Назва проекту: ««Реалізація заходів щодо запобігання алергійного впливу пуху тополі на жителів міста Кіровограда»

Про матеріал
Свого часу при створені зелених насаджень на території міста Кіровограда, а відповідно і на території Ленінського району, було висаджено багато видів зелених насаджень, в тому числі і тополі, Основна проблема проекту полягає в тому, що тополя є одною з порід зелених насаджень, один метр листя якого за вегетаційний період виділяє 1 кілограм кисню. Проте, насінь тополі у період визрівання розноситься вітром у великій кількості, дуже засмічує вулиці, залітає у будинки, а також, що найголовніше, потрапляє в очі та дихальні шляхи викликаючи їх подразнення у здорової людини та сприяє розвитку алергійних захворювань у громадян з дуже чутливим організмом. Крім того, пух вбирає в себе із повітря багато хімічних сполук, готує грунт для алергії на амброзію та близьких до неї рослин. Враховуючи вищевикладене, для озеленення населених пунктів необхідно використовувати тільки чоловічі види або інші, більш сприятливі види зелених насаджень, як запропоновано нижче.
Перегляд файлу

Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 30

Кіровоградської міської ради

Кіровоградської області

 

 

 

Назва проекту: ««Реалізація заходів щодо запобігання алергійного впливу пуху тополі на жителів міста Кіровограда»

 

Зміст    

 

1. Вступ.

2. Опис проблеми та актуальність проекту.

 3. Мета та завдання проекту.

4. Реалізація заходів, що запобігає алергійному впливу пуху тополі на жителів Кіровограда.

5. Організації- партнери, співвиконавці проекту.

6. Технологія досягнення цілей.  Методи реалізації проекту.

7. Тривалість та план реалізації заходів проекту.

8. Очікувані результати виконання проекту.

9. Цільові групи проекту.

10. Обсяг коштів, необхідних для реалізації проект.

11. Тип очікуваної співпраці у реалізації проекту.

12. Стан готовності до реалізації проекту.

13. Фінансова сталість.

14. Бюджет.

15. Очікувані джерела фінансування.

16. Соціальне опитування мешканців мікрорайону Кущівка.

17. Результати опитаних.

16. Висновки.

17. Список використаної літератури.

 

1. Опис проблеми та актуальність проекту

Свого часу при створені зелених насаджень на території міста Кіровограда, а відповідно і на території Ленінського району, було висаджено багато видів зелених насаджень, в тому числі і тополі,

Основна проблема проекту полягає в тому, що тополя є одною з порід зелених насаджень, один метр листя якого за вегетаційний період виділяє 1 кілограм кисню. Проте, насінь тополі у період визрівання розноситься вітром у великій кількості, дуже засмічує вулиці, залітає у будинки, а також, що найголовніше, потрапляє в очі та дихальні шляхи викликаючи їх подразнення у здорової людини та сприяє розвитку алергійних захворювань у громадян з дуже чутливим організмом. Крім того, пух вбирає в себе із повітря багато хімічних сполук, готує грунт  для алергії на амброзію та близьких до неї рослин.

Враховуючи вищевикладене, для озеленення населених пунктів необхідно використовувати тільки чоловічі види або інші, більш сприятливі види зелених насаджень, як запропоновано нижче.

 

Війна в суспільстві – техногенна

А у природи – алергенна:

Пух тополиний заповзає в очі,

цілує в губи й щоки, ніс лоскоче…

 

Ростуть у нас тополі всюди -

Їх густо посадили люди:

У скверах, в парках, в лісі, при дорозі -

Тепер ми ніби на війні в облозі…

 

Мабуть в людей вселився біс –

Сльозяться очі і чхає ніс…

Без окулярів не виходжу з дому -

Тримаю героїчно оборону…

 

Тополі – захисник важливий,

Сам пух по собі не шкідливий,

Але він переносить пил і спори

Трави і бур‘янів – це справжнє горе…

 

Ковтають люди антигістаміни –

І наступають з часом певні зміни.

Діагноз називають полінозом –

Він для здоров‘я нашого загроза!

 

Не допоможе йога і ушу,

І я до лікаря чимдуж спішу!

Вступ

Кожна свідома людина повинна обов’язково мати загальне уявлення про особливості сучасного екологічного стану, а також про основні напрямки державної політики у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки. Екологізація економіки та свідомості суспільства не є абсолютно новою проблемою. Практичне відображення екологічності тісно пов’язано в першу чергу з державним регулюванням процесів природокористування. Нове в даній проблемі є еквівалентність обміну між державою, природою та людиною, яка базується на законодавчих, організаційно-технічних рішеннях. Тема даної роботи дуже актуальна, тому що екологічна проблема на сучасному етапі є дуже гострою. Вона була сформована протягом двох століть і нині набула свого критичного значення. Тому існує об’єктивна необхідність втручання держави в природно-екологічну сферу з метою досягнення збалансованого стану, держава також повинна закласти основи глобального еколого-економічного партнерства між суб’єктами підприємництва, між іноземними партнерами, на рівні планетарного співробітництва заради виживання і подальшого розвитку України, а також всієї цивілізації.

Тополя, осокір (Populus nigra L.) — дерево родини вербових (Salicaceae) (15-25 м заввишки) з широкою кроною, товстим стовбуром, темно-сірою тріщинуватою корою. Місцеві назви осокор, сокорина, чорнотополя тощо. Листки широкоовально-трикутні, при основі ширококлиноподібні, дрібнопилчасті, зверху темно-зелені, шкірясті, черешки сплюснуті, майже дорівнюють довжині пластинки. Квітки одностатеві, рослина дводомна. Тичинкові сережки (45 см завдовжки) з 8-45 тичинок, пиляки пурпурові; маточкові сережки 6-8 см завдовжки, квітки їх з широкояйцеподібною зав'яззю і жовтуватими приймочками. Плід — дрібногорбочкувата коробочка (4-6 мм завдовжки) . Насіння має чубок із сріблястих волосків.

 

Практичне використання

Лікарська, деревинна, медоносна, танідоносна, фарбувальна, ефіроолійна, волокниста, декоративна, фітомеліоративна і кормова рослина.

У науковій медицині використовують листкові бруньки і кору тополі чорної - Gemma et Cortex Populi. Бруньки її містять ефірну олію (до 0,7% ), глікозиди саліцин і популін, яблучну й галову кислоти, значну кількість смоли, камедь, мінеральні речовини, які мають протизапальні, антимікробні, болезаспокійливі й кровоспинні властивості. Їх використовують для лікування ран, порізів, виразок, забитих місць. З кори добувають саліцин, який в організмі людини при розщепленні дає салігеніт, що має жарознижуючі властивості.

У народній медицині бруньки використовують зовнішньо при геморої, ревматизмі, подагрі, опіках, для поліпшення росту волосся, молоді листочки — для заспокійливих ванн. Свіжий сік, вижатий з листків тополі, вживають при зубному болю і дзвоні у вухах. Тополеве вугілля вживається іноді при здутті кишечника.

Деревина тополі чорної за будовою і властивостями близька до осики, має світло-буре ядро, що різко відрізняється від білувато-жовтої заболоні. Деревина м'яка, легка, при висиханні розтріскується і жолобиться незначно. Використовується на виготовлення клепки, з якої виробляють низькосортну тару, бо вона чорніє. Чорна тополя дає будівельний ліс, а рівні стовбури розпилюють на дошки. Деревину використовують у столярній і токарній справах, вона придатна для виготовлення целюлози. Дрова з тополі чорної горять повільно, вугілля не утримує жару і швидко гасне.

Тополя чорна дає дуже багато пилку і клею, які збирають бджоли. Пилок тополі досить цінний поживний корм для бджіл.

З кори добувають також жовту фарбу невисокої якості для фарбування шкіри. З бруньок добувають барвну речовину — хрізин, яким фарбують вовну в жовтий, ясножовтий, ясно-шоколадний кольори. З бруньок тополі чорної добувають ефірну олію, яку використовують у парфумерній промисловості як фіксатор.

Тополиний пух (волоски насіння) можна використовувати як замінник вати (як набивний матеріал). Тополя чорна декоративна рослина. Рекомендується для насаджень (чоловічі особини), у парках і лісопарках, у заплавах річок, біля водойм. Добре витримує обрізування.

У лісомеліоративних насадженнях рекомендується для залісення берегів річок, водойм; добре витримує затоплення водою, засипання піском і незначну засоленість. Молоді листки містять значну кількість протеїну (16,3 %) та незначну кількість клітковини (19 %), мінеральні солі, аскорбінову кислоту (189,6 мг % ), каротин (240,8 мг %) . Листки поїдаються домашніми тваринами задовільно. У зв'язку з тим, що з віком різко зростає вміст ефірної олії, заготівлю облистнених гілок як гілковий корм слід провадити не пізніше середини літа.

 

 Метою цієї роботи є можливість розглянути проблеми та перспективи їх виправлення на прикладі одного з найбільш забруднених міст України,Кіровограду. В цій роботі представлене положення міста та його екологічна ситуація, деякі шляхи подолання та зменшення великої кількості забруднення, що вони становлять екологічну програму міста.               

 

 

 

2. Мета та завдання проекту

Мета проекту - реалізація заходів щодо запобігання алергійного впливу пуху тополі на жителів міста Кіровограда, створення нових зелених насаджень з метою поліпшення санітарно - гігієнічних умов території міста, укріплення берегів річок.

Досягнення цієї мети здійснюватиметься шляхом поетапного виконання логічної низки завдань.

Основне завдання проекту: полягає у виконанні комплексу робіт по знесенню алергентно- активних зелених насаджень (тополь) та створенню нових зелених насаджень.

Перелік заходів проекту. Проектом передбачається виконання комплексних заходів щодо обстеження, знесення жіночих видів тополь, що викликають алергійні захворювання серед населення міста та створення нових зелених насаджень на противагу і несеним для покращення мікроклімату міста Кіровограда. Забезпечення дрова у 11 малозабезпечених верств населення згідно Із заявками територіального центру по обслуговуванню одиноких та непрацездатних громадян Ленінського району.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАХОДІВ, ЩО ЗАПОБІГАЄ АЛЕРГІЙНОМУ ВПЛИВУ ПУХУ ТОПОЛІ НА ЖИТЕЛІВ

М.КТРОВОГРАДА"

За дослідженнями провідних алергологів 25% населення України хворіє на алергічні захворювання. Значну частку серед них займає поліноз /алергія на цвітіння дерев, амброзії, та близьких до неї рослин/.

Тополиний пух, як і цвітіння берези /що співпадає з льотом пуху/ стимулює виникнення алергії рослинного походження. Тобто велика концентрація пуху, який вбирає в себе з повітря багато хімічних сполук готує грунт для алергії на амброзію та злакові; сильно подразнює слизові оболонки носа і очей: заявляється кон’юнктивіт, риніт і кашель. Через деякий час підвищується температура, заявляється висип на шкірі, болі в суглобах, набряк обличчя, або навіть гортані, поступово виникають приступи ядухи і найстрашніше - "бронхіальна астма". Зараз на Україні 250тис. хворих на бронхіальну астму, 40 % алергічного походження. Хворі на бронхіальну астму мають знижену працездатність , що веде до довгострокового перебування на лікарняному листу, тяжкі форми потребують оформлення на інвалідність. Це веде до великих фінансових втрат в державі.

Тому реалізація заходів по виконанню комплексу робіт по знесенню алергено активних зелених насаджень /тополя, береза/ та створення нових зелених насаджень /липа, горіх/ має важливе значення для здоров’я

 

 

Кіровоградська область

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Ольха

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лещина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Береза

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Верба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тополь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В'яз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ясень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дуб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організації- партнери, співвиконавці проекту

Загальне керівництво та контроль за виконанням етапів проекту здійснюватиме виконавчий комітет Ленінської районної у місті ради. Приймання об’ємів виконаних робіт та контроль за якістю виконання проводитиме відділ комунального господарства виконавчого комітету Ленінської районної у місті ради.

Виконання робіт по знесенню та санітарному, формувальному обрізуванню тополь на території району, санітарному очищенню території після виконання робіт, завезенню дров незахищеним верствам населення згідно із заявками територіальне центру по обслуговуванню одиноких та непрацездатних громадян Ленінського району, створенню нових зелених насаджень та їх утримання буде здійснювати товариство з обмеженою відповідальністю «ХІК», що має необхідний досвід роботи з цього напрямку, а також найнижчу вартість робіт по утриманню та ремонту зелених насаджень на території міста Кіровограда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1.3. Технологія досягнення цілей Методи реалізації проекту

Підготовчий період включає - проведення спільно з управлінням містобудування, архітектури, екології та земельних відносин Кіровоградської міської ради обстеження зелених насаджень на території Ленінського району згідно із додатком 11. Визначення на вищевказаній території алергентно -небезпечних тополь. Визначення місць створення нових зелених насаджень.

Безпосереднє виконання робіт по знесенню тополь, організація благоустрою території.

Завезення дров незахищеним верствам населення.

Створення нових зелених насаджень на території Ленінського району.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1.4. Тривалість та план реалізації заходів проекту

Тривалість проекту 6 місяців.

Заходи здійснюватимуться за поданою нижче схемою:

 

Тривалість Заходу

Заходи

Місце проведення

Організація-партнер

Місяць 1

Підготовчий період. Проведення обстеження

території. Визначення алергентнонебезпечних тополь. Визначення місць, створення нових зелених нанасаджень

м. Кіровоград

Відділ господарства

Ленінської

районної ради

 у місті

 

 

 

 

Місяць 2-4

Виконання робіт по знесенню тополь. Завезення дров не захищеним верствам населення

 

 

м. Кіровоград

Товариство з обмеженою відповідальністю «ХІК»

Місяць 5-6

Створення нових зелених насаджень

м. Кіровоград

Товариство з обмеженою відповідальністю «ХІК»

 

ХІК, ПІДПРИЄМСТВО, ТОВ регіон: 

Місто/Місцевість: Кіровоград

вулиця: пров. Першотравневий, 18а

Індекс: 25019

 

Додаткова інформація

комбінація місцевостей з вступом:

 - Кіровоград

 

комбінація категорій з вступом:

 - Послуги

 - Санітарні послуги, прибирання сміття та знищення відходів

 - Прибирання сміття, боротьба з забрудненням та подібні види діяльності

 

 

 

 

 

4.1.5. Очікувані результати виконання проекту

Реалізація проекту дозволить;

  1. Знизити рівень виникнення алергії у населення міста, зменшити
    провокацію астматичних захворювань.
  2. Поліпшити мікроклімат та санітарко - гігієнічний стан території міста
    Кіровограда.
  3. Забезпечити твердим паливом незахищені верстви населення
    Ленінського району міста Кіровограда.

 

4.2.1. Цільові групи проекту

Заходи, заплановані проектом, спрямовані на зниження негативного алергічного впливу на здоров'я жителів міста.

4.2.2. Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту

Складає 130,0 тис. грн., з яких 100,0 тис. грн. передбачається отримати з фонду Конкурсу, 20,0 тис. грн. з бюджету Ленінського району у місті Кіровограді, 10,0 тис. грн. від організації-партнера проекту ТОВ «ХІК».

4.3.1. Тип очікуваної співпраці у реалізації проекту - договір на співпрацю з товариством з обмеженою відповідальністю «ХІК».

4.3.2. Стан готовності до реалізації проекту

  1. Наявна робоча сила.
  2. Наявне технічне оснащення.
  3. Наявні необхідні матеріали.

 

4.4.1. Фінансова сталість полягає:

У організації додаткових санітарко - гігієнічних заходів щодо зниження алергійного впливу пуху тополі на людину (кошти проекту, додаток 3). Подальше фінансування, у разі збільшення обсягів проекту може здійснюватись з кількох джерел: державного, обласного, районних, міського бюджетів, у тому числі, з фондів охорони навколишнього середовища, підприємств, за рахунок інвестицій.

 

БЮДЖЕТ

розклад бюджету за статтями видатків

 

Статті видатків

Загальна

Джерела фінансування

 

сума

 

 

 

Обласний

Учасник

Організація-

 

 

бюджет

конкурсу

партнер

 

 

тис. грн.

%

тис. грн.

%

тис. Грн..

%

/. Видатки споживання

99,0

89,0

68,4

10,0

7,7

10,0

7,7

1.1. Підготовчий період

 

 

 

 

 

 

 

  1.        Проведення

4,0

1,0

0,8

3,0

2,3

 

 

обстеження та виявлення

 

 

 

 

 

 

 

алергено небезпечних

 

 

 

 

 

 

 

тополь, визначення місць

 

 

 

 

 

 

 

висадки саджанців дерев

3,0

3,0

2,3

 

 

 

 

1 .2. Оплата послуг з

 

 

 

 

 

 

 

інформаційного

 

 

 

 

 

 

 

забезпечення заходів

 

 

 

 

 

 

 

проекту 1.3. Оплата послуг з

 

 

 

 

 

 

 

встановлення (інсталяції)

8,0

3,0

2,3

5,0

3,8

 

 

програмного забезпечення,

 

 

 

 

 

 

 

їх супроводження та

 

 

 

 

 

 

 

обслуговування (програмний

 

 

 

 

 

 

 

комплекс АВК

 

 

 

 

 

 

 

1.4. Виконання робіт по

 

 

 

 

 

 

 

знесенню та обрізці тополь,

80,0

80,0

61,5

 

 

 

 

в т.ч. завезення дров

 

 

 

 

 

 

 

малозабезпеченим верствам

 

 

 

 

 

 

 

Населення

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5. Адміністративне

4,0

2,0

1,5

2,0

1,5

 

 

обслуговування заходів

 

 

 

 

 

 

 

проекту

 

 

 

 

 

 

 

2. Видатки розвитку

31,0

11,0

8,5

10,0

7,7

10,0

7,7

2.2. Створення нових

31,0

11,0

8,5

10,0

7,7

10,0

7,7

зелених насаджень

 

 

 

 

 

 

 

ВСЬОГО за бюджетом

130,0

100,0

76,9

20,0

15,4

10,0

7,7     [

 

 

 

 

 

 

Очікувані джерела фінансування

 

Джерела фінансування

Сума, грн.

Частка в % від всієї суми

Фінансування з боку учасника конкурсу (місцевого бюджету)

20000

15,4

Фінансування з обласного бюджету 

100000

76,9

Фінансування з боку організації -партнера

10000

7,7

Сукупне фінансування

130000

100

 

 

 

4.4.2. Політична сталість полягає:

Основними принципами державної політики в галузі охорони здоров'я та охорони довкілля є пріоритет захисту життя і здоров'я населення, довкілля від впливу різних техногенних та природних негативних явищ.

Доконче необхідно виконати всі заходи з метою зниження алергійного впливу пуху тополі на жителів, щоб населення міста Кіровограда переконалося у втіленні в життя нормативів чинного законодавства України, що збільшить довіру громадян до органів місцевого самоврядування і сприятиме зменшенню соціальне - психологічної напруги у місті.

 

 

 

 

 

 

 

ВІДГУК

На проект "РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАХОДІВ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ алергенного

ВПЛИВУ ТОПОЛІ НА ЖИТЕЛІВ КІРОВОГРАДУ

В межах міста Кіровограда знаходиться багато насаджень тополі.

Насіння тополі у період визрівання розноситься вітром у великій кількості, дуже засмічує вулиці, залітає у будинки, а також, що найголовніше потрапляє в очі та дихальні шляхи викликаючи їх подразнення у здорової людини та сприяє розвитку алергічних захворювань у громадян ; Крім того, пух вбирає в себе із повітря багато хімічних сполук, готує грунт для алергії на амброзію та близьких до неї рослин.    .

Нагальною потребою міста є боротьба з карантинними рослинами /амброзія, злакові, алергічні дерева/.

Цей проект є першою сходинкою до вирішення проблеми оздоровлення населення М.Кіровограда. Так як сезонні алергічні захворювання ведуть до масового перебування третини населення міста на лікарняному з травня по серпень. Виникнення алергічної бронхіальної астми веде до зниження працездатності хворих, що потребує значних фінансових втрат в бюджетах всіх рівнів.

Маю надію що даний проект буде реалізовуватись у повній мірі, що дасть змогу суттєво поліпшити стан здоров’я кіровоградців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Користь чи шкода від пуху тополі

 

Користь

шкода

По-перше, завдяки швидкості росту і невибагливості тополі мали велике значення при створенні після війни насаджень різного призначення, у тому числі полезахисних, для озеленення і т.д.

Більшості громадян він приносить лише неприємності – попадає в очі, носа, липне до одягу. А ще, як стверджують полтавці, - викликає алергію.

По-друге, тополі є одним з основних і найбільш вдячних об'єктів сучасної селекції деревних порід, спрямованої в основному на прискорення приросту деревини.

неприємна властивість полягає в тому, що всі тополі уражуються шкідниками, а також грибами і бактеріями, що викликають різні форми раку рослин. У містах на тополі більше, ніж на інших породах, заводиться комах, особливо шкодить йому Тополева міль.

Крім того, фахівці говорять, що посадка тополь дешевше і доцільніше з точки зору економії міській площі. Тополь декоративний, росте швидко, відрізняється високою здатністю до розмноження, тому його і використовують в озелененні міст. Просто зараз при посадці нових дерев намагаються вибирати сорту, що не дають пуху, а старі - грамотно обрізати, що років на п'ять рятує нас від "пухопада".

Тополиний пух має властивість набиватися у всі щілини і легко спалахує, будучи причиною дуже багатьох літніх пожеж. Хоча свій внесок у це вносить дворова малеча, розважаються підпалювання тополиного пуху.

Тополь ефективно утримує в собі металовмісні пил. Тополеві насадження виділяють кисню в кілька разів більше, ніж, наприклад, ялинові.

 Настої кори і бруньок тополі, які мають протизапальну та жарознижувальну дію, застосовуються в народній медицині при лихоманці, для лікування, опіків і т. п . Ефірне масло, що отримується з нирок, використовується в парфумерії, а запашну клейку смолу бджоли переробляють в прополіс.

 

Та й самі тополі не менш небезпечні, ніж їх пух. Старі тополі крім м'якою і легко гниючої деревини мають слабку, поверхневу кореневу систему, що робить їх дуже нестійкими. Кожна серйозна гроза, що супроводжується поривами вітру, віщує небезпеку падіння дерев і особливо тополь: на людей, на транспорт, на будівлі, на дорогу.

При этом тополя еще и выделяют рекордное количество кислорода, впитывают пыль и перерабатывают газы. За один час дерево может переработать до 40 кг углекислого газа.

 

 

 

Статистичні дані хворих на алергію по Україні

 

 

 

Соціальне опитування мешканців мікрорайону Кущівка

 

 

Соц. Опитування мешканців Кущівки.

Своє дослідження я проводив за допомогою соціологічного опитування. Основною сукупністю мого опитування являються люди  віком 14-70 років. Кількість опитаних 150 людей.

 Опитування проводилося за такими питаннями:

  1. Чи у вас взагалі алергія?
  2. Чи ростуть  на вашій ділянці тополі?
  3. У вас є алергія на пух тополі?
  4. Чи росте  на вашій ділянці амброзія?
  5. Чи у вас алергія на амброзію?
  6.  Чи ростуть біля будинку злакові?
  7. Чи у вас алергія на злакові?
  8.  Чи росте  на вашій ділянці берези ?
  9. Чи у вас алергія на цвіт берези?
  10.  Чи часто скаржитесь на алергічний дерматит?
  11.  Чи хворіли на алергічні захворювання близькі родичі?
  12.  Результати дослідження

 

 Виходячи з інформації, отримуваної при соціальному опитуванні, я отримав результати, дані яких занесені до таблиці

 

Номер питання

Варіант відповіді

Кількість відповідей

1.

Так -150

-

150

2.

Так - 58

Ні - 92

150

3.

Так - 53

Ні - 97

150

4.

Так - 134

Ні - 16

150

5.

Так - 49

Ні - 121

150

6.

Так - 17

Ні - 133

150

7.

Так - 4

Ні - 146

150

8.

Так - 29

Ні - 121

150

9.

Так - 3

Не знаю 147

150

10.

Так - 13

Ні - 137

150

11.

Так - 147

Ні - 3

150

 

 

 

ВИСНОВОК

 На підставі отриманих даних я можу зробити такі підсумки: серед опитуваних нами  людей прояви алергії присутні близько у 72% опитуваних. Також ми  вважаємо, що далі число хворих на алергією буде збільшуватися. Таке рішення ми  робимо на основі даних про зростання алергічних захворювань: з 1980 року в Україні кількість хворих на бронхіальну астму збільшилася на 65%, хворих алергічним дерматитом на 12,5%, полінозів - на 20%. Після цього ми хочемо  наголосити на тому, що найкращим способом припинення зростанню захворюваності є дотримання правил профілактики, які, на жаль, знає не кожен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тополиний пух

 

Шляхами травня біг розмай...  Скидали  пух   тополі ранні, -

 

Летів  і  падав  він,  як  сніг,   лоскочучи  весну  у травні.

 

На стежці  їх  розлуки  став...  кружляв мережкою тонкою,

 

Чіплявся  їм  до вій,  до вух,  -  хотів  докупи  звить  собою

 

Та все зробилось навпаки...  Вона  збивала пух в мовчанні

 

Й  злетіла невзначай  з руки,   обручка, -  дарена в коханні.

 

Обручка з дивних почуттів,  із  цвіту ніжності  та  ліри, -

 

Сповита мріями  зі снів,  з проміння щирої довіри,

 

Згубилася,  а пух летів...    Він не хотів їм  дошкуляти, -

 

Беззвучно падав, шукав слів... кохання розривались шати...

 

Автор: Ганка Гличка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

   Проблема тополиного пуху зараз дуже актуальна, вона не поступається своєю актуальністю навіть амброзії.

   В післявоєнні роки в СРСР, урядом була прийнята постанова про озеленення міст. Вибір пав саме на тополю, бо вона дуже швидко росте і виділяє багато кисню, тому на даний час, тополі є скрізь, що дуже негативно позначається на населенні як міст, так і сіл.

   С кожним роком в Україні хворих на бронхіальну астму, алергію різних типів все більше. Основними винуватцями  є пух тополі, амброзія полинолиста та пилок берези.

   Алергія на сам пух зустрічається дуже рідко, але він є сорбентом, який поглинає пилок злакових, пилок сильного алергена – берези, які є алергічними. Також він вбирає різні хімічні речовини, що завдають негативного впливу на наше здоров’я.

   Такою ж проблемою є аварійність дерев, сильна гроза з поривчастим вітром, віщує небезпеку для перехожих, проїжджого транспорту, і можуть нанести великих збитків власникам будинків, на які дуже часто падають аварійні дерева.

   В нашому проекті, ми запропонували різні способи, як боротися проти зростання алергічних захворювань, пов’язаних саме з пухом тополі.

   Людям у яких спостерігаються алергічні реакції під час цвітіння тополі, ми рекомендуємо  дотримуватись елементарних правил гігієни: частіше провітрювати приміщення, якщо на вікнах є сітки. Як можна частіше проводити вологе прибирання, а при виході на вулицю надягати окуляри та медичні маски. Після прогулянки на вулиці, треба обов’язково вмитися і змінити одяг.

   Ми провели соціологічне опитування мешканців мікрорайону, на алергенність до пуху тополі, пилку берези та пилку злакових. Результати нас шокували із 100% опитуваних, 72% мають прояви алергії. Ми надіємося, що проблема з пухом тополі не залишиться без уваги. Та хочемо, щоб підростаюче покоління навіть не знало що таке алергія.

 

ЛІТЕРАТУРА

  1. В.І.Тихонов, В.Ф. Петренко, В.А. Садова «Озеленення міст і селищ», Київ, «Будівельник» 1990 р.

2.   І.І.   Кулініченко,   О.С.   Колотенко.

   С.А.   Квітка,   В.М.   Задорський  «Екологія мегаполіса», Дніпропетровськ, ІМА - прес, 2002 р.

 

  1. А.Й.   Колесников   «Декоративная   дендрология»,   Госстрой,   Москва,
    1960г.

 

  1. К.К.Калуцкий, Н.А. Болотов, Д.М. Михайленко «Древесные  екзоты и их
    насаждения», Москва, Агропромиздат, 1986 г.

 

  1. А.И.     Кораблева,     Л.Г.     Чесанов     «Введение     в     зкологическую
    токсикологию», Днепропетровск, Центр економічної освіти, 2001 г.

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
16 січня 2019
Переглядів
703
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку