Свято " День зустрічі птахів"

Про матеріал
: виховувати в дітей бережливе ставлення до птахів, сформувати уявлення про зимуючих птахів та птахів які відлітають у теплі краї. Розкрити видовий склад птахів які живуть в нашому регіоні зокрема на Дніпропетровщині, та птахів які занесені до Червоної книги України.
Перегляд файлу

Міністерство   освіти і науки України

Дніпропетровська обласна державна адміністрація

Департамент освіти і науки

Відділ освіти молоді і спорту

Васильківської райдержадміністрації

Авангардська СЗШ

 

 

 

День зустрічі птахів

                                                     Вчитель:Мормуль Л.Д.

 

 

 

 

 

 

Авангардська СЗШ

2018

 Мета: виховувати в дітей бережливе ставлення до птахів, сформувати уявлення про зимуючих птахів та птахів які відлітають  у теплі краї. Розкрити видовий склад  птахів які живуть в нашому регіоні зокрема на Дніпропетровщині, та птахів які занесені до Червоної книги України.

 

Обладнання:  виставка дитячих малюнків, плакатів, поробок, виставка книг, вислови про природу, відео проектор.

 

Основна частина

 

В.1. Доброго дня шановні юні натуралісти, вітаю вас з весняним святом Днем птахів!  Це свято традиційне у нашій школі.        

В.2. Шановні природолюби, ми вітаємо вас з святом «День птахів», яке щорічно відзначається на Україні 26 березня. Школярі готуються до цього свята, виготовляють і розвішують шпаківні для наших пернатих друзів.

В.1. На зеленій кулі налічується більше 8500 видів птахів, на території України близько 360 видів.  В містах і селах живуть небагато з них. Більшість птахів мешкає в лісах, полях, на болотах. Птахи вірні помічники в боротьбі за урожай, вірні союзники в знищенні шкідників.

В.2. Для того,щоб побачити птаха, достатньо лише подивитися в вікно. Ми так звикли до них, що часом починає здаватися, ніби ми їх добре знаємо.

В.1. Чи насправді це так? На жаль ні! Ось ми зараз перевіримо. Із 360 видів птахів, що мешкають у нашій країні, скільки ви знаєте?

(Присутні називають птахів.)

В.2. Тепер ви самі переконалися, що знаємо ми про птахів зовсім мало. Більшість птахів приносять велику користь людям, тому їх потрібно охороняти і приваблювати в наші сади, ліси та поля.

В.1. З давніх- давен наші пращури повязували своє життя з птахами. За народним календарем кожна пора року пов’язана з птахами. Ось погляньте. (Слайд №1)

 22 березня – свято Сороки. Із тіста печуть жайворонків та пригощають ними друзів.

 8 травня – приліт співочих птахів.

 15 травня – Борисів день (починають співати соловї).

 29 червня – на Тихона птахи замовкають,а  соловї співають до Петрового дня – 12 липня.

 13 вересня – Купріянів день – журавлиний відліт.

 12 листопада – Зіновія – свято синичок.

 14 листопада – Кузьминки. На Кузьминки справлялись півневі іменини.

В.2. І це далеко не все. Ми теж готувались до свята, тому зараз огляд шпаківень.

(Кожен клас готував шпаківню і коротко представляє птаха).

 

(Слайд №2) Шпак – один із перших вісників весни. Цей птах гарний імітатор різних звуків. Тому він легко імітує спів інших птахів та різні звуки тварин. Шпаки знищують до 6 тисяч різних комах у день. 250-300 разів за день вони приносять їжу  своїм пташенятам. Часто можна побачити у гнізді шпака різні гілочки рослин зі специфічними запахами, так вони проганяють пташиних паразитів.

(Слайд №3) Лісовий лікар – Дятел часто оселяється біля людського житла. Він увесь день старанно працює, знищуючи: короїдів, довгоносиків, листоїдів, вусачів. Близько 300 разів на день він приносить своїм пташенятам личинки і дорослих комах-шкідників. Учені довели, що дятел безпомилково відрізняє трухляву гілку дерева від здорової. Дятли – це санітари лісу.

(Слайд №4)  Ти знов защебетала

  У мене під вікном,

  Із вирію вернувшись

  Клопочешся з гніздом.

Скільки віршів, пісень, легенд складено про цю маленьку пташку – ластівку. Вона оселяється біля людських жител тому існує і назва «сільська ластівка» та «міська ластівка». Під час вигодовування пташенят батьки 300-600 разів приносять їжу своїм дітям: мух, попелиць, жуків, ґедзів.

 

(Слайд №5)  А ми хочемо розповісти про синицю. Ця пташка дуже корисна. Вона знищує не тільки дорослих комах, а й їхні яйця, лялечки, гусінь (кільчастого шовкопряда, совку, п’ядуна, листовійку, міль), жуків – довгоносиків, жужелиць, листоїдів. Ці птахи влітку живляться переважно в кронах дерев, інколи спускаються на землю. Вага комах, що з’їдає синиця і приносить своїм пташенятам за літній день, дорівнює вазі її тіла.  Узимку синиць потрібно підгодовувати, розвішувати годівнички. Слід охороняти цих корисних птахів від безглуздого вилову для утримання в неволі.

 

(Слайд №6)  Світову славу українській землі приніс соловей.  Українську мову називають солов’їною. Його спів найдосконаліший витвір пісенної творчості пернатих. Ви ніколи не зустрінете двох соловїв, які б співали однаково. Із вирію спочатку прилітають самці, обирають місце для майбутнього гнізда і сповіщають про це голосним співом. Самички прилітаючи вибирають для себе «найкращого соліста» і утворюють із ним пару.  Як тільки вилупляться пташенята, їхній батько припиняє співати і береться до справи: приносить малечі мурашок, мух, павуків, жуків.

 

(Слайд №7) Лебеді білі занесені до Червоної книги України. Це птахи, які живуть парами бо створюють її на все життя. Створено багато легенд і пісень про лебедину вірність. Вони надихають митців на створення високохудожніх творів мистецтва. Лебеді своє біле вбрання одягають на другому році життя. Дорослими стають на 4 році життя. Коли самичка висиджує пташенят – самець плаває неподалік, охороняючи гніздо. Про небезпеку сповіщає гучним криком, тоді мати прикриває пухом яйця і обоє батьків відлітають подалі, відволікаючи ворога.

 Доречі цікавий факт з життя птахів. Чому лелеки відлітають до теплих країв тільки уночі? Птахи вимушені так робити тому, щоб ними не скористалися соловї.  Соловї використовують лелек як літак: сідають зверху на птаха і полегшують собі маршрут до теплих країв. Тому лелеки відпочивають удень, а відлітають тільки вночі. Бувають випадки, що солов’ї ухитряються примоститись і вночі. Тому вчені підмітили, де збираються лелеки восени там завжди є і соловї.

 

(Слайд №8)  «Польовий соловейко» - так називають польового жайворонка за його чудовий спів. Називають його також першим провісником весни. За літо самочка робить 2-3 кладки. Часто гнізда жайворонків гинуть під час польових робіт. Першими відлітають у вирій молоді жайворонки у вересні, потім старі самки, а за ними старі самці. Пташенят вигодовують в основному комахами, більшість яких є шкідниками с/г культур.

В.1. Любий друже мій, юнате,

Уявляєш, скільки птах

Може зїсти, поїдати

Гризунів, червів, комах.

То ж птахи із нами в спілці,

Поля й саду сторожі.

Сови, дятли, серпокрильці

Щегли, одуди, чижі.

В.2.  Тих, у кого є кормушки,

В кого є птахи в дворі,

Не кусають того мушки

Та болючо комарі.

Бо птахи працюють ревно

Поїдаючи комах,

І до вечора в них, певно,

Аж оскома на дзьобах.

Слово вчителя. Діти ми сьогодні зібралися щоб поговорити про наших пернатих друзів. Невідємною частиною природи є птахи. У лісі, на луках, у полі, в парку, саду, біля житла – скрізь вони привертають нашу увагу. Ми милуємося їх польотом, формою тла, красою оперення, дивуємося з їхньої поведінки. Не можемо уявити собі лісу без співу птахів, нас зачаровує пісня соловя, жайворонка.

 Птахи – окраса природи.

А яку велику користь приносять невтомні крилаті захисники полів, лісів, лук, садів! Тому птахів треба охороняти і дбати про них. А для цього потрібні знання. Тож сьогодні ми проведемо цікаву гру де ви, діти, і покажете свої знання про птахів. (Ділимо дітей на 2 команди) .Обираємо журі

Конкурс №1.

З переліку вибрати:

І – перелітних птахів;

ІІ – осілих птахів.

  1. Горобець.
  2. Зозуля.
  3. Деркач.
  4. Сорока.
  5. Куріпка.
  6. Сірий журавель.
  7. Зяблик.
  8. Ластівка.
  9. Синичка.
  10. Дятел.

Конкурс №2.

Знайти правильну відповідь:

Тіло птаха складається з таких відділів

А) голова, шия, тулуб, кінцівки

Б) голова, тулуб, кінцівки, хвіст.

Назвати різні види піря птахів:

А) контурне, рульове, покривне, пухове

Б) контурне, пухове, криюче.

Конкурс №3.

Робота по картках. Що за птахи, де вони живуть і яку користь приносять людям?

Сорокопуд (пудро косо), бджолоїдка (їджоблодко), дятел (ледят), беркут (тукбер), страус (устрос), пінгвін (нігніпв).

Конкурс №4.

З букв скласти назви птахів.

Зяблик  ремез

Голуб   лелека

Боривітер  галка

Конкурс №5.

Задача №1.

Вирахувати яку масу комах поїдає мухоловка за неділю і місяць, якщо за добу вона виловлює до 180гр. шкідливих комах. (1,260кг,  5,400кг.)

Задача №2.

Одна сіра полівка знищує за літо 1кг. Зерна злакових культур. Одна сова за літо зїдає до 1000 полівок. Підрахувати, скільки зерна за літо збереже 2 сови? (2тони).

Музична пауза (слухаємо пташиний спів)

Конкурс №6.

З переліку птахів вибрати нічних хижаків і денних. Які з них занесені до Червоної книги України.

 

Нічних     Денних

Ластівка    крижень

- сова     + беркут

орел     - шуліка 

+ пугач    горобець

Чапля   + чорний гриф

+ сич     перепел

- сіра сова    + скопа

Шпак     іволга

 

Конкурс №7.

Приготувати коротку доповідь, міні-твір від імені якогось одного птаха, який потребує охорони з використанням таких слів: охорона, допомога, корисний.

Конкурс №8.

По 1 учаснику від команди.

Вони повинні по черзі називати якогось птаха. Хто більше.

Конкурс №9.

В народі складено велику кількість легенд, загадок, прислівїв, прикмет  про птахів.

«Зозуля стала кувати – морозам більше не бувати».

«Летять гуси з вирію низько – на тепле літо, високо – на дощове».

«Прилетіли шпаки – чекай справжньої зими».

Музичний: куплет з пісні де зустрічається назва якогось птаха.  

Конкурс №10. Бліц-опитування (По 10 запитань кожній команді)

І. Команда

1. Який подібний орган є у птахів і риб? (повітряний мішок у птаха, повітряний міхур у риб)

2. Яку функцію виконує хвіст у птаха? (гальма, кермо)

3. Чи всі птахи захищають піря жиром? (ні, чапля, папуга, бугай пудрять пі ря)

4. Середня температура тіла у птахів? (42,5 С)

5. Чи є у птахів нюх? (є,але слабкий)   

6. Яка пташка живиться нектаром квітів? (колібрі)

7. Як називається наука про птахів? (орнітологія)

8. Чи сплять птахи під час польоту? (так, 10-15 хвилин)

9. Які птахи імітують спів інших? (шпаки, ворони, папуги)

10. Які птахи ніколи не сідають на дерева чи кущі? (польовий жайворонок)

ІІ Команда.

1. Які співучі птахи прилітають на весні до нас останніми? (іволга, бджолоїдка)

2. Чи є у птахів зуби? (ні)

3. Який найбільший птах України? (дрофа)

4. Назвіть будь-якого птаха, який був повністю знищений людиною? (дронт, мандрівний голуб, безкрила гагарка, баклан Берінга)

5. Яка річка України має назву птаха? (Тетерів, Житомирська область)

6. Чиї пташенята не знають своєї матері? (зозулі)

7. Який птах частину дороги на південь іде пішки? (деркач)

8. Який птах кричить як кіт? (сойка)

9. Чи є пташине молоко? (є, у голуба)

10. Як орієнтуються птахи при перельотах? (по сонцю і зірках, відчувають магнітні поля землі та сили Коріоліса)

Вчитель. Багато країн мають свої Червоні книги. Є така книга і в Україні. До неї заносять види рослин,тварин і птахів, які під загрозою зникнення. Усі ці види під особливою охороною. У 2009 році видано останнє  видання Червоної  книги України. У нас на Дніпропетровщині занесені до Червоної книги  132 види тварин, серед них 24 видів птахів. (ДЕМОНСТРАЦІЯ СЛАЙДІВ)

Слово журі. Нагородження команд

В.1. Ми багато сьогодні дізналися про птахів, і всі зробили для себе певні висновки.

В.2. Необхідно захищати і берегти навколишнє середовище, трепетно ставитися до всього живого на землі.

В.1. Тож зустрічаймо разом птахів, які несуть нам весну на своїх крилах.

Пісня «Обіймемо землю красою й любовю»

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Сценарії
Додано
17 січня 2019
Переглядів
2697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку