Наука, культура та освіта у Стародавньому Єгипті

Про матеріал
Дана презентація є незамінним помічником учителя для планування та проведення уроку за цією тематикою. Це авторська розробка, яка містить коротку, але змістовну інформацію, ілюстрації повністю відповідають тексту. Може бути адаптована за власним баченням учителя. Відповідаю програмі МОН.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Наукові знання, культура та освіта у Стародавньому Єгипті»

Номер слайду 2

Мета: дослідити зв’язок релігії та науки у Стародавньому ЄгиптіОб’єктом: наукові знання давніх єгиптян. Предметом: вплив релігії на науку у Стародавньому ЄгиптіЗавдання: Встановити напрями наукових знань єгиптян; Визначити критерії впливу релігії на науку;Виявити описи обрядовості у наукових пізнаннях єгиптян;Узагальнити та систематизувати отримані дані у висновки.

Номер слайду 3

В процесі спостережень за природою, господарської діяльності, політичного життя накопичувався досвід. Господарювання в долині Нілу взагалі неможливе без певних наукових знань, тому вони перетворювалися на своєрідний важіль політичної влади. Виникнувши з практичних потреб, наукові знання утаємничувалися й охоронялися жрецькою кастою. Розвиток астрономії диктувався потребою обчислювати періоди розливу Нілу. Було помічено, що розлив співпадав з появою на світанку, після довгої перерви, яскравої зірки Сіріус. Завдяки цьому, власне, ставав можливим ритуал, коли фараон “командував” розливом.

Номер слайду 4

Єгипетські жерці розробили надзвичайно точний для свого часу сонячний календар. Спочатку діяв календар, який складався з 360 днів. Коли жерці уточнили тривалість року, було вигадано міф про те, що боги подарували народу Єгипту декілька днів, які були оголошені святковими. У пізньому періоді навіть виник проект введення високосних років, але він не здійснився. Саме в Єгипті розділили добу на 24 години.

Номер слайду 5

Розробляється десятерична система рахунку. Єгиптяни оперували простими дробами з чисельником 1, уміли обчислювати довжину кола і площу круга. Звичай муміфікації сприяв розвитку анатомічних знань (для порівняння – в Месопотамії препарування трупів було заборонене державою). Існували лікарі різних спеціальностей – окулісти, дантисти, хірурги.

Номер слайду 6

Вже в епоху Середнього царства єгиптяни описали п'ять планет сонячної системи: Юпітер, Сатурн, Марс, Меркурій і Венеру. Сатурн, званий "Хор - Бик небес", "Східна зірка, що перетинає небо" або Себа Іабті Джа Пет, представлявся єгиптянами, як людина з головою бика. У руці він тримав скіпетр уас, що був символом верховної влади. Марс - що "Пливе спиною вперед", "Страшний Хор", Хор Джесер виглядав, як сокіл з розпростертими крилами. На зміїній шиї Хора Джесета розташовувалися три зміїні голови.

Номер слайду 7

При храмах діяли закриті учбові заклади – “будинки життя”. Школи писарів (а ці посади, як правило, передавалися спадкоємцю) створювалися при дворі фараона, при храмах і великих державних установах. Основні предмети – читання, письмо і лічба. Навчання грамоті полягало в заучуванні ієрогліфів, читанні текстів і письмових вправах. Тексти для письма (як правило, для переписування) добиралися з таким розрахунком, щоб їх зміст був повчальним, сприяв усвідомленню майбутнім писарем своєї місії. Одне з найвідоміших повчань свідчить: “Зверни ж серце твоє до книг... немає нічого вищого за книгу”.

Номер слайду 8

Після походів Олександра Македонського замкнена єгипетська культурна традиція перервалася, але порівняно з іншими цивілізаціями Стародавнього Сходу через греків культурні досягнення Єгипту мали найбільший вплив на зовнішній світ. Єгипет і досі не залишає байдужими ані істориків, ані археологів, ані тих, хто цікавиться таємницями людських цивілізацій. Можна з упевненістю сказати, що давня єгипетська культура, релігійна та наукова спадщина - це воістину неоцінений подарунок сучасним і прийдешнім поколінням.

pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку