Номер газети "Українське слово", присвячений Лесі Українці

Про матеріал
Спецвипуск до 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Леся Українка як євроінтегратор України. Цікаві факти про поетесу.
Перегляд файлу

                          УКРАЇНСЬКЕ СЛОВО

  Спецвипуск до 150-річчя з дня народження Лесі Українки, 2021 d

image25 лютого 2021 року – день народження Лесі УКРАЇНКИ. В Україні та інших країнах світу відзначають сьогодні 150-ту річницю з дня народження великої української поетеси, драматурга, перекладачки, громадської й культурної діячки.  

До найвизначніших творів Лесі Українки належать драми «Камінний господар» (1912 р.) і «Лісова пісня» (1911 р.). «Лісова пісня» – вершина творчості великої поетеси.

Леся Українка як             євроінтегратор України Можемо говорити про значний вплив           на        Лесю           Українку західноєвропейської літератури. Письменниця,         окрім   деяких слов’янських           мов

(української, російської, польської, болгарської), знала давньогрецьку й латинсь ку мови, а також новочасні європейські мови –  англійську, німецьку, францу

зьку та італійську. Цими мовами вона могла читати твори в оригіналі, навіть робила переклади. Звертаючись до художньо-літературної творчості Лесі Українки, бачимо, що вона переважно використовувала сюжети, почерпнуті   із західноєвропейських літератур. Її героями ставали стародавні греки й римляни, Трістан та Ізольда, Дон Жуан, король шотландський Роберт Брюс.

image

image

Цікаві факти про поетесу

image1.Хворобливу і тендітну Лесю

imageФранко назвав «єдиним мужчиною в нашому письменстві». Хоч сама Українка не вважала себе гідною і нігтя Франка. image 

2. Існує астероїд, названий на честь поетеси. Його повна назва – 2616 Леся (2616 Lesya). Це астероїд головного поясу, відкритий 28 серпня 1970 року. 3.  У 19 років Українка написала підручник «Стародавня історія східних народів».

4.             Леся Українка ввела в нашу мову такі слова як

«напровесні» та «промінь».

5.             Сергій Мержинський, кому був присвячений знаменитий лист «Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами», не відповідав Лесі взаємністю. Він сприймав їхні стосунки як дружні, а то й ділові.

image

 

Хотіла б я піснею стати

 

Хотіла        б     я     піснею        стати

У сюю хвилину ясну,

 

Щоб вільно по світі літати, Щоб вітер розносив луну.

 

Щоб геть аж під яснії зорі

Полинути співом дзвінким,

 

Упасти на хвилі прозорі, Буяти над морем хибким.

 

Лунали        б      тоді     мої         мрії

І щастя моє таємне,

 

Ясніші,          ніж       зорі          яснії,

Гучніші, ніж море гучне.

 

image 

 

 

 

 

РЕДКОЛЕГІЯ:  Ніколаєнко Г., Завгородній А., Вінник Г.

c УУУКККРРРАААЇЇЇНННСССЬЬЬКККЕЕЕ   СССЛЛЛОООВВВООО d

Освітньо-шкільна газета

ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР

Батуліна Олена Яківна

 

pdf
Додано
25 травня 2022
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку