Новорічний експрес – 2019

Про матеріал

Розробка цього сценарію дасть змогу забути про всі негаразди та поринути у світ казкової подорожі різними країнами Європи. Головними провідниками свята призначені олені – Рудольф і Денсер, і звичайно ж, Дід Мороз та Снігуронька. «Пасажири вагонів» отримають спочатку святкову візу, назвавши за асоціативним рядом різні країни Європи, а потім вирушать в дорогу. Цікаві зупинки «Історична», «Знаменитий чобіт», «Нащадки великих Каролінгів»,«Країна веселої фієсти», «Зупинка Юля Томптена», «Привіт Британія», «Назад на батьківщину» подарують змогу ознайомитися не лише з традиціями святкування Нового року в цих країнах, ай розважили конкурсами, танцями та виступами усіх класів.

Перегляд файлу

Сценарій новорічної подорожі для ліцеїстів

 

Відео 1

 

Олень Рудольф: Добридень, дітки! А у вас тут стадо оленів не пробігало?

Олень Денсер: Що і ти відстав, Рудольфе?

Олень Рудольф: Як ти мене впізнав?

Олень Денсер: За яскравим писком, що світиться!

 Олень Рудольф:  Ти взагалі можеш зупинитися?

Олень Денсер: Хотів би – не можу, я ж чарівний олень Санти – Денсер!

Олень Рудольф:  І що ж нам скаже тепер Санта?

Олень Денсер: А що може сказати старий дід, який у своїй Якколуці 6 грудня відзначив 1748 річчя? А ми нове покоління оленів, ми не їмо мох, ми не боїмося ризикувати, і качаємо мелодії  через смс на короткі номери.

Олень Рудольф:   Так це саме про нас складають пісні!

Відео 2.

 

Олень Рудольф: Пропоную для початку забути про всі негаразди і поринути у чарівну подорож різними країнами нашої планети!

 

Олень Денсер: Тож швидко розсідаємось по вагонах!

 

Олень Рудольф: Головною умовою нашої сьогоднішньої подорожі є ваш хороший настрій і щирі посмішки!

 

(Олень Денсер: А перед тим, як нам вирушити в подорож, ліцеїстів вітає директор Бериславського медичного коледжу Володимир Петрович Кучер)

(Олень Рудольф:Слово для привітальної новорічної промови надається завідуючій ліцею Тетяні Вікторівні Срібній. Олески!)

Олень Денсер: Шановні пасажири 8-го, 9-го, 10-го, 11-го вагонів, виготові до подорожі?!

 

Олень Рудольф: Щось ви не дружно відповідаєте! А ну давайте повернемося обличчям один до одного і поцілуємо один одного в щічку! На рахунок 1,2,3! Почали!

 

Муз. фон 1.

Олень Рудольф: Ось тепер ми уже можемо вирушати в подорож, але ж все таки когось не вистачає…

Олень Денсер: А давайте погукаємо нашого давнього знайомого зі своєю онучкою. Раз – два – три…

 

Олень Рудольф: Щось нема наших гостей. Можливо через те, що у нас тут зовсім не весело? Що ж нам придумати??? А давайте потанцюємо! Можливо вони почують запальну музику і прийдуть до нас веселитися?

 

Олень Денсер То що, шановні пасажири, запалимо вечірку? Я не чую? Тоді поїхали!

 

Муз. фон 2.

 

Відео 3

 

Дід Мороз. Хо-хо-хо! Чую, чую, як тут гаряче! Спішив ось до вас, щоб побажати в новому році казкового настрою, мільйон посмішок, щоб навколо були тільки вірні друзі, щоб збулися всі мрії.

 

Снігуронька. Новий рік стукає у двері, а це значить, що прийшов час набиратися позитиву. Посміхайтеся ж і веселіться, женіть в шию всі погані думки.

 

Дід Мороз. Відзначати Новий рік – дуже давній звичай. І хоч святкують його всі, але святкують по-різному. І  нам сьогодні надається унікальна можливість  здійснити подорож і дізнатися, які традиції зустрічі Нового року існують у різних країнах Європи.

 

Снігуронька. Тому зараз, дорогі друзі, ми хочемо запросити вас у м’який вагон новорічного експресу, щоб  відправитись у подорож по новорічній Європі.Але для цього ви повинні отримати святкову візу.

 

Відео 4

 

КОНКУРС «СВЯТКОВА ВІЗА»

Дід Мороз. Отримати святкову візу для подорожі Європою – означає правильно  виконати завдання конкурсу. Прослухавши підказку у вигляді асоціативного ряду, ви, шановні ліцеїсти, повинні назвати країну.

 

Снігуронька.  Балтійське узбережжя, шпроти, бурштин, Даугава,  Юрмала, Домський собор (Латвія)

 

Дід Мороз. Кортес, Прадо, вино, Лопе де Вега, маслини, Сараґоса, Канарські острови, Дон Кіхот (Іспанія)

 

Снігуронька.Уманський парк, Карпати, Десятинна церква, писанки, «Червона Рута», Тарас Шевченко (Україна)

 

Дід Мороз.Паганіні, гондоли, Колізей, Монблан, Рафаель, Марко Полло, «Ла Скала», мармур, Апенніни. (Італія)

 

Снігуронька.Копернік, Біловезька Пуща, Міцкевич, Балтійське узбережжя, Шопен. (Польща)

 

Дід Мороз. Галлія, Канни, Версаль, Бальзак, Лазуровий берег, брати Люм’єр, Сена, жаб’ячі лапки (Франція)

 

Снігуронька.Дунай, троянди, Кирило і Мефодій, Фракія, «Золоті піски», Чорне море, Варна. (Болгарія)

 

Дід Мороз. Молодці! Ви пройшли перше випробування й отримали святкову візу для подорожі.Отож  сідаємо в потяг і поїхали!

 

Відео 5

 

Відео 6

 

ЗУПИНКА «ІСТОРИЧНА»

Олень Рудольф: Вітаємо всіх на історичні зупинці!Я ось погуглив і з’ясував, що новорічний феєрверк – один із найстаріших звичаїв. Стародавні люди вірили, що вогонь і шум феєрверка відлякують привидів і злих духів.

 

Олень Денсер: Звичай дарувати новорічні подарунки прийшов до нас зі Стародавнього Риму. Першими подарунками були гілочки лавра, які символізували щастя в наступному році. Римляни на новорічних подарунках писали побажання та жартівливі вірші.

 

Дід Мороз: Традиція ліпити сніговика з’явилася в XIX столітті й жива донині. Класичний персонаж має такі атрибути: мітлу, відро на голові й морквину замість носа.

 

Снігуронька. Перша новорічна листівка була створена в 1794 році англійським художником Добсоном. На ній він зобразив зимовий засніжений ліс і щасливу сім'ю, яка зібралася  біля ялинки. Так зародився звичай дарувати один одному оригінальні новорічні привітання.Листівки вперше почали відправляти поштою з 1843 року, після того, як це зробив англієць Генрі Коул. В Україну оригінальні новорічні листівки прийшли з Англії й  були справжніми витворами мистецтва. Їх використовували для прикраси інтер'єрів, оздоблювали  у вигляді картин, колекціонували.

 

Олень Рудольф: У ці святкові дні ми бажаємо один одному тільки нового… Нового року! Нового щастя! - якщо когось старе не влаштовує… Нових друзів! - хоча не потрібно забувати, що «старий друг, краще нових двох»…

 

Олень Денсер: А що ще ми бажаємо один одному нового напередодні Нового року?… Про це детальніше нам розкажуть ліцеїсти 10 класу!

 

Відео 4

 

Виступ 10 класу

 

Олень Рудольф: Щось ми вже трохи забарились.

 

Олень Денсер: Шановні пасажири, займіть свої місця у вагонах! Наша подорож продовжується!

 

Відео 5

 

ЗУПИНКА «ЗНАМЕНИТИЙ ЧОБІТ»

 

Відео 7

 

Олень Рудольф: Минаближаємося до Італії! Італії – країна сонця, радості й тепла, невичерпне джерело натхнення й позитивних емоцій, це любов з першого погляду і назавжди. Кожного року мільйони туристів з ентузіазмом штурмують знаменитий «чобіт».

 

Олень Денсер: Не рекомендую у новорічну ніч  підходити близько до стін будинків. Так уже повелося, що італійці в новорічну ніч викидають із вікон старі речі: летять на бруківку квіткові горщики, стільці, чоботи… Трапляється, і величезна прадавня шафа з диким гуркотом обрушується додолу.

 

Олень Рудольф: Чим більше викинеш речей, уважають італійці, тим більше багатства принесе Новий рік. Перед Новим роком треба віддати всі борги, вибачити всі образи й попросити пробачення за всі прикрості, незручності, неприємності, непорозуміння. Давайте і ми позбудемося непотрібних почуттів і емоцій.


 

Конкурс «ПОЗБАВЛЯЄМОСЯ НЕПОТРІБНИХ ПОЧУТТІВ І ЕМОЦІЙ».

Дід Мороз: Запрошуємо по 3 представники з кожного вагону. (Ділимо учасників на 2 команди, роздаємо кульки й маркери)

 

Снігуронька. Напишіть на кульках, з чим хотіли б ви розпрощатися у 2018 році.

 

Дід Мороз: Написали? А тепер команди на старт! Дізнаємося, хто ж більше прагне позбутися негативного та непотрібного. Ваша задача – підбігти до стільця та розпрощатися за допомогою м’якого сідельця зі своїм «злом».

 

Муз. фон 3.

 

Відео 4

 

Дід Мороз: А ви знаєте, що 2019 рік – це рік Жовтої Свині?

 

Снігуронька: До речі, до нас в гості завітало доволі сумне порося, може на нашому святі воно підніме свій настрій?

 

 

Виступ 8 класу

 

Олень Денсер: Шановні пасажири новорічного експресу, продовжуємо нашу подорож. Сідаємо в потяг і поїхали! Франція нас чекає!

 

Відео 5

 

ЗУПИНКА «НАЩАДКИ ВЕЛИКИХ КАРОЛІНГІВ»

 

Відео 8

 

Олень Рудольф: Ми з вами наближаємося до берегів нащадків великих Каролінгів,  відважних мушкетерів і підступних кардиналів. У столиці цієї країни прагне побувати майже кожний. Недарма про це місто говорять: «Побачити Париж і вмерти…».

 

Олень Денсер: Дами та добродії,чи знаєте ви, як французи святкують Новий рік? Символом благополуччя й сімейного вогнища вважається велике поліно, яке в ніч на Новий рік запалюють у камінах будинків. До святкового стола француженки готують сім обов'язкових страв, серед них: кольорова капуста, суп із часником, равлики. Паризький Новий рік - це, насамперед, масові гуляння на Єлисейських полях, де зав'язуються знайомства й шампанське п'ють прямо на вулиці.

 

Олень Рудольф: А як святкують Новий рік українські нащадки, пропоную переглянути.

 

Виступ 9 класу

 

Олень Денсер: Шановні пасажири, займіть свої місця у вагонах! Наша подорож продовжується!

Відео 5.

 

ЗУПИНКА «КРАЇНА ВЕСЕЛОЇ ФІЄСТИ»

 

Відео 9

 

 Дід Мороз. Нас зустрічає новорічна Іспанія! Іспанці будь-який привід використовують для веселої фієсти.  Іспанці готуються до зустрічі Нового року задовго, прикрашаючи гірляндами свої будинки, ліхтарні стовпи й вітрини магазинів. У цю пору року в Іспанії достатньо тепло. Основна дія проходить завжди на головній площі Мадриду. Відкриттям свята можна вважати традиційний новорічний бал, у якому разом з дорослими беруть участь і діти.

 

Снігуронька: За сталою традицією в 12 годин ночі городяни виходять на вулицю, щоб з кожним ударом баштового годинника з'їсти по одній виноградині, одночасно загадуючи бажання. Кожна виноградинка символізує один із прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 − “гарантоване” виконання заповітного бажання. Ця забавна традиція розповсюджується і на тих, хто зустрічає Новий рік у будинку. Виноград кладеться на кожну тарілку.

КОНКУРС «В ІСПАНСЬКИХ РИТМАХ».

Олень Рудольф. Про 12 виноградин вам розповіли гарно. А я зараз запрошую всіх пасажирів вагонів піднятися та згадати, що знаменита «Макарена» родом із Іспанії?

 

Олень Денсер: Так! Так! Піднімаємося усі та згадаємо танцювальну комбінацію «Макарени»!

Муз. фон 4.

 

Олень Рудольф. Шановні пасажири, займіть свої місця у вагонах! Наша подорож продовжується!

Відео 5

 

Відео 10.

 

Олень Денсер: А ти знала, щоу Швеції в це свято б’ють об двері будинків старий посуд. Той, хто почує за своїми дверима дзенькіт розбитого посуду, неодмінно запросить жартівників у будинок і почастує чимсь смачним. Чим більше черепків біля дверей, тим більш щасливим буде Новий рік.

 

Олень Рудольф. Але найбільш несподіваними подарунками можна вважати вирізані з фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують один одному ескімоси Гренландії. Оскільки в Гренландії навіть улітку холодно, як у нас на Новийрік, крижані подарунки досить довго вічні.

 

Олень Денсер: Пропоную і вам, панове пасажири 8, 9,10,11 вагонів зробити оригінальні подарунки.

 

Олень Рудольф.Оголошуємо конкурс на найоригінальнішу сніжинку!

 

Відео 4

 

Олень Денсер: А поки пасажири творять дива, хотілося зазначити, що шведи традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що в розпал зими на Полярному колі темніє рано, а світло символізує дружбу, гостинність, веселощі.

 

Олень Рудольф. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що татусі виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Коли годинники б’ють північ, шведи кидають серпантин, грають на сопілках, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так, під загальні веселощі, Новий ріквступає на землю Швеції.

 

Олень Денсер: Так непомітно пролетів час і ми можемо оголосити результати!

 

Олень Рудольф.Тож давайте подякуємо шведам, ми вирушаємо далі!

 

Відео 5

 

Відео 11.

 

Дід Мороз. Вітаємо всіх у Великій Британії, де напередодні Нового року в будинках має панувати зразковий лад, а всі борги, що накопичились за рік, сплачені.

Снігуронька. З настанням опівночі господар будинку широко відчиняє двері, щоб старий рік пішов, а новий заходив до оселі.

 

Дід Мороз. Потім двері і вікна зачиняються і з цієї миті чекають першого гостя. Від того, хто першим переступить поріг будинку, залежить чи щаститиме в наступному році.

 

Снігуронька. Ще одне правило для гостя - принести із собою для господарів корж, віскі і маленький шматочок вугілля, який треба кинути в камін і побажати, щоб вогонь сімейного затишку палав вічно.

 

Дід Мороз. А побажати всіх гараздів у 2019 році вже спішать ліцеїсти 11 класу. Зустрічаємо їх бурхливими оплесками!

 

Привітання 11 класу

 

Відео 12.

 

Дід Мороз. Дорогі друзі! Наша новорічна  подорож бере зворотний курс! Як зустрічають Новий рік по-українські? В Україні Новий рік завжди зустрічали посіванням житом-пшеницею, добрими побажаннями на здоров`я всього роду, веселими колядками та святковою вечерею. Вечір 31 грудня називається щедрим, адже на нього готують пишний сімейний бенкет. За давньою традицією господар звертався із закликами родючості до дерев, тварин, пропонував їм скуштувати святкових страв. Щоб родив сад – його тричі босими оббігали діти.

 

Снігуронька.Повірте всі у неповторне диво,

Яке візьме й отак собі прийде:

Усі живуть чудово і щасливо,

А сум і розпач раптом пропаде.

І буде казка, будемо радіти

І зустрічати світлий рік новий.

 І веселитися, сміятися, як діти,

А він пригорне — добрий і живий,

 Новенький рік, — і щастя подарує,

 Надію світлу, мрію чарівну.

 

Дід Мороз:А між людьми міцні мости збудує,

Покличе всіх і щастя рознесе...

 І нам на серці дуже гарно стане,

 І чарівним здаватиметься все.

Вночі у шибку Дід Мороз загляне

 Й дарунки під ялинку принесе!

З Новим роком, дорогі друзі! Вітаємо всіх!

 

Олень Рудольф. Хай у новорічну ніч до ваших дверей підійдуть щастя, добро, любов, успіх!

Олень Денсер:  Разом з відліком курантів увійдуть до вашого дому і залишаться у вас назавжди!

 

РАЗОМ: До зустрічі у Новому році!

 

«Щедрівочка»

 

Завантаження...
docx
Додано
30 грудня 2018
Переглядів
736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку