ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІВІТАМІНИ. ХАРЧОВІ ДОБАВКИ. Е-ЧИСЛА - Розглянути різноманітність вітамінів і їх вплив на організм; - Показати вміст вітамінів

Про матеріал
ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІВІТАМІНИ. ХАРЧОВІ ДОБАВКИ. Е-ЧИСЛА - Розглянути різноманітність вітамінів і їх вплив на організм; - Показати вміст вітамінів у різних продуктах харчування; Сформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки та їх вплив на організм людини; - Визначити значення хімії в сучасній харчовій промисловості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІВІТАМІНИ. ХАРЧОВІ ДОБАВКИ. Е-ЧИСЛАВИКЛАДАЧ БІОЛОГІЇ – Савчук Оксана Василівна

Номер слайду 2

«Що жуємо, так і живемо» Поль Берг«Ми їмо для того, щоб жити, а не для того, щоб їсти»«Жити із зеленим серцем» 2rrrrr

Номер слайду 3

КРОСВОРДГоризонтально: Сполуки, молекули яких складаються з атомів Карбону і Гідрогену. Четвертий представник гомологічного ряду насичених вуглеводнів. Вуглевод, який складає основу клітинної стінки рослин. Хімічна назва цукру. Вертикально: Вуглевод, який має однакову формулу з глюкозою. Складний процес, що проходить за допомогою сонячної енергії, одним з продуктів якого є вуглевод. Представник полісахаридів. Найпростіший представник алканів. Процес руйнування вторинної і третинної структури білка. Засновник органічної хімії.3{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}2341126435

Номер слайду 4

Мета: Розглянути різноманітність вітамінів і їх вплив на організм;- Показати вміст вітамінів у різних продуктах харчування;Сформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки та їх вплив на організм людини;- Визначити значення хімії в сучасній харчовій промисловості.4

Номер слайду 5

1. Вітаміни2. Харчові добавки, Е-числа. План заняття5

Номер слайду 6

Вітаміни – низькомолекулярні органічні сполуки, які необхідні для життдіяльності живих організмів Вперше ввів поняття «вітамін» Казимир Функ у 1912 роціСклад вітамінів характеризується наявністю атомін Карбону, Гідрогену, Оксигену і Нітрогену6

Номер слайду 7

7 Класифікація вітамінів. С – аскорбінова кислота. В 1 – тіамін. В 2 - рибофлавін. В 6 – піридоксин. В 12 - ціанокобаламін. А – ретинол. Д - кальциферол. Е – токоферол. К - фітоменадіон. Водорозчинні Жиророзчинні

Номер слайду 8

8 Дослід №1. Перевірка розчинності вітаміну Е у воді, спирті та ацетоні (у домашніх умовах)Результат: Вітамін Е розчиняється в ацетоні, тому що він є неполярним розчинником (тому в ньому розчиняються жири).

Номер слайду 9

9 Захворювання пов'язані з вітамінами: Авітаміноз – захворювання, які виникають за відсутності вітамінів у їжі;Гіповітамінози – захворювання, які виникають при нестачі вітамінів;Гіпервітаміноз – захворювання, які виникають при надлишку вітамінів в організмі.

Номер слайду 10

Дослід 2. Якісна реакція на вітамін С(в домашніх умовах)10

Номер слайду 11

11 Ретинол Впливає на ріст людини;Поліпшує стан шкіри;Посилює опірність організму інфекціям;Бере участь в синтезі білків;Підвищує увагу;Справляє великий вплив на відновлення м'язів. Риб'ячий жир;Жири молока;Вершкове масло;Сир;Яйця;Печінка;Морква; Червоний перець;Абрикоси;Гарбузи;Шпинат;Броколі.

Номер слайду 12

12 Аскорбінова кислота. Підвищує захисні сили організму;Поліпшує еластичність судин;Робить організм стійким проти захворювань дихальних шляхів;Стимулює діяльність ендокринної й центральної нервової системи;Сприяє кращому засвоєнню йонів Феруму та нормальному кровотворенню;Шипшина;Кизил;Чорна смородини;Плоди цитрусових;Червоний перець;Петрушка;Зелена цибуля;Картопля;Капуста;Лісова ягода;Соснові голки;Броколі;Тощо.

Номер слайду 13

13 Тіамін Позитивно впливає на м'язи і нервову систему;Регулює обмін амінокислот і вуглеводів;Покращує перенесення польоту і морські подорожі;Допомагає роботі серцевого м'язу;Позитивно впливає на травну систему;Зернах пшениці, проса, вівса;Горіхах;Шипшині;Капусті;Хліб грубого помолу;Молоці;Яєчний жовток;Дріжджі;

Номер слайду 14

Крупное изображение. Рибофлавін Впливає на ріст і відновлення клітин;Бере участь у процесах окиснення в тканинах тіла людини;Функціонування органів зору;Печінка;Молоко;Яйця;Дріжджі;Зернобобові рослини;Шипшина;Абрикоси;Капуста;Помідори.

Номер слайду 15

Слайд с видео. Піридоксин Бере участь в обміні речовин;Допомагає функціонувати серцево-судинній системі;Відповідає за правильну роботу ендокринної системи; підвищує імунітет;Перешкоджає формуванню каменів у нирках. Бобові;Грецькі горіхи;Крупа;Кукурудза;Фундук;Тощо.

Номер слайду 16

Цианкобаламін Покращує імунітет;Впливає на обмін речовин;Покращує апетит;Стимулює вироблення гормону росту;Стимулює утворення еритроцитів.

Номер слайду 17

Кальциферол Регулює фосфорно-кальцієвий обмін;Відіграє важливу роль у профілактиці остеопорозу, депресії, раку передміхурової залозо, раку молочної залози;Приймає участь у роботі серця;Твердість кісток;Приймає участь у засвоєнні Магнію, Фосфору, Кальцію, вітаміну А;Найбагатшими джерелами вітаміну Д є риба й морепродукти.

Номер слайду 18

Токоферол Сприяє засвоєнню білків і жирів;Бере участь у процесах тканинного дихання;Впливає на роботу мозку, нервової системи, м'язів;Затримує старіння;Прискорює загоєння ран;Знижує ризик утворення тромбів;Позитивно впливає на шкіру;Нерафінована олія;Горіхи;Зернах пшениці й жита;Помідорах;Петрушці;Шпинаті;Плодах шипшини;М'ясі;Жирі;Молоці;Печінці.

Номер слайду 19

Допомагає крові згортатися;Допомагає судинам ставати більш еластичними;Є профілактикою інсультів та інфарктів;Підвищує імунітет;Допомагає боротися з туберкульозом, застудою. Зелені;Зелених помідорах;Хлібі грубого помолу;Капусті;Шпинаті.

Номер слайду 20

(РР)Нікотинова кислота, ніацин. Задіяний у клітинному диханні й обміні білків;Регулює вищу нервову діяльність, роботу органів травлення. Печінка;Нирки;Яйця;Молоко;Гриби;Вироби з борошна грубого помолу;Крупи.

Номер слайду 21

Харчові добавки – це речовини, які додають у продукти, щоб продовжити терміни придатності, змінити колір, консистенцію.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

24 Харчові добавки на які потрібно звернути особливу увагу!!!!Е 510 – хлорид амонію;Е 527 – гідроксид амонію;Е1442 – модифікований крохмаль;Е 102 – тартразин;Е 924а – бромат калію;Е 171 – діоксид титану;Е 211 – бензоат натрію;Е 124 – понсо 4 R;Е 123 – амарант;Е 621 – глютамат натрію;Е 250 – нітрат натрію;Е 951 – аспартам;Е 954 – сахарин…Небезпечні для дітей Е- числа: Е 103 Е104 Е 110 Е 120 Е 122 Е 124

Номер слайду 25

25

Номер слайду 26

Ретинол – це вітамін …Дефіцит вітаміну ….. призводить до безпліддя. Регулює фосфорно-кальцієвий обмін в організмі вітамін …. Перець чілі містить у 400 разів більше вітаміну …. ніж цитрусові. Стан коли вітаміни в організмі відсутні - …. Його корисно вживати при діабеті – вітамін …Е 621, 250 є ….. Е 102, 104, 110, 120, 122, 124 є небезпечними для …. Доповніть речення:26

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Законспектувати та вивчити лекцію;Пройти самостійну роботу https://www.classtime.com/sessions/QWEEJYТворче завдання «Скласти свою тарілку здоров'я» Чи стосується тема сьогоднішнього заняття кожного з нас або наших близьких? Поясніть 27

Номер слайду 28

28 Отже, сучасна людина, незважаючи на високий ритм і складність життя, буде приділяти збереженню свого здоров’я достатньо уваги. Перетворення «людини розумної» на «людину, що хворіє» призведе, зрештою, до руйнування генофонду і виродження людей як біологічного виду. Перестати хворіти в цьому сенсі означає, що людина буде краще пристосована до навколишнього середовища, більше уваги приділяти екології і здоровому харчуванню. Вживаючи продукти, що містять шкідливі харчові добавки та при виборі продуктів харчування не буде використовувати здоров’я зберігаючи технології. Адже, добути і зберегти своє здоров’я, зможе тільки сама людина.

Номер слайду 29

29

pptx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку