Онлайн-заняття «Вода на планеті Земля!»

Про матеріал
вчити дітей розуміти, що на планеті Земля є вода, але цей ресурс треба економити; закріпити знання про кругообіг води в природі; ознайомити дітей з властивостями води через дослідно-експерементальну діяльність; розвивати пізнавальну активність дітей; проводити практичну діяльність, експеременти з водою; вчити аналізувати, робити висновки; виховувати дбайливе ставлення до води як до природного ресурсу.
Перегляд файлу

Онлайн заняття

Тема: «Вода на планеті Земля!»

Мета: вчити дітей розуміти, що на планеті Земля є вода, але цей ресурс треба економити; закріпити знання про кругообіг води в природі; ознайомити дітей з властивостями води через дослідно-експерементальну діяльність; розвивати пізнавальну активність дітей; проводити практичну діяльність, експеременти з водою; вчити аналізувати, робити висновки; виховувати дбайливе ставлення до води як до природного ресурсу.

Хід

  1. Сюрпризний момент.

Доброго дня діти. Я хочу вам розповісти, що сьогодні відбулось та яке трапилось диво.

Вранці вулицею шла краплинка, вона була сумною, плакала. Бідна краплинка через сльози розповіла мені, що немає в неї рідні. Люди крани закривали і краплинки повтікали. Що мені тепер робити? Де краплинка буде жити?

Діти, скажіть, а де ж буде жити краплинка?

(відповіді дітей)

Вірно, у річці, струмку, в озері, морі, океані у водопровідному крані.

 

  1. Загадка:

Є прозора рідина

Буває хмаркою вона.

Сніжинкою буває,

Бува як скло, бува тверда

(Вода)

 

Здогадались?

Вода- це найважливіше на планеті Земля рідина. У воді зароджується життя. Без неї неможливе життя людей, рослин, тварин. Життя лише там, де є вода. І навпаки – де є вода , там є життя.

 

  1. Дослідницька діяльність.

Діти, а давайте разом з краплинкою проведемо дослід з водою та вгадаємо, які властивості має вода.

Досліди:

     Візьмемо склянку з водою і перельємо в таку ж порожню склянку. Що ми бачимо? Так, вода – це рідина!

     А тепер понюхаємо водичку, що ми відчули? Правильно! Нічого. Бо вода немає запаху.

     А зараз ми спробуємо водичку на смак, що ми відчули? Правильно! Нічого. Бо вода немає смаку.

     А якщо в склянку з водою, ми добавимо ложку цукру? Якою вона стане? Правильно! Солодкою.

     А якщо в склянку з водою, ми добавимо ложку солі? Якою вона стане? Правильно! Солоною. Тобто смак вожи залежить від того, що саме ви у неї додасте.

     У склянку з водою опустимо ложичку. Чи добре її видно? Так, бо вода прозора. Її можна і розфарбувати воду різною фарбою.

     А зараз давайте спробуємо дізнатись, чи має вода форму. Візьмемо різні ємкості і нальємо в них воду (склянка, тарілка).  Вода Не має форми, вона приймає ту форму куди її поміщають.

 

  1. Пізнавальна діяльність.

А в якому стані може бути вода?

У трьох різних агрегатних станах:

Рідкий – вода

Твердий – лід

Газоподібний -пар

 

  1. А тепер послухайте казочку.

Казка

Послухайте казку про пригоди, що сталися з краплинкою.

У великій , гарній річці жила краплинка. Вона з цікавістю слухала спів пташок, квакання жаб, мріяла про подорож. Цілими днями краплинки гралася одна з одною. І їм було дуже весело. Настали спекотні дні. То одна краплинка, то інша із-за великої температури повітря  (жари) випаровуючись піднімалися до неба і потраплялми в хмаринку. Крапельки піднімались і хмарка попливла по небу. Над лісами, полями, містами і селами. І останні краплинки приєднались до цієї хмарки. І хмарка перетворилась на величезну, темну хмару. Краплинкки стали такі важкі, що хмара їх не витримала, і впустила. Почався дощ.

Наша крапелька разом з іншими крапельками впала на землю, проходячи через грунт та пісок. Крапля очистилась і стала прозорою. Стала схожа на маленький кришталик. Вона тепер через грунтові підземні води потрапила до річки. І знову готувалась до нової подорожі.

Ось так пригода крапельки і називається «Кругообіг води в природі».

  1. Підсумок

Діти, вода – це справжнє диво!

А що потрібно робити, щоб вода не зникла на планеті Земля?

Вірно! Воду треба берегти від забруднення, не кидати сміття у водойми, економити водні ресурси. Бо вода має велике значення для всього живого на Землі.

Діти, подивіться, як всміхається наша краплинка. Вона задоволена турботою про неї, і буде чекати наступної зустрічі з вами.

docx
Додано
17 березня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку