Олег Шупляк - український художник.

Про матеріал
Матеріал до презентації "Олег Шупляк - український художник" містить інформацію про життєвий і творчий шлях Олега Шупляка. Олег Ілліч Шупляк — український художник, педагог. Член Національної спілки художників України (2000). Заслужений художник України (2017р.). Учасник численних колективних та персональних виставок у різних країнах світу.
Перегляд файлу

Oleg Shupliak 2019.jpgАвтопортрет

 

ОЛЕГ ІЛЛІЧ ШУПЛЯК –

 УКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\Без названия.jpg

Олег Ілліч Шупляк — український художник, педагог. Член Національної спілки художників України (2000). Заслужений художник України (2017р.)

  • Учасник численних колективних та персональних виставок у різних країнах світу: Іспанії, Франції, Тайланді, Португалії, Польщі, Сербії, Угорщині, Литві, Данії, Росії, Великій Британії, США.
  • Роботи знаходяться у колекціях: Національного музею Тараса Шевченка у Києві, міністерства культури України, міжнародного Фонду "Культурне надбання", а також у приватних колекціях багатьох країн світу.

Олег Шупляк народився 23 вересня 1967 року в селі Біще Бережанського району Тернопільської області.

Закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту (1991). Працював викладачем рисунку та живопису Бережанської дитячої художнього школи (2000—2013).

Талант у сім'ї Шупляків спадковий. Мама, Ніна Дмитрівна працювала в школі вчителем біології та образотворчого мистецтва. Самотужки освоїла техніку малярства на склі, малювала у стилі народного примітиву. Сьогодні її робіт збереглось не багато, так як дарувала їх своїм односельчанам,  але Олег зібрав частину  і влаштував виставку.

Син – Віталій Шупляк - закінчив Львівську академію мистецтв, автор 10 персональних виставок і 80 групових проєктів в Україні, Польщі, Німеччині. Займається відео, інсталяцією та перформансом, є засновником Pi Gallery, також був учасником групи Carrousel.

Донька Мар’яна також добре малює, але здобула освіту юриста.

Олег проживає у містечку Бережани в Західній Україні.

Навіть здобувши світове визнання, він продовжує створювати свої шедеври на старенькому горищі. Олег не проміняв спокій та затишок рідного краю на галас та метушню великого міста. Він обрав життя художника-відлюдника, так би мовити, віддаючи весь свій час та енергію мистецтву.

Олег Шупляк дуже цікава і багатогранна особистість.

Олег працює в таких жанрах як: асоціативний символізм, постмодернізм, абстракціонізм, сюрреалізм, реалізм,  займається реставрацією та церковним розписом

Широку популярність та визнання у світі отримала серія його картин-ілюзій, які сам автор називає «Двовзорами». Це картини, у яких художник вміло поєднує різні сюжети та жанри. У одній картині глядач може побачити портрет, пейзаж або жанрову сцену.

Перша картина-ілюзія вийшла з-під його пензля в 1991 році. Це був портрет Тараса Шевченка під назвою "Кобзар".

Цікаво, що у світі є небагато митців, які малюють в такому ж стилі. Серед них Октавіо Окампо та Вадим Долинський. Особливістю Олега у цьому жанрі є саме українська тематика. Художник пояснює своє тяжіння до національного колориту так: "Це не випадково, адже мистецтво знебарвлюється, коли зникає національне".

У своїх ілюзіях він зображає відомих людей. Сьогодні серед його полотен можна виділити окремі серії: письменники, науковці, художники…

При цьому вся картина складається з окремих дрібних деталей, які доповнюють портрет особистості. Основне завдання художника полягає в тому, щоби поєднати обличчя та сюжет, зробити так, щоб картина легко читалась. Двовзори – це вміле поєднання абсолютно різних жанрів, символічний зв'язок вічних шедеврів та їх авторів. Саме за такі речі Олега називають "Українським Сальвадором Далі".

Це як головоломки. Вдивляючись в них, завжди намагаєшся віднайти щось приховане, щось загадкове і таємниче.

У важкі для України часи Олег їздив неодноразово на Майдан, малював революційні плакати, якими прикрашали площу.

А ще під час Майдану художник підхопив хвилю і створив картину-ілюзію про українську революцію, використовуючи свою особливу техніку. На фоні шин, барикад і повстанців можна побачити портрет Тараса Шевченка.

Серія «Український космос». "Що бачили предки українців на зоряному небі? У переважній більшості вони були мирними землеробами. Тому нічне небо було продовженням їхнього земного життя та побуту. Вони бачили Віз, Плуг, Борону, Пасіку, Криницю, Пастуха, Косарів, Стожари (копиці), Чумацький шлях. А зорі вони бачили у земних криницях. Наші предки протягом багатьох століть створили свою унікальну народну астрономію, автентичну космологію і світогляд, у якому мікро- і макро- космоси були органічно поєднані. У серії картин "Український Космос" автор пропонує глянути на зоряне небо очима наших предків і запрошує глядачів долучитись до роздумів про глибинні зв'язки людини з навколишнім середовищем, космосом. У наш час інформаційної війни (як і в минулому), коли ворожа пропаганда намагається всіма способами принизити все українське, найкраща протиотрута - це озирнутись в глибину віків та звернутись до наших першоджерел".

Для Олега принципово важливо популяризувати українську культуру в світі. Особливої уваги вартує цикл робіт «Рідна земля» у якій митець досліджує українські етносимволи та знаки, такі як вишиванка, писанка, лелеки, калина, вишня та ін.

У цих картинах Олег Шупляк розповідає глядачам наочно про глибинні, органічні зв’язки цих символів з українською культурою продовж багатьох століть.

Наприклад, у картині із цієї серії «Над рідною землею» художник поєднує український ландшафт з українськими символами, щоб наочно показати зв’язок між символікою вишиванки і землею, на якій живе український народ. Адже з висоти пташиного польоту земля виглядає як вишиванка

Ось як про Олега Шупляка написав Педро Боавентура (переклад статті з альбому "Masters of Painting"): "Як алегорія чи метафора, його картини здатні розповідати історії без слів.

Автор підштовхує глядача до роздумів, будить його уяву, спонукає прискіпливо приглядатись до кожної лінії та деталі, до гри світло-тіні, до найменшої кольорової плями та до найбільшої площини. І ми примружуємо повіки та нахиляємо голови в різні боки, жадібно пізнаючи нові, незвідані світи. І Шупляк відкриває нам ці паралельні виміри поетапно: "спочатку ви подивитеся на це, а потім на те, що приведе вас до якогось іншого, неочікуваного результату" і т. д. "... поки ми не дійдемо до іншого висновку, розуміючи, наскільки неправильною була наша початкова точка зору.

У доробку Олега Шупляка  близько десятка унікальних скульптур – оптичних ілюзій. Коли проходиш повз них, здається, що зображення рухається.

Відзнаки:

  • переможець (перше місце) Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий ескіз логотипу з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка (2013),
  • золота медаль лауреат і диплом «за майстерність і створення унікального стилю в образотворчому мистецтві» міжнародного Фонду «Культурне надбання» (2013, м. Санкт Петербург, РФ),
  • Тернопільська обласна премія ім. Михайла Бойчука за вагомий внесок у розвиток образотворчого мистецтва (2014),
  • «Почесний громадянин міста Бережани» (2016)
  • Відзнака Президента України  ювілейна медаль «25 років незалежності України» (2016)
  • Всеукраїнська премія імені братів Лепких (2018),
  • Заслужений художник України (2017)
  • Автор монети номіналом 5 гривень "30-річчя незалежності України" (2021).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела:

 

docx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
1013
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку