Науково-дослідницький проєкт

Про матеріал
Матеріал стане у нагоді у підготовці позакласних заходів з фізики і астрономії.
Перегляд файлу

 

Науково-дослідницький проєкт

«Смачні батарейки»

Мета дослідження: дослідити природні джерела струму в овочах та фруктах.

Завдання проєкту: ознайомитися з сучасними уявленнями про джерела струму в овочах та фруктах і можливостями їх використання.

Об’єкт дослідження:  овочі та фрукти, зокрема, лимони, яблука, ківі, солоні огірки, картопля та цибуля.

Предмет дослідження – вивчення овочевих та фруктових джерел струму.

Останнім часом людство стикається з дефіцитом енергоресурсів. Прийдешнє виснаження запасів нафти і газу спонукає науковців шукати нові поновлювальні джерела енергії, до числа яких зараховують і овочі та фрукти. Адже у будь-якому з них є енергія, оскільки їх споживання зараджує нас, людей.

У своїх дослідженнях я перевірив, чи можуть овочі та фрукти стати джерелами енергії.

У овочах та фруктах містяться солі та кислоти, які відіграють роль електроліту. Цинкові та мідні пластини є анодом і катодом. Напруга батареї із овочів та фруктів викликається різницею між здатністю цинку випускати електрони, а міді – їх притягувати.

Для створення «смачної»  батарейки я брав два лимони, дві мідні пластини, дві цинкові пластини, з’єднувальні дроти, електронний годинник, мультиметр.

Вставивши мідну пластину в один лимон, а цинкову – в інший, я з’єднав їх  сполучними дротами, інші дві пластини я з’єднав з електронним годинником, вставив їх також в лимони і спостерігав за роботою годинника. Таким чином я виміряв і напругу «лимонної» батареї за допомогою мультиметра. Аналогічні досліди я провів з яблуками, ківі, солоними огірками, картоплею і цибулею. Ці значення я записав у таблицю.

Аналіз моїх досліджень показав, що найбільше значення напруги у картоплі та ківі.

Створивши таку батарейку із картоплі, я за допомогою електронного годинника спостерігав час її роботи. Мій годинник працював на цій батарейці 48 годин.

Спостерігаючи за показами «смачної» батарейки з цибулі, я побачив, що з часом напруга зменшилася з 0,80 В до 0,78 В за п’ять хвилин.

«Смачні» батарейки можуть замінити кишенькові для освітлення льоху (картопля, банка з огірками, електроди), а також у екстремальних ситуаціях (відключення електрики, відпочинок на природі) – економія електроенергії.

 

 

doc
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Що я знаю і вмію робити
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку