КРОСВОРДГоризонтально: Сполуки, молекули яких складаються з атомів Карбону і Гідрогену. Четвертий представник гомологічного ряду насичених вуглеводнів. Вуглевод, який складає основу клітинної стінки рослин. Хімічна назва цукру. Вертикально: Вуглевод, який має однакову формулу з глюкозою. Складний процес, що проходить за допомогою сонячної енергії, одним з продуктів якого є вуглевод. Представник полісахаридів. Найпростіший представник алканів. Процес руйнування вторинної і третинної структури білка. Засновник органічної хімії.3{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}2341126435
Мета: Розглянути різноманітність вітамінів і їх вплив на організм;- Показати вміст вітамінів у різних продуктах харчування;Сформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки та їх вплив на організм людини;- Визначити значення хімії в сучасній харчовій промисловості.4
11 Ретинол Впливає на ріст людини;Поліпшує стан шкіри;Посилює опірність організму інфекціям;Бере участь в синтезі білків;Підвищує увагу;Справляє великий вплив на відновлення м'язів. Риб'ячий жир;Жири молока;Вершкове масло;Сир;Яйця;Печінка;Морква; Червоний перець;Абрикоси;Гарбузи;Шпинат;Броколі.
12 Аскорбінова кислота. Підвищує захисні сили організму;Поліпшує еластичність судин;Робить організм стійким проти захворювань дихальних шляхів;Стимулює діяльність ендокринної й центральної нервової системи;Сприяє кращому засвоєнню йонів Феруму та нормальному кровотворенню;Шипшина;Кизил;Чорна смородини;Плоди цитрусових;Червоний перець;Петрушка;Зелена цибуля;Картопля;Капуста;Лісова ягода;Соснові голки;Броколі;Тощо.
13 Тіамін Позитивно впливає на м'язи і нервову систему;Регулює обмін амінокислот і вуглеводів;Покращує перенесення польоту і морські подорожі;Допомагає роботі серцевого м'язу;Позитивно впливає на травну систему;Зернах пшениці, проса, вівса;Горіхах;Шипшині;Капусті;Хліб грубого помолу;Молоці;Яєчний жовток;Дріжджі;
Кальциферол Регулює фосфорно-кальцієвий обмін;Відіграє важливу роль у профілактиці остеопорозу, депресії, раку передміхурової залозо, раку молочної залози;Приймає участь у роботі серця;Твердість кісток;Приймає участь у засвоєнні Магнію, Фосфору, Кальцію, вітаміну А;Найбагатшими джерелами вітаміну Д є риба й морепродукти.
Токоферол Сприяє засвоєнню білків і жирів;Бере участь у процесах тканинного дихання;Впливає на роботу мозку, нервової системи, м'язів;Затримує старіння;Прискорює загоєння ран;Знижує ризик утворення тромбів;Позитивно впливає на шкіру;Нерафінована олія;Горіхи;Зернах пшениці й жита;Помідорах;Петрушці;Шпинаті;Плодах шипшини;М'ясі;Жирі;Молоці;Печінці.
24 Харчові добавки на які потрібно звернути особливу увагу!!!!Е 510 – хлорид амонію;Е 527 – гідроксид амонію;Е1442 – модифікований крохмаль;Е 102 – тартразин;Е 924а – бромат калію;Е 171 – діоксид титану;Е 211 – бензоат натрію;Е 124 – понсо 4 R;Е 123 – амарант;Е 621 – глютамат натрію;Е 250 – нітрат натрію;Е 951 – аспартам;Е 954 – сахарин…Небезпечні для дітей Е- числа: Е 103 Е104 Е 110 Е 120 Е 122 Е 124
Ретинол – це вітамін …Дефіцит вітаміну ….. призводить до безпліддя. Регулює фосфорно-кальцієвий обмін в організмі вітамін …. Перець чілі містить у 400 разів більше вітаміну …. ніж цитрусові. Стан коли вітаміни в організмі відсутні - …. Його корисно вживати при діабеті – вітамін …Е 621, 250 є ….. Е 102, 104, 110, 120, 122, 124 є небезпечними для …. Доповніть речення:26
28 Отже, сучасна людина, незважаючи на високий ритм і складність життя, буде приділяти збереженню свого здоров’я достатньо уваги. Перетворення «людини розумної» на «людину, що хворіє» призведе, зрештою, до руйнування генофонду і виродження людей як біологічного виду. Перестати хворіти в цьому сенсі означає, що людина буде краще пристосована до навколишнього середовища, більше уваги приділяти екології і здоровому харчуванню. Вживаючи продукти, що містять шкідливі харчові добавки та при виборі продуктів харчування не буде використовувати здоров’я зберігаючи технології. Адже, добути і зберегти своє здоров’я, зможе тільки сама людина.