навчальний проєкт №1 "Особиста програма зміцнення здоров'я"

Про матеріал
Навчальний проєкт допоможе учням сформувати вміння складати особисту програму зміцнення здоров'я; розвивати вміння застосовувати різні джерела інформації з критичним оцінюванням її достовірності; виховувати зацікавленість до навчання шляхом отримання нових знань у сфері біології; пропагувати ЗСЖ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проєкт № 1

Номер слайду 2

«ОСОБИСТА ПРОГРАМА ЗМІЦНЕННЯ ЗДОРОВ’Я»

Номер слайду 3

Проблема формування, збереження та зміцнення здоров’я людини належить до споконвічних і глобальних проблем. Більшу частину свого часу ми, діти, проводимо сидячи у школі. Тому нам потрібно знати, як максимально можливо зберегти наше здоров’я. Оскільки здоров’я це найцінніше що в нас є МИ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Номер слайду 4

Здоров’я – поняття багатопланове. Це не лише відсутність хвороб, а й комфортне психологічне самопочуття, гарний настрій, високий рівень пристосування, благополуччя. Тобто, здоров’я – це гармонійне поєднання фізичного, психічного, духовного і соціального здоров’я, як результат самодисципліни, самопізнання, самореалізації, на основі стійкої потреби бути здоровим.

Номер слайду 5

У системі людських цінностей і пріоритетів одне з найважливіших місць займає здоров’я людини, як процес збереження і розвитку її психічних і фізіологічних функцій, оптимальної працездатності життя. Рівень здоров’я населення визначається умовами праці та побуту, добробутом, загальною та гігієнічною культурою, тобто способом життя людини. Нині в Україні склалася складна ситуація у галузі охорони здоров’я, спричинена як соціально-економічними, санітарними, гігієнічними, екологічними факторами, так і недосконалою структурою системи охорони здоров’я. Вражає відсутність у багатьох людей пріоритету здоров’я, можливості вести здоровий спосіб життя як провідного чинника збереження здоров’я.

Номер слайду 6

Здоровий спосіб життя (ЗСЖ) не виникає сам по собі . Для його формування людина має відчувати в ньому потребу і розуміти його переваги . Без бажання дотримуватися правил здорового життя зусилля будуть витрачатися марно

Номер слайду 7

Для збереження здоров’я необхідно дотримуватися певних правил: Здорове харчування Рухова активність Здоровий сон Відмова від шкідливих звичок Гігієна

Номер слайду 8

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ: Не менш важливою складовою ЗСЖ є раціональне харчування. Організм людини має отримувати потрібні йому речовини в певних пропорціях. А наша їжа складається не тільки з білків, ліпідів та вуглеводів , а ще й з вітамінів та мікроелементів , які хоч і потрібні в невеликій кількості, але без них людина здоровою не буде.

Номер слайду 9

Потрібно харчуватися регулярно —вживати їжу 5–6 разів на день з інтервалом 2–3 години. Регулярне харчування покращить обмін речовин та позитивно позначиться на роботі системи травлення і це може сприяти зниженню ваги. Потрібно обов’язково снідати —не пропускати ранкового прийому їжі, оскільки вранці обмін речовин швидший, ніж вдень та ввечері, тому їжа швидше перетравлюється та забезпечує організм енергією.

Номер слайду 10

Треба збільшити вживання фруктів і овочів для того щоб забезпечити організм вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Потрібно вживати достатню кількість води для того щоб підтримувати нормальний водний баланс в організмі.

Номер слайду 11

РУХОВА АКТИВНІСТЬ Для багатьох мешканців сучасних міст великою проблемою в житті є гіподинамія . Недостатня рухова активність стає причиною багатьох захворювань. Рухова активність — це будь-які форми руху, під час яких організм використовує енергію. Це можуть бути заняття спортом (плаванням чи гімнастикою) або такі буденні справи, як прибирання чи вигулювання собаки. Більшість видів рухової активності поліпшують нашу фізичну форму.

Номер слайду 12

Щодня потрібно намагатись більше рухатись і займатись фізичними вправами Мінімальна тривалість помірної та середньої інтенсивності фізичної активності має складати 30 хвилин на день Тривалість сидіння або лежання не повинна перевищувати 4,5 годин на день (не враховуючи нічний сон).

Номер слайду 13

Виокремлюють щонайменше три принципи рухової активності, про які важливо пам’ятати. Принцип індивідуальності —кожна людина має унікальні характеристики, які визначають її здатність адаптуватися до фізичних навантажень.Та сама тренувальна програма може ідеально підходити одній людині і зовсім не підходити іншій. Принцип систематичності — означає потребу регулярних тренувань. У разі припинення або значного зменшення навантажень, результати, яких удалося досягти, швидко втрачаються. Цей принцип спричинив відомий вислів: «Використовуй або втрачай». Принцип поступовості — означає потребу поступового збільшення навантажень. Нехтування цим принципом може призвести до травми і втрати інтересу до занять.

Номер слайду 14

ЗДОРОВИЙ СОН: Щонайменше 7 годин сну щоночі допоможуть уникнути діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску, збільшення ваги та ожиріння, порушення імунної системи, погіршення психічного здоров'я, депресії.

Номер слайду 15

ПРАВИЛА ЗДОРОВОГО СНУ: Скільки часу необхідно для сну? Молодь та люди з хронічними захворюваннями мають спати 8-10 годин сну на добу, а діти різного віку - від 9 до 17 годин. Засинати та прокидатися потрібно в один і той же час. Організму набагато легше буде повноцінно відновлюватися в умовах певного режиму.. Давайте “знаки” своєму організму, що пора спати. Спробуйте перед сном робити одні і ті ж дії – сформуєте чіткий рефлекс і засинати стане згодом легше. Такими діями можуть бути випитий теплого стакан молока, тепла ванна, легка музика. Вечеряйте за дві-три години перед сном. Якщо ви все ж таки зголодніли , з’їжте яблуко або випийте склянку кефіру. Органи травлення також можуть працювати вночі, тому не потрібно завантажувати їх роботою, тож потрібно їм також давати час на відпочинок

Номер слайду 16

ПОКРАЩИТИ СОН МОЖНА ТАКИМ ЧИНОМ: дотримуватись режиму сну створити в кімнаті заспокійливу атмосферу не користуватись перед сном комп’ютером, смартфоном, не дивитись телевізор уникати міцного чаю та кави перед сном (містить кофеїн);

Номер слайду 17

ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ Шкідливі звички, а саме паління, вживання алкоголю або наркотиків– наносять значну шкоду нашому здоров'ю та нещадно псують зовнішність. Відмова від шкідливих звичок-норма життя

Номер слайду 18

Як побороти негативну звичку? Як перемогти її? Крок 1. Побачити та визнати, що у вас є шкідлива звичка. Зрозуміти, що ця негативна звичка живе у вас та шкодить вашому здоров'ю і зовнішності. Жодна людина, яка, приміром, вживає алкоголь, не вважає себе залежним від нього. Тому перший крок – це визнання проблеми. Крок 2. Описати та зрозуміти шкідливу звичку. Потрібно зустріти звичку "віч-на-віч" - вивчити її кожну "рису". Чим більше часу ви витратите на цьому етапі – тим глибше зрозумієте її і тим легше буде боротися із нею в майбутньому.

Номер слайду 19

Крок 3 Зрозуміти наслідки шкідливої звички. Зрозуміти, яку шкоду приносить звичка особисто вам, вашим ближнім. Кожен має над цим задуматися. Адже кожна шкідлива звичка – це не тільки особиста проблема, а ще й незручність для всіх оточуючих. Крок 4. Фіксуйте зміни. Фотографуйте себе, знімайте відео, оцінюйте – фіксуйте позитивні зміни. Діліться та обговорюйте з близькими позитивні зміни. Ведіть щоденник. Крок 5. Вигадайте для себе винагороду Нагороджуйте себе за досягнуті результати. Нехай це буде поїздка в гори, зустріч із друзями чи свіжа полуниця. Ви відчуєте, що ваші самооцінка та впевненість зросли. Як результат – звичка стане вашою другою натурою.

Номер слайду 20

ОСОБИСТА ГІГІЄНА Особиста гігієна стала особливо актуальною в наш час . І одним із єфективніших засобів захисту від хвороб є дотримання особистої гігієни Дотримання особистої гігієни та гігієни житла - золоте правило здоров’я

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ВИСНОВОК: У наш час не можна вважати себе культурною людиною, не вміючи орієнтуватися в своєму самопочутті, у функціонуванні різних систем свого організму, не вміючи свідомо впливати на ці функції засобами фізичної культури. Кожна людина повинна прагнути оволодіти мистецтвом бути здоровим, не жаліючи на це ні часу, ні зусиль. Необхідно підтримувати інтерес до цієї теми і прагнути задовольнити її.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Урбанська Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 березня 2021
Переглядів
71288
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку