Документ до презентації "Спіймати Сковороду"

Про матеріал

Цей доукумент - це є підписи під слайди презентації "Спіймати Сковороду". Позакласний захід до 300 річчя Г.С. Сковороди можна провести для учнів 8-11 класів.

Перегляд файлу

Слайд 1

2022 року Україна святкує 300-річчя Г.С. Сковороди.

Що ми знаємо про Григорія Сковороду?

 

Слайд 2

ЮНЕСКО зараховує його до таких потужних філософів як Сократ, Конфуцій, Спіноза, Махатма Ганді, тому що він не тільки створив і проповідував власну філософію життя, але і жив відповідно до неї. Він розкрив секрет щастя іще 300 років тому. Його називають українським філософом, гуманістом, просвітителем, поетом, художником, музикантом, мандрівником. Він є символом української свободи  і незалежності. Світ ловив його, але так і не спіймав.

 

Слайд 3

А ми з вами сьогодні спробуємо спіймати Сковороду. Це була людина безмежних талантів і про деякі із них ви сьогодні дізнаєтесь вперше.

 

Слайд 4

На слайді бачите проект постанови ВР. Ювілеї знакових для України постатей відзначаються офіційно, на державному рівні. Цією постановою ВР затвердила ряд заходів, в яких беруть участь різні державні заклади, установи, підприємства, навіть цілі міністерства.

 

Слайд 5

Так, держ підприємство «Укрпошта» отримало замовлення на виготовлення пошт. марки.

 

Слайд 6

А нацбанк на виготовлення монети. Це срібна монета із позолоченими вставками.

 

 

 

Слайд 7

Ви також знаєте, що портрет Сковороди є і на п’ятисотгривневій купюрі. Але ж окрім портрета Сковороди на ній іще є і інші об’єкти. І один із них  - це головний символ філософії Сковороди.

У Григорія Савовича Сковороди є концепція «нерівна рівність». Фонтан – втілення цієї концепції. 4 струменя води потрапляють у різні глечики. Пояснити можна так. Джерело фонтану – Бог; вода – енергія, сенс життя. І ця вода (енергія) розливається в різні  посудини. А посудини ці -  це кожен із нас. Усі посудини різні, як і люди. Але всі вони наповнені водою (енергією, сенсом). А коли ми (люди) повні енергією і сенсом, ми щасливі. І в цьому ми рівні.

Є іще одна важлива ідея філософії Сковороди. Це ідея сродної праці, тобто важливо для людини займатися працею за покликанням. Якщо людина насолоджується своєю працею – вона щаслива.

 

Слайд 8, Слайд 9

Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року в Чорнухах Лубенського повіту.

(КОНВЕРТИ ІЗ ПРОФЕСІЯМИ).

Батьки – Сава та Пелагея – у сім років віддали його до дяка в науку. От якраз дяк і побачив головний на той час талант маленького Гриця. КОРОБКА З ПРЕДМЕТАМИ

 

Слайд 10

А восени 1734 року Сковорода вже почав навчатися у Києво-Могилянській академії.

Сковорода легко вчився усьому і мав багато талантів.

 

Слайд 11

У грудні 1741 року він пройшов конкурсний відбір у Глухові і потрапив у придворну капелу російської імператриці Єлизавети. Тому наступні три роки Сковорода живе у Санкт-Петербурзі та Москві.

Наприкінці літа 1744 року Сковорода повертається до Києва, звільняється із капели і знову йде вчитися філософії до Київської академії.

Слайд 12

Через рік Григорія Сковороду, як перекладача, беруть у торгову місію, яка має на меті закуповувати вино у Європі.

 

Слайд 13

Але це турне із гастрономічно-дегустаційного швидко переростає в освітнє. Він починає слухати лекції в різних університетах Європи. Протягом наступних п'яти років Сковорода побував в Угорщині, Австрії, Словаччині, Польщі, а за деякими даними, також у Чехії, Німеччині та Італії.

 

Слайд 14, 15

 Повернувшись до України, Сковорода почав працювати вчителем у різних навчальних закладах, але довго там він не затримувався, бо мав специфічні погляди на викладання, не традиційні для того часу.

 

Слайд 16

У нього навіть була своя оригінальна система оцінювання.

 

Слайд 17

На той час він уже дуже вирізнявся від загалу, сторонився почестей та відмовлявся від нагород.

Сковорода казав, що йому наснився сон, у якому він побачив усі ниці прояви людської природи. Цей сон спонукав Сковороду вдатися до аскетичного способу життя і багато часу проводити у мандрах. Загалом він мандрує, починаючи із цього часу, до кінця свого життя, зупиняючись то там то тут у своїх друзів, знайомих, учнів. У багатьох із них він мав свою кімнату.

 

Слайд 18,19

В селі Іванівка він облаштував собі дуже специфічний кабінет. Питання до вас. Як ви думаєте, де міг бути цей кабінет? Проводячи по декілька місяців в гостях, знов іде далі, залишаючи у гостинних господарів свої коштовні твори.

 

Щоб подорожувати так багато і довго, мабуть, потрібно мати неабияку валізу. Давайте зберемо Григорія Савича в дорогу. Перед вами набори речей, із яких потрібно обрати лише 4 речі, які були в торбинці мандрівного філософа.

Щодо сиру у торбині Сковороди. Дружина його учня, а потім і біографа, Михайла Ковалинського, дописувала в листі, що вона між іншим, передає Григорієві Савичу 6 кг пармезану і 6 кг голандського  сиру. А м’яса він не вживав, бо був вегетаріанцем, Йому наснився сон, в якому люди їли один одного.

 

Слайд 20

В цей період Григорій Сковорода пише філософські діалоги, трактати та твори іще одного, малого жанру. Він називав їх «мудра пташка, що приховує в собі силу». Це байка, прислів’я і приказка, притча чи казка?

Так, вірно, це байка. Григорій Сковорода став зачинателем байкарства в Україні. До нього у нас їх не писали. Але це давній жанр. Всі чули про Езопові байки. А що ж таке сила в байці? А це її мораль, щоб уже точно знать, про що була байка, якщо хтось не зрозумів.

 

Слайд 21

Прослухайте одну із найвідоміших байок Григорія Сковороди «Бджола та шершень»

 

Слайд 22, 23

Його роздуми над проблемами щастя, людського існування і інших філософських проблем втілились у сковородинівські афоризми.

 

Слайд 24

Сковорода грав на багатьох музичних інструментах і з дитинства дуже добре співав. Він писав пісні, придумував сам музику, і ці пісні розходились народом, передавались із вуст у вуста. Згодом ім’я автора губилось. Але до нашого часу дійшли дві пісні, автором яких і Сковорода. Їх може бути набагато більше, але авторство втратилось.

 

Слайд 25

Правда чи ні

 

Слайд 26

Пісня Стоїть явір над горою

 

Слайд 27

 

За переказами, Григорій  Сковорода знав день своєї смерті і помер у мирі із самим собою 9 листопада 1794 року в селі Пан-Іванівка, а тепер – Сковородинівка Харківської області

На своїй могилі Сковорода заповів написати слова, які тепер знають усі: «Світ ловив мене, та не спіймав».

 

Слайд 28, 29, 30

На фото ви бачите будинок Андрія Ковалівського, друга Григорія Сковороди. Тут був створений музей Григорія Сковороди. В Україні є три музеї Сковороди: у Чорнухах на Полтавщині, де він народився, у Переяславі, де він працював учителем, і в Сковородинівці на Харківщині, де філософ гостював кілька разів і закінчив свій земний шлях. Сковородинівський музей – єдиний зі статусом національного. 

 

Слайд 31

Музей відео

 

Слайд 32, 33

Але 7 травня 2022 року було зроблено невдалу і безглузду спробу все ж таки спіймати Сковороду

 

 

 

 

ЦАР

МОРЯК

ПІЦЕЙОЛА

ФАРМАЦЕВТ

СВЯЩЕННИК

КОСМОНАВТ

ФУТБОЛІСТ

ХУДОЖНИК

ПСИХОТЕРАПЕВТ

ТАНЦІВНИК

КОСМЕТОЛОГ

БАРИСТА

КОЗАК

 

ЦАР

МОРЯК

ПІЦЕЙОЛА

ФАРМАЦЕВТ

СВЯЩЕННИК

КОСМОНАВТ

ФУТБОЛІСТ

ХУДОЖНИК

ПСИХОТЕРАПЕВТ

ТАНЦІВНИК

КОСМЕТОЛОГ

БАРИСТА

КОЗАК

 

 

1

 

docx
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку