Народні страви. Вареники

Про матеріал
Виховна година про народну страву -вареники проведена мною. Діти дізналися про різні види вареників, про пам ятник присвячений варенику. Самостійно замісили тісто та зліпили вареників. На закінчення скуштували їх .
Перегляд файлу

Тема. Українські страви. Вареники.

Мета. Вчити не забувати українські обряди, вміння ліпити вареники, розвивати світогляд, збагачувати словниковий запас дітей. Розвивати пізнавальний інтерес до українських традицій, культури і мови, творчі та кулінарні здібності. Прищеплювати любов до української культури та народних традицій. Виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю.

Обладнання. Малюнки українських страв ,вишиті рушники, фартушки, комп’ютер, тісто, качалки, посуд, начинки для вареників.

Хід заняття

І. Гостей дорогих ми вітаємо  щиро

Стрічаємо з любов’ю і миром

 

Добрий день, кажу я всім:

І дорослим, і малим!

Д: добрий день!

 

Діти я дуже рада бачити вас в українській оселі.

  • А чи знаєте ви українські страви?
  • Д: сало, борщ, пампушки, вареники, ковбаса ітд.
  • А яку страву ми сьогодні будемо вчитися готувати ви дізнаєтеся коли відгадаєте загадку
  • Місили, місили,
  • Ліпили, ліпили
  • А тоді-хіп,
  • Та в окріп!
  • В масло та сметану.
  • Хто зуміє відгадати,
  • Того будем частувати.
  • Що це?
  • Д: вареники
  • Так вірно , а в мене є ось такі незвичайні вареники (ставлю макітру з варениками зшитими) подивимося що це за вареники тут є
  • І в. -Аметист

В: У 16 столітті аметист із червонуватим відтінком називали «вареником» чи амефісом і цінувався він дорожче рубіна.

 В Україні дуже полюбляють вареники. Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні. Слово вареники походить від дієслова «варити». Вареник має вигляд маленького конвертика з тіста, в який загортається найрізноманітніша начинка.

_А з якою начинкою ви їли вареники і яка може ще бути начинка?

Д: …..

У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формую нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні функції Місяця- сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини.

У меню українського селянина вареники траплялися не часто, вони були окрасою недільного і святкового  столу. Їх подавали також на весіллях , хрестинах, поминках, варили на толоку й обжинки.

-А ось і ще один вареничок

ІІ в.-Рекорд.

У 19 столітті в Україні цілком звичайною стравою були ласощі варениками розміром 30-40сантиметрів. Цей факт був відбитий і в знаменитій повісті Миколи Васльовича Гоголя «Вій»..

По хуторах малоросійських можна їсти галушки, сир, сметану і вареники величиною з капелюх.

-Так, а тут є ще такий вареничок

ІІІв.-Пам’ятник

У Канаді поставлений пам’ятник варенику. Скам’янілий кулінарний шедевр має висоту 9 метрів і важить 2700кг.Вареник є символом цього міста. Зовсім очевидно, що вареник прибув туди саме з України

     26 вересня 2006 року у Черкасах відкрили 2-х метровий пам’ятник українському варенику.

 

Тісто для вареників робили з пшеничного, житнього, гречаного  борошна або з їх сумішей. Прісне тісто замішували на сироватці з яйцем, давали йому вистоятись і розкачували варениці, які потім начиняли.  Варениць готували більше, ніж начинки, їх варили разом  з варениками. У деяких західноукраїнських районах вареники називали «Пироги» або «Варенні пироги». Варили вареники у крутому окропі, а готові виймали лозяним ополоником, складали в макітру й заливали засмажкою з олії або сала з цибулею.

4-В.-В гостях у Добрячка

(відео як правильно місити тісто)

Ось тісто у нас уже готове будемо ми зараз з вами ліпити вареники, а начинкою у нас сьогодні –картопля

Вареники можна ліпити трьома способами

І спосіб.

Тісто розробляють на валик діаметром 2-3 см, ріжуть його на шматочки ножем обкачують в борошні розкачують вареницю товщиною 1-1.5 см потім кладуть начинку і заліплюють добре кінчики, щоб вареник не розварився.

ІІ спосіб.

Тісто розкачують завтовшки 1-1,5см, потім з нього вирізують  за допомогою  виїмки, посередині варениці кладуть начинку,краї зліплюють.

ІІІ спосіб.

Тісто розкачують завтовшки 1-1,5см , ріжуть на смужки, потім на квадратики розміром 5*5см.

Начинку кладуть по середині квадратика і зліплюють два протилежні кінці у трикутник.

_Ми всі помили руки приступаємо до роботи.

Діти ліплять вареники.

-Ой , а в нашій макітрі ще залишився один вареник

5-в.-Пісня

Діти співають пісню про вареники.

-В клас заносять готові вареники

1дівч.

Ой, вставали раненько, картоплю варили

До вечора вареників з нею наліпили

Наварили вареників для гостей хороших

Їжте, їжте вареники,гості наші любі,

Вони трохи гаряченькі не попечіть губи.

А вже ж в ті вареники картоплі напхали

Ще й перчиком притрусили, там його немало.

2дівч.

В череп’яну макітерку ми їх положили

Олійкою з цибулькою добре помастили.

Їжте, їжте гості любі, рахувати не станем

Може, кому буде мало-ми іще добавим.

 

( Діти та гості смакують вареники)

Всі разом:

Є вареники у хаті-

В Україні все гаразд:

Всі-щасливі і багаті,

Щедре сонце світить в нас! Смачного!

 

А на пам'ять ми хочемо подарувати вам невеличкі книжечки , які ми зробили самі де є багато інформації про вареники.

Дякую за гостинність!

 

 

docx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку