Презентація "Застосування рідких кристалів"

Про матеріал
До уроку "Представлення результатів навчальних проектів4,5,6. Застосування рідких кристалів. Використання речовин із різними видами хімічних зв’язків у техніці. Значення водневого зв’язку для організації структур біополімерів."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Застосування рідких кристалів. Виконала: Ветошкіна Анна, учениця 11-го класу.

Номер слайду 2

Рідкі кристали – це речовини, довгі молекули яких розміщені в певній симетрії. Де і як використовують рідки кристали?Рідкі кристали міцно і надовго увійшли в наше повсякденне життя: вони використовуються в дисплеях мобільних телефонів, комп'ютерів, в електронному годиннику, калькуляторах і це лише частина їх застосування.

Номер слайду 3

Класифікація: ЛіотропніТермотропніНематичні рідкі кристали ( нематики )Смектичні рідкі кристали ( смектики )Холестиричні рідкі кристали. Найпопулярніше поле для використаннярідких кристалів — рідкокристалічні дисплеї. Принцип дії таких пристроїв заснований наефекті електричного переходу Фредерікса переорієнтації молекул рідкого кристалу вкомірці за наявності прикладеної до цієї комірки напруги. Багато оптичних ефектів рідких кристалів, проякі розповідалося вище, вже освоєні технікою івикористовуються у виробах масового виробництва. Наприклад, всім відомий годинник з індикаторомна рідких кристалах, але не всі ще знають, що ті жрідкі кристали використовуються для виробництванаручного годинника, в який вбудований калькулятор.

Номер слайду 4

Властивості і характеристики. Як варто розглянути дві перші змінні властивості кристалів – в’язкість та густина. Незвичайність їх полягає в тому, що зміна цих властивостей нелінійна, тобто відбувається по кривій, в залежності від зовнішнього впливу, наприклад, температури. Також вона може фіксуватися в якійсь певній точці впливу. Іншими словами, при необхідності можна «включати» то один набір характеристик, то інший. Не менш цікавою є і тема оптичних властивостей. Проходячи через деякі види рідких матеріалів, світло працює так само, як і у твердих. Тобто розщеплюється на два напрямки – незвичайний і звичайний. Напрямок поляризації першого збігається з напрямком оптичної осі кристала, а другого — перпендикулярний йому. При правильному використанні цієї особливості можна за допомогою зовнішніх впливів управляти переходом світла через матеріал.

Номер слайду 5

Використання. Одне з важливих напрямів використання рідких кристалів - термографія. Рідкі кристали у вигляді плівки наносять на деталі електросхем. Несправні елементи - сильно нагріті або холодні, непрацюючі - відразу помітні по яскравим колірним плямам. Нові можливості отримали лікарі: рідкокристалічний індикатор на шкірі хворого швидко діагностує приховане запалення і навіть пухлини. Рідкі кристали також використовують у косметичних цілях для догляду за волоссям.

Номер слайду 6

Сама популярна сфера застосування рідкокристалічних речовин, це, звичайно, комп’ютерна техніка та гаджети. Від перших електронних годинників, котрі пам’ятаємо з дитинства, до кольорових телевізорів з тонким рідкокристалічним екраном на стіні нашої оселі. Такі телевізори дають дуже чітке зображення високої якості, при цьому вони дуже економні, адже споживають меншу кількість енергії, ніж колишні телевізори на основі електронно-променевої трубки. Монітори комп`ютерів, екрани годинників, смартфонів, цифрових фотоапаратів, навігаторів, калькуляторів, електронних читалок, планшетів, плеєрів та інших гаджетів, скрізь використовуються рідкі кристали і ми щоденно на них дивимося.

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
24071
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку