Харчування буде правильним, якщо Вживати різноманітну їжу; Дотримуватися санітарно-гігієнічних правил готування їжі і збереження харчових продуктів; Приймати їжу регулярно; Враховуються національні, кліматичні і сезонні особливості; Враховуються вікові особливості людини; Зберігається нормальна вага тіла.
Макроелементи: Залізо-входить до складу гемоглобіну Калій - виводить воду Натрій - затримує воду Кальцій - Фосфор - Мікроелементи: Йод - регулює роботу підшлункової залози Фтор - бере участь в побудові кісток Магній - бере участь у синтезі білка. Беруть участь в утворенні кісткової і зубної тканин
- входить до складу всіх органів і тканин - допомагає засвоєнню всіх поживних речовин Індивідуальна норма води - 40 г на 1 кг ваги людини Добова норма споживання води 2 - 2,5 літри. Із загальної кількості споживаної рідини на частку чистої води доводиться близько 1 л, вона надходить з питною водою, напоями. Інша кількість (1,5 л) надходить з їжею і утворюється в самому організмі.
Їжа, засвоєна і перероблена організмом, є джерелом енергії, необхідної для роботи м'язів, для підтримки постійної температури тіла і відновлення клітин, з яких складаються тканини та органи людини. Кожен з нас повинен отримувати стільки енергії, скільки витрачає її протягом дня, тобто в організмі має дотримуватися енергетична рівновага. У тому випадку, коли людина не отримує калорій, що відшкодовують енергетичні витрати, вона худне. Якщо приплив енергії з їжею перевищує енерговитрати організму, неминуче відкладення жиру.
У їжі містяться всі необхідні людині елементи: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни. Всі вони однаково важливі. Проте в природі немає універсального продукту, в якому містилися б абсолютно всі поживні речовини. Тому тільки різноманітна їжа може підтримати здоров'я людини, і навпаки, одноманітна - привести до функціональних розладів. - задоволення потреб організму у визначеній кількості і співвідношенні харчових речовин.
Прийом їжі в одні і ті ж години сприяє більш інтенсивному відділенню шлункового соку; при цьому їжа, потрапляючи в шлунок, відразу ж знаходить в ньому певну кількість травного соку. Навпаки, нерегулярний прийом їжі, тобто безладна їжа в різні години, шкодить здоров'ю і може привести до захворювань шлунка і кишечника. - розподіл прийомів їжі (час прийому їжі і її кількість) протягом дня.
Ложка створена для рідких страв. Нею їдять суп, борщ, бульйон. Ложку слід тримати в правій руці Ложку тримають пальцями, не беруть її у кулак. Набирають не повну ложку і перехиляють до рота звуженим краєм. При цьому не сьорбають і не прицмокують. Поївши, ложку кладуть на тарілку, а не на стіл.
ВІТАМІН С дуже важливий потрібний для нормальної роботи всього організму допомагає залишатися нам здоровими захищає від різних інфекцій Найкращі натуральні джерела вітаміна С: обліпиха, чорна смородина, шипшина, петрушка, темно-зелені овочі, лимонний сік, червоний перець, томати, капуста, цитрусові, полуниці.
Найкорисніший для людини фрукт – яблуко. В ньому найбільше вітамінів і корисних речовин. Яблучний сік знищує ті бактерії ротової порожнини, які спричиняють руйнуванню зубів. Тому потрібно вживати не менше 2 яблук в день. Яблучні чіпси 1 пачка яблучних чіпсів містить 5 яблук. Вони корисні, бо не містять жирів і барвників.
ВІТАМІН А Вітамін А є одним із найважливішим для дітей. Він необхідний для нормального розвитку і росту дитини. А ще він корисний для зору і робить нашу шкіру здоровою і еластичною. Найкращі натуральні джерела вітаміна А: рослинні і тваринні жири, яйця, молоко, маргарин и жовті фрукти, печінка, морква, зелені и жовті овочі.
ВІТАМІН С Вітамін С дуже важливий для всіх людей. Він потрібен для нормальної роботи всього організму. Також він допомагає залишатися нам здоровими і захищає від різних інфекцій. Найкращі натуральні джерела вітаміна С: обліпиха, шипшина, чорна смородина, петрушка, темно-зелені овочі, лимонний сік, червоний перець, томати, а також капуста, цитрусові, полуниці.
ВІТАМІН D Вітамін D ще називають “вітаміном сонця”, бо за умов достатнього перебування на сонці, він утворюється в шкірі під дією сонячних променів. Він потрібен для росту і укріплення кісток а також підтримує нашу імунну систему. Найкращі натуральні джерела вітаміна D: соняне світло, яєчний жовток, білі гриби, масло, сметана, сир.
ВІТАМІНИ ГРУПИ B Вітаміни групи B мають різноманітні функції: сприяють росту, допомагають травленню, нормалізують роботу м’язів, серця, нервової системи, потрібні для криси наших шкіри та волосся. Найкращі натуральні джерела вітамінів B: дріжджі, рис, пшениця, арахіс, свинина, більшість овочів, молоко.