ПРЕЗЕНТАЦІЯ "Невеличка драма" Валерій Підмогильний

Про матеріал

«Роман на одну частину» «Невеличка драма» - «вийти за межі» як екзистенціалістська модель буття; філософія жіночого існування; динаміка тематики емансипації та фемінізму в українській літературі. Проблема «свобода вибору та вибір свободи» в романі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Підмогильний. «Роман на одну частину» «Невеличка драма»

Номер слайду 2

Ознайомлюючись із постаттю Валер’яна Підмогильного, ви вже зрозуміли, наскільки працьовитим і плідним письменником він був. Навіть у таборі продовжував писати. І хоч доля відміряла йому зовсім недовге життя, Підмогильний встиг залишити після себе чималий творчий доробок.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вродлива дівчина з багатьма залицяльниками нарешті закохується й вірить, що знайшла своє щастя, але її обранець одружується з іншою. Така собі «невеличка драма», здається, нічого особливого. Цей нескладний сюжет автор поклав в основу інтелектуального роману.

Номер слайду 6

Історія написання. Серед прозових творів, опублікованих у журналі «Життя й революція», який згодом був заборонений та вилучений з бібліотек УРСР і тепер є бібліографічним раритетом, за 1930 рік (зокрема В. Петрова «Куліш і Глібова», Ю. Смолича «По той бік серця», Б. Тенети «Петренко й Мері», Д. Тася «Залізі кігті») - роман Підмогильного «Невеличка драма» посів чільне місце. У передмові до окремого видання, яке так і не було здійснене, автор наголошував: задум роману виник ще 1926 р., а через три роки він був завершений. У складних соціально-психологічних умовах писався цей твір, що частково й визначило спектр проблем, порушених у ньому: від екзистенційних пошуків окремої особистості до проблем національних та загальнолюдських.

Номер слайду 7

Жанрові особливості«Невеличка драма» - інтелектуальний роман, за визначенням автора, є «романом на одну частину». Інтелектуальний роман зосереджений на аналізі певної інтелектуальної проблеми та на внутрішньому світі персонажа

Номер слайду 8

Основні персонажі роману. Юрій Олександрович Славенко — біохімік, 30 років; Марта Висоцька — молода гарна дівчина, працює діловодкою статчастини, 22 роки; Льова Роттер — залицяльник Марти; Ірен Маркевич — наречена Славенка, 29 років; Дмитро Стайничний — залицяльник Марти, інженер із Дніпропетровського; Андрій Романович Безпалько — начальник Марти, завідувач матчастиною махортресту, 50 років; Давид Семенович — безробітний кооператор, сусід Марти; Тетяна Ничипорівна — дружина Давида Семеновича; Степан Григорович Маркевич — тато Ірен, лікар.

Номер слайду 9

Особливості сюжету Юна, гарна і романтична, Марта мріяла зустріти справжнього принца. Ні, їй не бракувало залицяльників. Однак багатшим вона здавалась надто неприступною. А серед бідніших не було того, хто міг би розбудити в її серці кохання. Вірний її прихильник Льова обрид їй, і вона спілкувалася з ним, можна сказати, механічно. Марта знайомиться з науковцем Славенком. Він досить обмежений, однак вирішив, що може досягти в науці чимало. Чого не бракує Славенку, так це здібностей і наполегливості. Біолог чітко склав розпорядок дня, в якому майже не передбачено соціальних зв’язків, натомість дуже багато часу йде на працю.

Номер слайду 10

Марта працює в конторі, багато читає, говорить українською і зрештою закохує в себе Славенка, хоча й не мала цього на меті. Він заради неї вчить українську і в якийсь момент навіть думає про те, що дівчина ця – особлива. Закінчилися все тим, що Марта віддалася Славенку. І ще більше його покохала. Він же почав охолоняти. Зрештою, жінка не хоче обтяжувати коханого і вирішує зробити щось таке, про що в книжках не пишуть, не докучати йому, не страждати, а покинути. Славенку то – як подарунок долі. Марта ж потім дізнається, що ні, так уже робили, і романи, такі любі їй, її перемудрили…

Номер слайду 11

Перед нами в кінці «невеличка драма» - це драма всіх дівчат, які творять свій ідеал на основі прочитаних книг. Славенко одружується з Ірен, дочкою професора. Фінал виправдовує заголовок. Марта – романтик, ідеаліст, яка покохала вигаданого Славенка, що виявився егоїстичним – зуміла взяти себе в руки і заснути, готуючись до майбутніх поворотів долі.

Номер слайду 12

“Невеличка драма” – це роман, майже всі події якого розгортаються в одній кімнаті. Кількість дійових осіб також обмежена. Але Підмогильному цього вистачає, щоб змалювати основні типажі українського суспільства початку ХХ століття. Проста працьовита дівчина, ідейні комуністи, здеградовані й деморалізовані комерсанти, зрусифіковані міщани…  1. Яке враження справив на вас твір? Які почуття викликав? До яких роздумів заохотив?2. Як визначають жанр цього твору? Які прикмети інтелектуального роману помітили ви?

Номер слайду 13

Композиціяекспозиція – представлення головної героїні, Мартизав’язка – Марта знайомиться з Славенкомрозвиток дії – почуття Марти та Славенка поглиблюютьсякульмінація – Славенко відкидає почуттярозв’язка – Марта покидає Славенка

Номер слайду 14

- проблеми раціонального й ірраціонального;- психологічної роздвоєності особистості;- механізації людського існування й утрати духовності;- негативний вплив на людину міщанської психології;- проблеми національного питання;- ролі літератури й мистецтва;- морально-етичні проблеми — кохання і шлюб, особисте щастя і страждання. Проблематика

Номер слайду 15

Композиціяекспозиція – представлення головної героїні, Мартизав’язка – Марта знайомиться з Славенкомрозвиток дії – почуття Марти та Славенка поглиблюютьсякульмінація – Славенко відкидає почуттярозв’язка – Марта покидає Славенка

Номер слайду 16

«Коло ідей»Дослідниця Магдалина Ласло-Куцюк стверджує, що «риси вдачі персонажів групуються на основі бінарних опозицій: практичний — романтичний, прагматик — мрійник». Доведіть правильність чи хибність цього твердження. Дослідниця Магдалина Ласло-Куцюк стверджує, що «основний конфлікт роману — це конфлікт між раціоналізмом та сентименталізмом». На вашу думку, чи має цей конфлікт розв’язання в романі?

Номер слайду 17

Висновок. Дослідник Юрій Бойко-Блохін вважає, що твір написаний під впливом французьких письменників. У центрі твору не чоловік, а Марта Висоцька. Цікаво представлена дівчина, яка має своє національне кредо. Марта – це сковородинівський тип. Вона дуже цілісна, самостійна, прагне утвердитися, начитана. Навколо неї згрупувалися чоловіки, яких вона притягує своєю особистістю. Твір інтелектуальний, оскільки є дискусії Марти з чоловіками на інтелектуальні теми. Манера, в якій пише Підмогильний, спрямована на те,щоб розкрити внутрішній світ Марти.

pptx
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
2523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку