Обчислення в електронних таблицях

Про матеріал
Ви дізнаєтесь: як виконувати обчислення із числовими даними електронної таблиці; як здійснювати обчислення за допомогою вбудованих функцій; що відбувається при копіюванні формул; які помилки можуть виникати при використанні формул.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адресація. Формули. Обчислення в електронних таблицях7 клас

Номер слайду 2

Ви дізнаєтесь:як виконувати обчислення із числовими даними електронної таблиці;як здійснювати обчислення за допомогою вбудованих функцій;що відбувається при копіюванні формул;які помилки можуть виникати при використанні формул. Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 3

Як виконувати обчислення із числовими даними електронної таблиці? У клітинки таблиці можна вводити не лише конкретні значення (числові та текстові дані), а й формули. За допомогою формул виконують обчислення з використанням значень, що розміщуються в інших клітинках таблиці. Формула — це вираз, що може містити числові дані, адреси клітинок чи їх діапазонів, функції та знаки арифметичних операцій.!!! Запис формули в середовищі табличного процесора завжди починається зі знака «=» для того, щоб можна було відрізняти формули від даних. Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 4

Формула відображається в рядку формул (мал. 16.1, а і б). А її результат по завершенні введення — у відповідній клітинці, наприклад АЗ. Для перевірки правильності написання формули при її введенні або редагуванні посилання на різні клітинки позначають різними кольорами, і навколо таких клітинок на екрані відображаються рамки відповідного кольору. Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 5

Порядок виконання арифметичних дій у формулах визначається пріоритетом операцій за правилами математики. Піднесення до степеня виконується в першу чергу, потім — множення і ділення. Останніми виконуються операції додавання і віднімання. Усі операції виконуються в порядку запису послідовно зліва направо. За допомогою використання дужок можна змінити порядок виконання арифметичних операцій: вираз, записаний у дужках, обчислюється в першу чергу (табл. 16.1). Таблиця 16.1 Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 6

Для редагування формули слід помістити курсор у рядок формул і внести необхідні зміни (мал. 16.2, а і б). Також можна переглядати й редагувати формули безпосередньо в клітинці. Для цього потрібно двічі клацнути на ній мишею. Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 7

Як здійснювати обчислення за допомогою вбудованих функцій? Табличний процесор містить набір вбудованих функцій, які можуть використовуватись у формулах. До основних функцій належать: знаходження суми, кількості, середнього значення, мінімального та максимального значень у діапазоні. Ці функції використовують для аналізу даних в електронних таблицях. Для використання вбудованих функцій у табличному процесорі Microsoft Excel можна скористатись інструментом Сумаз групи Редагування, що розміщена на вкладці Основне на стрічці. При виборі зі списку потрібної функції автоматично до рядка формул вводиться назва функції, і для її аргументів пропонується орієнтовний діапазон клітинок, де містяться дані, необхідні для обчислення. Тому застосування цих функцій часто називають автообчисленням. Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 8

Часто в суміжних клітинках таблиць виконуються однотипні розрахунки. Для автоматизації однотипних розрахунків можна скопіювати формулу до клітинок відповідного діапазону. При цьому достатньо скористатися засобом автозаповнення. Наприклад, якщо клітинка D3 містить формулу =ВЗ*СЗ, то при копіюванні її до клітинки D4 отримуємо = В4*С4 (мал. 16.6). Тобто при копіюванні формули в нову клітинку змінюються адреси клітинок, що використовуються у формулі, залежно від напрямку копіювання формули, та значення результату обчислення, а сама формула інтерпретується так: знайти добуток значень двох сусідніх зліва клітинок, що розташовані в тому самому рядку, що і клітинка, яка містить формулу. Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 9

Які помилки можуть виникати при використанні формул?При використанні формул можуть виникати різні помилки, які допускають користувачі. Про них можна дізнатися з відповідних повідомлень, що автоматично з’являються у клітинці з формулою та починаються зі знака #. Формули та повідомлення в табличному процесорі Microsoft Excel з україномовним й англомовним інтерфейсом відображаються скороченнями від слів англійською мовою, з російськомовним інтерфейсом — відповідно російською. Наприклад:• #REF! (#ССЫЛКА!) — означає неправильне використання посилань, які є у формулі. Наприклад, у формулі =А2(ВЗ+С4) пропущено знак множення перед дужкою, що відкривається. Перевіряйте парність дужок у формулі та не пропускайте знаки арифметичних операцій;Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 10

• #DIV/0! (#ДЕЛ/0!) — спроба ділення на нуль. Така ситуація найчастіше виникає при використанні як дільника посилання на порожню клітинку або клітинку, яка містить нульове значення. Уважно перевіряйте дані, записані у формулі, чи результати копіювання формул;• #NAME? (#ИМЯ?) — неможливість розпізнати ім’я, що використовується. Ця помилка виникає, наприклад, коли неправильно записано назву вбудованої функції чи в адресах клітинок використано літери кирилиці. Перевірте правильний запис назви функції та обрану мову введення. При виникненні помилки у верхньому лівому куті клітинкиз’являється позначка у вигляді трикутника. Помилку слід виправити, вибравши один із запропонованих варіантів (мал. 16.7). Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 11

Практичне завдання: Заповніть таблицю використання вбудованих функцій табличного процесора у вправі за посиланнямhttps://learningapps.org/view8773654.(Скріншот виконаного завдання надішліть у класрум)Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 12

Практичне завдання: Складіть таблицю множення. Для цього створіть структуру таблиці, введіть дані — цифри від 1 до 9, формули для обчислення першого значення кожного рядка та скопіюйте їх у клітинки всього рядка. Для допомоги скористайтеся відеоматеріалами (https://cutt.Іу/srl. OJp. R).(Скріншот виконаного завдання надішліть у класрум)Вчитель інформатики Тимченко О.І.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!Вчитель інформатики Тимченко О.І.

pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
2396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку