Операція-гра:"Чисте повітря"

Про матеріал
Мета гри: виховувати у дітей ціннісне ставлення до власного здоров’я та стимулювати бажання дбати про нього; сприяти усвідомленню учнями необхідності ведення здорового способу життя; нагадати корисні звички, які допоможуть зміцнити здоров’я; прищеплювати інтерес до занять фізичною культурою і спортом; поглибити знання учнів про традиційні свята, звичаї, обряди, народні ігри та забави українців, які сприяють зміцненню, фізичного, духовного, психологічного та соціального здоров’я.
Перегляд файлу

Операція-гра: Чисте повітря

Мета : формувати у дітей уявлення про повітря як матеріальне середовище. За допомогою доступних засобів показати, що повітря є скрізь, ознайомити з властивостями повітря. Виховувати дбайливе ставлення до всіх багатств нашої природи.

Обладнання: склянка з водою, трубочка, тарілка, свічка, сірники, повітряна кулька.

 

                                                                                            Хід заняття

- Відгадайте загадки:

Таке велике, що займає увесь світ,

Таке маленьке, що в щілину зайде (Повітря)

 

Де не ступишвсюди маєш,

Хоч не бачиш, а вживаєш. (Повітря)

 

- Чим ми дихаємо?

- Що є необхідним для існування людини?

 

Сьогодні ми з вами поведемо мову про повітря. Наша планета Земля оточена повітрям. Ми живемо на дні глибокого повітряного океану. Голубе небоце шар повітря, освітлений променями Сонця.

Повітряце те, що нас оточує, але ми його не бачимо. Ми його відчуваємо тільки тоді, коли вітер дує на нас. Вітерце рухоме повітря. У повітря нема певної форми. Воно розповсюджується у всіх напрямках. Але воно не тільки навколо нас, воно є у воді. Давайте подивимося на банку з водою. Бачите на її стінках невеличкі бульбашки. Це повітря.

- А хто дихає повітрям у воді? (Риби.)

Повітря є і в землі. Якщо кинути грудочку землі у воду, із неї будуть виходити бульбашки повітря.

- Хто дихає повітрям у землі? (Червяки, комахи.)

Повітря є і в нас самих.

 

Ознайомлення з властивостями повітря.

Дослід 1. Викликається дитина, якій дається трубочка і склянка з водою. Дитина видихає повітря, яке підіймається бульбашками на поверхню води.Ми з вами переконалися, що повітря є у воді, землі, і в нас. Повітря само прокладає собі дорогу. Якщо довго надувати повітряну кульку, вона лопне, тому що воно буде сильно розпирати її з середини.

Дослід 2. Повітря можна почути (натискаю на іграшку-пискавку). Чому іграшка пищить?

- Це повітря виходить із неї через малі отвори.

- В яких випадках ми можемо почути повітря? (Коли накачуємо велосипедні шини, гумовий човен, коли воно виходить з кульки).

Спробуйте взяти повітря в руки.

- Яке воно, важке чи легке? Ви відчуваєте його?

 

 

 

Бесіда з елементами розповіді про значення повітря.

У давні часи, коли не було складних машин, механізмів, люди використовували у своїх цілях повітрявітер. Він гнав по морю вітрильники, крутив крила вітряків. І зараз повітря допомагає людям. У небі літають літакиїх підтримує повітря. Люди, тварини, рослини дихають ним.Повітря повинно бути чистим. Ви напевно звернули увагу, що в лісі, на річці дихається легше, ніж у місті.

Чому? Що потрібно робити для того, щоб повітря було чистим?

 

Якщо більше насаджувати дерев, кущіввони збагачують повітря киснем, роблять його чистішим і свіжішим.Часто люди, не задумуючись, своїми діями забруднюють його. Викиди диму з труб фабрик і заводів, вихлопні гази автомобілів, спалювання опалого листя з дерев приводить до забруднення повітря.

Що відбувається з повітрям?

 

Підсумок.

Все живе не може жити без повітря. Забруднене повітря шкідливе. Ми повинні з вами дбати, щоб воно було чистим.

 

Додатковий матеріал

 

                                                                                      Хто сильніший

Одного разу зустрілися тепле і холодне повітря. Довго вони розмовляли, але вкінці виникла суперечка, хто сильніший. От холодне повітря і каже:- Я сильніше за тебе, і мене бояться, бо коли надворі холодно, всі ховаються по своїх домівках. Я маю таку силу, яка перетворює воду в лід. Із настанням холоду птахи відлітають у теплі краї, залишаючи свої гнізда.

А тепле повітря відповідає:

- Я згідне, ти сильне, але я маю більшу силу і владу. Адже із настанням тепла все прокидається від глибокого сну, оживає земля, розпускаються листочки, зацвітають квіти, повертаються із вирію птахи. Все навколо стає радісним. Отже, я маю більшу силу.

 

 

docx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
1122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку