Новий рік у різних країнах

Про матеріал
-«Зима іде, свята веде»,— так кажуть у народі. І дійсно, ця пора року багата на веселі та яскраві свята. Тож не дивно, що її урочистості найулюбленіші. -Зимка-зимонька прийшла І свята нам принесла.
Перегляд файлу

Тема. «Як зустрічають Новий Рік в різних країнах».

Мета: ознайомити дітей із традиціями зустрічі Нового року в різних країнах   світу, показати, що всі люди світу, святкуючи це свято, прагнуть миру,  добра і злагоди;  розширювати кругозір, розвивати пам'ять, логічне мислення,творчі  здібності дітей; прививати повагу до традицій інших народів, патріотичні почуття.

Обладнання: малюнки Діда Мороза, фотографії різних країн,  відео  .

Література:

Українські традиції та звичаї / авт. – упоряд. А.П. Ярещенко. – Х.: Факт, 2008. – 232 с.: іл.

Інтернет ресурси:     Китайский Новый год - особенности празднования

 •16 февр. 2018 г.     Сніданок з 1+1;                                             https://vseosvita.ua/library/usnij-zurnal-ak-zustricaut-novij-rik-v-riznih-krainah-svitu-57961.html

     

                                                        План

! Вступна частина

!! Основна частина

1«Новий рік» по-англійськи.

2 Прослуховування пісень

3 Завдання «Листівка»

 

4 Новий рік по-німецьки

 

5 Гра «Намалюй сніговика»

 

6  Новий рік у Франції

 

7  Гра «Знайди боб»

 

8 Новий рік по-італійськи

 

9 Завдання « НЕПОТРІБНІ  ПОЧУТТІ».

10 Гра «Старі сніжки»

 

11  Новий рік по-кітайськи

 

12 Гра «Пантоміма»

 

!!! Заключна частина

Висновок

                                                        Хід уроку

! Вступна частина

 

-Добрий день, шановні  друзі! (1-й студент)     Вітаємо всіх присутніх! (2-й ст.)

-«Зима іде, свята веде»,— так кажуть у народі. І дійсно, ця пора року багата на веселі та яскраві свята. Тож не дивно, що її урочистості найулюбленіші.

-Зимка-зимонька прийшла

І свята нам принесла.

Швидко, діти, час не гайте,

І зимові свята називайте.

!! Основна частина

— Які свята відзначають узимку?

-День святого Миколая, Новий рік, Різдво, Щедрий вечір, Валентинів день та ще багато інших зимових свят несуть у наші оселі та серця добро, любов, оновлення, злагоду та щирість радісних побажань.

-Одним із найулюбленіших та найпопулярніших свят у багатьох країнах світу є Новий рік. Його люблять усі — і дорослі, і малеча. Новий рік несе із собою добрі сподівання, радість, щирість та віру у справдження найзаповітніших мрій.

-Новий рік - веселе і дивовижне свято, що відзначається по всьому світу. Цей празднік  всюди відзначають по-різному, проте це торжество завжди супроводжується веселощами і добротою.

-Крім того, звичай святкувати прихід нового року є в кожній відомій культурі. Як святкують Новий рік в різних країнах світу та про  незвичайні традиції цього торжества ми сьогодні дізнаємося.

-І якщо для українців основними елементами новорічного свята є ялинка, запах мандаринок,  і загадування бажань під бій курантів, то жителі інших країн мають свої, відмінні від наших звичаїв.

 1.-Хто зна як «Новий рік» по-англійськи звучить?

- New year.  Англійці прихід Нового року не відмічають шумними багатолюдними святами.  Тому що серед головних зимових  свят вони відзначають Різдво, а вже  Новий рік який носить більш розважальний характер.

- В цей день найчастіше влаштовують вечірку або вечерю, коли родина збирається за святковим столом. Ближче до півночі слухають радіо або телевізор, щоб опівночі зустріти перші хвилини Нового року під бій годинника.

-Батьки дарують своїм дітям традиційні карамельні солодощі  з корицею і м'ятою. У родинному колі роздача подарунків відбувається за жеребом - старовинним різдвяного звичаєм. Друзі обмінюються один з одним солодощами, брелоками, ялинковими іграшками.

- Англійці не звикли проводити новорічні свята за телевізором, тому що по вулицях Лондона проходять святкові ходи - Лондонський новорічний парад, в якому беруть участь більше десяти тисяч чоловік, включаючи музикантів, фокусників і ряджених. На вулицях протягом усіх святкових днів продають іграшки, сувеніри, свистки, бенгальські вогні та феєрверки.

-Цікаво, що саме перше в Англії започаткували традицію обміну листівками, прикрашенми новорічними малюнками. Перша новорічна листівка була надрукована у Лондоні  і  їй виповнилося більш ніж   160  років.

-Скажіть, хто знає як звуть  Діда  Мороза в Англії?

-Санта Клаус (фото), а привітання з Новим роком у перекладі на англійську — Happy new year, тобто «Щасливого Нового року».  Усі разом -  Happy new year!

 

2 -А  ми з вами зараз прослухаємо найвідомішу  пісню,  яка    пов'язана    Різдвяними і Новорічними святами. Вона має назву  «Jingle  Вells» (укр. «Дзвін дзвіночків»  і була написана  Джеймсом Лордом П'єрпойнтом  (1822-1893) у 1857 році.          (  Lonceng Jingle Lagu Natal Video untuk anak anak                      Christmas Rhymes By Kids TV Jingle Bells       •4 дек. 2017 г.    Kids Tv Indonesia - Lagu Anak )

 

-Ця пісня  була перекладена майже всіма мовами світу. Протягом півтора століття композиція багаторазово переспівувалася різними виконавцями. І ми з вами прослухаємо її у виконанніі  української групи «Шпилясті кобзарі». Увага!             Jingle Bells українською (New Year 2019) –         Шпилясті кобзарі (Ukraine) Bandura Style

3  Завдання «Листівка»

- Давайте ми привітаємо один одного за старовинною англійською традицією (Вчитель роздає невелички заготовки у вигляді новорічної ялинки, а  діти їх вирізають і пишуть побажання.).

-Вирежіте ялинку по контуру і отримаєте  невелику  листівку.  Всередені  напішить  побажання своєму  товаришеві  або  родичу.  

-Зазвичай бажають міцного здоров'я, щастя і успіхів у навчанні.        Молодці!

 

4 Новий рік по-німецьки

-Новий рік німці   відзначати в колі друзів і рідних.  У новорічну ніч після 12 удару годин всі німці виходять на вулицю і починають пускать салют і феєрверк.

-До речі, традиція прикрашати ялинку прийшла до нас саме з Німеччини. У стародавніх  німців ялина вважалася священним деревом, її хвоя відганяла злих духів.

-Вся країна прикрашається новорічними вогнями і вікна будинків розписані символами наступаючого року.

-У Німеччині Дід Мороз зветься Вайнахтсманом (фото). За традицією він приходить в гості до німецьким дітям не один, а разом з порошницею - милою Кристкинд. А прибуває він на ослику.

-Німецькі діти дуже чекають приходу Вайнахтсмана і готують частування. Ослику сіно залишають в дерев’яному башмачке, а для Вайнахтсмана ставлять на стіл тарілку солодощів.

 

-Найвідомішої німецької новорічною традицією вважається «встрибування» в Новий рік. Під бій курантів німці забираються на стільці і дивани і з останнім ударом - зістрибують на підлогу, тобто «встрибують в Новий рік».  Після цього вони починають кричати, сміятися і вітати один одного.    

-Новорічне привітання по-німецькі звучить: «"Фроєс Ноєс Яр!". Усі разом….!

 

-Найбільш відомими німецькими розвагами вважаються новорічні ярмарки, де  завжди грає музика, крутяться дитячі каруселі, виступають клоуни і актори, які дають новорічні вистави та концерти.

-Найбільшим новорічним базаром у Німеччині вважається Франкфуртський, який  славиться своєю високою 30-метровою ялинкою, прикрашеной  2500 свічками.

 

- Переглянемо відео-обзор  туристів.

           Рождество в Берлине! Как празднуют рождество немцы? Рождественская ярмарка в Берлине!    •2 дек. 2017 г   https://www.youtube.com/channel/UCWziXZFd71NngFlWqgoZ7Eg

 

5 Гра «Намалюй сніговика»     Учень біля доски   з закритими очима намагається  намалювати фігуру сніговика. Перемагає той хто краще зобразив малюнок.

6 Новий рік у Франції

-За традицією, Новий рік у Франції відзначається в колі друзів. У це свято французи дуже шумно відзначають:  веселяться і чекають приходу Нового року. –

На вулицю французи виходять в маскарадних костюмах, їх називають Сильвестр-Клауса.

-Французи танцюють у ковпаках у вигляді конуса і обсипають один одного конфетті. Новорічна лотерея є улюбленою розвагою, на якому можна виграти курку або індичку.

- У Франції до дітей приходить не Дід Мороз, а дідок Пер Ноель (фото) в шубі, червоному ковпаку і дерев'яних черевиках. Пересувається він на ослику. Діти вірять, що Пер Ноель забирається в димохід і кладе їм гостинці в спеціально приготовлене для цього взуття перед каміном.

-Французи, як і інші народи, прикрашають до свята ялинку. В стародавні часи вони вішали на її гілочки яблука та цукерки, зараз же прикрашають звичайними іграшками, а на підлогу ставлять сантони - дерев'яні або глиняні фігурки.

-Є одна стародавня новорічна традиція. Французи страшенно люблять солодощі. У новорічний пиріг вони часто запікають біб. Той, кому дістався такий сюрприз, стає «бобовим королем». Це значить, що друзі та родичі повинні виконувати його жартівливі забаганки протягом усього новорічного вечора.

7 Гра «Знайди боб»

-Це дуже весела традиція. Хто знайде  папірець з намальованим бобом,   той   загадає  для нас веселе завдання, побажання.

 

 

8  Італійці як і всі інші , просто обожнюють  новорічні  свята, тому відзначають гучно і яскраво. Вони не лише голосно співають та ще  багато танцюють.  

-Напередодні Нового року на вулицях і площах з’являються традиційні ялинки, дерева прикрашаються блискучими гірляндами, а вітрини магазинів – різдвяними сценками.

-До італійських дітей  на свято Нового року приходить не один, а декілька добрих чарівників.

-Італійського Дідуся Мороза звуть Баббо Натале, але не він приносить дарунки малюкам, а його подружка - фея Бефана, яка прилітає вночі на чарівній метлі, відкриває двері своїм маленьким золотим ключем і розкладає дарунки у шкарпетки, що висять над каміном. Тому, хто був слухняним – дарунок, а неслухам – вугіллячко чи жменьку попелу. 

-Італійці мають і незвичайні традиції святкування Нового року. Рівно о дванадцятій годині ночі усі жителі Італії відчиняють вікна і починають викидати на вулицю старі речі. Це може бути поламаний стілець, стара куртка або навіть шафа!

- Італійці вважать, що на Новий рік просто необхідно позбутися речей, які вже віджили своє та добре слугували. Таким чином італійці позбуваються в Новий рік від всього старого і очищають в своєму будинку місце для нового.

-Новорічне  італійське привітання звучить так : "Фєлікє  Ано Нуово!" А зараз  ми усі  разом його вимовимо……!

 

9 Завдання « НЕПОТРІБНІ ПОЧУТТІ».

-Доповніть речення усі разом!

 

Щоб нам в усьому повезло,  Легко викиньмо ми… (Зло)

Назавжди залишимо… (Заздрість)

Щоб життя було небесної манною, Потрібно позбутися всім від… (Обману)

Щоб нас не долали бурі й грози,  Викорінимо взаємні… (Погрози)

Щоб співалося  в душі,  Викорінимо із практики образливі… (Словці)

 

10  Гра «Старі сніжки»

Діти об’єднуються в групи. У кожної групи — однакова кількість маленьких кульок-сніжків з зображенням старих речей. Перед гравцями на певній відстані стоять кошики. Вони по черзі кидають у них сніжки-«Старий мотлох». Перемагає група, у кошику якої виявиться більше кульок.

11 -Надзвичайно пощастило китайцям: вони святкують Новий рік аж кілька днів поспіль. До того ж  не 31 грудня, а щороку по-різному, адже живуть за особливим, місячним календарем. Китайці Свято Нового Року пов’язують з зимовим новим місяцем і випадає воно на період між двадцятими числами січня та лютого. Це свято має назву Чуньцзе і вважається святом початку весни.

-Ніч на Новий рік китайці називають „ніччю зустрічі після розставання”. Для них це сама важлива мить року. Вся родина збирається за святковим столом, який вирізняється багатством і різноманіттям страв. Новий рік в Китаї святкується два тижні. Цей час дуже важливо проводити з сім'єю, а тому прийнято збиратися всім разом за одним столом в першу ніч напередодні  його настання.  Далі слідують відвідування родичів, друзів і колег, візити до храмів.

 

-Колір Китайського Нового року завжди червоний, що зумовлено стародавньою легендою про чудовиське  на ім'я Нянь, котре  виходило з води напередодні свята і накидалося на людей та худобу. Чудовисько, як свідчить легенда, злякалося червоного кольору і гучних звуків. Тому   червоний  кольор став постійними атрибутами Китайського Нового року.

 - Переглянемо відео:Китайский Новый год - особенности празднования

1 255 просмотров    •16 февр. 2018 г.     Сніданок з 1+1

 

-Китайський Дід Мороз - Шань Дань Лаожен (фото) - носить червоний шовковий халат,  але допускаються й інші - синій, білий), складний головний убір чорного або золотого кольору, іноді - з червоними помпонами (символізують ліхтарики), має посох і довгу бороду, їздить на ослику. І, як стверджують самі китайці, він повинен володіти  айкідо.

 

-Подарунки дітям Дід Мороз в Китаї приносить, звичайно ж, вночі і розкладає їх в спеціально розвішані носочки. Як правило - це традиційні червоні конвертики - «Лайсі» - з певною, обов`язкової парній, сумою грошей - на удачу і для здійснення мрій. Їх прийнято дарувати і дітям, і дорослим, а оформляти максимально яскраво, з позолоченими візерунками і написами. Вони використовуються і під час інших свят або особливих випадків, коли передають гроші.

За легендою, колись дуже давно Будда вирішив кожному року дати ім’я якоїсь тваринки. Скликав він усіх тварин світу, але лише ті дванадцять, що прийшли, були взяті ним до уваги. І саме в тому порядку, в якому вони з’являлися, були названі роки. Пізніше люди почали знаходити якийсь зв’язок між учинками, характером і роком, якого вони народилися. Складалися гороскопи за роками народження. Тож 2018 рік за східним календарем — це рік Собаки, а 2019 рік — рік Свині.

--У країнах Далекого Сходу здавна прийнятий дванадцятирічний цикл відліку років : 12 тварин – покровителів свого року.

-В основі стародавньої китайської традиції лежить  відома китайцям легенда про 12 тварин. Жовтий Імператор (2697-2599 до н.е.) наказав скликати  усіх тварин світу  і відібрати 12 видів кращих з них  для охорони імператорського палацу. Багато тварин зацікавилися цим і прийшли на змагання. Тварини переможці зібралися разом і стали символами китайського зодіаку: пацюк, бик, тигр, кролик, дракон, змія, кінь, коза, мавпа, півень, собака та свиня.

-Наприклад, зараз 2019 рік – по східному календарю вважається роком Свині, а наступний 2020 рік – це буде рік Білого щура!

 

-Опівночі кожна китайська родина ї збирається за святковим столом і  вимовляє  новорічні побажання:  "Во Ай Ні!". Усі разом!

12  Гра «Пантоміма»

Кожна група отримує картки із зображенням тварин за китайським гороскопом. Певними діями, рухами, але без звуків діти показують цю тварину.

 

Висновок. У новорічну ніч, дійсно, хочеться вірити в дива. Кожен з нас щиро згадує свої найзаповітніші дитячі бажання. Ми віримо, що в наступному році обов’язково все збудеться та все покращиться.

-Ці дивовижні, світлі почуття затримуються в душі та супроводжують нас весь наступний рік, щоб всі наші мрії в новому році впевнено ставали реальністю. А ще, щоб творчі задуми перетворювалися на неповторні шедеври, а сміливі ідеї запалювали й прикрашали навколишній світ.

 

!!! Заключна частина

(Разом два студента промовляють )

-Незабаром Новий рік,
Переступить наш поріг.
Хай до вас він завітає,
З тим, що серце забажає!

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 березня 2021
Переглядів
571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку