Найвідоміші музеї світу

Про матеріал
Матеріал за програмою Початковий курс історії образотворчого мистецтва,Може бути використаний,як позаурочний матеріал. Включає текстовий ,наочний матеріали,питання та завдання,відповіді.Виховує цікавість до світових шедеврів,прагнення розширити кругозір,розвиває мислення та пам'ять.
Перегляд файлу

  «Прекрасне зачаровує назавжди». (Дж. Кітс)

                              Найвидатніші музеї світу.

*Без сумніву, найвідоміший музей у світі, Лувр був середньовічною фортецею і палацом королів Франції перш, ніж став музеєм два століття тому. Навіть модернізація площі з додаванням скляної піраміди в її центрі нічого не віднімає від історичної чарівності Палацу Лувру. Колекції музею, які коливаються від народження великих старовинних цивілізацій до першої половини 19-го ст., серед найвидатніших на планеті. Ви знайдете тут роботи найвідоміших художників в історії, таких як да Вінчі і Рембрандт. Головною визначною пам’яткою Лувру є Мона Ліза (Джоконда) Леонардо да Вінчі.

Скляна піраміда Лувру у дворі Наполеона служить головним входом в Лувр і є одним із символів Парижа. Будувалася з 1985 по 1989 рік, проект створив знаменитий американський архітектор китайського походження Бей Юймін

http://lifeglobe.net/x/entry/5146/1a.jpgМармурова  статуя богині  Венери Мелоської (Афродіти) датована десь 150 р. до нашої ери,автор точно не відомий.Вважається ідеалом краси жіночого тіла.Висота статуї  2.04м. Її знайшли на острові Мелос  у Греції у 1820 р. У сутичці між грецьким селянином і французькими військовими,які відібирали статую,руки було відбито.
м.ЛизаВенера Милосская — Википедия Сидящий писец - The Seated Scribe - qwe.wiki

Скульптура писаря, що сидить, відомий твір давньоєгипетського мистецтва. Знайшли у Саккарі в 1850 р.,в  Єгипті ,період  Стародавнього царства, 2620-2500 рр. до н.е. Пофарбована з  вапняку статуя, очі з інкрустовані  гірським кришталем.

 *Ермітаж, Санкт-Петербург.

У цього гігантського музею найбільша в світі колекція картин. Це приголомшливе місце, яке висвітлює історію світу від Кам’яного століття до теперішніх часів, а особливо значною є Золота Кімната з її дивовижними дорогоцінними каменями. Музей Ермітажу – найбільш відвідуваний в Росії. Це цілий музейний комплекс, який включає шість різних будівель унікального архітектурного дизайну. Колекція розташована  більше ніж  у 350 залах. Велику роль грають інтер’єри  парадних залів палацу. Колекція  налічує більше 3х міліонів творів мистецтва.  Датою заснування вважається 1764р., коли цариця Катерина II купила коллекцію творів живопису у берлінського купця. http://www.museum.ru/imgB.asp?3469               

 Без названия http://lifeglobe.net/x/entry/5146/9.jpg «Мадонна Конестабиле» - мініатюрне і, ймовірно, незакінчене зображення Діви Марії і немовляти Христа, що належить кисті 20-річного Рафаеля. Санті. Традиційно вважається останньою роботою, створеною Рафаелем в Умбрії, до переїзду у Флоренцію. Куплена імператором Олександром II у італійського графа Конестабиле у 1870р. за 310 тис.франків.

 

Найвідоміша картина266478.800xp,остання картина голландця Рембрандта (17 ст.) «Повернення блудного сина». Це історія з євангелія. Катерина II купила  картину у 1766р.

https://s.zagranitsa.com/images/articles/3220/870x486/7a5ab65ac28b239da2729421f1c9d517.jpg?1459409558
Годинник «Павич»

Це дивно прекрасне механічне пристосування придумали Джеймс Кокс і Фрідріх Юрі. До Росії воно потрапило завдяки Потьомкіну: він придбав годинник в подарунок Катерині II. Це єдиний відомий великий механічний прилад XVIII ст., який до цих пір не вийшов з ладу.

https://kudago.com/media/images/news/f4/51/f45110659fd00b1093cb559290150842.jpg«Мадонна Літта» Леонардо да Вінчі, одне із зворушливих і ліричних зображень мадонн в світі. На картині Леонардо традиційний християнський символізм нерозривно пов'язаний з проявом високих людських почуттів - любові, ніжності і турботи. Картина була придбана в 1864 р у графа Літта, власника фамільної картинної галереї в Мілані  і є істинною перлиною Ермітажу.


 

 

* Британський музей у Лондоні.

Тут зібрані мільйони творів мистецтва з усіх континентів. Галереї Британського музею присвячені Єгипту, Греції, римській цивілізації, Азії, Африці і середньовічній Європі, простежуючи історію людства і культуру. Тут зберігається мармур Парфенона, який колись прикрашав Парфенон в Афінах у Греції. Музей приваблює шість мільйонів відвідувачів щороку. В ньому знаходяться стародавні єгипетських артефакти. Заснований декретом Британського парламенту 1753 р. Початок колекції Британського музею поклала приватна особа - лікар сер Ганс Слоун.

British Museum from NE 2.JPG     Британский музей

Британський музей відкрив половину своєї колекції онлайн - Root Nation

 

*. Галерея Уффіці у Флоренції («галерея канцелярій», «галерея служб»; від). Палац у Флоренції, побудований в 15601581 р., що і зараз є одним з найбільших і найзначиміших музеїв європейського образотворчого мистецтва.

ЮНЕСКО оцінює, що 60% найпопулярніших художніх робіт в світі знаходяться в Італії, а більш ніж половина з них розташована у Флоренції. Це безперечно одна з найпрекрасніших колекцій картин і скульптур на планеті, з роботами, що відносяться до епохи Відродження, написаними такими майстрами, як да Вінчі, Рафаель, Мікеланджело, Рембрандт, Караваджо і багато інших. Колекція починалася з приватної колекції герцогів Медічі.Однією з головних визначних пам’яток тут є «Народження Венери» Сандро Ботічеллі. Темпера на холсті разміром 172,5 × 278,5 см. 

Florence, Italy Uffizi Museum - panoramio (5).jpg            Без названия (1)

 

 

Погруддя Нефертіті, один з найвідоміших мистецьких скарбів Давнього Єгипту.  Виготовлено його за часів правління фараона Ехнатона,  між 1353-1336 до н. е.  Знайдено у1912 р. при розкопках Німецьким Східним товариством у Тель-ель-Амарні на руїнах дому скульптора Тутмоса. У 1913р. за ре зультатами розподілу археологічних знахідок погруддя з дозволу єгипетської Вищої ради старожитностей було привезено до Німеччини. У 1920 р. Нефертіті  було подаровано прусській державі. Сьогодні погруддя офіційно перебуває у власності  прусської культурної спадщини та є окрасою колекції Єгипетського музею й зібрання папірусів, що з 2009р. знову розташований у* Новому музеї на Музейному острові у Берлині (Германія)

 

 Nofretete Neues Museum.jpg                    Без названия (2)

Нефертіті Сикстинська Мадонна

 

«Сикстинская Мадонна»  картина Рафаеля Санті, яка з 1754р. знаходится в Галереї старих майстрів у Дрездені. Відноситься до періоду Високого Відродження. Величезне за своїми розмірами (265 × 196 см, полотно було створено для вівтаря церкви монастиря святого Сикста II в П'яченці на замовлення Папи Римського Юлія II. Що вельми незвично для початку XVI ст., матеріалом служила не дошка, а полотно. Картина залишалася маловідомою до середини XVIII ст, коли саксонський  правитель Август III після двох років переговорів отримав від  римського папи Бенедикта XIV дозвіл вивезти її в Дрезден.

На картині зображена Мадонна з немовлям в оточенні папи Сикста II і святої Варвари по сторонам і з двома янголятами, що дивляться знизу вгору на сходження Бога. Це одне з перших творів, в якому глядач опиняється вписаний в композицію: здається, що Мадонна спускається з небес прямо назустріч глядачеві і дивиться йому в очі.

Питання: 1.Назвіть відомі художні музеї  України, напишіть про один  з них.

2.Де знаходиться галерея морських пейзажів І. Айвазовського.

3.Де знаходиться музей Богдана та Варвари Ханенків і як він називається.

 

Відомі  музеї образотворчого мистецтва і картинні галереї.

I. Вписати поняття.

1. Сховище, переважно, творів живопису – г _  _  _  _  _  _.

2. Заклад, в якому збираються, зберігаються, експонуються, вивчаються твори різних видів мистецтва – м _  _  _  _.

3.  Перелік творів мистецтва, що зберігаються в музеї, друковане видання

к _  _  _  _  _  _.

4. Шедеври мистецтва, експоновані в залах для оглядуе _  _  _  _  _  _  _  _  _.

5. Сховище фондів музею – з _  _  _  _  _  _  _.

6. Відновлення в майстернях музею первинного вигляду твору мистецтва 

р _  _  _  _  _  _  _  _  _  _ .

7. Зібрання та сховище книг – б _  _  _  _  _  _  _  _  _.

8. Музей, присвячений особливостям, культурі та  побуту одного народу

е _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _ .

 

II. Зєднати.

1. Сховище шедеврів російського і сучасного              а) Дрезденська картинна

мистецтва в Москві. В його основі - колекції двох          галерея

братів. Головний фасад створений за проектом

 В. Васнєцова.

2. Художній музей в Мадриді (Іспанія),                       б) Музей історії світової

заснований у 1819 р. на основі королівської     культури Ермітаж

колекції. 

3. Картинна галерея у Флоренції (Італія), яка             в) Національний   

отримала назву від урядового художній  музей України

закладу. В основі – колекція роду Медичі. 

4. «Місце відлюддя» в Санкт-Петербурзі (Росія),      г) Метрополітен музей

складається з 5 будівель, засновано у 1764 р.

Катериною II.

5. Один з найбільших музеїв (Нью-Йорк),                  д) Третяковська галерея

заснований у 1870 р. з приватних колекцій.

6. Музей (Лондон) заснований у 1753 р. Став

першим в Європі державним музеєм, де

зберігається Розеттський камінь, за яким                    є) Російський музей розшифрували  давньоєгипетську мову.

7. Київський музей, заснований як міський музей     ж) Художній музей Прадо

 антикваріату та мистецтва (1899 р.)                                

8. Художній заклад в Німеччині, створений                з) Художній музей Лувр

на  основі колекції саксонських правителів.     

Перший музей монархів, відкритий для публіки.   

9. Музей в Санкт-Петербурзі (Росія) російського      і) Британський музей

та радянського мистецтва, відкритий у 1898 р.          

в Михайлівському палаці.                                             

 

10. Музей в королівському палаці Парижу                к) Музей західного та

 (Франція), де знаходиться грецька статуя-                  східного мистецтва імені

Венера Мілоська. Перед ним встановлена                   Богдана та Варвари

 скляно-металична піраміда.                                          Ханенків

 11. Музей західного і російського мистецтва

у Київі, в його основі – колекції двох меценатів      л) картинная галерея Уфіцци

 (покровителів мистецтва)                                     

Вписати поняття (відповіді)

I. 1. Галерея, 2. Музей, 3. Каталог, 4. Екзпозиція, 5. Запасник, 6. Реставрація, 7. Бібліотека, 8. Етнографічний.

 

Зєднати (відповіді)

II. 1. д, 2. ж, 3. л, 4. б, 5. г, 6. і, 7. в, 8. а, 9. є, 10. з, 11. к

 

 

docx
Додано
1 червня 2020
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку