НМТ 2024 Біологія (Тест 5)

Про матеріал
Біоло́гія (дав.-гр. βίος — життя, дав.-гр. λόγος — слово; наука) — система наук, що вивчає життя в усіх його проявах й на всіх рівнях організації живого, про живу природу, про істот, що заселяють Землю чи вже вимерли, їхні функції, розвиток особин і родів, спадковість, мінливість, взаємини, систематику, поширення на Землі; про зв'язки істот та їхні зв'язки з неживою природою. Біологія встановлює загальні закономірності, властиві життю в усіх його проявах.
Перегляд файлу

   НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЛЬТИПРЕДМЕТНИЙ ТЕСТ 2024

                                     БІОЛОГІЯ

                                       ТЕСТ 5

Завдання 1–24 мають по чотири варіанти відповіді, з яких лише ОДИН ПРАВИЛЬНИЙ. Виберіть правильний, на Вашу думку, варіант відповіді й позначте його.

1.            На сьогодні встановлено послідовність нуклеотидів молекул ДНК багатьох видів організмів. Порівнянням нуклеотидної послідовності гомологічних генів у різних видів учені з’ясовують ступінь їхньої спорідненості. Ідеться про дослідження в галузі

А генетичної інженерії

Б біоінформатики

В біотехнології

Г біоніки

 

2.            На схемах І, ІІ наведено об’єкти різних рівнів організації живої природи та деякі їхні складники. Укажіть правильну комбінацію слів для заповнення пропусків на схемах.

image 

А 1 - листок, 2 – хлоропласт

Б 1 - вакуоля, 2 – рибосома

В 1 - хлоропласт, 2 – листок

Г 1 - пагін, 2 – квітка

 

 

 

 

 

3.            Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення вуглеводів для життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що організм використовує вуглеводи як джерело енергії. Учениця зауважила, що резервною речовиною рослинних клітин є глікоген. 

Хто має рацію?

А лише учень

Б лише учениця

В обоє мають рацію

Г обоє помиляються

 

4.            Проаналізуйте опис органічної сполуки: «Високомолекулярний біополімер, мономерами якого є залишки амінокислот, що між собою сполучені пептидним зв’язком». Вона належить до

А білків

Б ліпідів

В вуглеводів

Г нуклеїнових кислот

 

5.            Учень та учениця на уроці біології аналізували таблицю вмісту основних компонентів у мембранах різних клітин.

Учень дійшов висновку, що білки й ліпіди є обов’язковими компонентами мембран усіх клітин, склад яких наведено в таблиці. Учениця зауважила, що відносний уміст білків у клітинних мембранах одноклітинних організмів переважає над усіма іншими компонентами. Хто має рацію?

image 

А лише учень

Б лише учениця

В обоє мають рацію

Г обоє помиляються

6.            До органели Х надходять синтезовані на мембранах ендоплазматичної сітки білки й ліпіди. Ці сполуки, а також синтезовані в органелі Х полісахариди, «упаковуються» у везикули, які потім клітина використовує чи виводить назовні. Органела Х утворює лізосоми, скоротливі вакуолі одноклітинних організмів, компоненти клітинної стінки рослин. Укажіть назву органели Х.

А комплекс Гольджі

Б клітинний центр

В мітохондрія

Г рибосома

 

                           Прочитайте текст та виконайте завдання 7-9

Серпоподібно-клітинна анемія - генетичне захворювання, пов’язане зі зміною структури гемоглобіну А. Мутація призводить до утворення аномального гемоглобіну S, який зумовлює серпоподібну форму еритроцитів і швидке руйнування їх. У молекулі гемоглобіну S замість залишку глутамінової кислоти (Глу) у шостому положенні В-ланцюга знаходиться залишок валіну (Вал). Гетерозиготний стан визначає в екстремальних умовах нестачі кисню можливість виникнення захворювання. Якщо обоє батьків мають мутантний алель, то ймовірність народження дітей, гетерозиготних за цим геном, становитиме 50 %, а здорових дітей і тих, які хворіють, - по 25%.

                                     ТАБЛИЦЯ ГЕНЕТИЧНОГО КОДУ

                         image 

Примітка. У таблиці наведено триплети РНК. Щоб визначити певний триплет, розпочинати потрібно від центру таблиці, позначеного цифрою 1. Перший нуклеотид триплета вибираємо із внутрішнього кола таблиці, другий - із другого кола, третій - із третього кола. У четвертому колі вказано скорочену назву кодованих амінокислот, старт- або стоп-кодон.

7.     Укажіть функцію, яку виконує гемоглобін.

А рухова

Б каталітична

В регуляторна

Г транспортна

 

8.     Укажіть можливий варіант триплета ДНК, який утворюється внаслідок мутації, що призводить до появи гемоглобіну S.

А ГАГ

Б ЦТТ

В ГАА

Г ЦАЦ

 

9.     Описаний тип успадкування захворювання є прикладом

А полімерії

Б комплементарності

В множинної дії генів

Г взаємодії алельних генів

 

10.  До фототрофів належать

А ціанобактерії

Б залізобактерії

В бактерії гниття

Г нітрифікувальні бактерії

 

11.  На рисунку зображено плоди різних типів. Якою літерою позначено ягоду?

image 

12.  Прочитайте опис: «Занурившись із аквалангом у море, можна побачити порфіру, що вирізняється червоними плямами, та ульву, яка росте на дні, закріпившись корінням у ґрунті. Промені сонця проходять крізь зарості ламінарії, талом якої є бурого кольору». Який науковий факт суперечить інформації, наведеній в описі?

А поміж червоних водоростей є прісноводні види

Б клітини талому порфіри містять зелені пігменти

В ульва не утворює коренів

Г клітини талому ламінарії містять зелені пігменти

 

13.  На рисунку зображено хордових тварин.

image 

Які з ознак є спільними для них усіх?

1  запліднення зовнішнє

2  зародок розвивається у воді

3  є трикамерне серце

4  два кола кровообігу

5  є внутрішнє вухо

6  нервова система трубчастого типу

 

А 1, 2, 4

Б 1, З, 5 В 2, 4, 6

Г 4, 5, 6

 

14.  Велике коло кровообігу людини закінчується

А лівим передсердям

Б правим передсердям

В правим шлуночком

Г лівим шлуночком

15.  Реабсорбція відбувається в складниках нефрону, які позначено цифрами

А 1, 2

imageБ 4, 5

В 6, 7

Г 3, 8 

 

16.  Умовні рефлекси

А виявляються з моменту народження

Б зберігаються завжди протягом усього життя

В адаптують організм до умов зовнішнього середовища

Г успадковуються нащадками

 

17.  Ген, рецесивний алель якого спричинює гемофілію, локалізований в Ххромосомі. Чоловік, хворий на гемофілію, одружився зі здоровою жінкою, яка є носієм гена гемофілії. Подружжя звернулося в медико-генетичну консультацію і під час ультразвукового дослідження з’ясували, що в них народиться хлопчик. Яка ймовірність, що він буде хворий на гемофілію?

А 0%

Б 25%

В 50%

Г 75%

 

18.  Хімічним мутагенним чинником може бути

А уплив вірусів

Б радіаційне опромінювання

В ультрафіолетове випромінювання

Г бензопірен тютюнового диму

 

 

 

 

 

19.  На рисунку зображено центри різноманітності та походження культурних рослин. Картопля, томат, ананас походять з одного з чотирьох центрів, позначених літерами. Якою літерою позначено центр, з якого походять зазначені рослини?

       image 

А

Б

В

Г

 

20.  Ознайомтеся з ознаками пристосованості тварин до водного середовища: перша ознака: органами дихання є зябра, друга ознака: шкіра містить слизові залози.

 

Чи є поміж цих ознак спільні для обох зображених тварин?

image 

 

А лише перша

Б лише друга

В обидві спільні

Г немає спільних

21.  Види в екосистемах об’єднані у функціональні групи - продуценти, консументи, редуценти. Організми якого виду належать до продуцентів?

А Ялина зелена

Б Коник зелений

В Жаба зелена

Г Мухомор зелений

 

22.  В одній із праць, опублікованій у 1859 році, Ч. Дарвін наводить такий приклад: «Рослини, які утворюють квітки з найбільшими нектарниками, шо виділяють найбільше нектару, частіше відвідуватимуть комахи. Тому ці рослини частіше схрещуватимуться і, нарешті, осилять своїх суперників та утворять місцеву різновидність».

Ученим описано дію

А штучного добору

Б природного добору

В географічної ізоляції

Г модифікаційної мінливості

 

23.  Прочитайте опис: «Близькі види - Ховрах сірий та Ховрах крапчастий, виникли внаслідок проживання тварин одного виду на різних берегах річки Дніпро, шо унеможливило вільне схрещування особин популяцій. Отже, види виникли внаслідок (1) видоутворення в процесі (2)». Замість цифр потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

А 1 - географічного, 2 – дивергенції

Б 1 - екологічного, 2 – дивергенції

В 1 - географічного, 2 – конвергенції

Г 1 - екологічного, 2 – конвергенції

 

 

 

 

 

 

 

24.  Існують водорості, які оселяються в клітинах морських тварин – коралових поліпів. Без цих водоростей корали не змогли б утворювати свій потужний скелет. У свою чергу клітини водоростей у клітинах коралових поліпів захищені від несприятливих впливів навколишнього середовища й отримують від них деякі необхідні сполуки. Такі біотичні зв’язки є прикладом

А мутуалізму

Б нейтралізму

В коменсалізму

Г паразитизму

 

У завданнях 25–28 до кожного з трьох рядків інформації, позначених цифрами, доберіть один правильний, на Вашу думку, варіант, позначений буквою.

25.  Установіть відповідність між назвою рослини (1–4) та схемою суцвіття (А–Д), характерного для неї.

image 

1  морква

2  ромашка

3  кукурудза

4  подорожник

26.         Установіть відповідність між представником ссавців (1–4) та особливістю будови (А–Д), пов’язаною зі способом його пересування.

1  Вечірниця велика

 

2  Афаліна чорноморська

 

3  Кріль дикий

 

4  Кріт звичайний

А наявність хвостового плавника

 

Б передні кінцівки значно коротші за задні

 

В передні кінцівки мають широку

лопатеподібну кисть

 

Г довгі кінцівки з втяжними кігтями

 

Д добре розвинені грудні м’язи

 

 

27.         Установіть відповідність між продукцією, зображеною на рисунку (1–4), та назвою родини (А–Д), до якої належить рослина, використана для виготовлення цієї продукції.

image 

А Пасльонові

Б Лілійні

В Капустяні

Г Розові

Д Бобові

 

28.         Установіть відповідність між системою органів (1–4) та зображеним на рисунку органом (А–Д), який до неї належить.

image 

1  травна

2  дихальна

3  нервова

4  кровоносна

 

 

 

 

 

Завдання 29 і 30 містять три стовпчики інформації, у кожному з яких її позначено цифрами. Виберіть із кожного стовпчика одну цифру, що позначає правильну, на Вашу думку, відповідь. Запишіть три цифри послідовно по одній (зліва направо) у відведеному місці. Утворене тризначне число є відповіддю до завдання.

 

29. Укажіть і схарактеризуйте структуру, позначену на рисунку літерою Х.

image 

Назва структури:                    Речовина, якою

                                                      утворена поверхня:

1  таламус    

1  сіра

2  гіпоталамус          

2  біла

3  мозочок     

3  почергово сіра й біла

 

30. Укажіть ознаки та представника класу Плазуни.

Основна функція:

 

1  регуляція 

дихання

 

2  формування емоцій

 

3  координація рухів

Покрив:      Кількість кіл           кровообігу:

1           гола шкіра, укрита  

слизом                                         1 одне

           

2           суха шкіра, укрита 2 два роговими лусками    

3           три

3 суха шкіра, укрита волоссям

Представник:

 

1  Саламандра плямиста

 

2  Вуж звичайний

 

3  Тритон гребінчастий

 

 

 

 

 

Відповіді!!!

1-Б

9-Г

17-В

25

1-Г 2-А 3-Д 4-В

2-В

10-А

18-Г

26

1-Д 2-А 3-Б 4-В

3-А

11-В

19-Г

27

1-В 2-Г 3-Д 4-А

4-А

12-В

20-Г

28

1-Г 2-Б 3-Д 4-А

5-В

13-Г

21-А

29

313

6-А

14-Б

22-Б

30

222

7-Г

15-Г

23-А

 

 

8-Г

16-В

24-А

 

pdf
Додано
1 січня
Переглядів
516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку