Ніна Бічуя "Шпага Славка Беркути" .Повість про школу й проблеми дорослішання. Особливості композиції твору.

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 8 класі з поглибленим рівнем викладання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ніна Бічуя. «Шпага Славки Беркути»Повість про школу й проблеми дорослішання. Особливості композиції твору.

Номер слайду 2

Всяка гарна книга – для дітей, для тих, які вони нині,і для тих, якими стануть завтра і післязавтра. Все головне саме з того й починається, щоб стати потрібним людям, які прийдуть післязавтра. Ніна Бічуя

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Роман Іваничук одного разу сказав про Ніну Бічую: «Тепер вона перестала писати, бо боїться писати гірше». Так, Ніна Бічуя має особисте бачення ролі літератури, своє місце в ній. Найкраще про це вона може розказати сама. Тому пропонуємо цитати про місце літератури в її житті, взяті із виступів самої письменниці та її колег, однодумців, критиків.

Номер слайду 6

Ніна Бічуя має честь носити Орден Усмішки. Це міжнародна нагорода, яка присуджується відомим людям, які приносять дітям радість. Це лікарі, письменники, педагоги, музиканти, відомі політики та релігійні діячі.

Номер слайду 7

Твори для дітей Ніни Бічуї виразно позначені духом шістдесятницького новаторства, вони не вписуються в загальноприйняті канони традиційної повісті. Тому в літературознавців немає єдиного погляду щодо визначення жанру цих творів. Так, найчастіше, визначаючи жанр твору «Шпага Славка Беркути», дослідники користуються такими поняттями: «шкільна повість» або «урбаністичний роман». Чим же відрізняється повість від роману?

Номер слайду 8

Роман – це великий епічний твір, у якому широко змальовується життя багатьох персонажів, життєвий шлях героїв зображується в складних взаємозв’язках, характери розкриваються багатогранно. Для романів характерна наявність кількох сюжетних ліній, достатньо тривалий часовий проміжок.

Номер слайду 9

Повість – це епічний прозовий твір, у якому, як правило, широко й багатогранно змальовуються життя лише кількох персонажів, характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням. А до якої точки зору схиляєтеся ви? Це роман чи повість? Свої твердження аргументуйте.

Номер слайду 10

Урбаністичний твір – це прозовий твір, у якому розповідається про життя міста та його мешканців. Місто виступає в такому творі повноцінною дійовою особою, що здатна впливати на життя героїв

Номер слайду 11

Звязок міста з героями. Місто. Герой. З ним воно перебуває в постійному німому діалозіДля нього стає єдиним прихистком. Для них є звичайним добрим місцем для життя

Номер слайду 12

Літературний паспорт «Шпага Славка Беркути» (1968 р.)Тема: зображення становлення життя підлітків, протистояння підлості й порядності, виховання відповідальності за себе та інших. Розповідь про чотирьох розумних підлітків, зі своєю думкою, на чию долю вже випадали випробування. Всі вони особистості, розвинені, по-своєму талановиті, які шукають свій шлях у житті. Ідея: уславлення загальнолюдських цінностей, засудження гордості, підлості; характер гартується в боротьбі з життєвими труднощами справжньої особистості; пошук свого шляху в житті.

Номер слайду 13

«…Ця глибоко психологічна книга відкриває яскраву палітру людських стосунків, де кожен віднайде себе. І поступово стає зрозуміло, чому саме «Шпага Славка Беркути», бо зброя не має своєї волі, вона не несе відповідальності, у чиїх руках опиняється і чи буде використана на добру чи лиху справу. Зброя може захистити, а може вбити. Так само і слово може зцілити і підтримати, а може зганьбити і знищити. І тільки людині вирішувати, як вчинити, а тоді відповідати за свої вчинки». У цій цитаті розкривається ще одна риса творчості Ніни Бічуї. Хто зрозумів, що я маю на увазі? Так, це психологізм.

Номер слайду 14

Психологізм – заглибленість у творі в душу персонажів, їх психологію. У психологічному творі увага автора переноситься із зовнішнього (подієвого) сюжету на внутрішній (психологічний), автор відслідковує всі порухи душі своїх героїв і намагається розкрити мотивацію вчинків.

Номер слайду 15

Продовжте речення: Справжнім письменником можна вважати того, хто…Для творів Ніни Бічуї характерні такі ознаки: …Особливістю композиції повісті «Шпага Славка Беркути» є …Героями повісті є …

Номер слайду 16

pptx
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
3923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку