Оксиген - реальна загроза чи невід'ємна частина життя

Про матеріал

Я обрала цю тему, тому що вважаю важливим знати про роль Оксигену в нашому житті. Оксиген – найпоширеніший елемент на Землі, навіть у тілі людини масова частка цього елемента становить 65%. Кисень – життєво важливий для всіх організмів, бо він бере участь у процесах дихання. Без кисню неможливий обмін речовин в організмі. Якщо людина без їжі може прожити більше місяця, без води – 7-10 днів, то без кисню в її організмі настають незворотні зміни вже через 5-7 хвилин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОКСИГЕН – РЕАЛЬНА ЗАГРОЗА ЧИ НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА ЖИТТЯ Підготувала: Марія Рогач – викладач неорганічноїСамбірського фахового медичного коледжу ІНФОРМАЦІЙНО - ПОШУКОВИЙ ПРОЕКТ

Номер слайду 2

ПЛАН ПРОЕКТУвизначити актуальність даного питання;з’ясувати біологічну роль Оксигену;описати поширення та колообіг Оксигену у природі;дізнатися про роль Озону;з’ясувати роль Оксигену як окисника;описати застосування Оксигену;дізнатися про застосування Оксигену у медицині;провести і підсумувати досліджувану роботу;зробити висновок.

Номер слайду 3

Оксиген — найпоширеніший на Землі елемент. За числом атомів у земній корі, він займає I місце  (47%), і II місце в атмосфері та гідросфері. Атоми Осигену входять до складу води, піску, глини, вапняків, мінералів, кислот,  вуглекислого газу, багатьох гірських порід і мінералів, міститься у білках, жирах і вуглеводах, з яких складаються живі організми. У тілі дорослої людини масова частка цього елемента становить приблизно 65%. О2 О2 О2

Номер слайду 4

БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ОКСИГЕНУКисень – життєво важливий майже для всіх організмів, бо він бере участь у процесах дихання. У процесі дихання організм поглинає кисень і виділяє вуглекислий газ. Кисень потрапляє у клітини і забезпечує перебіг реакцій окиснення органічних речовин. При цьому виділяється енергія, необхідна для підтримання всіх життєвих процесів. Продукти окиснення (вуглекислий газ і вода) виводяться з організму. Без кисню неможливий обмін речовин в організмі.

Номер слайду 5

БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ОКСИГЕНУДля підтримання життя кисень необхідний постійно. Якщо людина без їжі може прожити більше місяця, без води – 7-10 днів, то без кисню в її організмі настають незворотні зміни вже через 5-7 хвилин. Більшість живих організмів пристосувалися до дихання повітрям, до складу якого входить 20-21% кисню. Надлишок кисню, як і його нестача, негативно впливають на їхній стан.

Номер слайду 6

БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ОКСИГЕНУПід час дихання людина засвоює лише 1/5 кисню, що міститься у вдихуваному повітрі; решта ж (4/5) – повертається в атмосферу з видихом. Найінтенсивніше дихають молоді органи і тканини, які активно ростуть. Людям, які вперше ідуть високо в гори, добре відома «гірська хвороба». Концентрація кисню в повітрі мало змінюється, але в горах понижений тиск, повітря розріджене і в кров не потрапляє необхідної кількості кисню, настає кисневе голодування.

Номер слайду 7

БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ОКСИГЕНУПерша реакція на кисень позитивна, але чистий кисень – це отрута для людини і тварин. Миші у кисні гинуть через 3-5 днів, а патологічні зміни в організмі настають уже в перші години. У людей спочатку набрякають легені, погіршується надходження кисню в кров, відтак настає кисневе голодування. У рослин він гальмує процеси фотосинтезу і росту.

Номер слайду 8

БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ОКСИГЕНУВодолази можуть опускатися з кисневими балонами завглибшки близько 20 метрів. Якщо опуститися глибше, починаються конвульсії, запаморочення, непритомність і настає смерть через кисневе отруєння.

Номер слайду 9

КОЛООБІГ ОКСИГЕНУ У ПРИРОДІЗа участю рослин і тварин у природі відбувається колообіг Оксигену, що забезпечує постійний вміст його у повітрі. Головними постачальниками кисню на Землі є зелені рослини, в яких на світлі відбувається процес фотосинтезу.

Номер слайду 10

КОЛООБІГ ОКСИГЕНУ У ПРИРОДІКисень витрачається також на процеси гниття, які постійно відбуваються у природі, на різноманітну господарську діяльність людини і саме життя на Землі. Підраховано, що рослини нашої планети щороку виділяють в атмосферу 5 • 1011 т кисню. Проте цієї кількості достатньо тільки для компенсування його витрат. Ось чому так важливо зберігати і постійно розширювати зелені насадження, тоді загальна маса кисню в природі помітно змінюватися не буде.

Номер слайду 11

КОЛООБІГ ОКСИГЕНУ У ПРИРОДІЗа добу людина споживає понад 4 м3 кисню. Неважко підрахувати, яка кількість кисню необхідна для всіх жителів Землі. Колообіг Оксигену: а) світлова стадія фотосинтезу та використання кисню; б) темнова стадія фотосинтезу

Номер слайду 12

РОЛЬ ОЗОНУОзон – алотропна модифікація Оксигену - О3. Озон отруйний для живих організмів. Мінімальний вміст озону в повітрі після грози створює відчуття свіжості, але вдихання повітря навіть із невеликою концентрацією озону викликає подразнення дихальних шляхів, кашель, блювоту, запаморочення, стомленість.

Номер слайду 13

РОЛЬ ОЗОНУПроте озон може бути не лише шкідливим, а й корисним. Молекули озону формують озоновий шар, шар атмосфери (стратосфери), в межах якого концентрація молекул озону (О3) в 10 разів вища, ніж біля поверхні Землі. Озоновий шар лежить в стратосфері на висоті від 15 до 35 км.  Роль озону у збереженні біологічного життя на Землі винятково велика. Молекули озону поглинають тверде ультрафіолетове випромінювання Сонця . Озоновий шар, немов щит, не тільки оберігає живу речовину від прямого руйнування, але й забезпечує хід еволюції.

Номер слайду 14

РОЛЬ ОЗОНУОстаннім часом в атмосфері відбувається руйнування озонового шару, внаслідок чого виникають озонові діри, тобто падає концентрація озону в озоновому шарі нашої планети. Пов'язано це з дією фреонів, зменшенням кількості кисню при запусках космічних кораблів та польотами реактивних літаків. Наслідком є ослаблення озонового шару посилює потік  сонячної радіації на землю і викликає у людей зростання числа ракових утворень шкіри. Також від підвищеного рівня випромінювання страждають рослини і тварини.

Номер слайду 15

ОКСИГЕН ЯК ОКИСНИКЗа величиною відносної електронегативності Оксиген є другим елементом (х = 3,50). Тому в хімічних реакціях як з простими, так і зі складними речовинами він є окисником, оскільки приймає електрони. Горіння, іржавіння, гниття і дихання відбуваються за участю кисню. Це окисно-відновні процеси. Процес горіння. Процес гниття. Процес ржавіння

Номер слайду 16

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮУ хімічній промисловості кисень використовується як окисник під час виробництва нітратної і сульфатної кислот, добування органічних речовин тощо. У чорній і кольоровій металургії – для прискорення виплавки чавуну і сталі, прискорення процесів горіння, досягнення вищої температури полум’я. Застосовують кисень й у спеціальних пристроях для зварювання та різання металів. Температура киснево-ацетиленового полум’я сягає +3500ºС, а киснево-водневого – +3000ºС. Пористі горючі матеріали, наприклад, тирса, сухий мох, кокс, просочені рідким киснем, згоряють в одну мить. Якщо вони згоряють у замкнутому просторі, то гарячі стиснені гази, що утворюються під час горіння, спричинюють великі руйнування. Тому суміші пористих горючих матеріалів з рідким киснем застосовують при видобуванні руди, у будівельній справі, будівництві тунелів, гідроелектростанцій, під час прокладання залізничних колій, як вибухівку. Як окисник у ракетних двигунах використовують рідкий кисень.

Номер слайду 17

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮЗварювання та різання металів. Виплавка чавуну і сталіВиробництво кислот. Паливо у ракетних двигунах

Номер слайду 18

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІІнгаляціями (вдиханням) кисню широко користуються при різних захворюваннях, що супроводжуються гіпоксією (нестачею кисню): при захворюваннях органів дихання (пневмонія, набряк легень тощо), серцево-судинної системи (серцева недостатність, коронарна недостатність, різке падіння артеріального тиску тощо), отруєннях чадним газом, синильною кислотою, задушливими речовинами (хлор, фосген та ін.), а також при інших захворюваннях з порушенням функції дихання і окисних процесів.

Номер слайду 19

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІШироко користуються киснем для так званої гіпербаричної оксигенації — застосування кисню під підвищеним тиском. Встановлено високу ефективність цього методу в хірургії, інтенсивній терапії важких захворювань, особливо в кардіології, реаніматології, неврології та інших областях медицини. Барокамера для проведення гіпербаричної оксигенації

Номер слайду 20

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІЗастосовують також ентеральну оксигенотерапію (введення кисню в кишечник або шлунок) шляхом введення в шлунок кисневої піни, що застосовується у вигляді так званого кисневого коктейлю. Використовується для загального поліпшення обмінних процесів у комплексній терапії серцево-судинних захворювань, порушень обміну речовин та інших патологічних станів, пов'язаних з кисневою недостатністю організму. Кисневий коктейль, що використовується для ентеральної оксигенотерапії

Номер слайду 21

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІЧистим киснем користуються для дихання також льотчики при високих польотах, водолази, на підводних човнах тощо. Кисневі медичні балони

Номер слайду 22

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІКисневі подушки і палатки застосовують при деяких захворюваннях для полегшення дихання. Киснева палатка. Киснева подушка

Номер слайду 23

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІАпара́т шту́чної вентиля́ції леге́нь (апарат ШВЛ, апарат штучного дихання) — медичне обладнання, призначене для примусової подачі газової суміші (кисень і стиснене висушене повітря) до легень з метою насичення крові киснем і видалення з легень вуглекислого газу.

Номер слайду 24

ЗАСТОСУВАННЯ КИСНЮ У МЕДИЦИНІЗастосування кисню у медицині, особливо актуальне у сьогоднішній час. Апарати ШВЛ активно використовують у боротьбі з невидимим ворогом- вірусом СOVID-19, який тримає у страху весь світ уже протягом 10-ти місяців.

Номер слайду 25

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ

Номер слайду 26

АНКЕТУВАННЯ СТУДЕНТІВЯ провела опитування у своїй групі, задавши питання, на які студенти мали дати відповіді.

Номер слайду 27

ОПИТУВАННЯ СТУДЕНТІВ

Номер слайду 28

ОПИТУВАННЯ СТУДЕНТІВ

Номер слайду 29

ОПИТУВАННЯ СТУДЕНТІВ

Номер слайду 30

ОПИТУВАННЯ СТУДЕНТІВ

Номер слайду 31

ПІДСУМОК ОПИТУВАННЯ Більшість студентів знають про роль Оксигену в нашому житті. 77% правильно дали відповіді на запитання, знали про роль кисню і озону.1 – правильно2 - неправильно

Номер слайду 32

ВИСНОВОКОксиген – найпоширеніший елемент на Землі;Колообіг Оксигену в природі забезпечує наявність життя на планеті;Кисень відіграє важливу біологічну роль, без нього живі організми просто не змогли б існувати;Озон, а саме озоновий шар оберігає все живе від нищівної дії ультрафіолетового проміння;Кисень широко застосовується у різних галузях, і найбільше – у медицині. ОКСИГЕН – НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА НАШОГО ЖИТТЯ.rrrrr

Номер слайду 33

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
1652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку