на сибірку, бруцельоз. Несвоєчасне звернення до лікаря та недотримання його порад може призвести до смерті хворої людини або тварини. Бактерії можуть спричинювати різноманітні захворювання рослин, на уражених органах яких з'являються плями, пухлини тощо, вони зрештою загнивають і відмирають.

Номер слайду 12

Як потрапляють шкідливі бактерії в організм Одним із найпоширеніших шляхів проникнення бактерій в організм людини є повітряно-краплинний. Під час кашлю та чхання хворих людей у повітря разом із дрібними краплинками рідини (слизу, слини) потрапляють мільйони бактеріальних клітин. Якщо поруч із хворою людиною перебуває здорова, клітини бактерій можуть потрапити до неї через органи дихання і спричинити захворювання. Деякі хвороботворні бактерії, наприклад лептоспіри, можуть потрапити в організм людини з водою. Це може статися під час купання у стоячих водоймах, забруднених органікою, або коли пити сиру воду з цих водойм. Хвороботворні бактерії можуть потрапляти в організм людини або тварини під час укусу кровосисних комах або кліщів.

Номер слайду 13

Японські йени найчистіші у світі. У спеціальних апаратах банкноти “миють” (обробляють озоном та ультрафіолетом). ЦІКАВО ЗНАТИ Ось так виглядають бактерії на купюрах ГРОШІ належать до найбрудніших речей у світі (купюри містять бактерії, які викликають туберкульоз, менінгококову, кишкову та інш. інфекції) За даними південнокорейського Бюро захисту прав споживачів, кількість бактерій на ручках візків великих магазинів сягає 1100 колоній на 10 смІ. Друге місце займають комп'ютерні «мишки» в інтернет-кафе (690 колоній на 10 смІ). Вчені стверджують, що на кожному офісному столі живе в 400 разів більше мікробів, ніж на стінах туалету. Ручки кабінок громадських вбиралень містять лише 340 колоній шкідливих мікроорганізмів.

Номер слайду 14

Щоб уникнути захворювань, дотримуйся правил гігієни!

Номер слайду 15

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Позакласні заходи
Інкл
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
5207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку