Найбільші водойми України

Про матеріал
Територією України протікає більше 23 тисяч річок. Усі вони дуже різні: глибокі, мілкі, широкі, вузькі, здебільшого чисті, але місцями не дуже, стрімкі, спокійні. Ми ж взялися міряти їхню довжину та відібрали десять найбільших. Виявилося, що ці річки ще й неймовірно гарні.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Невідомі водойми України: унікальні озера, водоспади, каньйони і ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Територією України протікає більше 23 тисяч річок. Усі вони дуже різні: глибокі, мілкі, широкі, вузькі, здебільшого чисті, але місцями не дуже, стрімкі, спокійні. Ми ж взялися міряти їхню довжину та відібрали десять найбільших. Виявилося, що ці річки ще й неймовірно гарні. 

  1.              Дніпро - загальна довжина 2201 км( у межах країни - 981 км).
  2.              Дністер - 1362 км - 705 км.
  3.              Сіверський Донець - 1053 - 652 км.
  4.              Південний Буг - 806 км - 806 км.
  5.              Дунай - 2850 км - 174 км.
  6.              Десна  1130 км - 591 км.
  7.              Західний Буг - 772 км - 392 км
  8.              Прут - 967 км - 272 км.
  9.              Прип'ять - 748 км - 261 км.
  10.        Тиса - 966 км - 201 км.

 

  1.              Дніпро

https://tribuna.pl.ua/wp-content/uploads/2019/06/dnipro-750x354.jpg

Це не тільки найдовша, а й головна річка країни: водою з Дніпра користується понад 70% українців, ним пропливає 60% усіх кораблів. Цікаво, що праві береги українського Дніпра суттєво різняться від лівих — вони більш високі та круті. Саме ними захоплювався Тарас Шевченко у своєму «Заповіті».

  1.              Дністер

https://tribuna.pl.ua/wp-content/uploads/2019/06/dnister-750x315.jpg

Річка бере початок доволі високо у Карпатах, тече Україною та Молдовою, і впадає у Чорне море. Щодо її назви, то є ціла легенда. Колись Дністер був маленьким струмочком без назви. На одному з його берегів люди вели на піску календар. Одного дня струмок розлився та змив усі записи. Побачивши це, люди сказали: «Струмок дні стер». Так і з’явилася назва Дністер.

  1.              Сіверський Донець

https://tribuna.pl.ua/wp-content/uploads/2019/06/donez-750x500.jpg

Якби не Сіверський Донець, на сході України було б дуже скрутно з прісною водою. Водночас, на жаль, ця річка — серед найбільш забруднених в країні.

Між тим, живописна місцевість річки щороку вабить чимало туристів, особливо цікавими пішими та велосипедними прогулянками. Особливо гарно тут в червні, коли ще не скошені луки вздовж берегів. Звісно, назва річки пов’язана з Доном, адже вона є його найбільшою притокою. А ось Сіверський тому, що бере початок на території колишнього Сіверського князівства.

  1.              Південний Буг

https://tribuna.pl.ua/wp-content/uploads/2019/06/pivdenniy-750x398.jpg

Це найдовша річка, яка тече виключно Україною. Після турецької Ак-су, грецької Гіпаніс та слов’янської Бог, сучасну назву Південний Буг отримали зовсім випадково. Російському геологу Володимиру Ласкарєву здалося, що назви Буг та Бог — одне й теж, відтак в Україні з’явилися Західний і Південний Буги.

  1.              Дунай

В Украине построят мост через Дунай, который соединит Украину с ...

Річка Дунай — справжнісіньке природне диво. Вона є другою за довжиною у Європі (після Волги), довжина — 2960км. Тече територією 19 країн та відома ще з античних джерел. 

Дунай майже ніколи не замерзає. Виняток — надзвичайно холодні зими. Але навіть тоді, річка вкривається кригою лише на 1,5 місяці. За різноманіттям флори та фауни, Дунай — третя річка в Європі. Тваринний і рослинний світ вод є дуже унікальним, різноманітним. Налічується понад 100 видів риб, більше 280 видів птахів. Дунай є останньою річкою в Європі, де зберігся природний нерест.

  1.              Десна

 

https://tribuna.pl.ua/wp-content/uploads/2019/06/469593-1523642437-750x524.jpg

Пейзажі цієї річки надихнули класика світового кінематографу Олександра Довженка написати автобіографічну кіноповість «Зачарована Десна». Українці дуже люблять рибалити на Десні, а ще, завдяки сильній течії річки, — кататися на байдарках. На Десні сформувалися вже цілі байдаркові маршрути.

 

 

  1.              Західний Бу

Сплав по р. Рата - р. Західний Буг 2-денний (м. Великі Мости - м ...

Для сплавів Західний Буг є рівнинною річкою І категорії складності, але мало використовується туристами. У Волинській області по Західному Бугу проходить близько двохсот кілометрів водного кордону між Україною та Польшею. Внаслідок обертання земної кулі ця річка постійно підмиває український берег. Через це природне явище Західний Буг “краде” в України по 20 гектарів території щорічно. Влітку на Західному Бузі проходять Дні добросусідства між Україною та Польшею. В ці дні через річку розгортають понтонний міст та жителі прикордонних районів мають змогу пішки перетинати кордон та приймати участь в літніх фестивалях, виставках, рибацьких турнірах, приготуванні їжі на вогнищах, пікніку, кінних та велосипедних екскурсіях дружніх спортивно-розважальних змаганнях та святковій торгівлі на ярмарках.

  1.              Прут

Загальна інформація про річку Прут.

Річка Прут бере свій початок в Івано-Франківській області. Довжина становить 967 км, з яких 272 км припадає на Україну. Прут - місце паломництва багатьох туристів в Карпатах Як і будь-яка гірська річка, Прут має дуже бурхливий потік майже до самих Чернівців. Відразу після витоку річка Прут утворює Прутецькі водоспади, поруч з якими проходить чи не наймальовничіший маршрут на гору Говерла. Значно потужніший водоспад (водоспад Пробій) розташований в місті Яремче і є дуже популярним об’єктом туризму. У верхній течії річки Прут і його притоках найчастіше трапляються форель, головень, піскар, бистрянка, щиповка, підкаменник, дещо рідше – лосось дунайський, підуст, минь, вусань, уклея, дуже рідко – рибець, бички, голець, чоп. У середній течії водяться головень, підуст, піскар, рибець, вусань, уклея, щиповка, чоп, рідше – жерех, щука, бистрянка, голець, окунь, ще рідше – плотва, язь, густера, короп, лящ, гірчак, сом, минь, йорж. У заплавних водоймах переважають щука, лин, піскар, короп, карась, в'юн, окунь, менше – язь, плотва, голець і найбільш рідкісні – лящ, уклея, гірчак, йорж, колючка. Різноманітність риби робить рибалку на Пруті захоплюючою і непередбачуваною.

  1.              Прип'ять

Рибалка Прип'ять - Rivnefish

Прип'ять належить до числа великих річок України, найбільша за площею басейну, довжиною і водністю права притока Дніпра. Річка Прип'ять є транскордонною річкою України, протікає на території двох держав України та

docx
Додано
28 серпня 2020
Переглядів
8993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку