Новорічний квест для учнів та бітьків

Про матеріал
Квест для учнів та батьків, що допоможе організувати святковий вечір Нового року в класі
Перегляд файлу

Тема. Різдвяні історії.

Мета. Виховувати почуття дружби, підтримки, взаємодії. Навчити працювати у команді з однолітками та старшими, змістовно та цікаво організовувати позаурочний час. Розвивати творчі, інтелектуальні здібності, винахідливість, креативність, вміння досягати компромісу та бути комунікабельним.

Хід виховного заходу

Вступна частина

Учень 1. Незабаром Новий рік

Переступить наш поріг.

Хай до вас він завітає

З тим, що серце побажає.

Учень 2. Хай лунають жарти всюди.

Тут зібрались веселі люди.

Танці, вірші, пісні, сміх

Прозвучать отут для всіх.

Учень 3. Сьогодні для суму в нас місця не буде.

Радість і сміх пануватимуть всюди.

Запрошуємо вас танцювати, співати,

Щоб настрій веселий, бадьорий всім мати.

Вчитель. Доброго дня, учні, гості. Ми зустрічаємося на передодні Нового року із важливою місією. У ліцей прийшов конверт, що має примітку «відкрити лише у присутності всіх учасників освітнього процесу _-_ класу». Саме тому, на нашому зібранні присутні і здобувачі освіти, і батьки. Як ви думаєте, що у цьому конверті?

Вчитель. Найімовірніше, це результати семестрових оцінок, можливо, рейтинг успішності, чи характеристики учнів класу. Відправник не зазначений, давайте будемо відкривати.

Лист. Доброго дня! Учні, учениці, батьки! Я давно не отримував від вас листів, особливо від батьків, чи все добре у вас? Які новини? Які плани на майбутнє? Чому не  пишете? Ви мабуть не здогадалися, це я – Дід Мороз. Так, уже передчуваю ваше «хи-хи» та «у-у-у». Так, я існую. Знаю ваш аргумент – подарунки. Так от, які подарунки? Ще про оленів та санчата згадайте. ХІХ століття, цю функцію уже давно взяли на себе поштові перевізники. Але для вас я зробив виключення: подарункам – бути, але побігати за ними вам доведеться самим. Розподіляться на команди, квитки, і вперед за подарунками.

Основна частина

Вчитель. Що ми знаємо:

  1. Дід Мороз є, і подарунки десь у ліцеї.
  2. Подарунки ми любимо, просто так їх тут не залишимо.
  3. Ходімо шукати!

Для початку методом жеребкування розподілимося на команди. Витягніть жереб з різноманітними символами Нового року. Відповідно до цього, розподіліться на команди. Один представник від кожної команди має витягнути білет із назвою та місцем знаходження першої (саме для вашої команди) станції. Кожна команда пройде всі станції, тільки у різній послідовності. Про наступну станцію ви зможете дізнатися тільки тоді, коли виконаєте завдання попередньої. Лише за цієї умови керівник станції запропонує вас білет на наступну. Після проходження усіх станцій  ви отримаєте шлях до місця, де на вас чекатиме подарунок.

«Світ на виворіт»

За описом святкування необхідно здогадатися, про яку країну йде мова:

  1.          Ця країна вважається справжнісінькою Батьківщиною Діда Мороза. Щоправда, тут його називають Йоулупуккі. Опівночі мешканці виходять на вулицю й масово запускають феєрверки. Потім вдома вони ворожать на майбутній рік. Зазвичай це роблять на воску та олові. В одному з міст проходить щорічний сніжно-льодовий фестиваль. Поблизу цього міста розташований і сніжно-крижаний замок розміром 20 тисяч квадратних метрів – гордість усієї країни (Фінляндія).
  2.          Традиції святкування Нового року в цій країні загалом дуже схожі на українські. Тільки там усе відбувається в подвійному масштабі. До того ж для цієї країни характерний певний культ прикрашання своїх будинків. Наприклад, 34-ту вулицю в Балтиморі навіть називають масовим світловим шоу. Тут жителі щороку проводять змагання на найяскравіший і найгарніший будинок. Ще однією відмінністю є те, що діткам подарунки під «різдвяне дерево» приносить Санта-Клаус. Він пробирається в будинок через комин, а вдягнений у червону куртку й штани (США).
  3.          Жителі цієї країни прихід Нового року гучно не відмічають. Ніхто нікого не запрошує в гості. Проте існує неписане правило, за яким у новорічний вечір або ніч кожен може без жодних запрошень прийти на свято в будь-який дім, навіть до незнайомих людей, і буде привітно прийнятий. Гостю варто принести із собою якусь випічку й хоча б невеликий шматочок вугілля, кинути його в сімейне вогнище й побажати, щоб вогонь в цьому будинку горів довго-довго (Велика Британія).
  4.          Малята цієї країни, як і всі діти світу, страшенно полюбляють подарунки. Щоб отримати їх у новорічну ніч, діти виставляють свої черевички біля каміну в надії, що Пер Ноель наповнить їх приємними речами. Пер Ноель – це добрий чарівник, такий самий, як Святий Миколай. Утім, подарунки отримують лише слухняні дітлахи. Тут вірять, що до бешкетників приходить Пер Фуетар (рогатий дід), який відшукує неслухняних дітей, і дарує їм замість ласощів та іграшок вуглинку (Франція).
  5.          У цій країні Новий рік святкують у колі друзів. Тут є традиція – у Новорічну ніч з’їсти 12 виноградин (по одній з кожним новим ударом курантів). Мешканці вірять, що виноград принесе їм удачу в кожному місяці наступного року. У місцевих магазинах навіть продають баночки з очищеними від шкірки та насіння ягодами. Цій традиції вже понад сто років: її започаткували 1908 року, коли місцеві фермери зібрали надвисокий урожай винограду (Іспанія).
  6.          Перед Новим роком мешканці цієї країни бажають «Guten Rutsch!» – скорочення від вислову «Einen Guten Rutsch ins neue Jahr!», що дослівно означає «хорошого входження в Новий рік». Тут, як і в багатьох інших країнах, останні 10 секунд року, що минає, відраховують вголос. Потім обіймаються і бажають один одному «Щасливого Нового року!». Після цього запалюють бенгальські вогні або запускають в нічне небо феєрверки (Німеччина).
  7.          У цій країні символами удачі та достатку в Новому році здавна вважаються сажотрус і свиня. За давніх часів у Новий рік, коли на вулиці з’являвся сажотрус, люди бігли за ним, намагаючись доторкнутися й забруднитися сажею. Згідно зі звичаєм 1 січня на обід потрібно їсти свинину (на щастя), хрін (на здоров’я) і зелений горошок (щоб гроші водилися). Монетний двір вже не один десяток років чеканить до Нового року спеціальну монету-сувенір, на якій зображено хлопчика верхом на свині (Австрія).
  8.          У цій країні опівночі починають голосно кричати. До діток у цій країні приходить Баббо Натале, що означає «різдвяний тато». Але головним новорічним персонажем там залишається фея Бефана — добра стара чарівниця, яка входить до будинку через пічну трубу й кладе маленькі подарунки в черевички дітей. Неслухняним діткам вона залишає вуглинку або ж купу попелу (Італія).
  9.          Жителі цієї країни починають святкувати ще з кінця листопада. П’ятого грудня вони святкують Клозум на Схірмоннікоге. У цей період країна стає помаранчевою від нескінченної кількості вогників. Закінчується святковий період 31 грудня разом із завершенням старого року. Роль Діда Мороза тут виконує старець Сінтерклаас. У нього є помічники, яких називають Чорними Пітерами, які роздають усім солодощі (Нідерланди).
  10.     Тут у новорічні пироги прийнято запікати маленькі сюрпризи – монетки, порцелянові фігурки, каблучки, стручки гіркого перцю. Знайдена в солодощах каблучка має принести багато щастя. А стручок перцю розвеселить тих, кому він не дістався (Румунія).
  11.     В Новий рік тут годинник б’є тільки 11 разів. Оскільки 12-й удар приходиться саме на Новий рік, годиннику дають відпочити і спокійно зустріти свято разом з усіма. Опівночі мешканці вихлюпують воду через відчинені вікна на вулицю, бажаючи, щоб Новий рік був таким же світлим і чистим, як вода (Куба).
  12.     Тут є цікава передноворічна традиція – мешканці цієї країни викидають непотрібні старі газети, журнали, зошити, тож 31 грудня всі міста всипані папером. Ще одна особливість: у новорічну ніч не обмінюються подарунками – вони це роблять на Різдво (Аргентина).

FM-хвиля

Для прослуховування учасникам квесту пропонується фрагменти українських і зарубіжних новорічних та різдвяних пісень. Завдання учнів, учениць, батьків – здогнатися, що це за музичний фрагмент.

Зупиняємо миті

Новий рік неможливий без символу свята – ялинки. Один з учасників команди позує, вдаючи із себе новорічне дерево. Інші учасники команди мають 2 хвилини, щоб прикрасити «ялинку» та зробити оригінальне новорічне фото з нею.

 

Новорічна дискотека

Лунає музика. Учасникам команди потрібно потанцювати під неї так, як танцювали б герої новорічних фільмів та казок: Дід Мороз, Сніговик, Скрудж, Грінч, Кевін МакКалістер, Олаф.  

Майстри художнього слова

Якнайшвидше необхідно скласти новорічну поезію, доповнивши рядки:

__________________________________________ милі,

__________________________________________ силі,

__________________________________________ вас.

__________________________________________ в здоров’ї,

__________________________________________ любові

__________________________________________ час.

__________________________________________ вітаю,

__________________________________________ вам,

__________________________________________ бажаю,

__________________________________________ гостям.

Виставка «снігових» скульптур

За 2 хвилини необхідно надути повітряні кульки, скріпити їх між собою так, щоб утворився сніговик. За допомогою маркерів намалювати його обличчя, прикрасити шарфом, шапкою, зробити з ним фото.

Спритність рук

Від кожної команди виходить один учасник. На руки одягає великі пухнасті рукавиці. Завдання – застібнути ґудзики на сорочці, що на манекені. Ґудзики та петлі не можна пошкоджувати, рукавиці не знімати.

Кмітливість

Необхідно розгадати слова, що зашифровані на ребусах, скласти з них новорічне привітання (Бажаю новорічного настрою, віри в чудеса, здійснення мрій):

rebus        rebus (3)rebus (4)    rebus (7)    rebus (6)rebus (2)rebus (1)

Новорічні закупи

Учасникам потрібно «приготувати» традиційні новорічні страви різних країн світу. Назву страви витягуємо як жереб. До неї потрібно обрати інгредієнти із карток.

Страви: Англійський різдвяний пудинг, Джампоне (Італія), Хангу (Нова Зеландія),  Кучюкай (Литва), Латкес (Ізраіль), Штоллен (Німеччина), Флескештег (Данія), Парильяда (Аргентина), Меломакарона (Греція), Туррон (Іспанія).

Підсумок

Вчитель. Ви майже у цілі, за плечима випробування, тому…

Щоб вам скарб відшукати,

Загадку треба розгадати.

Стоїть красива і розкішна,

Зелена в неї сукня пишна.

Йде на галявину стежинка,

А там – прикрашена …

 

docx
Додано
23 квітня 2023
Переглядів
200
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку