Опис правовиховної роботи школи

Про матеріал
У матеріалі розкрито правовиховну систему роботи закладу: концепція правовиховної роботи, робота соціального педагога та практичного психолога, робота служби "Порозуміння" у закладі ...
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

ЛОХВИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 

 

 

Опис

 системи правовиховної роботи  Лохвицької загальноосвітньої школи

j0301252 І-ІІІ ступенів №2

 

 

 

 

 

 

 

 

Лохвиця, 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

ЛОХВИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

 

 

Опис

системи правовиховної роботи  Лохвицької загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів №2

 

 

 

 

Підготувала: Шагановська Л.І.

заступник директора
з навчально-виховної роботи

Лохвицької загальноосвітньої

                                                                                     школи І-ІІІ ступенів №2

 

 

 

 

 

Лохвиця, 2021

 

Упорядник: Шагановська Л.І., заступник директора з   навчально-виховної роботи Лохвицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2

 

 

 

 

 

 

Шагановська Л.І. Опис системи правовиховної роботи  Лохвицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 - Лохвиця, 2021, 194 с.

 

 

 

 

 

 

Зібрані матеріали допоможуть  організувати роботу освітнього  закладу з правового виховання та навчання, запобігання правопорушенням.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….1

1. Концепція правовиховної роботи закладу «Своє право вимірюй своїм  обов’язком»………………………………………………………………………..4

1.1. Кодекс «Своє право вимірюй своїм обов’язком»…………………………10

2. Правоосвітня та правовиховна робота у школі……………………………..33

2.1. Пріоритети роботи школи із правового виховання……………………….33

2.2. Головні завдання школи із правової освіти та виховання ……………….34

2.3. Зміст правового виховання ………………………………………………...35

2.4. Основні принципи правової освіти і виховання у школі…………………35

  1.           Напрямки правовиховної роботи ………………………………………..36
  2.           Законодавча база …………………………………………………………38
  3.           Організація правоосвітньої та правовиховної роботи школи …………40
  4.           Рівні профілактичної роботи щодо попередження правопорушень…..41
  5.           Форми правовиховної роботи у школі ………………………………….44
  6.      Планування заходів по правовому вихованню та профілактиці правопорушень……………………………………………………………46
  7.      Виховні заходи із правовиховної роботи школи………………………..49
  8.      Форми контролю …………………………………………………………51
  9.      Робота із батьками ………………………………………………………..54
  10.      Роль уроків правознавства у системі правовиховної роботи школи…..56
  11.      Робота учнівського самоврядування щодо правової освіти у

           школі………………………………………………………………………58

2.16. Статистика поведінкових змін у дітей …………………………………..59

  1. Робота психолога та соціального педагога школи з питань правового виховання…………………………………………………………………….61
  2. Робота школи із дітьми, які мають девіантну поведінку ………………...69

4.1. Структура роботи з учнями, які мають проблеми у культурі поведінки..72

4.2. Форми роботи з дітьми, які мають проблеми у поведінці  ………………73

  1. Особливості організації виховного середовища школи сприяння здоров’ю із правового виховання……………………………………….......................76
  2. Робота шкільної служби порозуміння ……………………………………..82
  3. Співпраця школи із Лохвицьким бюро правової допомоги ……………84

Висновок …………………………………………………………………………87

Додатки …………………………………………………………………………..89

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Ми усі є свідками активізації таких негативних явищ серед учнівської молоді, як насильство, кібертретирування, секстинг, булінг тощо, що не може не викликати стурбованості й посиленої уваги широких кіл громадськості, освітян, батьків.

Цілком логічно, що виникає необхідність захистити, убезпечити, попе-редити наслідки впливу на особистість несприятливих факторів і чинників. Особливо це актуально для навчального закладу, адже будь-яке соціальне середовище, зокрема й освітнє, впливає на перебіг у ньому життєдіяльності людини, оскільки складається із сукупності матеріальних ресурсів, психологічних факторів, міжособистісних відносин.

Для дітей і молоді несприятливі впливи середовища виявляються, на-самперед, у вигляді складних ситуацій у міжособистісному спілкуванні (конфліктів з батьками, друзями, вчителями, непорозумінні з оточуючими тощо), проявах психологічного та емоційного насильства (ігноруванні, приниженні, погрозах, недоброзичливому ставленні тощо), дії несприятливих факторів, пов’язаних з процесом навчання.

Виховний процес, наголошується в концепції «Нова українська школа», має стати невід’ємною складовою всього освітнього процесу, проходячи наскрізно як через навчальні предмети, так і систему позакласної роботи, роботи  органів учнівського самоврядування,  взаємодії з батьками, громадськими організаціями та державними установами, й  орієнтуватися на загальнолюдські цінності.

Завдання закладів освіти – так побудувати освітню діяльність, щоб сама її організація, приклади авторитетних наставників-учителів, шкільне середовище виховували дітей у дусі патріотизму, глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності, дотримання прав та виконанні обов’язків.

В умовах  змін у соціальному, економічному, політичному житті України постала проблема перебудови  сфери виховання. Перед школою і суспільством стоїть задача розвитку не просто особистості, а свідомого українського громадянина, який максимально акумулює в собі національні риси та самобутність українського народу, здатного до життя в демократично-правовому суспільстві.

Проблема превентивного виховання дуже актуальна в усьому світі. У рамках ЮНЕСКО це одна з проблем світової науки в системі психолого-педагогічних, правових, соціальних досліджень.

Це зумовлено тим, що сучасні діти соціалізуються під загрозами поширення таких явищ, як злочинність, алкоголізм, наркоманія, ВІЛ\СНІД, інфекції, що передаються статевим шляхом тощо. Особливої гостроти проблема превентивного виховання набуває в Україні, оскільки наявна тенденція зростання різних деструктивних явищ у молодіжному середовищі, загострення усіх груп факторів (соціально-економічних, психолого-педагогічних, медико-біологічних), що викликають негативні прояви у поведінці неповнолітніх.

Загальновідомо, що моральний стан будь-якого суспільства залежить від того, як воно відноситься до своїх дітей. Якщо сьогодні юні громадяни визнаються самостійними особистостями зі своїми правами, то в цьому є велика заслуга сучасних стандартів прав людини, прав дитини, системи правової освіти та правового виховання школярів, яка існує та розвивається в Україні.

Ми вважаємо, що розвиток правової компетентності учнів повинен складати основу життєтворчості громадянина — патріота України. Подолати всеосяжний правовий нігілізм, розвинути високу правову культуру в суспільстві неможливо без зусиль сучасної школи, системи освіти вцілому, демократизації засад, що базуються на загальнолюдських правових цінностях: виховання поваги до прав людини й основних свобод, піднесення культури прав людини, утвердження людської гідності та вартісності особистості.

У Лохвицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 створена власна  правовиховна система, що закладає основу превентивної роботи з учнями у школі і базується на усвідомлені всіма учасниками освітнього процесу прав та обов’язків.

Ми переконані, що правовиховна робота не може бути відокремлена від освітнього процесу в школі вцілому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы (4).jpgКонцепція

правовиховної роботи закладу.

Кодекс «Своє право вимірюй своїм обов'язком»

Сьогодні суспільство бажає бачити школу не лише одним із освітніх ресурсів, а, скоріше, простором розвитку та співпраці як всередині, так і по відношенню до зовнішнього світу.

Сучасне освітнє середовище створює неповторне індивідуалізоване та персоналізоване враження, де у кожного є можливість відшукати себе. Водночас, у сучасних швидкозмінних умовах, освітнє середовище навчального закладу не є ізольованим від зовнішніх і внутрішніх факторів, які можуть мати як позитивний результат, так і містити загрози, небезпеки та ризики, які можуть сприяти деструктивним змінам у ньому. Для протидії таким змінам, необхідно, щоб освітнє середовище школи було захищеним, безпечним.

Школа сьогодні повинна стати простором, в якому базові потреби 

дитини у:

– допомозі та підтримці;

– збереженні та підвищенні її самооцінки;

– пізнанні та діяльності;

– розвитку здібностей і можливостей будуть реалізуватися у повній мірі.

Про створення безпечного освітнього середовища у школі останнім часом говориться дуже багато. Останні роки правовиховна робота у нашій школі була організована за проектом «Відвернути біду». Проте ми помітили, що діти, на це звернули увагу і батьки, добре знають свої права, але з обов’язками – гірше. Тому виникла потреба в перегляді пріоритетів у організації правовиховної роботи.

Ми довго думали над тим, як створити у школі простір, у якому буде затишно всім учасникам освітнього процесу. І вирішили, що «лише у тій «державі» немає злочинів, де всі громадяни суворо дотримуються своїх прав і виконують свої обов’язки».

Так виникла потреба укласти шкільний Кодекс «Своє право вимірюй своїм обов'язком».

Мета створення Кодексу:

  • скоординувати зусилля педагогів, батьків, вчителів, громадських організацій для вивчення учасниками освітнього процесу своїх прав та обов’язків, попередження протиправних дій та вчинків;
  • розробити і запровадити систему правової освіти учнів, їх батьків і педагогів;
  • приділити увагу соціально-психологічній допомозі учасникам освітнього процесу, захисту їх прав;
  • підвищити правову культуру усіх учасників освітнього процесу;
  • створити систему попередження правопорушень і злочинності серед неповнолітніх, запобігати дитячій бездоглядності та безпритульності, будь-яким формам цькування.

Кодекс покликаний вирішити наступні завдання:

  • Створення умов для формування позитивних якостей особистості в процесі різноманітних видів трудової, навчальної, позашкільної й іншої діяльності, що сприяють інтелектуальному, морально-етичному, естетичному розвитку, виробленню стійкості до негативних впливів.
  • Надання основних правових знань, формування мотивації та вміння, необхідних для відповідальної участі молоді в громадському житті.
  • Забезпечення соціально-психологічної діяльності, педагогічно зорієнтованої на протидію втягування дітей і молоді в негативні ситуації.
  • Участь і проведення масових заходів з правового  та превентивного виховання.
  • Створення єдиного простору для правової освіти.
  • Виготовлення роздаткового матеріалу з даної тематики, розповсюдження його серед учасників освітнього процесу.
  • Надання комплексної психолого-педагогічної та медико-соціальної допомоги тим неповнолітнім, які її потребують.
  • Забезпечення адекватної соціальної реабілітації неповнолітніх, які вчинили протиправні дії або зловживають психоактивними речовинами.
  • Стимулювання неповнолітніх до здорового способу життя і позитивної орієнтаці, навчання з раннього віку навичкам охорони власного життя і здоров'я.
  • Сприяння виробленню інтегрованих міждисциплінарних підходів при підготовці спеціалістів, батьків, об'єднанню зусиль різних суб'єктів превентивної роботи. 

Цільова група:

Передбачено, що цільовою групою для роботи над створенням Кодексу та його реалізаціє  стануть учні віком від 6 до 17 років, батьки та працівники школи.

З цією метою передбачається:

  •   реалізувати протягом 2019-2020 років роботу щодо створення Кодексу, з подальшим висвітленням матеріалів на сайті школи. Ідеї Кодексу реалізовувати  протягом наступних років;
  • використовувати інтерактивні форми і методи роботи при укладанні та організації роботи над  реалізацією засад Кодексу. 

Принципи роботи над утіленням засад Кодексу в життя:

  • диференціація;
  • співробітництво та педагогічна корекція;
  • гуманізація навчання;
  • єдність родини і школи.

Методи реалізації :

  • пошукова робота;
  • групова співпраця;
  • спостереження;
  • практична робота; 
  • соціологічні дослідження.

Очікувані результати:

  • вивчення прав та обов’язків всіма учасниками освітнього процесу;
  • удосконалення системи профілактичної роботи в школі;
  • усвідомлення дітьми негативного впливу на організм  шкідливих речовин;
  • допомога учасникам освітнього процесу в захисті прав та інтересів;
  • навчити дітей знаходити вихід із кризових ситуацій та захищати себе від усіх видів насильства;
  • зниження рівня правопорушень по відношенню до всіх учасників освітнього процесу.

Етапи реалізації

І. Організаційно-підготовчий етап:

( вересень – жовтень 2019 р.)

  • На першому етапі створюється із педагогів, учнів та батьків робоча група, яка буде залучена до дослідницької роботи.
  • Аналізується теоретична база з проблеми, відбираються  методичні рекомендації, які будуть покладені в основу роботи над створенням Кодексу.
  • Збирається та систематизується практичний вітчизняний та зарубіжний досвід з проблеми.
  • Вивчається законодавча база.
  • Розробляється організаційна модель роботи  з учасниками освітнього процесу в урочний та позаурочний час, схеми, таблиці моніторингового супроводу, процесу дослідження середовища життя.
  • Визначаються контрольні та експериментальні класи, проводяться констатуючі заміри за критеріями, оцінюється реальний стан правової свідомості учасників освітнього процесу.
  • Проводяться семінари, тренувально-практичні заходи із учасниками творчої групи, які будуть безпосередньо реалізовувати науково-методичні розробки з проблеми.

ІІ. Практико-дослідницький  етап:

(листопад – грудень 2019 р.)

  • Процес втілення в практику роботи інновацій.
  • Проведення педагогічних спостережень, їх фіксація .
  • Складання схем для проведення аналітичних методів дослідження та встановлення математичної статистики.
  • Здійснення психологічного супроводу та корекції учасників освітнього процесу.
  • Проведення моніторингових замірів у контрольних, експериментальних класах та проміжних замірів, їх узагальнення, співставлення з реальними результатами та їх розгляд.
  • Підготовка, висвітлення на сайті школи, обговорення в учнівських, батьківських та педагогічних групах засад Кодексу.

ІІІ. Узагальнюючий етап:

(Січень – травень 2019 р.)

  • Проведення остаточних замірів у контрольних і експериментальних класах, їх співставлення з моніторинговими дослідженнями.
  • Систематизація накопиченого матеріалу за наслідками проведеного дослідження.
  • Узагальнення отриманих даних, розробка методичних рекомендацій та підготовка навчально-методичних, дидактичних матеріалів для учасників освітнього процесу.
  • Видання матеріалів за результатами проведеної роботи.

Над укладанням даного кодексу працювали діти, батьки та вчителі у 2019-2020 навчальному році. Для створення документа ми опрацювали Конвенцію ООН про Права дитини, Закон України “Про освіту”,  Статут школи. Кодекс  пройшов обговорення в учнівських колективах кожного класу, на класних батьківських зборах, був затверджений  педагогічною радою (Додаток 1).

Спільними зусиллями було створено Кодекс «Своє право вимірюй своїм обов'язком», за яким школа розпочала жити з 1 вересня  2020 року.

Даний документ став основним в організації правовиховної роботи  освітнього закладу.

Визначення термінів

Працівник навчального закладу – особа, яка працює в навчальному закладі згідно з трудовою угодою або за контрактом.

Дитина – будь-яка особа віком до 18 років.

Особа, уповноважена представляти дитину – батьки, прийомні батьки,  законний опікун.

Дозвіл батьків (опікунів) означає дозвіл, наданий хоча б одним із батьків дитини. Проте якщо між батьками дитини немає згоди, їм має бути повідомлено, що питання повинно бути вирішено в родині або в суді.

Булінг (цькування) - діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Особа, відповідальна за Інтернет – працівник навчального закладу, призначений його керівником для контролю за користуванням дітьми мережею Інтернет на території школи та їх безпеку під час такого користування.

Особисті дані дитини – будь-яка інформація, за допомогою якої можна ідентифікувати дитину.

Завдання Кодексу:

  • Виявити чинники, які перешкоджають безпеці учасників освітнього процесу.
  • Відпрацювати систему узгоджених поглядів і уявлень адміністрації, здобувачів освіти, педагогів, соціально-психологічної служби, батьків на безпечне освітнє середовище школи.
  • Обґрунтувати умови організації безпечного освітнього середовища та вимоги (критерії) до його ефективної організації для кожного учасника освітнього процесу.
  • Сформулювати чіткі та конкретні рекомендації здобувачам освіти, педагогічним працівникам, адміністрації школи, батькам щодо організації безпечного середовища в навчальному закладі.

Принципи та підходи

  1. Кодекс  відображає основні принципи поваги до прав людини і передбачає демократичні шляхи їх ухвалення.
  2. Взаємини між учителями, учнями, батьками будуються на основі поваги до прав людини.
  3. У школі забезпечено прозору комунікацію, яка забезпечує відкритий простір для обговорення наявних проблем та питань.
  4. Педагогічний колектив  заохочує учнівські ініціативи, сприяє усвідомленій та поінформованій участі у житті закладу всіх учасників освітнього процесу та надає можливість реалізовувати свободу слова кожного.
  5. Усі учасники шкільного життя мають рівні права: голос учителя – голос учня – голос батьків.
  6. Усі учасники освітнього процесу мають поводитися відповідно до принципів демократії та поваги до прав людини.
  7. Органи шкільного самоврядування регулярно оновлюються та впливають на прийняття рішень загальношкільного значення.
  8. Планування та прийняття рішень на шкільному рівні здійснюються з урахуванням інтересів усієї шкільної спільноти, перед якою звітують про виконання цих рішень.
  9. Публічна інформація доступна на сайті школи у режимі зворотнього зв’язку.
  10. Заклад  не толерує виявів дискримінації та булінгу.
  11. Правила поведінки для всіх учасників освітнього процесу чіткі та зрозумілі. Адміністрація закладу створює рівні можливості; відносини у школі відображають толерантність та повагу до прав людини.

Інструменти впровадження

  1. Упровадження демократичних процедур на всіх рівнях.
  2. Демократизація освітнього процесу.
  3. Можливість різних способів демократичного прийняття рішень (обговорення, голосування тощо) за участі всіх сторін освітнього процесу.
  4. Оновлювання відповідно до вимог часу діючі процедури реагування на випадки дискримінації та булінгу; проведення відповідних тренінгів та заходів.
  5. Формування лідерських та командних якостей, як серед учнівського, так і серед педагогічного колективу.
  6. Впровадження елементів функціонування шкільної медіації.
  7. Заохочування діяльності учнівського самоврядування та створення вільного,  сприятливого простору для самореалізації кожного учня.

Мої права закінчуються там,

де розпочинаються права іншихC:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы.jpg

Розділ І

Права та обов’язки учнів

 У всіх людей рівні права незалежно від національності,статі, релігійних і політичних переконань.

Я дитина: «І ТЕПЕР Я ЗНАЮ, ЩО маю право на…

  • Життя.
  • Ім’я.
  • Громадянство.
  • Піклування батьків.
  • Вільне висловлення власної думки.
  • Свободу асоціацій і мирних зборів.
  • Особисте та сімейне життя.
  • Житло.
  • Таємницю кореспонденції.
  • Доступ до інформації.
  • Захист від усіх форм насильства, образи, відсутності піклування чи недбалого  і брутального поводження та експлуатації.
  • Виховання та розвиток.
  • Охорону здоров’я.
  • Соціальне забезпечення.
  • Гідний рівень життя.
  • На освіту.
  • Розвиток талантів, здібностей.
  • Користування своєю культурою.
  • Відпочинок та дозвілля.
  • Захист від будь-якої експлуатації.
  • Захист від незаконного зловживання наркотичними засобами.
  • Захист від збройних конфліктів.
  • Презумцію невинуватості.
  • Навчання впродовж життя.
  • Вільний вибір видів, форм і темпу здобуття освіти, закладів освіти і освітніх програм, навчальних дисциплін. 
    • C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы (1).jpgЯкісні освітні послуги.
      - Справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання.
  • Відзначення успіхів у своїй діяльності.
    - Свободу творчої, спортивної, оздоровчої, культурної, просвітницької, наукової і науково-технічної діяльності.
  • Безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці.
  • Повагу людської гідності.
  • Захист  від приниження честі та гідності, насильства, експлуатації, булінгу, дискримінації.j0338082
  • Отримання соціальних та психолого-педагогічних послуг.
  • Користування бібліотекою, навчальною, виробничою, культурною, спортивною, оздоровчою інфраструктурою закладу.
  • Доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються у закладі.
  • Участь у громадському самоврядуванні та управлінні закладом освіти.
  • Забезпечення, на час виробничої практики, роботою із безпечними та нешкідливими умовами.
  • Доступ до інформації з усіх галузей знань, участь у олімпіадах, конкурсах…
    - Участь у громадському самоврядуванні закладу.
    - Вносити пропозиції щодо організації освітнього процесу. 

Десятирічний громадянин:

  • десять.jpgдає згоду на зміну свого імені та прізвища;
  • дає згоду на своє всиновлення або передачу в прийомну родину,   відновлення батьківських прав своїх батьків;
  • висловлює свою думку про те, з ким із своїх батьків, після розірвання шлюбу,він хотів би жити;
  • має право бути заслуханим у ході будь-якого судового або адміністративного розгляду.

Чотирнадцятирічний громадянин:

  • може вибирати місце проживання (за згодою батьків);
  • має право, за згодою батьків, укладати будь-які угоди;
  • має право самостійно разпоряджатися своїм доходом, зарплатою, стипендією;
  • здійснювати свої авторські права, як результат своєї інтелектуальної діяльності;
  • може отримати дозвіл взяти шлюб у вигляді виключення, якщо склалися особливі обставини (при цьому наступає повна дієздатність);
  • допускається вступ на роботу з дозволу батьків (на легку працю не більше 4 годин у день);
  • має право вимагати відміни усиновлення;
  • має право управляти велосипедом під час руху дорогами;
  • несе карну відповідальність за деякі злочини;
  • несе майнову відповідальність по укладених угодах, а також за заподіяну майнову шкоду.

 

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы.pngЗахист особистих даних дитини

Особисті дані дитини мають бути захищені, згідно з положеннями Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р.  2297-VI.

  • Особисті дані дитини надаються лише тим особам і організаціям, які мають на це право, згідно із законодавством, та відповідні повноваження.
  • Працівники школи не мають права надавати інформацію про дитину, її батьків чи опікунів представникам засобів масової інформації.
  • Працівники школи не мають права надавати можливість третім сторонам  встановлювати контакт із дітьми.

Принципи захисту зображень:

  • працівники школи не мають права давати дозвіл на фото-, відеозйомку дітей або їх аудіозапис на території школи без попередньої згоди батьків або опікунів дитини в письмовій формі;
  • Для отримання згоди батьків (опікунів) для фото-, відеозйомки дитини працівник  школи має звернутися до них, згідно з процедурою для отримання такого дозволу;
  • Якщо зображення дитини є лише частиною великого зображення, наприклад, публічного заходу, пейзажу, зборів тощо, дозвіл батьків (опікунів) на фото-, відеозйомку не є необхідним.

j0271188Я маленький !   Я маю обов’язки…

  • Поважати і любити своє оточення.
  • Ставитися до оточуючих так, як би я хотів, щоб ставились до мене.
  • Не принижувати гідності людей.
  • Поводитись так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.
  • Дотримуватись режиму харчування.
  • Дотримуватись правил моральної етики.
  • Організовувати дозвілля так, щоб воно приносило корись і не заважало іншим.
  • Дотримуватись норм поведінки, прийнятих у суспільстві.
  • Не створювати ситуації, які призводять до порушення закону.
  • Цінувати і дбати про своє здоров'я.
  • Поважати співрозмовників.
  • Коректно і тактовно висловлювати свої думки.
  • Дотримуватись правил мовного етикету.
  • Із повагою ставитися до людей, які піклуються про мене.
  • Виконувати роботу, яка не завдає шкоди здоров'ю.
  • Сумлінно навчатися: активно працювати на уроках, готуватись самотужки, старанно виконувати домашні завдання.
  • Виконувати правила для учнів.

Розділ ІІ

Права та обов’язки батьків

PE03163_Наші батьки мають права:

  • Захищати права своїх дітей.
  • Обирати заклади освіти, програми, вид і форму     

          навчання.

  • Обиратися і бути обраними до органів громадського

          самоврядування закладу.

  • Брати участь у розробленні індивідуальної програми 

         розвитку дитини.

  • Отримувати інформацію про діяльність закладу освіти, результати навчання дітей, критерії оцінювання.
  • Подавати керівництву закладу заяву про випадки булінгу .
  • Вимагати повного та неупередженого розслідування випадків булінгу.

http://gorodok-vlada.gov.ua/sites/default/files/news/13/07/ohoorona_dytynstva_08_07_2013.jpgОбов’язки батьків:

  • Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.
  • Виховувати дитину у дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до свого народу, до родини, до Батьківщини.
  • Піклуватися про здоров'я дитини, фізичний, духовний, моральний розвиток.
  • Забезпечувати здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя.
  • Поважати дитину. Забороняється її експлуатація, фізичні покарання, інші покарання, що принижують гідність.
  • Сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання.
  • Дбати про фізичне і психічне здоров'я дитини, сприяти розвитку її здібностей, формувати навички здорового способу життя.
  • Картинки по запросу "обовязки батьків"Формувати у дитини культуру діалогу та життя у взаєморозумінні, мирі та злагоді між усіма людьми, національними, релігійними групами, представниками різних політичних і релігійних поглядів та культурних традицій, різного соціального походження, сімейного та майнового стану.
  • Особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства.
  • Формувати у дітей усвіломлення необхідності додержуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України.
  • Виховувати у дитини повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України.
  • Дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти.
  • Забезпечити отримання дитиною у 14 років паспорта.

Шановні батьки!

Відповідно до Конвенції ООН про права дитини, Конституції України   (ст. 51,52 про права дитини в сім’ї), сімейного, цивільного, кримінально-адміністративного кодексів, Законів України «Про охорону дитинства, «Про освіту» Ви маєте забезпечити необхідні умови для проживання, навчання та виховання дітей.

Саме Ви несете за це персональну відповідальність. Вашим обов’язком є захист дітей від будь-яких форм насильства в сім’ї.

ЗНАЙТЕ! Ви не маєте права:

  • Бити дітей.
  • Штовхати їх.
  • Позбавляти їжі.
  • Принижувати, ображати. 
  • Примушувати до сексуальних стосунків.
  • Торкатися до дітей проти їх волі.

У разі порушення прав дитини та вчинення Вами насильства до Вас будуть застосовані штрафні санкції (до 5000грн.) або порушена кримінальна справа (від 3-х до 5 років позбавлення волі)

Розділ ІІІ

Права та обов’язки вчителів

Картинки по запросу права педагогівУчителі мають право на:

  • Академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну та наукову діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітнім програмам.
  • Педагогічну ініціативу.
  • Розроблення та впровадження авторських навчальних програм, проектів, освітніх методик і технологій.
  • Користуватися бібліотекою, навчальною, виробничою, культурною… інфраструктурою закладу освіти.
  • Підвищення кваліфікації, перепідготовку.
  • Вільний вибір освітніх програм, форм навчання та методів і форм підвищення кваліфікації.
  • Доступ до інформаційних ресурсів.
  • Нагородження за успіхи у своїй професійній діяльності.
  • Справедливе та об’єктивне оцінювання своєї професійної діяльності.
  • Захист професійної честі та гідності.
  • Безпечні і нешкідливі умови праці.
  • Участь у громадському самоврядуванні закладу.
  • Участь у роботі колективних органів управління закладом.
  • Захист під час освітнього процесу від будь-яких форм насильства та експлуатації.

 

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы (1).pngПедагогічні працівники  зобов’язані:

  • Постійно підвищувати свій професійний і загальнокультурний рівні та педагогічну майстерність.
  • Виконувати освітню програму для досягнення здобувачами освіти передбачених нею результатів навчання.
  • Сприяти розвитку здібностей здобувачів освіти, формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров’я.
  • Дотримуватися академічної доброчесності та забезпечувати її дотримання здобувачами освіти в освітньому процесі та науковій діяльності.
  • Дотримуватися педагогічної етики.
  • Поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу.
  • Особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства.
  • Формувати у дітей усвідомлення необхідності додержуватися  Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України.
  • Виховувати у дітей повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України та навколишнього природного середовища.
  • Формувати у дітей повагу до взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами.
  • Захищати дітей під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам.
  • Додержуватися установчих документів та правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати свої посадові обов’язки.
  • Повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно учасників освітнього процесу, свідком якого він був особисто або інформацію про який отримав від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування).

Розділ IV

Що таке насильство? Як себе захистити?

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\images.jpgТакі негативні явища в освітньому просторі як насильство, булінг та кібербулінг, секстинг тощо, не можуть не турбувати. Учасники освітнього процесу мають знати чинники ризику насильства проти дитини та звертати на них увагу.

 

Насильство ставить людину у залежність, а також наносить шкоду суспільству і є серйозною перешкодою на шляху до подолання нерівності дотримання прав людини.

Насильство це…..

Будь-які навмисні дії, фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування однієї  людини по відношенню до іншої, які порушують її конституційні права й свободи і наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю.

Неодноразова дія, а процес, що складається з циклів насильства, які тримаються на продовженні стосунків потерпілої та кривдника. Якщо насильство один раз з’явилось у стосунках, то є велика імовірність, що воно повториться, а інтенсивність його і ступінь жорстокості будуть зростати.

Види насильства:

  • Емоційне або психологічне.
  • Фізичне.
  • Економічне.
  • Сексуальне.

Емоційне або психологічне насильство -  це тиск на психіку іншої людини, який проявляється у нанесенні словесних образ, погроз, залякуванні, переслідуванні.  А саме…

  • Ігнорування почуттів і потреб.
  • Брудна лайка, залякування.
  • Погрози кинути.
  • Безпідставні покарання.
  • Контролювання доступу до однолітків.
  • Погрози завдати шкоди близькій людині.
  • Нанесення шкоди твоїй домашній тварині.
  • Нищення особистих речей.
  • Навіювання почуття провини і страху.
  • Брехня, звинувачення, приниження, прізвиська.
  • Поводження з тобою як з прислугою.

Фізичне насильство - це нанесення тілесних ушкоджень, які завдають болю, призводять до порушень психічного та фізичного здоров’я, чи навіть смерті. А саме…

  • Це штовхання і смикання.
  • Щипки, удари, стусани, побиття.
  • Знущання, викручування рук.
  • Жбурляння предметів.
  • showimageСпроби задушити.

Економічне насильство - це зумисне позбавлення людини права на житло, їжу, одяг, кошти та інше майно. А саме…

  • Це створення економічної залежності.
  • Забирання грошей.
  • Маніпулювання їжею, одягом.
  • Свідоме руйнування майна.

110  Сексуальне насильство – це зазіхання на статеву недоторканість особи, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього. А саме…

  • Небажані сексуальні дотики.
  • Домагання, ґвалтування.
  • Неприродні сексуальні дії.
  • Примус до проституції.

3992213f248a27e174d44e000fd0a3c5Шкільне насильство - це те, що стосується однокласника  або  учня твоєї школи. А саме…

  • Приставання, знущання.
  • Забирання речей, їх псування і забруднення.
  • Ігнорування, розповсюдження пліток і наклепів.
     
  • Погроза насильством.
  • Побиття.
  • Вилучення грошей, речей.

 

Кіберзалякування - (кібернасильство) або булінг у кіберпросторі полягає у звинуваченні когось з використанням образливих слів, брехні та неправдивих чуток за допомогою електронної пошти, текстових повідомлень і повідомлень у соціальних мережах. Сексистські, расистські та подібні їм повідомлення створюють ворожу атмосферу, навіть якщо не спрямовані безпосередньо на дитину.

Що робити, якщо ти став жертвою насилля,

чи знаєш, що когось ображають?

Розказажи про це дорослим:

  • батькам;
  • класному керівникові;
  • адміністрації школи (контактний телефон заступника директора із навчально-виховної роботи: 0663304082 (Шагановська Любов Іванівна);
  • психологу.

Типовими ознаками булінгу (цькування) є:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін - кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

При виявленні чинників ризику, працівники навчального закладу повинні повідомити про них батьків і надати їм інформацію про можливості для отримання підтримки, а також заохотити їх до вирішення проблеми.

Порядок реагування на  випадки булінгу у школі та відповідальність осіб причетних до булінгу:

  1. Дитина звертається  до класного керівника, психолога, соціального педагога, адміністрації школи, будь-якого працівника закладу.
  2. Після отримання усного чи письмового звернення дитини відповідна особа (класний керівник, психолог, соціальний педагог, заступник директора з навчально-виховної роботи) інформує керівника закладу освіти  про випадок булінгу.
  3. Якщо педагог або інший працівник закладу освіти став свідком булінгу або отримав інформацію про випадок, то він має повідомити керівника закладу, незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу, чи ні.
  4. Керівник закладу розглядає таке звернення та з’ясовує всі обставини цькування:
  • скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та окреслює подальші дії. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то керівник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей;
  • до складу комісії входять педагоги, психолог, соціальний педагог, керівник закладу, представники громадськості, співробітники ССД та поліції (за потреби);
  • за будь-якого рішення комісії керівник закладу забезпечує психологічну підтримку усім учасникам випадку;
  • у разі, якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний із цим, то він може одразу звернутися до органів Національної поліції України, а директор закладу може понести відповідальність, якщо випадок булінгу буде доведено.

Порядок подання та розгляд (з дотриманням конфіденційності) заяв про виникнення булінгу (цькування) в закладі освіти:

  1. Робота комісії по розслідуванню випадку булінгу.
  2. Відбір пояснень в осіб, що брали участь у конфлікті.
  3. Прийняття рішення про випадок, що стався.
  4. Повідомлення поліції про випадок та службу у справах дітей.
  5. Надання відповіді заявнику.
  6. Додаткове планування виховної, соціально-психологічної роботи із учасниками конфлікту.

Терміни подання та розгляду Заяв

  1. Заявники зобов’язані терміново повідомляти керівнику закладу про випадки булінгу (цькування), а також подати Заяву.
  2. Рішення про проведення розслідування із визначенням уповноважених осіб видається протягом 1 робочого дня з дати подання Заяви.
  3. Розслідування випадків булінгу (цькування) уповноваженими особами здійснюється протягом 3 робочих днів з дати видання рішення про проведення розслідування.
  4. За результатами розслідування протягом 1 робочого дня створюється Комісія та призначається її засідання на визначену дату.  
  5. Директор закладу зобов’язаний повідомити уповноважені органи Національної поліції (ювенальна поліція) та службу у справах дітей про кваліфікований Комісією випадок булінгу (цькування) протягом одного дня.

                           Реагування на доведені випадки булінгу

  1. На основі рішення комісії з розгляду випадків булінгу (цькування), яка кваліфікувала випадок як булінг (цькування), а не одноразовий конфлікт чи сварку, директор закладу:
  • повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України (ювенальна поліція) та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти;
  • забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування) (далі – Заходи).
  1. Заходи здійснюються заступником директора з навчально-виховної роботи у взаємодії з практичним психологом  та затверджуються директором закладу.
  2. З метою виконання Заходів можна запроваджувати консультаційні години у практичного психолога, створювати скриньки довіри, оприлюднювати телефони довіри.

Відповідальність осіб причетних до булінгу (цькування)

Відповідальність за булінг (цькування) встановлена статтею 173 п.4 Кодексу України про адміністративні правопорушення такого змісту:

«Стаття 173 п.4» . Булінг (цькування) учасника освітнього процесу.

Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, -тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Неповідомлення директором закладу уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу – тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Алгоритм дій щодо попередження булінгу

Ознайомлення учасників освітнього  процесу з нормативно- правовою базою та регулюючими документами щодо превенції проблеми насилля в освітньому середовищі.

  1. Проведення зустрічей, круглих столів, семінарів, тренінгів із залученням  представників  правоохоронних органів, служб соціального захисту, медичних установ та інших зацікавлених організацій.
  2. Запровадження програми правових знань у формі гурткової, факультативної роботи.
  3. Організація роботи гуртків, факультативів із психології.
  4. Створення інформаційних куточків для учнів із переліком організацій, до яких можна звернутися у ситуації насилля та правопорушень.
  5. Ознайомлення учителів і дітей з інформацією про прояви насильства та його наслідки.
  6. Батьківські збори –це форма організації спільної діяльності батьків, учителів, практичного психолога та соціального педагога, яка передбачає їх спілкування з метою обговорення актуальних питань  навчання і виховання, ухвалення рішень.
  7. Консультації - форма роботи з батьками, яка передбачає надання фахівцями психологічної служби допомоги батькам із різних проблем родинного виховання.
  8. Педагогічний консиліум - форма спілкування учнів, учителів, фахівців психологічної служби навчального закладу та батьків, метою якої є цілісне, різнобічне вивчення особистості учня, вироблення єдиної педагогічної позиції; визначення головних напрямів удосконалення виховного процесу зусиллями вчителів, батьків, самого учня; тренінги спілкування, методики оволодіння аутотренінгом.
  9.  Для успішного попередження та протидії насильству треба проводити заняття з навчання навичок ефективного спілкування та мирного розв’язання конфліктів.

Куди звертатись у випадку насильства:

Терміново телефонуйте 102

Загальнонаціональна гаряча лінія центру “Ла Страда-Україна” з питань насильства (дзвінки безкоштовні) 0 800 500 335

 

Як запобігти насильству?

  • Не вчиняти насильство по відношенню до інших.
  • Пам’ятати про відповідальність за свої дії.
  • Пам’ятайте, ви гідні поваги, бо ви людина.
  • Кожна людина має право на повагу.
  • Інші люди, також заслуговують поваги.
  • Навчіться конструктивно розв’язувати конфлікти.

Правила, які допоможуть запобігти насильству:

  • У пізній час не ходіть одні по вулиці.
  • Знайте елементарні прийоми самооборони.
  • Продумайте свої дії в тому випадку, якщо акт насильства можливий.
  • Майте при собі один з засобів безпеки:  газовий балончик дезодорант, пилочку…. Та продумайте їх використання в разі здійснення акту насильства.
  • Відчуваєте небезпеку – терміново тікайте.
  • На вас напали – кричіть, біжіть, привертайте до себе увагу.
  • Телефонуйте до міліції, швидкої.
  • Виключіть непорозуміння: будьте впевнені, що ваш знайомий друг знає межі дозволеного.
  • Не впускайте в будинок незнайомців особливо, якщо ви почуваєте себе не спокійно.

imgmainЗа цими статтями Кримінального Кодексу України можна притягнути до кримінальної відповідальності особу, що вчинила насильство:

  • Стаття 115 Умисне вбивство.
  • Стаття 120 Доведення до самогубства.
  • Стаття 121 Умисне тяжке тілесне ушкодження.
  • Стаття 125 Умисне легке тілесне ушкодження.
  • Стаття 126 Побої та мордування .
  • Стаття 129 Погроза вбивством.

Шляхи захисту прав

  • Звернення до адміністрації школи.
  • Звернення до органів місцевого самоврядування.
  • Звернення до органів опіки та піклування.
  • Звернення до поліції. 
  • Звернення до суду.

Отже, Кодекс «Своє право вимірюй своїм обов’язком» став основоположним документом у організації правовиховної роботи школи, основними завданнями якої є:

  • - органічне поєднання навчання і виховання;
  • підпорядкування організації та змісту освіти завданням формування цілісної та всебічно розвиненої високоморальної особистості з розвиненою правовою свідомістю і культурою;
  • - перетворення моральних та духовних цінностей на важливий чинник виховання підростаючого покоління;
  • - готовність дотримуватися й виконувати права та обов’язки;
  • - виховання глибокої поваги до законів і правил людського співжиття;
  • - свідоме ставлення до своїх прав і обов'язків перед суспільством і державою.

 

 

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы (5).jpg2. Правоосвітня та правовиховна робота у школі

“Закони потрібні не для страху, а для допомоги громадянам...”

Вольтер

2.1. Пріоритети роботи школи із правового виховання

Головними пріоритетними тенденціями роботи нашої школи з питання правового виховання і навчання на сучасному етапі є:

  • вдосконалення системи правоосвітньої роботи школи;
  • впровадження у систему роботи школи Кодексу «Своє право вимірюй своїм обов’язком;
  • єдність національного і загальнолюдського;
  • доступність для кожного учасника освітнього процесу всіх форм і типів освітніх послуг;
  • рівність умов для повної реалізації здібностей, талантів;
  • організація правоосвітньої роботи з усіма учасниками освітнього процесу;
  • підпорядкування змісту навчання й виховання всебічному розвитку особистості.

Саме ці завдання перед нами ставить Програма «Нова українська школа» у поступі до цінностей», розглянута та затверджена вченими радами Інституту проблем виховання (протокол № 6 від 02.07. 2018 року) та Інституту модернізації змісту освіти (протокол № 7 від 26.09.2018 року) (Додаток 3).

Школа бачить своєю головною метою забезпечення умов для навчання і виховання патріота України, громадянина правової демократичної держави, який поважає її закони (Додаток 4).

2.2. Головні завдання школи із правової освіти та виховання:

  • виховання школяра як громадянина України, національно свідомої, вільної, демократичної, життєво і соціально компетентної особистості, здатної здійснювати самостійний вибір і приймати самостійні рішення у різноманітних життєвих ситуаціях, підготовленої до професійного самовизначення;
  • виховання в учнів поваги до Конституції України, державних символів України, прав і свобод людини,  громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії;
  • виховання свідомого ставлення до обов`язків людини і громадянина;
  • задоволення потреб громадян у наданні загальної середньої освіти в обсязі понад державний мінімум шляхом введення факультативних занять та курсів за вибором;
  • оновлення змісту освіти, розробка та апробація нових форм, методів, технологій навчання та виховання;
  • різнобічний розвиток особистості учня, його здібностей і обдарувань, формування ціннісних орієнтацій, наукового світогляду;
  • збереження і зміцнення морального, фізичного і психічного здоров`я учнів;
  • створення умов для оволодіння системою наукових знань про природу, людину і суспільство.

У нашій школі завдання правової освіти і виховання  реалізуються наступним шляхом (Додаток 5) :

  • правоосвітня робота з учнями;
  • правоосвітня робота з батьками;
  • правоосвітня робота із вчителями;
  • профілактика шкідливих звичок;
  • попередження негативних проявів поведінки;
  • співпраця з правоохоронними органами, службою у справах дітей, центром надання правових послуг;
  • превентивне виховання;
  •  робота шкільного органу самоврядування.

2.3. Зміст правового виховання

Одним із завдань школи є забезпечення функціональної правової вихованості. Тому  зміст виховання в школі спрямований на здобуття учнями знань, вмінь, досвіду правових дій, що забезпечують успішність реалізації інтересів особистості у всіх сферах життя.

При реалізації змісту правової освіти і правового виховання педагогічний колектив Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2  дотримується:

  • особистісно-зорієнтованого підходу, за якого в центр освітнього

процесу ставляться інтереси особи учня, батька, вчителя. Центральною ідеєю правової освіти при цьому є виконання дотримання постулатів шкільного Кодексу «Своє право вимірюй своїм обов’язком»". Цей підхід реалізується шляхом створення навчальних, виховних ситуацій, в яких апробуються на практиці засвоєні загальнолюдські та громадянські цінності, вивчаються права та обов’язки всіх учасників освітнього процесу.

2.4. Основні  принципи  правової  освіти  і  виховання  у школі

Зв’язок із практичною діяльністю:

  • передбачає пріоритетність зорієнтованості учнів на навички соціальної взаємодії, вміння самостійно аналізувати різноманітні ситуації, перш за все у своєму життєвому середовищі, вміння самостійно приймати рішення  і діяти у правовому полі;
  • зорієнтованість на позитивні соціальні дії, що означає цілеспрямованість громадянської освіти на соціальні очікування учасників освітнього процесу, виховання потреби вчитися протягом усього життя;
  • виховання духу соціальної солідарності, справедливості, вміння конструктивно взаємодіяти з суспільством, з колективом, гуманістичні відносини між педагогами,  учнями та батьками, атмосфера взаємоповаги та довіри у шкільному колективі;
  • відкритість і зв’язок школи з іншими соціальними угрупуваннями (сім’єю, дитячими і  молодіжними організаціями, засобами масової інформації  та ін.);
  • виховання поваги до засад політичної, ідеологічної, етнонаціональної  різноманітності;
  • виховання толерантного ставлення до різних світоглядних, політичних доктрин, релігійних переконань, уникання екстремістських поглядів і поведінки у житті шкільного колективу. 

Правовове виховання педагогічний колектив школи реалізує виходячи  з таких основних критеріїв:

  1. Правова освіта повинна охоплювати всіх учасників освітнього процесу – учнів, батьків, учителів.
  2. Правова освіта повинна забезпечувати зростання самосвідомості учасників освітнього процесу, розуміння ними суворого дотримання Закону.
  3. Розуміння всіма учасниками освітнього процесу єдності прав і обов’язків і їх виконання в реальному житті.
  4. Вміння користуватися правовими знаннями, набутими в школі.
  5. Пропаганда основних принципів Загальної декларації прав людини, Декларації і Конвенції прав дитини.
  6. Прагнення домогтися формування громадянської позиції кожного на основі загальнолюдських цінностей: свободи переконань, думок, володіння та користування власністю.
  7. Вміння учнів протистояти злочинам і правопорушенням у суспільстві.

2.5. Напрямки правовиховної роботи

Правове виховання в школі здійснюється засобом цілеспрямованого впливу на організацію освітнього процесу за такими напрямами:

  • Ознайомлення школярів з елементами правової освіти починається вже в початковій школі  на годинах спілкування. У середніх і старших класах на правових бесідах учні отримують певні знання щодо теоретичних засад демократії, історичного досвіду і життя сучасних демократичних суспільств, взаємозв’язку політичної та економічної системи, прав людини і механізмів їх захисту.
  • Введення змісту правового виховання до вже існуючих шкільних заходів - розробка і впровадження тематичних блоків у процесі освітньої роботи. Можливе введення окремих елементів змісту правового виховання при організації  дозвілля і відпочинку школярів.
  • Організація правового виховання під час позакласної та позашкільної діяльності - застосування найрізноманітніших форм та методів роботи: традиційні зустрічі з працівниками правоохоронних органів, з вчителем права, екскурсії та експедиції, які мають правовиховне спрямування, диспути, дебати, заходи змагального характеру. Це дає  можливість учням набути безпосереднього досвіду в реалізації прав і свобод людини, сформувати організаційні та комунікативні вміння.
  • Організація демократичного шкільного життя – засвоєння правових навичок  дітьми у процесі  участі у повсякденному житті школи. При цьому школа може виступати як модель світу дорослих.

Ефективне правове виховання можливе лише за реалізації прав і свобод людини в самій школі, тому ми намагаємося забезпечити  толерантне спілкування, зокрема між адміністрацією, вчителями, громадськістю, що  є для учнів практичним прикладом  взаємоповаги, відкритості, демократизму. 

Успішність здійснення правової освіти та правового виховання значною мірою визначається методами, які використовуються педагогами в процесі роботи.

Пріоритетну роль у громадянській освіті відіграють активні та інтерактивні методи, що стимулюють творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення. Використовуються також традиційні методи: лекції, диспути, бесіди, самостійна робота з періодикою, написання рефератів, учнівські доповіді, повідомлення.

Застосування наведених форм і методів правового виховання створює умови  для формування в особистості поведінкових норм, здатності адаптуватися до нових соціальних умов, орієнтуватися в них, захищати свої права, поважати інтереси і права інших.

Правове виховання може бути ефективним лише за умови створення правового простору в класі та школі на засадах взаємної довіри, поваги до прав і свобод, толерантності, забезпечення умов для розвитку в учнів почуття власної гідності. Одним із основних аспектів правовиховної роботи у школі є формування у школярів правової культури.

2.6. Законодавча база

При плануванні й організації правоосвітньої роботи адміністрація й класні керівники школи керуються наступними нормативно-правовими актами:

1. Європейська конвенція про здійснення прав дітей (Конвенцію ратифіковано із заявою Законом № 69-V ( 69-16 ) від 03.08.2006, ВВР, 2006, № 41, ст.354).

2. Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії (ратифіковано Законом № 716-IV ( 716-15 ) від 03.04.2003, ВВР, 2003, № 29, ст.226).

3. Конвенція ООН про права дитини (ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91).

4. Конституція України.

5. Закон України "Про освіту".

6. Закон України Про повну загальну середню освіту.

7. Цивільний кодекс України.

8. Правила опіки та піклування .

9. Кодекс України про адміністративні правопорушення.

10. Закон України „Про охорону дитинства”.

11. Закон України „Про молодіжні та громадські організації”.

12. Закон України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” та ін.

13. Постанова Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист".

14. Постанова КМУ від 21 листопада 2013 р № 895 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах».

15. Постанова КМУ від 21 листопада 2013 р № 896 «Про затвердження Порядку виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб)».

16. Постанова КМУ 22.08.2018 № 658 «Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».

17. Указ Президента України від 25.05.2020 року №195/2020 «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі».

18. Наказ 19.08.2014 № 564/836/945/577 «Про затвердження Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення».

19. Наказ МОН від 02.10.2018 № 1047 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників з іншими органами та службами».

20. Лист МОН від 28.10.2014 року № 1/9-557 «Про Методичні рекомендації щодо взаємодії педагогічних працівників у навчальних закладах та взаємодії з іншими органами і службами щодо захисту прав дітей».

21. Лист МОН від 28.12.2016 року №1/9-680 «Щодо захисту дітей від усіх форм насильства, образ, недбалого й жорстокого поводження».

22. Лист МОН від 18.05.2018 року №1/11- 5480 «Методичні рекомендації щодо запобігання та протидії насильству».

23. Лист МОН від 29.12.2018 року №1/9-790 «Щодо організації роботи у закладах освіти з питань запобігання і протидії домашньому насильству та булінгу».

24. Лист МОН від 29.01.2019 року №1/11- 881 «Рекомендації для закладів освіти щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» від 18 грудня 2018 р. №2657- VIII.

25. Лист МОН від 14.08.2020 № 1\9-436 «Про створення безпечного освітнього середовища в закладі освіти та попередження і протидії булінгу (цькуванню)».

2.7. Організація правоосвітньої та правовиховної роботи школи

Організація правової освіти і виховання забезпечується учителем правознавства, класними керівниками, соціальним педагогом, практичним психологом,  заступниками директора з навчально-виховної роботи, радою школи, представниками громадських організацій. Ключова роль належить класному керівникові, так як в перелік його обов`язків входить глибоке знайомство з особливостями особистості кожного учня, уява про його зони ближнього розвитку, аналіз навчальної діяльності та рівня вихованості кожного учня, своєчасна корекція поведінки учнів, правова підготовка учня, створення згуртованого класного колективу. Виховна робота класних керівників планується відповідно до річного  плану роботи школи.

Педагогічним колективом розроблена модель  із   правоосвітньої та правовиховної діяльності школи  (Додаток 6).

У нашій роботі стикаємося із наступними проблемами:

-Достатній рівень соціальної ативності учнів;

-Рівень сформованості свідомої дисципліни, почуття відповідальності.

 

Правове виховання та профілактика правопорушень серед підлітків постійно в центрі уваги педагогічного колективу школи.               

Класні керівники  вирішують питання про залучення  дітей, які мають проблеми у поведінці до участі в роботі гуртків, шкільних спортивних секцій. Тому склалася певна модель виховної роботи  щодо попередження правопорушень серед школярів.

У школі  розроблена система профілактичної роботи (Додаток 7).

Контроль за відвідуванням учнями школи  ведеться класними керівниками в класному журналі, медичною сестрою  у спеціальному журналі відвідування (Додаток 8).

Розроблені правила для учнів (Додаток 9), які вивчаються ще у початкових класах.

У школі склалася система профілактичної роботи (Додаток 10).

2.8. Рівні профілактичної роботи щодо попередження правопорушень

1. Первинна профілактика -  соціальна профілактика, спрямована на збереження психічного, фізичного і духовного здоров’я дітей, попередження несприятливого впливу на нього факторів соціального і природного середовища.

2. Вторинна профілактика -  своєчасне виявлення негативних змін у поведінці  дитини, що дає змогу попередити їх подальший розвиток. Показник необхідності початку профілактичних заходів – поведінка, що завдає шкоди суспільству або окремим особам, із проявами  агресивності, грубості, брехливості, лінощів та інших негативних якостей, які свідчать про створення негативних орієнтацій, недоліки внутрішніх регуляторів поведінки: свідомості, почуттів, волі, мотивів.

3. Третинна профілактика -  цілеспрямована профілактика правопорушень неповнолітніх, має індивідуальний характер, містить заходи з усунення конкретних недоліків сімейного, шкільного і суспільного виховання, включає цілеспрямовану роботу з тими підлітками, які мають відхилення у поведінці від моральних та правових норм.

Ці рівні профілактичної роботи здійснюються за схемою:

 

Рівні профілактичної роботи

 

Учень

 

Адміністрація  школи, соціальний педагог, класний  керівник,  учн.самоврядування

Батьки, громадськість.

Уроки  правознавства.

Постійно  діючі  виставки

 

Превентивне виховання Охорона дитинства  

         Батьківський              лекторій

Облік  учнів,які мають проблеми у поведінці та навчанні, кризові сім’ї

Облік  батьків,  які  не  займаються  вихованням  дітей

 

Тижні правових  знань,

тиждень  мораль-ного  вихова-ння,тиж-день гармонії, тиждень прав дитини.

Години правового інформу-вання, виховні заходи з презенти-вного виховання.

Зустрічі  з представ-вниками право-охоро-нних органів,

 служби  у  справах дітей,

центру соціаль-них служб   для молоді.

 

Щоден-ники спостере-жень, анкетуван-ня , діагносту-вання, рейди „Урок”, «Запізне-ння»,«Ве-чірній час»,карт-ки вивчення підлітка, схиль-ного до правопо-рушень.

Консуль-тації спеціалі-стів

з  проблем вихова-ння, питань    попере-дження     правопо-рушень для 

учнів,  батьків,  кл.  керівни-ків. 

   

 

Індиві-дуально-

корекцій-на робота( адмініст-рації, соціально-го педагога,

кл.керів-ників, педагога- організа-тора, учнівсько-го самовря-дування.

 

Школою з питань профілактики правопорушень розроблений план роботи, заходи щодо впровадження правовиховної  роботи у школі (Додатки 11-21).

2.9. Форми правовиховної роботи у школі

Інформаційно – масові (у 2020-2021 навчальному році все проводилося у межах одного класу або онлайн) -  дискусії, диспути, конференції, ринги, вечори, години правого інформування, виховні години, робота над проектами.

  У школі було проведено:

 Виховні години (1-11 класи) - “Перше й останнє знайомство із Кримінальним кодексом”, “Захистіть мене від лиха і зла, бо я ще дитина мала”, “Права та обов’язки дітей”, “Не втомлюймося жити”, ”Закон і право”, “Ти +я=діти світу”, “Світ без насилля”, “Бути здоровим – модно”, “Знати, щоб жити”.

  Диспут -  “Бачити зло і мовчати – вчиняти злочин” (10 клас).

 Гра - “Казкова правознавча лотерея” (4 класи).

 Збори трудового колективу школи - “Порядок розгляду звернень із приводу жорстокого поводження із дітьми та реальної загрози його вчинення”.

 Щочетверга проводяться тематичні години інформування.

 Діяльнісно – практичні віртуальні екскурси, огляди, конкурси.

 Було проведено:

 Конкурс -  “Правове лото” (11 клас).

 Гра-експрес -  “Знаємо, виконуємо, діємо” (9 клас).

 Однією з таких форм є традиційні щорічні звіти творчих досягнень учнів (віртуальні презентації класів).

 Інтеративнігуртки, секції, акції, презентації.

- У школі  працює: загін юних інспекторів руху, дружина юних пожежників, екологічна бригада (готували презентації, буклети).

- У школі проводяться акції:  “Ми діти світу”, “Я зичу вам добра” (у межах кожного класу).

-Учні 10 класу створили презентації “Права дітей в Україні”, “Небезпека нічного міста”.

- Постійно у школі проводиться акція “Літера “Н” у класному журналі”.

 Індивідуальнідоручення, творчі завдання, звіти, індивідуальна робота, анкетування. Протягом усього навчального року в нашій школі проводяться індивідуальні бесіди для учнів школи та їх батьків з лікарями, психологом, співробітниками правоохоронних органів.

- Проведено анкетування “Рівень тривожності дітей та його причини”, “Чи затишно мені у школі”.

- У школі працює консультпункт практичного психолога.

- Ведеться облік дітей, які потребують посиленої педагогічної уваги. Проводиться з ними індивідуальна робота адміністрацією, класними керівниками, практичним психологом та соціальним педагогом.

 Діалогічні -  бесіди, години спілкування.

 Було проведено години спілкування “Привіт! Я конфлікт!”, “Що я маю знати, щоб зберегти своє здоров’я”, “Толерантність” (5-7 класи);

 Наочнівиставки, стенди.

 Однією із таких важливих форм процессу виховання дітей є залучення до краєзнавчих акцій, збору матеріалів про відомих людей нашого краю, про роки Голодомору, Другої світової війни на Лохвиччині: старшокласники самостійно організовують дослідницько-пошукову діяльність  шляхом проведення віртуальних екскурсій, створюють тематичні виставки, проводять віртуальні заходи  серед учнів молодшої школи (надають віртуальні матеріали).

У  школі постійно діє виставка літератури  “Мої права і обов’язки”,

проводиться виставка-конкурс “Нас на землі багато і ми всі маємо право жити”.

2.10. Планування заходів по правовому вихованню та профілактиці правопорушень

 Щотижня

  1. У щоденниках  всіх учнів  відмічається все те, що було в їх поведінці за кожен тиждень.
  2. Проводяться консультативні дні для батьків (у ситуації, яка склалася ці

консультації проводяться  часто у телефонному режимі).

  1. Година правового інформування.

Плануючи роботу з класом, класні керівники використовують різноманітні форми й методи роботи:

  • виховні години;
  • індивідуальні бесіди;
  • анкетування й тестування;
  • тренінги;
  • відвідування на дому ( узвязку із карантинними заходами відвідуються родини учнів лише у разі найбільшої необхідності);
  • консультації батьків (у телефонному режимі);
  • зустрічі з робітниками правоохоронних органів (у вигляді ЗУМ-конференцій);
  • конкурси малюнків, плакатів, стінівок, віршів;
  • написання творів-мініатюр;
  • уроки правових знань;

Для виховання в учнів поваги до держави, її законів класні керівники

проводять наступні заходи:

  • в/г  „Я – громадянин України”;
  • в/г  „Держава і ми”;
  • в/г  „Громадянином бути зобов`язаний”;
  • бесіди з учнями 1 – 8 класів з вивчення Конституції України;
  • бесіда „Дитина та її права”;
  • бесіда-тренінг „Права неповнолітніх”;
  • практикум „Мої права і мої обов`язки”;
  • урок правових знань  „Конвенції ООН про права дитини”;
  • конкурс малюнків „Права дитини в малюнках”;
  • в/г „Хочу”-і „Не можна”, „Не хочу”.- і „Треба”. Як їх узгодити?”;
  • в/г „Бути на землі людиною”;
  • в/г „Законодавство про дитину”;
  • диспут „Дитина у школі”;
  • дискусія „Людина і натовп”;
  • година спілкування „Виконуй обов’язки і поважай закон”;
  • година роздуму „Правила і закони в твоєму житті”.

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\DSC_5362-300x169.jpgC:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\20210208_214942-274x300.jpg

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\фотографії\1bullingstop.jpg

Щомісяця

  1. Здійснюється контроль та систематична корекція  для дітей із кризових  сімей, із дітьми, які потребують підвищеної педагогічної уваги… . У разі, коли поведінка батьків чи учня не піддається корекції, ставиться питання про вплив на нього відповідних організацій, а у випадку зразкового виконання батьківських обов'язків — максимальне заохочення.
  2. 2.Забезпечене відвідування школи  батьками «проблемних» дітей.
  3. Проводяться дні відкритих дверей.

Щосеместра

  1. Проводяться рейди-перевірки зайнятості учнів (співпраця із керівниками гуртків та секцій).
  2. Організовується спільний відпочинок батьків, учнів та вчителів (ввіртуальні  посиденьки).
  3. Ведеться контроль роботи класних керівників та вчителів, що потребують індивідуальної   педагогічної уваги.
  4. Видаються накази про стан  правовиховної роботи  (Додаток № 22).

 

 

2.11. Виховні заходи із правовиховної роботи школи (всі проводилися у межах одного класу)

За звітній період  були проведені:

Лекції на тему:

  • „Знай і виконуй правила для учнів” (листопад).
  • „Кожна дитина під захистом” (листопад ).
  • „Конституція у моєму житті” (листопад).
  • «Знай свої права – захищай обов’язки» (квітень).
  • «Конституція – головна правова книга» (жовтень ).
  • «Відповідальність неповнолітніх» (листопад).
  • «Адміністративні правопорушення» (листопад).
  • «Декларація прав людини та Україна» (грудень).
  • «Ювінальна юстиція» (жовтень).
  • «Права і обов’язки громадян України» (листопад).
  • «Закон обов’язковий для всіх» (січень).
  • «Державні символи України» (грудень).

Бесіди на тему:

  • „Кожна дитина під захистом” (жовтень).
  • „Держава.Право. Закон” (жовтень).
  • „Основні документи, що захищають права дитини” (жовтень).
  • «Про заборону паління на території технікуму» (вересень).
  • «Я громадянин України!» (січень).
  • «Відповідальність неповнолітніх за правопорушення, вживання та розповсюдження наркотиків» (березень).
  • «Відповідальність за крадіжку державного та особистого майна» (березень ).
  • «Про заборону паління на території технікуму» (грудень).
  • «Підлітку про закон» (листопад).
  • «Моральні цінності в сучасному житті» (листопад).
  • «Гортаємо сторінки діяльності ООН» (грудень).
  • «Правопорушення та відповідальність» (січень).
  • «Права та  обов’язки студента» (лютий).
  • «Права людини і закон – реальність, історія, майбутнє»                                 (лютий).
  • «Знай свої права» (січень).
  • «Права та обов’язки дитини» (листопад).
  • «Зовнішній вигляд студента» (вересень).
  • «Правова поведінка та юридична відповідальність» (жовтень).
  • «Жити по закону захистити себе» (листопад).
  • «Виконання законів і норм поведінки – обов’язок кожного громадянина» (листопад).
  •  «Про шкідливість паління» (грудень).

Брейн – ринги на тему:

  • «Чи знаємо ми свої права?» (жовтень).
  • «Конституція – головна правова книга» (листопад).
  • «Як я знаю закон?» (грудень).

Круглі столи на тему:

  •  «Чи зміг би я скоїти злочин?» (березень).
  •  «Жити за законами держави» (жовтень).
  • «Я в праві вибирати те, що хочу» (листопад).
  • «Конституція про захист особистості» (грудень).

У школі діє клуб інтелектуалів, який складається з різних предметних секцій, зокрема члени секції правознавства є постійними учасниками міської гри «Дебати». Вже 6 років учні школи займають перші місця у районному етапі гри «Дебати». На жаль, цього року через карантинні заходи гра не проводилася.

                  Кожного року узагальнюється участь учнів  в конкурсах, олімпіадах  (Додаток 23).

2.12. Форми контролю

Правовиховна робота в школі постійно заслуховується на:

  • педагогічних радах;
  • нарадах при директору;
  • засіданнях методичного об'єднання класних керівників;
  • видаються відповідні накази (Додатки 24-28);
  • загальношкільних конференціях, батьківських зборах (У 2020-2021 н.р. це були онлайн-зустрічі).

 Постійно проводиться моніторинг вихованості учнів школи. Ця робота ведеться через аналіз поведінки учнів по класах, анкетування.

Особливого значення набувають нові сучасні технології виховання, які мають особисте цільове спрямування на розвиток “Я” кожного учня.

 Основною формою профілактики правопорушень і оволодіння певними знаннями є години спілкування. Класні керівники постійно урізноманітнюють форми і методи проведення годин спілкування.

Велике значення має вивчення законівУкраїни, зокрема Конституції, під час уроків “Правознавства”. У курсі основ здоров’я вивчаються розділи “Профілактика куріння тютюну і зловживання алкоголем”, “СНІД – основні проблеми та шляхи запобігання захворюванню”.

Під час проведення уроку основ здоров’я  на тему “Зловживання алкоголем” вчитель дуже ефективно наводить аргументи психологічного порядку. Наприклад, розвінчують уявлення підлітків про те, що вживання алкоголю – це ознака дорослості і незалежності.

Навпаки, основна ознака дорослості – відповідальність: доросла людина не буде шкодити своєму здоров’ю, оскільки вона відповідально ставиться до свого життя.

 При вивченні тем, що стосуються зловживання алкоголем, застосовуються рольові ігри: “Умій сказати – “Ні”, “Заважає, не заважає”, “Випивка перед танцями”, розв’язування психологічних задач, проведення анкет.

 Вивчаючи розділ “Профілактика зловживання забороненими психотропними речовинами”, учням розкривають значення терміну “наркоманія”, негативний вплив вживання наркотичних речовин і подальшої наркотичної залежності. Учителі використовують тести про наркозалежність, таблиці із завданнями, за допомогою яких учні висловлюють    свою думку з приводу вживання речовин і знань про наслідки їх систематичного вживання. Однією з активних форм з’ясування знань учнів  є створення певних ситуацій.

План виховної роботи школи вміщує місячник “Формування правової культури. Профілактика правопорушень  та злочинів”,Тижні правовиховної роботи, проведення акції «16 днів проти насилля» (Додатки 29-33).

У педагогічному колективі накопичено певну інформацію про кількість

учнів школи, схильних до  різних видів порушень за шість років.

Напрацьована певна схема діагностики причин скоєння

правопорушень. Ведеться статистичний та графічний облік скоєних учнями правопорушень.

 

Питання правової освіти та виховання знайшло відображення наступним чином:

  • в класних кімнатах - це  „Куточки правових знань” ;
  • створені кейси за темами:
  • „Захист дітей від насильства”.
  • „Правовий порадник”.
  • „Профілактика правопорушень, наркоманії, алкоголізма”.
  • Методична скарбничка школи „Правове виховання”.
  • Методична скарбничка школи „Держава та Конституція очима дитини”.
  • „Формування здорового способу життя”.

Школою проводиться певна робота з проблеми превентивного виховання, визначено методи, спрямовані на виправлення відхилень у поведінці учнів, проводиться моніторинг рівня вихованості учнів, діагностика помилкових форм виховання в сім`ї.

Створено банк даних на учнів і родини „групи ризику”.

2.13. Робота з батьками

Сім’я завжди була й залишається одним із головних чинників у становленні особистості. Отже, неможливість для дитини засвоєння адекватної соціальної ролі та стилю поведінки, яка йде з сім’ї, може стати причиною появи комплексів, що впливають на психічний розвиток особистості, а згодом – стають причиною її асоціальної чи антисоціальної поведінки. 

На обліку служби у справах дітей Лохвицької міської ради не стоять  сім’ї школи, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Чітко планується і проводиться кропітка виховна робота з батьками. Намагаємось вирішити питання про залучення підлітків, які потребують посиленої педагогічної уваги, до участі в роботі гуртків, спортивних секціях.

Адміністрація школи, класні керівники надають різні види допомоги категоріальним сім’ям.

Ефективною формою роботи є консультації для батьків – консультації юриста (такі консультації надає нашим батькам центр безоплатної правової допомоги – Туник Марія Іванівна), працівників поліції, психолога.

Види допомоги неповній сім’ї:

  1. Спостереження та консультації соціального педагога, практичного психолога.
  2. Залучення повної сім’ї, якщо це можливо, для роботи з дитиною та її сім’єю. 
  3. Залучення найближчих родичів до виховання дитини.
  4. Залучення неповної сім’ї до занять у дитячо-батьківських групах.
  5. Залучення класного керівника  або вчителя до активної діяльності, спрямованої на надання дитині додаткової освіти (гуртки, центри творчості тощо).
  6. Проведення батьківського лекторію.
  7. Навчання одного з батьків за відсутності іншого.
  8. Постановка на облік у заклади й органи соціального захисту.

Види допомоги дисфункціональній сім’ї :

  1. Супровід дитини соціальним педагогом.
  2. Спостереження й консультація психолога закладу.
  3. Консультативна допомога практичного психолога.
  4. Залучення дитини до занять у гуртках секціях.
  5. Залучення батьків до занять з психології підлітка.
  6. Допомога дитині у плануванні свого вільного часу (соціальний педагог, класний керівник).

Форми роботи з батьками із правової освіти  (онлайн режим 2020-2021 навчальний рік) (Додаток 34 - 37):

  1. Зустріч із учителями: “Батьківська п’ятниця” (онлайн).
  2. Консультпункт для батьків: “Сімейна скринька”.
  3. Батьківські збори (онлайн).
  4. Опитування для батьків: “Яку сім’ю можна вважати зразковою?”.
  5. Загальношкільні батьківські збори по паралелях на тему: “Адміністративна відповідальність батьків згідно Закону України “Про освіту” (онлайн).
  6. Спільна робота зі службою у справах дітей (за потреби).

Педагогічний колектив школи працює у тісному зв’язку зі службою у справах дітей. Так, у цьому навчальному році службою у справах дітей було розглянуто подання на учнів, батьки яких не займаються вихованням дітей (2 родини). Із батьками проведена відповідна робота.

За роки роботи ми помітили, що батьки прислухаються до порад школи, але у вирішенні питань, наприклад, алкоголь, наркотики…., більший вплив на родини має служба у справах дітей. Батьки розуміють, що школа може лише вести роз’яснювальну роботу, трапляються випадки, коли без поліції чи представників служб, батьки не впускали класних керівників та адміністрацію до помешкань. Такі випадки поодинокі.

     Ефективною формою роботи є проведення педконсиліумів, в яких беруть участь вчителі, батьки, представники адміністрації школи та громадськості мікрорайону (на жаль, у 2020-2021 навчальному році такі зустрічі були неможливими).

У вересні  було проведено громадський огляд умов проживання та виховання дітей вразливих категорій, педагогічну акцію “Чим живеш, дитино?”.

Педагогічний колектив школи постійно працює над вдосконаленням форм і методів правової освіти та виховання підростаючого покоління.

2.14. Роль уроків правознавства у системі правовиховної роботи школи

Предмет «Правознавство» викладає:

-  Костоглод Людмила Анатоліївна, вчитель ІІ категорії, має вищу освіту, закінчила Харківський державний педагогічний інститут, за спеціальністю вчитель історії,  стаж роботи 7 років, останнє підвищення кваліфікації проходила на базі Полтавського обласного інституту післядипломної освіти педагогів  у 2018 році.

У навчальному закладі предмет викладаються відповідно до програми, яка затверджена Міністерством освіти і науки України 07.06.2017 року..

Предмет «Правознавство» викладаються для учнів 9 класу у кількості 1 година на тиждень.

У програмі передбачене вивчення основних галузей права: конституційного, трудового, цивільного, сімейного, адміністративного і кримінального.

Навчання проводиться за підручниками, рекомендованими Міністерством освіти і науки України у 2020-2021 навчальному році:

„Основи правознавства»  9 клас – Святокум О.Є., 2017 року;

Правові знання, засвоєні на уроках, поглиблюються і розширюються у позакласній виховній роботі. Вибір форми чи методу виховного впливу залежить від його мети, змісту, вікових та індивідуальних особливостей учнів і можливостей педагогічного колективу школи. Обираючи методи і форми виховної роботи вчитель правознавства ураховує, чи популярні вони серед школярів, чи захоплюють їх, чи приносять їм задоволення.

Здійснюючи правове виховання на уроках і під час виховних заходів, розкривається зміст усіх галузей права, не зосереджуючи увагу учнів на якомусь одному з них (наприклад, кримінальному), оскільки в повсякденному житті вони керуватимуться основними їх положеннями. Розкриваючи конкретні правові норми, вказується на їх зв’язок із правилами моралі, на яких вони базуються; ілюструються випадки порушень норм права, не зловживається негативними прикладами, наводяться ті приклади, що демонструють, як треба діяти в подібній ситуації. Розповідаючи про злочини, не деталізуються факти, оскільки це може навчити окремих школярів методики скоєння злочину,  розкривається суть негативних фактів так, щоб вони викликали відразу, а не захоплення ними. Вчитель постійно наголошує, що вирішальним моментом у правовому вихованні школярів є висока правова культура педагогів і відповідний правово-психологічний клімат у школі та в сім’ї.

 Уроки правознавства в навчальному закладі проводяться з використанням наступних форм:

- звичайні уроки (опитування, повторення попереднього матеріалу, розбір нової теми, розгляд практичних ситуацій, запису нових термінів, підведення підсумків);

- бесіди, лекції з використанням творчих робіт, написаних  учнями.

При оцінюванні навчальних досягнень учнів з права враховуються наступні критерії:

- рівень оволодіння знаннями про систему існуючих державно-правових реалій;

- вміння учнів аналізувати суспільно-політичні події, користуватися нормативно-правовими актами.

2.15. Робота учнівського самоврядування щодо правової освіти у школі

Складовою частиною виховної роботи є учнівське самоврядування. Слід так організувати учнівське самоврядування, щоб воно забезпечило формування активної життєвої позиції учня, привчало його до аналізу та самоаналізу, контролю та самоконтролю. Питаннями правової освіти в учнівському самоврядуванні займається центр «Дисципліни і порядку» (Додаток 38). Метою роботи якого є:

  • надання допомоги педагогічному колективу школи у вихованні свідомої дисципліни, дотримання школярами Правил для учнів;
  • контроль за спілкуванням, поведінкою, відвідуванням уроків учнями;
  • використання заходів право освітньої роботи до порушників дисципліни (випуск листівок-блискавок, участь у засіданнях ради школи, проведення виховних заходів);
  • захист прав учасників освітнього процесу (учнів).

Члени учнівського самоврядування контролюють виконання учнями Правил внутрішнього розпорядку,  Статуту школи, наказів МОН “Про заборону тютюнопаління”, “Про використання мобільних телефонів під час навчально-виховного процесу”. Виконання рішення аналізується на учнівських класних зборах, а також лідери класів звітують на засіданні Координаційної ради по підсумках виконання рішень.

Рішенням учнівського самоврядування запроваджено  повідомлю вати батьків (листи-подяки) про гарні вчинки дітей.

2.16. Статистика поведінкових змін у дітей

Результатом превентивного правового виховання є поведінка учнів, що визначається основними показниками вихованості:

- Поведінка в сім'ї:

діти виявляють інтерес до сімейних справ, проблем у родині,  переживають разом з іншим членами родини радощі й негаразди.

- Ставлення до старших:

діти стали ввічливі у спілкуванні, надають посильну допомогу тим, хто її потребує.

- Поведінка у школі:

 уважні на уроках, проявляють старанність у виконанні завдань учителів. Виявляють почуття відповідальності за доручені справи, бережливо ставляться до шкільного майна, дотримуються правил для учнів і режиму закладу.

- Ставлення до ровесників:

діти беруть активну участь у спільній діяльності. Прагнуть поділитися своїми успіхами та невдачами з товаришами. Мають бажання безкорисливо допомагати друзям, прагнення не підводити клас, групу.

- Поведінка на вулиці та в громадських місцях:

дотримуються правил вуличного руху, бережливо ставляться до природи, дотримуються чистоти в громадських місцях, у транспорті, на вулиці.

- Ставлення до самого себе:

учні стали охайними і бережливими, дотримуються правил особистої гігієни, виконують режим дня, адекватно оцінюють свою поведінку.

За останні роки у школі:

 

2020-2021

2019-2020

2018-2019

2017-2018

2016-2017

2015-2016

1

Учні із девіантною поведінкою

2

4

3

 4

5

4

2

Учні, які стоять на обліку в ювенальній превенції

-

-

-

-

-

-

3

Учні із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах

-

-

-

1

-

-

4

Учні, які схильні до протиправних дій

-

-

-

-

-

-

5

Учні, які не приступили до навчання без поважних причин

-

-

-

-

-

-

6

Учні, схильні до табакокуріння

2

2

1

-

-

-

7

Учні, схильні до вживання спиртних напоїв

-

-

-

-

-

-

8

Сім`ї, в яких батьки зловживають спиртними напоями

2

-

-

1

-

-

9

Учні, схильні до бродяжництва

-

-

-

-

-

-

10

Учні, схильні до вживання наркотичних речовин

-

-

-

-

-

-

11

Учні, що скоїли злочини

-

-

-

-

-

-

 

 

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы.jpg3. Робота психолога та соціального педагога школи з питань правового виховання

“Усі міркування щодо того, що діти бувають різні, не мають сенсу. Дитина має потребу у вашій допомозі – вважайте це над завданням. Чим “важча” дитина,  тим більше любові в неї потрібно вкласти…”

       Ель Тат

Педагогічний колектив Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 працює над реалізацією виховної проблеми: «Створення умов для виховання національно свідомої, освіченої, конкурентноспороможної особистості, здатної соціалізуватися в умовах трансформації українського суспільства».

Виходячи із проблемного питання, вимог правової освіти та виховання, які спрямовані на те, щоб підвищити виховну, профілактичну роль у попередженні аморальних  проявів у шкільному колективові та в подальшому самостійному житті, у школі  склалася певна система, яка передбачає  цілеспрямовану, планову, взаємопов’язану, керовану діяльність її частин – від директора до бібліотекаря і медсестри.

Дієвість складових частин системи правової освіти та виховання зумовлюється глибокими знаннями індивідуально-психологічних особливостей важковиховуваних учнів, умов їх сімейного виховання, мікросоціального оточення. Значне місце в організації індивідуальної роботи з дітьми, які потребують посиленої педагогічної уваги належить психологу та соціальному педагогу школи.

Практичний психолог надає цільову допомогу класним керівникам  із виявлення відхилень у поведінці учнів та передбачає напрямки вивчення причин відхилень, шляхів впливу сім’ї на  процес перевиховання та форми індивідуальної роботи . Психолог школи працює  із дітьми за індивідуально складеними планами (Додаток 39).

У рамках діяльності психолог здійснює психолого-педагогічний супровід розвитку дітей на різних етапах навчання, мета якого полягає в тому, щоб будь-який вплив на дитину був спрямований на збагачення її розвитку. Робота проводиться за наступними напрямками:

  1. Консультаційний.
  2. Діагностичний.
  3. Просвітницький.
  4. Розвивальний.
  5. Бесіди з учителями і батьками. Спираючись на отримані результати діагностики, даються певні  рекомендації батькам, класним керівникам, вчителям, як будувати свої відносини із підлітками,
  6. Проведення  роботи під час індивідуальних консультацій із підлітками, які мають девіантну поведінку.
  7. Профілактика девіантної поведінки.

Просвітницька робота з учителями та батьками здійснюється у формі лекцій, бесід,  виступів на батьківських зборах, під час яких психолог розповсюджує пам’ятки, буклети та ін. (Додатки 40– 43). Постійно психолог школи надає групові та індивідуальні консультації згідно з планом роботи або за запитом батьків, учителів, дітей.

Психолог школи проводить  моніторинг морально-психологічного стану дітей (Додатки 44 - 45 ). Цей вид роботи передбачає з’ясування таких питань:

  • стан вживання учнівською молоддю алкоголю, наркотиків та тютюнопаління;
  • обізнаність учнів із профілактикою шкідливих звичок, зараження ВІЛ\СНІДом;
  • опитування учнів із проблем жорстокого поводження з дітьми в сім’ях та школі, проявів насилля в учнівському колективі;
  • вивчення ціннісних орієнтирів молоді;
  • визначення категорій дезадаптованих дітей.

Ця робота здійснюється шляхом:

  • анкетування;
  • індивідуальних бесід;
  • спостереження;
  • тестів;
  • діагностування .

На жаль, проблемою для школи і суспільства залишається

забезпечення захисту прав дітей від будь-яких форм фізичного або психологічного насильства. Це питання для школи є надзвичайно актуальним тому розглядалося на:

  • засіданнях педагогічних рад;
  • нарадах при директорові;
  • засіданні штабу по  профілактиці правопорушень;
  • на батьківських зборах;
  • на індивідуальних консультаціях соціально-психологічної служби школи;
  • на тренінгових заняттях для учнів та учителів;
  • на засіданні учнівського самоврядування із захисту прав дітей;
  • під час роботи шкільних медіаторів.

Школа працює над наступними напрямки:

  • соціальний супровід адаптації першокласників;
  • виявлення дітей “групи ризику ”;
  • громадський огляд;
  • тренінгові заняття;
  • проведення класних батьківських зборів;
  • тематичні години  класного керівника;
  • індивідуальний підхід до кожної дитини на основі психолого-педагогічного вивчення;
  • профілактика й корекція відхилень в інтелектуальному й особистісному розвитку дитини;
  • соціалізація учня в навколишньому світі;
  • участь у акціях та місячниках;
  • педагогічний всеобуч батьків;
  • проведення анкетування щодо вивчення проблем у класних колективах.

Робота із дітьми пільговогових категорій

Постійно під контролем класних керівників, соціального педагога, адміністрації школи знаходяться діти, позбавлені батьківського піклування, діти-сироти, діти із неповних та дисфункціональних сімей. 

Соціальний захист, як першочергове завдання в роботі соціального педагога, передбачає здійснення контролю за умовами життя та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також захисту прав та інтересів дітей, які потребують допомоги держави. Тому соціальний педагог виконує низку соціально-педагогічних завдань, які регламентовані нормативними документами.

   Так, кожний класний керівник 1-11-х класів на початку вересня формує базу даних учнів класу – «соціальний паспорт класу», у якому зазначає категорії дітей, які потребують максимальної уваги, зокрема:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти-інваліди;
  • діти з багатодітних сімей;
  • діти з малозабезпечених сімей;
  • діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • діти із неповних сімей.

        За даними соціальних паспортів класів соціальним педагогом складається соціальний паспорт школи та соціальний паспорт пільгових категорій. На початок навчального року складається банк даних дітей пільгових категорій, які підлягають соціальному захисту.

У налагодженій співпраці класні керівники разом з соціальним педагогом відвідують цих дітей вдома (лише за дозволом батьків), обстежують їх побутові та житлові умови, цікавляться їхніми проблемами, надають допомогу.

Першочерговим у роботі соціального педагога є соціальний супровід дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Робота з зазначеною категорією передбачає тісну співпрацю з опікуном та самою дитиною в двох аспектах: захист соціальних,  майнових та житлових прав, формування повноцінної особистості дитини, соціалізованої до сталого дорослого життя.

 Соціальний педагог відстежує зайнятість дітей пільгових категорій.

  У роботі з дітьми пільгового континенту  соціальний педагог працює в тісній співпраці із класними керівниками та батьками. Це і організація безкоштовного харчування, отримання державної соціальної допомоги на дитину, інтерес щодо медичного обстеження та оздоровлення дитини, організація навчання за індивідуальною формою, якщо за станом здоров’я дитини це обхідно. 

Для повної і продуктивної роботи з соціального захисту дітей пільгових категорій повинна бути чітко налагоджена робота соціального педагога з класним керівником на всіх ланках освітнього процесу. Саме педагогічна компетентність і не байдужість класного керівника дає змогу соціальному педагогу вдало і правильно реагувати на ті правові та соціальні проблеми, які виникають у дитини будь-якої категорії. Підсилюючи роль класного керівника в учнівському колективі, соціальний педагог планує свою роботу з класними керівниками школи через надання індивідуальних консультацій по роботі з дітьми пільгових категорій, проведення семінарів та круглих столів з класними керівниками, на яких розглядається нормативно-правова база по роботі з такими дітьми, обговорюються конкретні ситуації при роботі з сім’ями пільгових категорій.  

Виявлення та соціальний супровід сімей, які потрапили в складні життєві обставини

З метою своєчасного виявлення, влаштування та надання соціальної допомоги чи підтримки сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах соціальний педагог керується наступною нормативно-правовою база:

  • Закон України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю» від 21.06.2001 р.;
  • Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» № 2789-ІІІ від 15.11.2001 р.;
  • спільний Наказ Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, МВС України, МОН України та МОЗ України «Про затвердження Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або реальної загрози його вчинення» від 16.01.2004 р.;
  • Наказ Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді «Про затвердження порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах» № 1983/388/452/221/556/596/106 від 14.06.2006 р.;
  • Постанова Кабінету  Міністрів від 24.09.2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини».

  Пріоритетним завданнями, які покладаються на заклади освіту є своєчасне виявлення дітей та їх сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах чи умовах. Саме  невідкладне і правильне реагування класного керівника з соціальним педагогом дає можливість конкретно з’ясувати суть причин складних життєвих обставин, в яких опинилася дитина та її сім’я. І ні в якому разі не замовчування виявлених соціальних проблем дитини, сім’ї та акумулювання цих проблем у школі, а своєчасне повідомлення до установ та органів влади щодо вирішення питань виходу сім’ї з складних життєвих обставин.

    У Наказі Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді «Про затвердження порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах» чітко визначено, хто є об’єктами соціальної роботи. Сім’ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх самостійно:

  • у зв’язку з інвалідністю батьків або дітей;
  • з вимушеною міграцією;
  • з наркотичною або алкогольною залежністю одного з членів сім’ї;
  • з перебування одного з членів у місцях позбавлення волі;
  • з ВІЛ-інфекцією;
  • з насильством у сім’ї;
  • з безпритульністю;
  • з сирітством;
  • з зневажливим ставленням і негативними стосунками в сім’ї;
  • безробіття одного з членів сім’ї (якщо він зареєстрованим в державній службі зайнятості як такий, що потребує працевлаштування);
  • сім’ї, у  яких існує ризик передачі дитини до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • неповнолітні одинокі матері (батьки), яким потрібна підтримка;
  • сім’ї, члени яких перебували чи перебувають на державному утриманні.

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\Вставки на слайди\0_93b82_5f5d0a5c_XL.jpg  Порядок виявлення СЖО навчальним закладом (школою) та подальшої  міжсекторної взаємодії з установами та органами влади щодо вирішення соціальних питань та виходу сім’ї із складних життєвих обставин визначає те, що саме головна відповідальність за виявлення дітей та сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах покладається на роботу школи, зокрема: на чітку та злагоджену роботу класного керівника і соціального педагога.

  1. Робота школи із дітьми, які мають девіантну поведінку

   Людину можна виховати лише  добром”

   В.Сухомлинський

Однією з найактуальніших проблем сьогодення є зростання правопорушень, вчинених дітьми, підлітками, молоддю. Це пов’язано передусім із загальним соціальним напруженням, психологічною неврівноваженістю всього суспільства, що важко переживає перехід до ринкових відносин та кризу соціальної системи.

Саме діти  перебувають нині чи не в найскладнішому становищі внаслідок  власної системи стійких моральних переконань, ціннісних орієнтацій, що не дає їм змогу адекватно реагувати на події, факти навколишнього життя. На сьогодні додалася ще одна проблема – це карантин: діти не знають куди подіти власну енергію, сидіти вдома у них немає сил, вони потребують спілкування, дії…

 Вже в молодшому шкільному віці можна спостерігати досить чіткі симптоми неблагополучності у формуванні особистості, констатувати появу “важких” дітей, які за відсутності відповідної педагогічної роботи поступово перетворюються на неповнолітніх правопорушників, злочинців.

Педагогічна практика стверджує, що серед учнів дедалі більше стає дітей, які потребують посиленої педагогічної уваги. Проблема “важких” дітей  стає особливо болісною зараз.

Ми помітили, що однією з головних причин появи «важковиховуваних»  у школі є відсутність наступності в діяльності дитячого садка чи батьків, які виховують дитину вдома, і початкової ланки школи. Відсутність ранньої психолого-педагогічної діагностики відхилень у поведінці,  несвоєчасне виявлення в дитини як позитивних, так і негативних якостей і здібностей, відсутність захисту і допомоги  дитині у процесі її розвитку.

Проблему “важких” у кожний історичний період вирішували по-різному. Чимало зі старих методів виховання сучасному педагогу здаються дивними і незрозумілими. Свого часу гуманістична педагогіка теж мала багато противників, і тому таким великим педагогам як Ж.Ж.Руссо, К.Д.Ушинському, А.С.Макаренку, В.О.Сухомлинському доводилося лише ціною неймовірно важких зусиль, поєднуючи практичну, наукову і просвітню роботу, обґрунтовувати доцільність підходу до “важкої” дитини.

 Зараз, коли в нашому суспільстві  вкрай загострились соціальні проблеми, ми розуміємо, що у вихованні підростаючого покоління велике значення має сім’я. Перш за все батько і матір повинні бути взірцем для дитини.

 Ефективне вирішення цієї проблеми ґрунтується на розкритті причини виникнення відхилень у поведінці дитини, психологічних механізмів формування асоціальної поведінки. До виникнення відхилень у поведінці й появи “важких” дітей призводять соціально-економічні, соціально-політичні та медико-біологічні причини. Як правило, вони діють у тісному зв’язку.

Проводиться індивідуальна робота з учнями та їх батьками з питань профілактики правопо­рушень та виконання закону України «Про освіту», заслуховувалися звіти й інформації з цих питань на нараді при дирек­тору.

Ми зрозуміли, що «розбори на публіку» лише шкодять дітям, озлоблюють їх, кінець-кінцем порушують їх права. Тому вся робота із дітьми, які мають девіантну поведінку,  ведеться лише індивідуально: адміністрація – дитина, класний керівник – дитина, психолог, соціальний педагог – дитина. На таких зустрічах діти розкутіші, зізнаються у правопорушеннях чи не правильній поведінці, якщо уважно слухати дитину, то можна зясувати всі причини неправомірних вчинків вже із першої зустрічі, але інколи потрібно попрацювати.

Протирецидивна профілактика ведеться за спеціальною програмою.

На кожного учня, який має девіантну поведінку заведена індивідуальна картка, у якій фіксуються зміни в характері і поведінці дитини, висвітлюється динаміка розвитку особистості протягом декількох років. На основі цього застосовуються ті чи інші виховні методи. Результати такої всебічної діагностики допомагають знайти шляхи колекційної і розвиваючої роботи з “важким” учнем.

Випадки неправомірної поведінки, які трапляються в учнівському колективі, обговорюються з батьками лише в індивідуальному порядку.

Великою проблемою залишається питання правопорушень підлітків. Типова сучасна картина – підліток один на один з вулицею. А вулиця штовхає його до наркоманії, алкоголю та розпусти.

 На обліку в школі на даний момент знаходиться 2 дітей, які мають постійні проблеми у поведінці. І це також тривожно, бо соціальна дійсність свідчить, що на тлі педагогічної пасивності  великої кількості сімей, їхнього морального і матеріального зубожіння швидкими темпами зростає  криміналізація неповнолітніх.

 За статистикою, до 15% учнів шкіл втягують дорослі або однолітки у протиправні дії, насамперед цьому піддаються діти із проблемами у поведінці.  Тому з цією категорією дітей у нашій школі проводиться кропітка виховна робота.

4.1. Структура роботи з учнями, які мають проблеми у культурі поведінки

 

4.2.Форми роботи з дітьми, які мають проблеми у поведінці

Припинити зростання правопорушень та злочинності серед підлітків – важливе педагогічне завдання, у вирішенні якого допомагає використання наступних форм роботи:

  1. Психолого-соціологічні дослідження умов проживання і спілкування «важковиховуваних» підлітків.
  2. Психодіагностичне вивчення учнів з труднощами в шкільній та соціальній адаптації і своєчасна корекція поведінки.
  3. Індивідуальна робота з «важковиховуваними» підлітками по створенню “Зони безпеки” (залучення до роботи в гуртках, секціях, контроль за відвідуванням занять в школі, контакти з батьками ).
  4. Організація роботи спортивних клубів, секцій.
  5. Проведення родинних свят.
  6. Школа практикує надання матеріальної допомоги сім'ям , які

опинились в складних життєвих обставинах у вигляді безкоштовного харчування. У школі офор­млено картотеку на кожну сім'ю дитини, яка потребує посиленої уваги.

  1. Груповими фор­мами із правового виховання для батьків стали -батьківський лекторій, загальношкільна батьківська конферен­ція, родинні свята, змагання … (у цьому році заходи проводилися лише в онлайн режимі).
  2. Робота дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Сонечко» з дітьми схильними до девіантної поведінки.

 Роботі із учнями, які мають девіантну поведінку приділяєть особлива увага класних керівників, соціального педагога та психолога. Перед класним керівником постає дуже важке питання:  у чому криється проблема протиправної поведінки. Такі діти знаходяться під особливим контролем, але головне, щоб цей контроль не був тотальним. Аналізуючи всю інформацію на дитину класний керівник у співпраці із психологом заводять “особову справу” :

  •  облікова картка;
  • характеристика на учня;
  •  план індивідуальної роботи на навчальний рік (Додаток 46);
  •  облік проведеної роботи ;
  • психолог проводить діагностичні дослідження (тести, анкетування);
  • проводиться робота по залученню дитини у секції, гуртки;
  • охоплюється, по можливості, громадськими дорученнями;
  • відвідується сім'я вдома;
  • забезпечується 100% відвідування батьками  батьківських зборів, зустрічей з учителями школи (онлайн зустрічі).

Адміністрація школи забезпечує для батьків, які виховують дітей із девіантною поведінкою:

 - індивідуальні консультації психолога;

- проведення перевірок сімей з метою виявлення та покращення відносин у них, організації матеріальної допомоги;

- організація педагогічної допомоги батькам, які не забезпечують  сімейне виховання;

- проведення зустрічей батьків із представниками правоохоронних органів;

Крім того роботу із “проблемним” учнем, за окремо складеним планом, веде соціальний педагог школи (Додаток 39).

Окремо ведеться облік учнів, які проходять первину профілактику:

  • список дітей, відомості про батьків;
  • план роботи соціального педагога із такими дітьми.

Матеріали про учнів із девіантною поведінкою:

  • їх список;
  • план роботи  на рік;
  • короткий банк даних( прізвище,ім’я, дата народження, відомості про батьків, домашня адреса, правопорушення);
  • облік відвідування  занять  (прізвище, ім’я,  дата,  всього  пропусків  з  них по поважній причині наявність довідки, проведена робота);
  • акти обстеження матеріально-побутових умов проживання  сім’ї ;
  • копії документів, надіслані у відповідні органи та відповіді на них, якщо такі звернення мають місце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\images.jpgОсобливості організації виховного середовища школи сприяння здоров’ю  із

правового виховання

Дитина – це дар Божий, який потрібно берегти.

Дитина – це Всесвіт, який потрібно вивчати.

Дитина – це талант, який потрібно розвивати.

Дитина – це наше майбутнє, яке має бути кращим за нас.

Діяльність нашої школи, на нашу думку, щодо збереження та зміцнення здоров’я учнів лише тоді може вважатися повноцінною і ефективною, якщо професійно та ефективно у єдиній системі реалізуються здоров’язберігаючі та здоров’яформуючі технології (Додаток 47).

Ефективність процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя залежить від відповідної спрямованості освітнього процесу, форм і методів його організації. Лише здорові фізично, психологічно і морально діти не здійснюватимуть протиправних дій.Усі методи з організації здорового способу життя можна об’єднати у такі технології:

  • упровадження та реалізація здоров’язберігаючих програм та заходів із попередження негативних проявів серед школярів;
  • проведення соціологічних досліджень;
  • організація діяльності класних керівників;
  • організація позакласних загальношкільних заходів;
  • наочна агітація;
  • організація змістовного здорового дозвілля;
  • розвиток школярів у гуртках,  спортивних секціях;
  • діяльність учнівських органів самоврядування;
  • індивідуальна робота з учнями;
  • співпраця з правоохоронними та медичним закладами;
  • організація відпочинку та оздоровлення дітей влітку;
  • робота з батьками.

У Школі сприяння здоров’ю розроблені програми, метою яких є попередження негативних проявів серед школярів, а саме :

  • щодо попередження травматизму;
  • з пожежної безпеки, безпечної поведінки на воді;
  • щодо жорстокості, насилля;
  • з безпритульності, суїцидів, ксенофобських та расистських проявів;
  • з негативного обігу та вживання наркотичних засобів;
  • з уживання алкоголю, тютюнопаління;
  • щодо запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу та ін..

У нашому закладі активно впроваджують  такі  моделі виховної системи класу щодо сприяння здоров’я школярів, як:

  • формування духовно багатої, фізично здорової, творчої, соціально-активної особистості;
  • навчаємося формувати духовні потреби, моральні цінності;
  • компетентне ставлення до власного здоров’я;
  • «Я не хворію» (формування фізичного здоров’я);
  • «Я думаю» (формування інтелектуального здоров’я);
  • «Я радію» (формування духовного здоров’я);
  • «Я серед людей» (формування соціального здоров’я);
  • «Я розвиваюсь» (формування духовного здоров’я);
  • «Ми – за здоровий спосіб життя» тощо.

Серед форм і методів процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя пріоритетна роль у діяльності класних керівників належить активним методам, що ґрунтуються на демократичному стилі взаємодії і сприяють формуванню критичного мислення, ініціативи і творчості, ці методи роботи передбачені у загальношкільних заходах. До них належать:

Масові: конкурси, виставки, конференції, лекції, тижні, місячники, дні здоров’я, походи, екскурсії (проводилися у межах окремих класів);

 Групові: години спілкування, сюжетно-рольові ігри, ігри-заняття, усні журнали, творчі роботи, інформаційні повідомлення, тренінги, уроки, диспути, дебати, психологічні практикуми, презентації та обговорення книг, фільмів, ранки, тематичні дискотеки, вікторини, зустрічі з психологом, лікарями, змагання, бесіди, рухливі ігри на свіжому повітрі;

Індивідуальні: відверті розмови, консультації, анкетування, тестування, діагностування, бесіди, захист проектів.

Розширити знання школярів про шкідливий вплив алкоголю, наркотиків на організм людини класні керівники  намагаються через такі форми роботи, як:

  • розповсюдження тематичної літератури;
  • зустрічі із фахівцями;
  • розгляд ситуації;
  • перегляд та обговорення відеофільмів.

Застосування цих та інших методів сприяє створенню у дітей та молоді адекватної моральної самооцінки, організації дієвої роботи щодо формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя.

Ефективність виховного процесу, його очікувані результати великою мірою залежать від створення сучасного, комфортного, технічно обладнаного виховного простору.

Традиційними у школі є проведення загальношкільних заходів, як:

  • Тематичні тижні, місячники (Додатки 48 - 49);
  • Конкурси;
  • Виступи команд, агітбригад.

Під час формування інтелектуальної, духовної, соціальної складової здоров’я неабияку роль відіграють заняття дітей у гуртках, де вони мають можливість не лише здобути теоретичні знання, але й засвоювати практичні уміння і навички щодо формування усіх складових здоров’я людини.

Ефективним напрямом роботи щодо формування у школярів здорового способу життя залишається спорт. Дух дружби і змагання додає азарту і кожен хоче виявити свої найкращі якості. Заняття спортом, перемоги роблять учнів фізично розвиненими, чуйними, добрими, а відтак і щасливими.

Одним із важливих компонентів формування здорового способу життя є відпочинок. Тому у школі  відпочинок організовуємо так, щоб кожен знайшов собі цікаве і змістовне заняття. Це – походи, екскурсії, конкурси, змагання, вечори відпочинку. Але найбільш цікавим є відпочинок дітей на природі, у лісі.

Найважливішою ланкою виховної системи школи є учнівське самоврядування, розвиток якого допомагає учням відчути себе організаторами свого життя у школі, сприяє формуванню навичок у колективі, що є найважливішим у самостійному житті людини.

До основних функцій учнівського самоврядування, що сприяють формуванню і зміцненню здоров’я, слід віднести:

  • Озеленення, прибирання класних кімнат;
  • Перевірка санітарного стану класних кімнат;
  • Проведення рейтингового змагання «Найчистіший клас у школі»;
  • Проведення рухливих ігор із молодшими школярами;
  • Організація дозвілля школярів у пришкільному таборі;
  • Випуск, розповсюдження здоров’язберігаючих листівок, бюлетенів, стінгазет;
  • Організація оздоровчих акцій.

Велика роль учнівського самоврядування полягає у тому, що воно є організатором проведення оздоровчих акцій: «Школа – квітучий сад», «Затишок», «Зробимо шкільне подвір’я чистим і красивим», «Антинаркотик», «Ми – за здоровий спосіб життя», «Від серця – до серця» та ін..

Важливе значення у школі має наочна агітація – плакати, стенди, гасла, що пропагують здоровий спосіб життя і розкривають згубність шкідливих звичок. Переважно її зосереджувати у куточках основ здоров’я, коридорах та класних кімнатах.

Неабиякий ефект для учнів має перегляд відеофільмів, прослуховування телепередач. Приміром, відеофільм із лекціями і семінарами про шкоду тютюнопаління, алкоголізму викликають в учнів надзвичайний інтерес. Молодші школярі також із великим інтересом полюбляють переглядати «Уроки тітоньки Сови».

Щотижня медична сестра  школи проводить для учнів бесіди, лекції, що сприяють формуванню здоров’я школярів: «Особиста гігієна школяра», «Профілактика вірусних захворювань», «Увага! Грип!», «Що таке дієтичне харчування», «Ми та вітаміни», «Чи правильно ми харчуємося», «Шкідливий вплив на дитячий організм продуктів швидкого приготування», «Шкідливі звички та їх наслідки».

Щороку з метою оздоровлення школярів у літній період  організовуються  пришкільні дитячі заклади оздоровлення та відпочинку. Відпочинок дітей у закладах – це період зміцнення здоров’я, пізнання цікавого, це час морального загартовування, духовного збагачення, час яскравих вражень, активного пізнання світу і себе у ньому. Ранкова зарядка, заняття спортом, прогулянки на лузі, до річки, лісу, рухливі ігри на свіжому повітрі, прийом сонячних та повітряних ванн увійшли у повсякденне життя закладу.

І, нарешті,  наша Школа сприяння здоров’я співпрацює  із батьками щодо формування здорового способу життя. Спільну роботу з батьками   організовуємо так, щоб формування умінь і навичок здорового способу життя у школі і вдома було єдиним неперервним і пліднім процесом.

Позитивні результати   дають такі форми роботи із батьками, як:

  • Педагогічна діагностика сімей;
  • Озброєння батьків валеологічними знаннями та педагогічними методиками (батьківський лекторій);
  • Ознайомлення батьків із результатами медичних оглядів;
  • Організація різних форм спільної діяльності;
  • Розробка разом з батьками спільних сімейно-культурних програм;
  • Розповсюдження здоров’язберігаючих бюлетенів;
  • Аналіз і вирішення проблемних ситуацій;
  • Аналіз змін у фізичному, психічному, соціальному здоров’ї підлітків та визначення подальших форм роботи;
  • Діяльність консультаційного пункту для батьків «Запитуйте – відповідаємо».

Естетичний вигляд приміщень, подвір’я Школи сприяння здоров’я створюють для дітей соціальний фон життя, де вони є щоденними творцями свого затишку.

 

 

 

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\images (1).jpg

  1. Робота шкільної служби порозуміння

Конфлікти у школі є природним явищем, вони пов’язані із

співіснуванням, розвитком, навчанням в одному просторі великої кількості людей – дітей та дорослих. Тому невеликі конфлікти, непорозуміння ми намагаємося вирішувати через роботу шкільної служби порозуміння. Служба створена на базі 8 класу. Соціальним педагогом підготовлено медіаторів, які намагаються уладнати конфлкти між сторонами.

Підхід до вирішення конфліктів, заснований на демократичних

цінностях - повазі, рівності, толерантності, довірі.

Шкільна медіація – це метод вирішення конфліктів шляхом переговорів за допомогою нейтрального неупередженого посередника – медіатора.

Медіація ровесників дає можливість уладнати конфлікти у атмосфері співпраці та порозуміння,  учні, у цьому випадку, почуваються        захищеними, адже кожна людина має право на помилку.

При залагодженні конфліктів медіатори вирішують наступні завдання:

  • Допомогти сторонам конфлікту вислухати один одного без емоційного напруження.
  • Запропонувати сторонам сформулювати, як вони бачать вирішення ситуації.
  • Допомогти узгодити ті способи виходу з ситуації, які влаштовують кожну з сторін.
  • Допомогти сторонам перевірити рішення, які приймаються, на реалістичність.
  • Висловити подяку за згоду вирішити конфлікт і впевненість, що їх домовленість буде виконана

Ми використовуємо загальноприйняті засади медіації:

ДОБРОВІЛЬНІСТЬ – сторони залучаються до процесу за власним

бажанням;  медіатор та інші особи не можуть здійснювати будь-який тиск на жодну зі сторін, щоб змусити її взяти участь у медіації; медіатор зобов’язаний поінформувати сторони про можливість відмови від медіації на будь-якому етапі.

КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ – вся інформація, отримана під час бесіди зі сторонами (зокрема віч-на-віч), є конфіденційною і медіатори не можуть її розголошувати; інформація, внесена до протоколу має офіційний характер.

НЕУПЕРЕДЖЕНІСТЬ – сторони конфлікту мають рівні права й

гарантоване рівне ставлення до них; медіатор дбає про рівноправність сторін під час медіації.

НЕЙТРАЛЬНІСТЬ – медіатор залишається нейтральним по відношенню до конфлікту; він не нав’язує сторонам свої рішення, не вказує їм, яке рішення, на його думку, буде найкращим.

ПРИЙНЯТТЯ – сторони приймають принципи медіації та особу

медіатора. 

Учні знають, що вирішити будь-яку ситуацію можна, звернувшись до соціального педагога, яка скличе засідання служби.

Медіатори пропонують сторонам конфлікту спочатку підписати  «Згоду на участь у процедурі медіації» (Додаток 50). Потім проводять засідання та підписують угоду між сторонами конфлікту (Додаток 51), звітують перед соціальним педагогом про проведену роботу (Додаток 52).

Діяльність служби порозуміння дала можливість:

  • досягти того, що конфлікти у школі не нагнітаються (не розростаються);
  • конфлікти не поширюються на більшу кількість людей (клас, групу однолітків);
  • батьки розуміють, що діти вчаться вирішувати проблеми самостійно;
  • вчителі не шукають винних і не карають їх, а дозволяють залагодити ситуацію самим дітям;
  • немає переможених, є лише переможці, тому що впоралися з конфліктом;
  • медіатори беруть на себе відповідальність за виконання домовленостей;
  • діти вчатьсч комунікувати, контролювати  емоції;
  • навички ефективної комунікації учні приносять у сім’ю, зменшується
  • напруженість під час уроків та інших шкільних заходів.

 

C:\Documents and Settings\admin\Рабочий стол\скачанные файлы.png

  1. Співпраця школи із Лохвицьким бюро правової допомоги

Бути максимально ближчими до людей та надавати їм необхідну правову допомогу – саме така головна мета ставилася під час створення Лохвицького бюро правової допомоги. З відкриттям бюро правової допомоги вдалося запровадити систематичне правопросвітництво серед жителів ОТГ, зокрема і учнів школи,  і забезпечити надання якісних правових послуг. Співпраця школи із працівниками бюро склалася відразу. Юристом центру є мама учня нашої школи Туника Єгора, яка розуміє які теми і у якій формі краще розкрити дітям. До впровадження протиепідеміологічних заходів, Марія Іванівна була частим гостем виховних годин, класних та загальношкільних батьківських зборів. У 2020-2021 навчальному році ця робота перейшла у онлайн простір.

«Прокласти місток» до однієї з особливих аудиторій вдалося Марії Іванівні дуже легко. З метою популяризації правових знань для учнів школи проводилися  інформаційні години, правові ігри, конкурси малюнків на правові теми, правові уроки та бесіди з використанням інтерактивних методик.

Правові ігри, віртуальні квести, дискусійні клуби на правову тематику є цікавими для учнів 9-11 класів, вони дозволяють   підвищити рівень правової обізнаності дітей.

Працівниками бюро були  проведені заходи:  «Твої права», «Вчимо дорожні знаки», «Що треба знати про поїздку у громадському транспорті»  а також продемонстрували тематичні мультфільми.

Учні школи мають можливість отримати від досвідчених юристів правову інформацію, роз’яснення, що стосуються прав і обов’язків школярів, протидії та відповідальності за вчинення булінгу, а також відповідну правову допомогу у сфері дотримання загальнообов’язкових правил учнями.

Працівники центру надають правову допомогу не лише дітям, але й батькам. У 2020-2021 навчальному році батьки не могли спілкуватися із працівниками центру у школі, але постійно отримували актуальні новини в галузі права через вайбер групи. Так батьки мали можливість ознайомитися із наступною інформацією:

- «Як отримати рішення суду про виписку дитини без згоди одного із батьків»;

- «Протидія та запобігання  дискримінації за расовою ознакою»;

- «Як позбавити батьківських прав батька, який не бере  участі у вихованні та утриманні дитини»;

- «Актуальні питання спадкового права»;

- «Чи можна вивезти дітей за кордон без дозволу на це другого із батьків»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

                     У вихованні немає головного і другорядного, як немає головної

                    пелюстки серед  багатьох пелюсток, що творять красу квітки.

             У вихованні все головне:  і урок, і розвиток різнобічних                

            Інтересів дітей поза уроком, і  взаємовідносини вихованців у  колективі.                                                                                                                                                         В.Сухомлинський

Сучасний стан розвитку суспільства, складний характер політичної та соціально-економічної ситуації в державі вимагають визначити правову підготовку та правове виховання як пріоритетні напрями в освіті.

Ми вважаємо, що розвиток правової компетентності учнів повинен складати основу життєтворчості громадянина — патріота України. Подолати всеосяжний правовий нігілізм, розвинути високу правову культуру в суспільстві неможливо без зусиль сучасної школи, системи освіти в цілому, демократизації засад, що базуються на загальнолюдських правових цінностях: виховання поваги до прав людини й основних свобод, піднесення культури прав людини, утвердження людської гідності та вартісності особистості.

В основу освітнього процесу нашої школи покладено формування, розвиток і реалізацію соціально активної особистості, а також увагу, любов до дитини, бажання творити добро, небайдужість, а це забезпечує відносини партнерства, повагу до особистості дитини, уміння її зрозуміти, сприйняти як особистість з усіма  її позитивними і негативними рисами.

Система робота школи з правової освіти та виховання і розробка Кодексу «Своє право вимірюй своїм обов’язком» сприяє розширенню правових знань учнів, формуванню та вмінню застосовувати правові знання в повсякденному житті, допомоги молодим громадянам різносторонньо розвиватись, самовдосконалюватись.

Мета школи з даного напряму – це об’єднати активну, дієву учнівську молодь, яка має достатній потенціал для проведення серед однолітків соціальної роботи за принципом «рівний-рівному», і яка б стала «мозковим штурмом» у плануванні, здійсненні інформаційно-просвітницьких заходів. 

 Отже, система правовиховної, яка склалася у школі, дає змогу зробити висновок, що певних результатів досягнуто.

Але перед школою і суспільством стоїть задача розвитку не просто особистості, а свідомого українського громадянина, який максимально акумулює в собі національні риси та самобутність українського народу, здатного до життя в демократично-правовому суспільстві. Тому ми не зупиняємося на досягнутому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

Додаток 1

Виступ на педагогічній раді представників учнівського самоврядування

Презентація проекту  Кодексу  «Своє право вимірюй своїм обов’язком»

Кодекс - документ закладу, створений із метою забезпечення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу.

Основними ідеями сучасної освіти, що підтримуються і поширюються Міжнародною організацією ЮНІСЕФ, є ідеї забезпечення прав,

свобод та інтересів дітей, представлені в концепції програми «Школа

доброзичливого ставлення до дитини» .

Школа – це не тільки місце, де дітей навчають, а, насамперед, простір

для їхнього повноцінного розвитку, осередок  успішних, креативних і

щасливих людей.

Створення ефективної системи освіти є завданням складним і надзвичайно відповідальним. Тому  важливо мати дієвий інструментарій для цієї роботи. Ним може стати документ закладу, який ми розробили спільними зусиллями.

Головною метою при створенні кодексу  ми ставили  навчання дітей і дорослих безпечній взаємодії у освітньому процесі, а також захист всіх учасників освітнього процесу від насильства та зловживань. Він реалізується завдяки розробці та запровадженню у нашому закладі

критеріїв безпеки дітей і дорослих.

Водночас кодекс  передбачає навчання школярів, батьків, працівників правилам безпечної поведінки на основі усвідомлення кожним власних прав і обов»язків , формування навичок для уникнення потенційних ризиків і небезпек, а також  подолання труднощів у власному житті.

Безпека – це процес, а не результат.

Брюс Шнайєр

Ми усі є свідками активізації таких негативних явищ у суспільстві  як насильство, кібертретирування, секстинг, булінг тощо.

Цілком логічно, що виникає необхідність захистити, убезпечити, попередити наслідки впливу на особистість несприятливих факторів і чинників.

Що таке освітнє середовище?

Сьогодні суспільство бажає бачити школу не лише одним з освітніх

ресурсів, а, скоріше, простором розвитку та співпраці як всередині,

так і по відношенню до зовнішнього світу.

 Середовище школи – це місце, де зустрічаються та взаємодіють

учні, вчителі, батьки.

Водночас у сучасних швидкозмінних умовах освітнє середовище навчального закладу не є ізольованим від зовнішніх і внутрішніх факторів, їх впливу, які можуть мати як позитивний результат, так і містити загрози, небезпеки та ризики, які можуть сприяти деструктивним

змінам у ньому. Для протидії таким змінам, необхідно, щоб освітнє

середовище навчального закладу було захищеним, безпечним.

Що таке безпечне освітнє середовище?

Безпечне освітнє середовище – це стан освітнього середовища, в якому: наявні безпечні умови навчання та праці, комфортна міжособистісна взаємодія, що сприяє емоційному благополуччю учнів, педагогів і батьків, відсутні будь-які прояви насильства та є достатні ресурси для їх запобігання, а також дотримано права і норми фізичної, психологічної, інформаційної та соціальної безпеки кожного учасника освітнього процесу.

Принципи безпечного освітнього середовища:

  • Принцип домінування життя людини як головної цінності.
  • Принцип регіональної специфіки передбачає під час організації
  • системи безпеки освітнього середовища школи облік небезпек
  • і можливих надзвичайних ситуацій конкретного регіону.
  • Принцип комплексності оцінки небезпек (ризиків), що задає
  • методику оцінки різних педагогічних (освітніх) ризиків (зовнішніх і внутрішніх) на основі комплексного, системно-синергетичного підходів.
  • Принцип міні-макса, що визначає досягнення максимального
  • ефекту безпеки при наявності мінімуму ресурсного забезпечення.
  • Принцип максимальної ефективності управління системою заходів і створених педагогічних умов, спрямованих на забезпечення максимальної безпеки освітнього середовища і школи, як соціального інституту вцілому.

Етапи роботи над створенням кодексу:

  1. Створення робочих груп (відповідно кожна з яких досліджувала права дітей, обов’язки дітей, права батьків, обов’язки батьків, права вчителів, обов’язки вчителів).

У процесі розробки документа робочі групи виконували такі завдання:

  •  розробляли основні правила, процедури для забезпечення у

школі комфортних умов навчання учнів, праці педагогів і персоналу закладу;

  • визначали переваги використання відповідних правил для  працівників,  дітей та їхніх родин.
  1. Створення групи для проведення внутрішнього аудиту закладу

Проведення внутрішнього аудиту навчального закладу.

(Внутрішній аудит навчального закладу – оцінка реальної ситуації

(сильні та слабкі сторони, ризики та небезпеки, можливості закладу) щодо безпеки та захисту осіб, які задіяні у освітньому процесі закладу; ретельний аналіз проблем закладу).

  1. Вивчення нормативної бази (Конвенція ООН про права дитини, Конституція України, Закон України «Про освіту», Сімейний кодекс, Статут школи).
  2. Систематизація матеріалу.
  3. Робота над створенням презентації Кодексу.
  4. Залучення до обговорення засад документу  вчителів історії та права, соціального педагога.
  5. Представлення проекту Кодексу для вчителів, учнів, батьків.
  6. Обговорення засад Кодексу.
  7. Прийняття поправок.
  8.  Прийняття остаточної редакції документу (конференція громадськості за участю батьків, вчителів, учнів).
  9.  Визначення групи осіб відповідальних за реалізацію документу, які повинні приймати повідомлення про ризики та загрози для дітей і реагувати на них; надавати консультації батькам, педагогічним працівникам, іншим установам з психологічних і педагогічних питань; повідомляти про випадки насильства поліцію. Соціальну службу).

Презентація КБОС

Проект рішення:         

  1. Працівникам школи ознайомитися із засадами Кодексу . До 21.04.2020 р. сформулювати та надати педагогу - організатору зауваження та поправки.
  2. Класним керівникам:
    1.           Обговорити документ у класних колективах. Зауваження та поправки  надати педагогу - організатору до 21.04.2020 р.
    2.           Обговорити документ на класних  батьківських зборах . Зауваження та поправки  надати педагогу - організатору до 21.04.2020 р.
  1. Педагогу-організатору:
    1.           До 30.04.2020 року опрацювати із органами учнівського самоврядування зауваження та поправки до документу.
    2.           Представити на розсуд громадськості Кодекс до 18.05.2020 р.
  2. Заступнику директора із навчально-виховної роботи Л.І.Шагановській:
    1.           Організувати впровадження Кодексу  із 01.09.2020 р.
  3. Контроль за впровадженням  Кодексу покласти на заступника директора з навчально-виховної роботи  Л.І.Шагановську.

Додаток 2

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

Наказ

Від ____________                                                                           №_____

Про створення комісії з розгляду випадків булінгу у закладі освіти

На виконання Закону України № 8584 від 18.12.2018р «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу», відповідно до методичних рекомендацій Міністерства освіти, науки та молоді, з метою виявлення та протидії булінгу серед учасників освітнього процесу, швидкого реагування на такі випадки,

НАКАЗУЮ:

  1. Створити комісію з розгляду випадків булінгу серед учасників освітнього процесу у такому складі:

Голова комісії – Солохіна О.Ю., директор школи;

Члени комісії:

Пономаренко Т.В., практичний психолог;

Шагановська Л.І.,заступник директора з навчально-виховної роботи;

Омельницька Т.В., заступник директора з навчально-виховної роботи;

Гресь Л.В., голова ШМО класних керівників;

Чабак З.С., медична сестра.

  1. У випадках скликання комісії до її роботи залучати батьків, чиї діти причетні до випадків боулінгу та співробітників ССД, поліції (за потреби).
  2. Засідання комісії проводити у випадку виявлення випадків булінгу.
  3. З метою профілактики проявів негативної поведінки учнів, чиї дії у майбутньому можуть кваліфікуватися як булінг, невідкладно скликати засідання комісії та залучати батьків учнів до її засідань.
  4. До роботи комісії залучати уповноважених осіб Національної поліції України та Служби у справах дітей.
  5. Класним керівникам постійно проводити роз’яснювальну роботу з учнями та батьками щодо їх відповідальності за дії, які прирівнюються до булінгу.
  6. Довести до відома усіх педагогічних працівників про персональну відповідальність за випадки булінгу з їх боку чи спробу втаємничення таких випадків зі сторони учнів чи колег по роботі.
  7. З даним наказом ознайомити усіх педагогічних працівників, учнів та їх батьків.
  8. Копію даного наказу розмістити на офіційному сайті школи.
  9. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Директор школи _______________О.Ю. Солохіна

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Додаток 4

Пріоритетні напрямки виховної діяльності школи

Додаток 5

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 6

Модель правоосвітньої та правовиховної роботи школи

 


Додаток 7

Система профілактичної роботи у школі

http://kaminternat.ucoz.ru/_si/0/s76210218.jpg

 Додаток 8

Додаток 9

Правила поведінки учнів Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

  1. Учень приходить у школу не пізніше як за 15 хвилин до початку занять.
  2. Не можна без дозволу класних керівників покидати школу та її територію під час освітнього процесу.
  3. Батьки зобов’язані у перший день відсутності дитини, до початку занять,повідомити в школу про причини відсутності. У разі пропуску занять, учень зобов’язаний пред’явити класному керівнику записку від батьків (осіб, що їх заміняють) про причину відсутності на заняттях. У разі хвороби дитина має пред’явити довідку від лікаря з медичної установи. У разі пропуску більше 10-и днів без поважної причини, навчальний заклад має повідомити поліцію або службу у справах дітей.
  4. Не можна приносити на територію школи з будь-якою метою і використовувати будь-яким способом вибухові, вогненебезпечні речовини; спиртні напої, сигарети, наркотики і інші одурманюючі засоби й отрути, колючо-ріжучі предмети, світодіодні лазери.
  5. Перший дзвоник на урок – для учня: після нього жоден учень не виходить із класу, знаходиться на своєму робочому місці.
  6. Учні мають з повагою ставитися до вчителя, дотримуватись правил, етикету.
  7. Учні повинні берегти майно школи, обережно поводитися із власними речами та речами інших учнів, вчителів.
  8. Учень зобов’язаний:
  • виконувати домашні завдання;
  • виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності;
  • поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу,дотримуватися етичних норм;
  • відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих,довкілля;
  • дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти;
  • повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних працівників відповідно до порядку реагування на доведені випадки булінгу;
  • нести особисту відповідальність за збереження власних речей (мобільного телефона,цінних речей).
  1. Учням забороняється:
  • користуватися мобільними телефонами на уроках  без дозволу учителя, вести відеозйомку та викладати інформацію у соціальні мережі;
  • вживання непристойних виразів і жестів;
  • залякування і знущання над учасниками освітнього процесу;
  • спричинення збитку чужому майну( батьки учнів (або особи, які їх заміняють), які заподіяли збиток мають його ввідшкодувати).

Додаток  10

Додаток 11

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

щодо корекції негативних проявів виховання в родинах окремих учнів

№ з/п

Заходи

Термін

1

Відвідування класним керівником кожної родини вдома (за згодою батьків).

Упродовж року

2

Самоосвіта батьків.

Упродовж року

3

Проведення психолого-педагогічних консультацій для батьків (індивідуальні та групові).

Упродовж року

4

Надання психолого-педагогічної допомоги батькам, які мають «важких» дітей.

Упродовж року

5

Надання педагогічної допомоги батькам, які мають обдарованих дітей.

Упродовж року

 

Додаток  12

План роботи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 з попередження злочинності, правопорушень, запобігання дитячій бездоглядності

з/п

Зміст діяльності

Терміни виконання

Форма організації та контролю

Відповіда-льні

  1.  

Організація роботи зучнями   «групи ризику» та дітьми з сімей, які опинились у склад­них життєвих обставинах.

До 10.09. щороку

Банк даних

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

  1.  

Контроль за відвідуванням, присут­ністю учнів на перших і останніх уроках (постійна інформація на на­радах при директорові).

Постійно

Журнал відвідува-ння

Шкільна медична сестра.

  1.  

Огляд умов проживання, навчання, виховання дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку.

Вересень, січень

Акт обстежен-ня

Заступник директора з навчально-виховної роботи. Класні керівники. Соціальний педагог.

  1.  

Організація індивідуальної роботи з дітьми, які перебувають на внутрішкільному обліку.

Вересень

План соціаль-ного педагога та класного керівника

Класні керівники. Соціальний педагог.

  1.  

Організація роботи з учнями, які мають девіантну поведінку, співпраця із ювенальною превенцією.

Протягом року

Індивіду-альна робота

Заступник директора з навчально-виховної роботи. Класні керівники.

  1.  

Вести роботу з батьками, щодо посилення їх відповідальності за виховання, навчання та утримання дітей.

Протягом року

Індивіду-альна робота

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

  1.  

Попередження вживання алкоголю, наркотиків, запобігання правопорушень.

Протягом року

План

зустрічей з лікарями, фахівцями

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

  1.  

Залучення дітей із девіантною поведінкою, дітей, які потребують посиленої педагогічної уваги, дітей «групи ризику» до гурткової роботи, занять в спортивній секції, участі у святкових заходах.

Постійно

Графік

Заступник директора з навчально-виховної роботи. Класні керівники.

  1.  

Створення інформаційного банку даних про зайнятість учнів в позаурочний час.

До 20.09. щороку

Банк даних

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

  1.  

Провести заходи щодо вивчення питання «Кримінальна відповідальність неповнолітніх».

03.09.

Плани -  конспекти (єдиний урок)

Класні керівники 5-11 класів.

  1.  

Співпраця з органами поліції.

До 10.09. щороку

Графік

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

  1.  

Тижні правовиховної роботи

Протягом року

Наказ

План

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

 Вчитель- привозна-вства.

  1.  

Місячник правової освіти 

Листопад

Наказ

План

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

 Вчитель привозна-вства.

 

Додаток  13

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо реалізації захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини

№ з\п

Назва заходу

Строки виконання

Відповідальні

1

Проводити інформаційно-просвітницьку роботу, спрямовану на протидію упередженому ставленню до осіб, які належать до ромської національної меншини.

Постійно

Адміністрація школи.

2

Організувати проведення для осіб, які належать до ромської національної меншини, інформаційно-просвітницьких заходів з метою підвищення рівня обізнаності про права людини.

При потребі

Адміністрація школи.

3

Забезпечити для осіб, які належать до ромської національної меншини, проведення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання бездоглядності, безпритульності дітей, запобігання насильству в сім’ї, наркоманії, тютюнопаління та алкоголізму.

При потребі

Адміністрація школи.

4

Забезпечити проведення роз’яснювальної роботи щодо важливості здобуття освіти, особливо дітьми та молоддю серед осіб, які належать до ромської національної меншини.

При потребі

Адміністрація школи.

5

Брати участь у проведенні постійно діючих семінарів-практикумів для педагогічних працівників шкіл, у яких навчаються представники ромської національної меншини.

При потребі

Адміністрація школи.

6

Вивчити попит та надати заявку на навчальні посібники для школи (у разі потреби, при наявності представників ромської меншини).

При потребі

Шкільний бібліотекар.

7

Вивчити питання щодо доцільності забезпечення учнів ромської національності безоплатним транспортом у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, розташованих на відстані більш як три кілометри від школи (при потребі).

При потребі

Адміністрація школи.

8

Забезпечити ведення обліку дітей шкільного віку ромської національності з метою максимального їх залучення до освітнього процесу.

Постійно

Адміністрація школи.

9

Налагодити контроль за відвідуванням учнями ромської національності школи та вжити заходів до батьків або осіб, що їх замінюють, з метою забезпечення систематичного відвідування дітьми занять.

Постійно

Адміністрація школи.

10

Провести роботу із збільшення кількості учнів ромської національності, які завершують навчання у школі.

При потребі

Адміністрація школи.

11

Сприяти залученню учнів ромської національності до позаурочної, позашкільної роботи, участі у тематичних конкурсах, спортивних змаганнях, гуртках.

Постійно

Адміністрація школи.

12

Забезпечити надання шкільним психологом допомоги учням ромської національності з метою їх успішної адаптації до навчального процесу.

При потребі

Адміністрація школи.

Практичний психолог.

13

Вивчити потребу у підготовці вчителів ромської мови.

При потребі

Адміністрація школи.

14

Організувати профорієнтаційну роботу із стимулювання осіб, які належать до ромської національної меншини,до отримання професійно-технічної та вищої освіти.

При потребі

Адміністраціяшколи.

 

Додаток 14

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо проведення акції

« 16 днів проти насильства»

№ з\п

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальні

1

Неухильно виконувати спільний наказ Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 16.01.2004 № 5/34/24/11 «Про затвердження порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження 3 дітьми або реальної загрози його вчинення».

Постійно

Адміністрація школи.

2

Щороку аналізувати та розглядати на нарадах при директорі, педагогічних радах школи стан роботи про додержання педагогічними працівниками вимог законодавства щодо забезпечення захисту дітей від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, підвищувати рівень персональної відповідальності класних керівників та вчителів-предметників школи за дотриманням законодавства з цих питань.

Щороку

Адміністрація школи.

3

Практичному психологу та соціальному педагогу надавати консультативну допомогу вчителям та батькам з метою попередження жорстокого поводження з дітьми або реальної загрози його вчинення.

Постійно

Соціальний педагог.

Практичний психолог.

4

Широко залучати органи учнівського самоврядування та батьківської громадськості до профілактичної роботи.

Постійно

Педагог-організатор.

Класні керівники.

5

Проводити психологічні заняття та тренінги із формування соціальних навичок у дітей.

Постійно

Практичний психолог.

6

Розглядати питання та аналізувати випадки виникнення всіх форм насильства серед дітей та учнівської молоді.

Постійно

Адміністрація школи.

7

Проводити  спортивні змагання командного типу для дітей та підлітків, що сприятиме нейтралізації їх гіперактивності та зняттю агресії.

Постійно

Адміністрація школи.

Вчитель фізкультури.

8

Створити у шкільній бібліотеці постійно діючу тематичну виставку матеріалів з питань запобігання насильству в сім'ї.

У рамках проведення акції

Шкільний бібліотекар.

9

Проводити семінари-практикуми для класних керівників на теми: "Психологічний супровід адаптації учнів", "Соціально - педагогічний патронаж кризових сімей".

Постійно

Практичний психолог.

10

Проводити анкетування учнів 9-11 класів з метою виявлення випадків порушення прав та гідності дітей.

У рамках проведення акції

Практичний психолог.

11

Проводити індивідуальні консультації для дітей та батьків, розраховані на активну, усвідомлену перебудову стосунків у сімейному мікросоціумі.

Постійно

Практичний психолог.

12

Проводити психолого - педагогічні консультації, анкетування, тестування батьків, дітей, що передбачає з'ясування особливостей ставлення батьків  до підлітка, виявлення виховних впливів, які застосовуються в родині, а також аналіз сімейної ситуації очима самого підлітка, ступінь його психологічного комфорту в родині.

Постійно

Практичний психолог.

13

Забезпечити проведення роз’яснювальних бесід, виховних годин з правової тематики та попередження правопорушень, насильства та жорстокості:“Світ навколо нас”,“Я хотів би...”,“Права та обов’язки дини у школі”.

Постійно

Класні керівники.

Співробітник ювенальної превенції.

14

Година спілкування для учнів 1-4 класів “Всі діти мають право на любов і піклування”.

У рамках проведення акції

Класні керівники.

Співробітник ювенальної превенції.

15

Лекція для учнів 5-8 класів “Захист прав дитини в Україні”.

У рамках проведення акції

Співробітник ювенальної превенції.

Практичний психолог.

16

“Круглий стіл” для учнів 9-11 класів “Закони захищають права дітей.

У рамках проведення акції

Співробітник ювенальної превенції.

Вчитель права.

17

Ділова гра “Ми – діти світу”.

У рамках проведення акції

Вчитель права.

18

Конкурс газет “Я – дитина. Ось мої права”.

У рамках проведення акції

Педагог-організатор.

Вчитель малювання.

19

Тематичній вечір “Захищеність особи у правовій державі. Презумція невинності”.

У рамках проведення акції

Педагог-організатор.

Вчитель права.

20

Інтелектуальна гра “Розумники й розумниці”. («Права дітей», проводилося у межах одного класу).

У рамках проведення акції

Педагог-організатор.

Вчитель права.

 

Додаток  15

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо запобігання торгівлі людьми

№ з\п

Зміст виховних заходів

Термін виконання

Відповідальний

1

Підвищення рівня обізнаності дітей та учнівської молоді, педагогічних працівників щодо сучасних проявів торгівлі людьми.

Постійно

Адміністрація школи.

2

Залучати молодь до проведення інформаційних і культурно-просвітницьких заходів.

Постійно

Адміністрація школи.

3

Проведення за участю дітей, учнівської молоді і їх батьків профілактичних заходів щодо протидії торгівлі людьми.

Постійно

Адміністрація школи.

4

Організовувати та проводити профілактичні заходи з проблеми запобігання торгівлі людьми , комерційній сексуальній експлуатації дітей та насильства над дітьми, безпеки дітей в інтернеті.

Постійно

Адміністрація школи.

5

Розробляти та розповсюджувати методичні та інформаційні матеріали щодо запобігання торгівлі, експлуатації та жорстокого поводження , комерційній, сексуальній експлуатації дітей та безпеки дітей в Інтернеті.

Постійно

Адміністрація школи.

6

Забезпечити доступ дітей до інформаційно-консультативної підтримки шляхом поширення інформації про роботу Національної гарячої лінії з питань запобігання насильству та захисту прав дитини , Національної гарячої лінії з питань запобігання торгівлі людьми.

Постійно

Адміністрація школи.

7

Надавати освітні послуги дітям, що постраждали від торгівлі людьми та допомоги громадянам іноземних держав, особам без громадянства, що постраждали від торгівлі людьми.

При потребі

Адміністрація школи.

 

Додаток 16

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо виконання  Загальнодержавної програми “Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини”

№ п\п

Зміст виховних заходів

Термін виконання

Відповідальний

1.

Формування толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей. Провести Всесвітній день боротьби з ВІЛ\СНІДом. Провести урок на тему “Не дай СНІДу шанс”.

грудень

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Підвищення рівня культури сімейних стосунків і відповідальності батьків за виконання своїх обов’язків шляхом активізації участі батьків у семінарах, тренінгах, що сприяють формуванню сімейних цінностей.

Постійно

Класні керівники.

3

Брати участь у районних, міських форумах батьківської громадськості.

Постійно

Адміністрація школи.

4

Проводити лекторії батьківських знань, конкурси, тренінгові заняття “Усвідомлене батьківство”.

Постійно

Шкільний психолог.

5

Забезпечити функціонування у школі об’єднань і клубів сімейного напрямку, родинної школи.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

6

Проводити заходи до Дня захисту дітей, Дня спільних дій в інтересах дітей, новорічних та різдвяних свят.

Постійно

Соціальний педагог.

7

Розроблення та запровадження механізму взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, професійних спілок та організацій роботодавців, інших громадських організацій, до сфери діяльності яких належить здійснення заходів, спрямованих на боротьбу із застосуванням найгірших форм дитячої праці.

При потребі

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

8

Забезпечення проведення системної профорієнтаційної роботи серед школярів щодо орієнтації на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

9

Забезпечення надання послуг з фізичної, психічної і духовної реабілітації дітей, які були залучені до найгірших форм дитячої праці.

При потребі

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

10

Забезпечити надання психологічних послуг у школі дітям, які залучалися до найгірших форм праці.

При потребі

Шкільний психолог.

11

Вжити заходи щодо підвищення рівня якості інформації, що надається класними керівниками про стан виховання, утримання і розвиток прийомних сімей.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

12

Підвищення ефективності профілактичної та роз’яснювальної роботи серед батьків з метою запобігання жорстокому поводженню з дітьми.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

13

Проводити для батьків та дітей у школі семінари, засідання “круглих столів” з питань жорстокого поводження із дітьми

Постійно

Соціальний педагог.

Класні керівники.

14

Підвищення рівня обізнаності дітей з правових питань

Постійно

Адміністрація школи.

15

Провести у школі місячник правових знань.

листопад

Вчитель права.

16

Взяти участь у правовій олімпіаді для учнів із девіантною поведінкою.

Постійно

Вчитель права.

17

Сприяти організації діяльності районних та міських молодіжних організацій старшокласників – лідерів учнівського самоврядування.

Постійно

Педагог-організатор.

 

Додаток 17

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо практичної реалізації Програми правової освіти населення

№ п\п

Зміст виховних заходів

Термін виконання

Відповідальний

1

Вживати в межах своїх можливостей, дієвих заходів щодо практичної реалізації Програми, систематично аналізувати стан правової освіти учнів та виносити пропозиції щодо його удосконалення. Раз у квартал на нарадах при директорі підводити підсумки зробленого, по необхідності видавати розпорядчі документи.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Вивчати та аналізувати стан викладання правових дисциплін у школі. Узагальнені результати розглядати на нарадах та вживати заходи щодо поліпшення викладання правових дисциплін.

Постійно

Адміністрація.

3

Брати участь у семінарах, методичних об’єднаннях вчителів, які викладають правознавство, на які будуть запрошені працівники органів юстиції, фахівці-практики у галузі права.

Постійно

Вчитель права.

4

Брати участь у оглядах-конкурсах на кращу організацію правової освіти та виховання. Вивчати кращий досвід виховної роботи.

Щороку

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

5

Практикувати проведення “круглих столів”, прес-конференцій, прямих телефонних ліній з обговорення питань попередження насильства в сім’ї, гендерної політики, незаконного оббігу наркотичних засобів, попередження торгівлі людьми та інших актуальних правових проблем молоді.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

6

Продовжити проведення тижнів, декад, місячників правових знань, до участі в яких запрошувати працівників органів юстиції, фахівців-практиків у галузі права.

Щорічно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

7

Брати участь у олімпіадах, конкурсах, вікторинах з правознавства, конкурсах учнівських робіт з питань історії та теорії державотворення і права, практичного застосування норм чинного законодавства.

Постійно

Адміністрація школи.

Вчитель права.

8

Працювати над удосконаленням роботи по створенню умов для підвищення рівня організації змістовного дозвілля учнів, правового виховання. Брати участь у олімпіадах для учнів, схильних до правопорушень.

Постійно

Адміністрація школи.

Класні керівники.

Соціальний педагог.

9

При проведенні днів правового інформування розглядати правові аспекти найбільш актуальних проблем сьогодення.

Постійно

Класні керівники.

10

Продовжувати роботу  консультпунктів з питань надання правової допомоги дітям та батькам.

Постійно

Соціальний педагог.

11

Створити у школі “Скриньку правової допомоги” для дітей та батьків, залучити для її роботи учнів старших класів.

До 15.09 поточного року

Соціальний педагог.

12

Вжити заходів щодо підвищення рівня правових знань батьків. Активізувати роботу батьківських університетів.

Постійно

Соціальний педагог.

13

З метою забезпечення підняття рівня викладання курсу правознавства впроваджувати нові педагогічні технології.

Постійно

Вчитель права.

14

У шкільній бібліотеці організовувати виставки та огляди літератури з питань правової культури, проводити правові ігри, лекції, заняття.

Постійно

Шкільний бібліотекар.

 

 

 

 

Додаток 18

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо  вжиття заходів щодо запобігання насильству над дітьми

№ п\п

Зміст виховних заходів

Термін виконанання

Відповідальний

1

Вживати заходи щодо раннього виявлення неблагополучних сімей з дітьми, забезпечувати здійснення їх соціального супроводу; в разі неможливості проживання дітей з батьками, забезпечувати їх своєчасне вилучення та подальше влаштування до відповідних закладів.

Постійно

Адміністрація школи.

Соціальний педагог.

Класні керівники.

2

Встановити соціально-педагогічний патронтаж та соціальний супровід над бездоглядними дітьми (тими, що бродяжать, жебракують, не навчаються), батьки яких виїхали на заробітки.

Постійно

Адміністрація школи.

Соціальний педагог.

3

Посилити контроль за персональним обліком дітей, які з різних причин не відвідують школу. Взяти під особистий контроль категорію неповнолітніх, які перебувають у стані бродяжництва; встановлювати по кожному випадку причини бездоглядності дитини, вживати заходів щодо їх усунення, забезпечувати їх подальше ефективне здобуття освіти.

Постійно

Адміністрація школи.

Соціальний педагог.

4

Провести батьківські збори, засідання ради шкіл, батьківські години спілкування з учнями, щодо попередження жорстокості, насильства серед учнівської молоді, дотримання законодавства щодо захисту прав неповнолітніх.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

5

Забезпечити неухильне виконання вимог ст. ст. 54, 56 Закону України “Про освіту” щодо недопущення до педагогічної діяльності педагогічних працівників, які за своїми моральними якостями не можуть здійснювати виховання дітей та молоді і свої професійні обов’язки.

Постійно

Директор школи.

6

Забезпечити належну роботу психологічної служби та соціально-педагогічного патронтажу відповідно до вимог ст. ст. Закону України “Про освіту”.

Постійно

Директор школи.

7

Поновити інформаційний куточок для учнів із переліком організацій, куди можна звернутися з приводу насилля в сім’ї або коли насильство в родині пов’язане із уживанням батьками алкоголю чи наркотиків.

До 15.09 поточного року

Соціальний педагог.

8

Активізувати роботу штабу по профілактиці правопорушень і злочинності з питання запобігання насильства над дітьми.

Постійно

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

9

Провести роз’яснювальну роботу з вчителями; організувати правовий всеобуч щодо недопущення аморальних проявів у школі та в позаурочний час; особливу увагу приділити просвітницькій роботі серед батьків.

Постійно

Адміністрація школи.

10

Активізувати роль учнівського самоврядування у викоріненні правопорушень, проявів жорстокості та насильства серед підлітків.

Постійно

Заступник директора з навчально- виховної роботи.

Педагог-опрганізатор.

11

Залучати учнівську молодь, особливо учнів із девіантною поведінкою,  дітей  «групи ризику» та які потребують посиленої педагогічної уваги до занять у гуртках, клубах, об’єднаннях за інтересами, спортивних секціях, позашкільних навчальних закладах, в закладах культури та спорту.

Постійно

Класні керівники.

12

Забезпечити належний контроль за змістом діяльності культурно-розважальних, ігрових такомп’ютерних закладів. Встановити часові обмеження щодо самостійного відвідування таких закладів неповнолітніми. Недопускати продажу неповнолітнім алкогольних та слабоалкогольних напоїв, цигарок, розповсюдження наркотиків, пропаганду проституції, насилля, жорстокості.

Постійно

Адміністрація школи.

13

Проводити цільові рейди у вечірній час та під час канікул, операції з метою виявлення бездоглядних дітей та правопорушників, а також чергування педагогічно-батьківських патрулів у місцях масового відпочинку учнівської молоді.

Постійно

Адміністрація школи.

14

 Організувати правовий всеобуч з учнями та забезпечити систематичне вивчення та дотримання школярами Правил для учнів.

До 15.09 поточного року

Класні керівники.

15

Спільно з органами юстиції провести цикл семінарів-нарад з питань застосування в школі Закону України “Про охорону диринства”, Конвенції ООН про права дитини, законодавства України в галузі освіти в частині збереження фізичного, духовного,психічного здоров’я і поваги до людської гідності та інших нормативно-правових актів щодо запобігання насильства над дітьми.

Протягом року

Адміністрація школи.

 

Додаток 19

Заходи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів

№ п\п

Найменування заходів

Термін виконання

Відповідальні

1

Проводити соціальні дослідження з проблем наркоманії, рівня летентності незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів і сильнодіючих лікарських засобів.

Постійно

Шкільний практичний психолог.

2

Провести моніторинг ефективності профілактики наркоманії серед учнів

Постійно

Адміністрація школи

3

 Організувати та систематично проводити із залученням громадськості засідання за круглим столом, семінари з метою організації дієвої взаємодії та обміну інформацією у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Постійно

Адміністрація школи.

Соціальний педагог.

4

Забезпечити проведення для дітей та їх батьків профілактичних і просвітницьких заходів щодо протидії наркоманії, пропаганди здорового способу життя, формування навичок протистояння шкідливому впливу вживання наркотичних засобів або психотропних речовин неза медичним призначенням.

Постійно

Адміністрація школи.

5

Надавати в установленому законодавством порядку підтримку всеукраїнським молодіжним та дитячим громадським організація шляхом організації та проведення конкурсів програм, спрямованих на протидію поширенню наркоманії, боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з метою створення умов для залучення громадян до антинаркотичної діяльності, підвищення рівня громадської активності.

Постійно

Адміністрація школи.

6

Організувати розроблення та видання інформаційно-просвітницьких матеріалів (буклетів, плакатів, пам’яток, посібників) щодо формування у дітей і молоді негативного ставлення до вживання наркотичних засобів та психотропних речовин.

Постійно

Соціальний педагог.

7

 Проводити із залученням громадськості інформаційно-просвітницькі та культурно-мистецькі акції (книжкові та художні виставки, фотовиставки, фестивалі, конкурси, концерти тощо), спрямовані на протидію поширенню наркоманії, боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Постійно

Адміністрація школи.

Соціальний педагог.

 

Додаток  20

Заходи Лохвицької ЗОШ  І-ІІІ ступенів №2 щодо профілактики бездоглядності та правопорушень серед підлітків

№п\з

Найменування заходів

Термін виконання

Відповідальні

1

Аналізувати стан злочинності і правопорушень в учнівському середовищі. За результатами видавати управлінню рішення. Спрямовані на усунення причин та умов, що їм сприяють. В разі необхідності вносити пропозиції щодо спільних дій в даному питанні до державних  органів, зацікавлених відомств та організацій.

 

Раз на семестр                                                          

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Включити до планів роботи школи вивчення питання щодо право-виховної  роботи  в цілому і по попередженню правопорушень зокрема.                                               

Постійно         

Адміністрація школи.                                                                              Класні керівники.

 

3

Продовжувати роботу щодо виявлення дітей, які проживають у надзвичайних і кризових умовах.

Щорічно

Класні керівники.                                                 Громадський інспектор по                                                           охороні дитинства.

4

Вивчати і узагальнювати та пропагувати  результативні форми право виховної та профілактичної роботи з неповнолітніми.                                                  

Постійно        

Заступник директора                                                                    з навчально-виховної роботи.                                                                     Класні керівники.

 

5

Брати участь у районному конкурсі – огляді на кращу організацію правового навчання, олімпіади з правових знань учнів, схильних до правопорушень.                                                               

Щорічно      

Заступник директора                                                                                       з навчально-виховної роботи.

 

6

Проводити дні, тижні, декади, місячники правових знань, батьківські

конференції щодо профілактики безпритульності дітей, проводити.                                                                              

Постійно   

Адміністрація школи.

 

7

Взяти під особливий контроль профілактичну, соціально – реабілітаційну, правову та консультативну роботу з сім’ями, в першу чергу із числа функціонально-неспроможних (батьки,хворі на алкоголізм, наркоманію,недієздатні, з соціальною поведінкою, неповні сім’ї) з метою виявлення дітей, які перебувають в особливих складних морально – психологічних умовах життя.                                                    

Постійно   

Адміністрація школи.

 

8

Удосконалювати інформаційно- консультативну роботу з сім’ями щодо профілактики безпритульності та  бездоглядності неповнолітніх.                                                                 

Постійно    

Адміністрація школи.

 

9

Проводити внутрішній облік дітей,які не відвідують школу, схильних до бродяжництва, вживання алкоголю, наркотичних і психотропних речовин.                                                                

Постійно     

Адміністрація школи.                                                                                         Класні керівники.

 

10

Удосконалювати мережу шкільних гуртків для забезпечення    індивідуальної  та колективної творчості дітей.                                                                    

Постійно

Адміністрація школи.

11

Залучати дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей девіантної поведінки до гурткової роботи у школі, позашкільних, спортивних закладах.

                                                        

Постійно  

Заступник       директора                                                                                       з навчально-виховної роботи.                                                                          Класні керівники.

Педагог-                                                                                                                                                                                                 організатор.

 

12

Охоплювати різними формами оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей.                                                     

Щорічно      

Заступник директора                                                                            з навчально- виховної роботи.                                                                         Класні керівники.

 

13

Своєчасно інформувати відділ освіти, ССН щодо неповнолітніх, які здійснили правопорушення, вживають спиртні напої, допускають немедичне вживання наркотичних засобів, систематично залишають сім’ї, навчально – виховні заклади, щодо батьків, які не забезпечують належних умов життя, навчання та виховання дітей.                                                       

Постійно   

Адміністрація школи.

 

14

Здійснювати контроль за охороною здоров’я дітей і організацією оздоровчих заходів, створення безпечних умов їх навчання та праці.                                                             

Постійно   

Адміністрація школи.

 

15

Проводити цільові рейди, операції з метою виявлення бездоглядних дітей і неповнолітніх жебраків та правопорушників. Здійснювати практичні заходи щодо усунення причин та умов, що сприяють їх поширенню у підлітковому середовищі.                                                         

Постійно       

Адміністрація школи.                                                                                   Класні керівники.

                                

  Додаток 21

Заходи Лохвицької ЗОШ  І-ІІІ ступенів №2 щодо  соціально –

правового захисту дітей

№п\з

Найменування заходів

Термін виконання

Відповідальні

1

Провести перевірку умов навчання, проживання, харчування, перспективи працевлаштування, виплати державної допомоги дітям – сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування.

Щороку                                                 

Класні керівники.

2

З метою забезпечення права дітей на освіту, контролю за виконанням Закону України « Про освіту» в частині охоплення навчанням дітей та учнівської молоді провести перший етап Всеукраїнського рейду « Урок», постійно тримати на контролі питання відвідування та охоплення навчанням учнів.                                            

Постійно       

Класні керівники.                                                                   Адміністрація школи.

 

3

З метою недопущення росту злочинності серед неповнолітніх розглядати стан роботи щодо профілактики правопорушень та бездоглядності серед неповнолітніх на педрадах, нарадах при директору, штабах профілактики правопорушень.                                                     

Постійно

Адміністрація школа.

 

4

Інформувати про дітей, які не навчаються, скоїли злочини, правопорушення, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництво, жебракування, відділ освіти терміново.

      Постійно                                                  

Адміністрація школи.

 

5

Залучити дітей, схильних до правопорушень, до занять у шкільних гуртках, гуртках спортивної школи, гуртках ЦДЮТ.                                               

Постійно           

Класні керівники.

 

6

Забезпечити оздоровлення та відпочинок дітей соціально – вразливих категорій у пришкільному оздоровчому таборі «Сонечко».                                                     

Щороку     

Адміністрація школи. 

 

7

Залучати дітей, які перебувають на внутрішкільному шкільному обліку, обліку ССД, дітей пільгових категорій до участі у культурно – мистецьких заходах, святах до Дня захисту дітей, новорічних та різдвяних святах.

 

Травень,червень                                    

Класні керівники.

 

 

Додаток 22

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

  • Наказ №                                                      від

Про підсумки роботи школи із профілактики правопорушень у І семестрі 2020-2021 навчального року

Згідно з річним планом роботи школи було проведено перевірку стан роботи з питань запобігання правопорушенням і злочинності серед учнів школи. Перевіркою встановлено, що у школі було проведено: Тиждень профілактики та попередження правопорушень; Місячник правовиховної роботи; Тиждень “Закон, право і ми”; Тиждень прав людини;

Щочетверга у школі проводиться день правового інформування.

 Класними керівниками проводяться тематичні виховні години: “Я

громадянин України”, “Конституція України: історія та сучасність”, “Дисципліна і культура”, “Твої норми поведінки”, “Підліткова праця: правознавчий аспект”, “Обов”язок, відповідальність, совість”, “Без правової культури, нема правової держави”.

  Всі класні керівники на початку навчального року відвідали дітей вдома, на сім’ї, які відносяться до певних категорій,дітей, схильних до правопорушень складені Акти обстеження матеріально-побутових умов.

На даний момент на внутрішкільному обліку шкільному обліку стоять 6 учнів  (…). З ними постійно проводяться індивідуальні бесіди класними керівниками , практичним психологом. Вивчені умови проживання цих дітей, ведуться бесіди з батьками, складені Акти обстеження матеріально-побутових умов проживаннч дітей. Таких учнів залучають до участі у позакласних заходах, участі у роботі гуртків та секцій. Шкільним психологом проведено анкетування та тестування учнів девіантної поведінки, розроблені відповідні рекомендації для батьків, класних керівників, що працюють із цією категорією дітей.

Адміністрацією школи, класними керівниками постійно ведеться контроль за відвідуванням учнями школи. Класні керівники тісно співпрацюють із батьками учнів, які часто пропускають заняття  (індивідуальні бесіди, засідання штабу по профілактиці правопорушень, записи у щоденник).

 Учні 9 класів зустрічалися (ЗУМ-зустріч) із співробітником ювенальної превенції  …, тема зустрічі: “Закон України про заборону тютюнопаління”.

  Щоденно здійснюється суворий контроль за відвідуванням учнями школи, ведеться Журнал обліку відвідування занять; у школі проводиться раз на місяць акція “Літера “Н” у класному журналі”. У школі не виявлено учнів, які займаються бродяжництвом.   

 Впродовж І семестру 2020-2021 навчального року у школі працювали гуртки, заняття в яких проводять вчителі школи;  на базі школи проводить заняття викладачі  ЦДЮТ та спортивної школи (заняття проводилися лише для учнів нашої школи із дотриманням карантинних заходів).     

           За перший семестр 2020-2021 навчального року учні школи не здійснили грубих правопорушень, на обліку у ювенальній превенції  учні школи не стоять.

  Краще працюють у даному напрямку класні керівники – .... Слід відмітити позитивну роботу соціального педагога школи …Педагогічний колектив школи домігся того, що на даний момент у нас лише 2 дитини палить.. Систематично класними керівниками та адміністрацією школи  серед батьківської громадськості та учнівської молоді  проводилась роз’яснювальна робота (ЗУМ, Вайбер) про  недоцільність перебування неповнолітніх на вулицях після 20-21 годин.

      Проте з дозволу батьків старшокласники відвідують дискотеки у місті після 21.00.  Класні керівники не завжди володіють інформацією про те, чим займаються їх діти у вечірній час.

            Є  2 випадки, коли палили дівчата та зустрічаються випадки вживання учнями нецензурної лексики.

      Класними керівниками …та …проводиться недостатня правовиховна робота із учнями 8-А та 8-Б класів, оскільки учні цих класі не вміють співіснувати в колективі, не вміють стримувати власні емоції. Так … знову потрапила в конфліктну ситуацію із учнем 9 класу ….   

 Виходячи з вище сказаного,

НАКАЗУЮ:

  1. Стан роботи з питань запобігання правопорушенням і злочинності

       серед учнів вважати задовільним.

  1. Відзначити позитивну роботу з даного питання класних керівників …
  2. Вказати класним керівникам …на недостатню правовиховну роботу із

        учнями та роз’яснювальну із батьками.

  1. Вказати вчителю фізичної культури … на недопущення конфліктних

      ситуацій на уроках.

  1. Заступнику директора з навчально-виховної роботи …:
    • 5.1.Вивчити питання дотримання техніки безпеки на уроках фізкультури.  
    • 5.2. Дане питання оформити наказом по школі до 01.03.2021 року.

5.3. До 01.04.2021 року провести (онлайн) конференцію громадськості із питання «Вивчення Закону України «Про охорону дитинства» та спільного наказу Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я від 16.01.2004 року «Про затвердження Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або реальної загрози його вчинення».

5.4. До 15.03.2021 року розглянути питання «Форми і методи право

      виховної роботи класного керівника із учнями та роз’яснювальної роботи  

      із батьками» на МО класних керівників.

  1. Класним керівникам:
    1.           Постійно тримати на контролі взаємовідносини у класних

      колективах.

  1.                       Два рази на рік  залучати до проведення тематичних виховних годин працівників правоохоронних органів, ССД, з метою посилення роз’яснювальної роботи серед учнів та батьків.
  2.                       Постійно тримати на контролі дозвілля учнів, у разі виявлення негативних явищ повідомляти адміністрацію школи у визначені терміни.
  3.                       Постійно проводити роботу по виявленню фактів жорстокого поводження з дітьми та бездоглядності, вчасно (протягом доби) повідомляти адміністрацію школи.
  4.                       Раз у рік на батьківських класних зборах розглядати питання дотримання прав дитини.
  1. Заслухати у березні 2021 року на педагогічній раді звіт класних

      керівників … про проведення індивідуальної правовиховної роботи із

      учнями.

  1. Питання правовиховної роботи у школі розглянути на  педагогічній

 раді у травні 2021 року.

  1. До 15.01.2021 року ознайомити з даним наказом педагогічний колектив  

   школи.

  1. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника

     дирекрора з навчально-виховної роботи …

Додаток 23

Список учнів Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 переможців олімпіад, конкурсів та спортивних змагань  у 2019-2020 н.р.

з\п

ПІП переможця

Назва конкурсу

Мі-сце

Клас

ПІБ керівника

1

Костоглод Амалія

Районні математематичні змагання імені М.В.Остроградського

ІІІ

9

Т.І. Милка

2

Друзд Богдан

Районний конкурс учнівської творчості «Шевченко в моєму серці»

ІІІ

11

Л.В. Гресь

3

Малиш Анна

Районний етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

ІІІ

5-Б

Л.В. Гресь

4

Унтило Ельвіра

Районний етап ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

ІІ

3-Б

В.М.Пархоменко

5

Жмака Євген

Районна олімпіада з математики

ІІІ

7-Б

В.В. Маценко

6

Маценко Катерина

Районна олімпіада з математики

ІІІ

10

О.Ю. Солохіна

7

Сорока Інна

Районна олімпіада з біології

ІІ

9

Г.В. Отюцька

8

Галамага Альона

Районна олімпіада з біології

І

10

Г.В. Отюцька

9

Галамага Альона

Районна олімпіада з екології

ІІІ

10

Г.В. Отюцька

10

Остапенко Анна

Районна олімпіада з географії

ІІ

8

О.М. Чорнуха

11

Андруще-нко Юлія 

Районна олімпіада з географії

І

9

О.М. Чорнуха

12

Кириченко Лілія

Районна олімпіада з географії

І

11

О.М. Чорнуха

13

Авраме-нко Тетяна

Районна олімпіада з правознавства

ІІ

9

Л.А. Костоглод

14

Костоглод Амалія

Районна олімпіада з історії

ІІ

9

Л.А. Костоглод

15

Ярова Анастасія

Районна олімпіада з історії

ІІ

10

Л.А. Костоглод

16

Козаченко Сніжана

Районна олімпіада з історії

ІІІ

11

К.Ю. Плужник

17

Жмака Євген

Районна олімпіада з фізики

І

7-Б

Т.І. Милка

18

Сорока Інна

Районна олімпіада з фізики

ІІ

9

Т.І.Милка

19

Крук Яна 

Районна олімпіада з німецької мови

ІІІ

8

І.В. Чичерська

20

Маценко Катерина

Районна олімпіада з німецької мови

ІІ

10

І.В. Чичерська

21

Козаченко Сніжана

Районна олімпіада з німецької мови

ІІ

11

Л.М. Панченко

22

Авраменко Тетяна

Районна олімпіада з англійської мови

ІІІ

9

О.В. Пугач

23

Понома-ренко Софія

Районна олімпіада з англійської мови

ІІІ

11

Ю.О.Потапенко

24

Кісіль Валентин

Районна олімпіада з інформатики

ІІ

8

В.В. Маценко

25

Заславець Олексій

Районна олімпіада з трудового навчання

ІІ

8

Ю.І. Петренко 

26

Олешко Максим

Районна олімпіада з трудового навчання

І

10

Ю.І. Петренко 

27

Биков Михайло 

Районна олімпіада з трудового навчання

ІІ

11

Ю.І. Петренко 

28

Жмака Євген

Районна олімпіада з хімії

ІІ

7-Б

Т.В.Омельни-цька

29

Пашко Карина

Районна олімпіада з хімії

ІІІ

8

Т.В.Омельни-цька

30

Костоглод  Амалія 

Районна олімпіада з хімії

І

9

Т.В.Омельни-цька

31

Сьомак Наталія

Районна олімпіада з хімії

І

10

Т.В.Омельни-цька

32

Панкіна Марія

Районна олімпіада з української мови

ІІІ

10

Н.А. Ігнатьєва

33

Галамага Альона

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

10

Г.В. Отюцька

34

Маценко Катерина

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

10

Г.В. Отюцька

35

Панкіна Марія

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

10

Г.В. Отюцька

36

Шаганов-ський Дмитро

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

10

Г.В. Отюцька

37

Авраменко Тетяна

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

9

Г.В. Отюцька

38

Костоглод  Амалія

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

9

Г.В. Отюцька

39

Науменко Єгор

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

9

Г.В. Отюцька

40

Чабак Костя

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

8

Г.В. Отюцька

41

Пашко Карина

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

8

Г.В. Отюцька

42

Чередні-ченко Діана

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

8

Г.В. Отюцька

43

Ярова Вікторія

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

7

Г.В. Отюцька

44

Лютий Владислав

Обласний конкур «Біощит»

ІІ

7

Г.В. Отюцька

45

Портяний Дмитро

Крос «Золота осінь»

І

8

О.В. Шульга

46

Чередні-ченко Діана

Крос «Золота осінь»

ІІ

8

О.В.Шульга

47

Соболєва Поліна

Крос «Золота осінь»

ІІІ

7-А

О.В.Шульга

48

Кудеря Максим

Змагання з футболу

ІІ

5-а

О.В.Шульга

49

Панченко Олександр

Змагання з футболу

ІІ

5-А

О.В.Шульга

50

Безцінний Роман

Змагання з футболу

ІІ

5-А

О.В.Шульга

51

Филь Валерій

Змагання з футболу

ІІ

5-А

О.В.Шульга

52

Бурда Артем

Змагання з футболу

ІІ

5-А

О.В.Шульга

53

Овсяник Владислав

Змагання з футболу

ІІ

5-Б

О.В.Шульга

54

Овсяник В’ячеслав

Змагання з футболу

ІІ

5-Б

О.В.Шульга

55

Терно Гліб

Змагання з футболу

ІІ

4-Б

О.В.Шульга

56

Койло Назар

Змагання з футболу

ІІ

4-Б

О.В.Шульга

57

Лютий Андрій

Змагання з футболу

ІІ

4-А

О.В.Шульга

58

Шевченко Дмитро

Змагання з футболу

ІІ

4-А

О.В.Шульга

59

Чередні-ченко Діана

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

8

О.В.Шульга

60

Портяний Дмитро

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

8

О.В.Шульга

61

Соболєва Поліна

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

7-А

О.В.Шульга

62

Трембач Роман

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

7-Б

О.В.Шульга

63

Галамага Віталіна

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

6

О.В.Шульга

64

Галамага Владислав

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

6

О.В.Шульга

65

Даценко Марина

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

6

О.В.Шульга

66

Ілюшка Владислав

Багатоборство «Дружба»

ІІІ

5-Б

О.В.Шульга

67

Зубко Анна

Настільний теніс

ІІ

10

О.В.Шульга

68

Костоглод Сергій

Настільний теніс

ІІ

9

О.В.Шульга

69

Колісник Артем

Настільний теніс

ІІ

8

О.В.Шульга

70

Пільгай Богдан

Настільний теніс

ІІ

8

О.В.Шульга

71                                                                                                

Соболєва Поліна

Настільний теніс

ІІ

7-А

О.В.Шульга

72

Кириченко Лілія

Районний етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН

І

11

О.М.Чорнуха

73

Порохняк Анна

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік  «Гімназіади 2020»

ІІ

9

О.В. Шульга

74

Чередні-ченко Діана

 

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

75

Чабак Костя

 

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

76

Литвине-нко Аліна

 

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

77

Портяний Дмитро

 

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

78

Григоров Владислав

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

9

О.В. Шульга

79

Білецька Вікторія

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

80

Трембач Роман

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

81

Степура Максим

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

82

Соболєва Поліна

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

83

Бабенко Максим

Призери районних легкоатлетичних змагань у залік «Гімназіади 2020»

ІІ

8

О.В. Шульга

84

Пугач Назар

Районний етап обласного конкурсу дитячої казки

ІІІ

5

Л.В. Гресь

85

Панкіна Марія

Районний етап обласного конкурсу дитячої казки

І

10

Н.А. Ігнатьєва

86

Андруще-нко Юлія

Районний етап обласного конкурсу дитячої казки

ІІ

9

Л.В. Гресь

87

Панкіна Марія

Районний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Література»

ІІ

10

Н.А. Ігнатьєва

88

Козаченко Сніжана

Районний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Література»

ІІІ

11

Л.В.Гресь

89

Козаченко Сніжана

Районний етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Історія України та державотворення»

ІІІ

11

К.Ю.Плужник

90

Андруще-нко Юлія

Районний етап інтелектуально-розвивальної гри «Дебати»

І

9

Л.А.Костоглод

91

Кириченко Лілія

Районний етап інтелектуально-розвивальної гри «Дебати»

І

11

Л.А.Костоглод

92

Сьомак Наталія

Районний етап інтелектуально-розвивальної гри «Дебати»

І

10

Л.А.Костоглод

93

Костоглод Амалія

Обласна олімпіаді із хімії

ІІІ

10

Т.В.Омельни-цька

 

Додаток 24

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

Наказ №                                                                від

Про підсумки проведення Місячника правовиховної роботи  у школі

На виконання Указу Президента України від 28.01.2000 року №113\2000 “Про додаткові заходи щодо запобігання дитячої бездоглядності”, наказу Головного управління освіти і науки України від 04.08.03 року №200 “Про профілактику бездоглядності, правопорушень, алкоголізму, профілактики наркоманії та СНІДу серед дітей і підлітків”, з метою удосконалення правового виховання учнів, активізації роботи педагогічного колективу й батьківської громадськості з попередження правопорушень серед учнів школи з 31.10 по 25.11 у школі було проведено Місячник право- виховної роботи. У рамках Місячника було проведено анкетування учнів із метою виявлення інтересів та перевірити знання учнів законодавчих актів України, педагогічні консультації з класними керівниками, зустріч учнів 7-11 класів із представником ювенальної превенції . Упорядковано списки дітей,які потребують посиленої педагогічної уваги, дітей із девіантною поведінкою та «групи ризику» . Поновлено новими матеріалами стенд “Людське життя і гідність – найбільша цінність”. Проведено для учнів школи виховні години, бесіди, вікторини, рольові ігри, «Захист прав дітей в Україні», «На терезах Феміди», «Правила і закони у моєму житті», «Чи знаю я свої права?», «Я і мої права», «Що таке закон?». Було проведено інформаційно-комунікативний міст «Захист прав дитини: проблеми, перспективи», «профілактичний рейд «Дозвілля», засідання учнівського самоврядування , конкурс малюнків «Права дитини в малюнках». Найкраще організовано було роботу у 8 класі (класний керівник …). Рейд-перевірка дозвілля учнів школи, дотримання заходів із адаптивного карантину показала, що учні 9-11 класів часто відвідують місто після 21.00 год. Причому співбесіда із батьками показала, що батьки дають дозвіл на такі прогулянки. З метою забезпечення якісної профілактичної роботи з дітьми та підлітками

НАКАЗУЮ:

  1. Стан проведення Місячника правовиховної роботи у школі визнати

задовільним.

  1. Заступнику директора з навчально-виховної роботи …:

2.1. Залучати представників ювенальної превенції до профілактичної роботи 

       з учнями (постійно).

  1. Класним керівникам 1-11 класів:
    1.           Проводити рейди “Діти вулиці” у мікрорайоні школи один раз на    

місяць разом із представниками батьківської громадськості. Обговорювати результати рейдів на класних батьківських зборах.

  1.           Постійно вести роз’яснювальну роботу серед учнів і батьків із правового   забезпечення освітнього процесу.
  1. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника

директора з навчально-виховної роботи …

Директор школи _________.......

Додаток 25

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

Наказ №                                                                              від

Про створення системи контролю за відвідуванням учнями школи

  На виконання чинного законодавства про обов’язкову середню освіту та з метою створення чіткої системи контролю за відвідуванням учнями школи і запобігання дитячій бездоглядності та бродяжництву

НАКАЗУЮ:

  1.  Медичній сестрі школи постійно вести щоденний облік відвідування

учнями школи у сигнальному журналі із зазначенням причин відсутності.

  1. Затвердити такий механізм обліку відвідування учнями школи:

медична сестра заповнює сигнальний журнал після першого уроку; протягом першого уроку класний керівник з’ясовує причини відсутності учнів та повідомляє кількість відсутніх  медичній сестрі; медична сестра аналізує відвідування учнями школи за день та повідомляє про результати заступника директора школи з навчально-виховної роботи.

  1. Заступнику директора школи з навчально-виховної роботи …:

3.1.Особисто контролювати відвідування школи учнями «групи ризику», в разі відсутності без поважних причин відвідати учнів на дому.  

          3.2. Письмово аналізувати стан відвідування учнями школи та

           ефективність вжитих заходів.

  1.           Двічі на семестр аналізувати на оперативних нарадах стан відвідування учнями школи та ефективність вжитих заходів. 
  2.           Щомісяця аналізувати стан відвідування учнями школи на нарадах при директору .
  3.           Проводити індивідуальну роботу із батьками та дітьми щодо пропусків занять без поважних причин.
  4.           Терміново повідомляти службу у справах дітей про учнів, які не відвідують школу більше 10 днів, організовувати відвідування даних учнів на дому.                 
  1. Класним керівникам 1-11 класів:
    1.           Щодня вести контроль за відвідуванням учнями школи та з’ясовувати причини пропусків занять.
    2.           Постійно вести класні сигнальні журнали, в яких підшивати пояснюючі документи про пропуски занять.
    3.           Вимагати від батьків попередні заяви про звільнення від занять за

     сімейними обставинами.

  1.           Відвідувати на дому учнів, що пропускають заняття без поважних

     причин, складати відповідні акти з розпискою батьків про    

     ознайомлення.

  1.           Постійно проводити серед батьків учнів роз’яснювальну роботу

  щодо виконання їх обов’язків по забезпеченню права дитини на одержання обов’язкової середньої освіти.

  1.           Залучати представників батьківського комітету та громадськості

     до заходів суспільного впливу на батьків, діти яких систематично

     пропускають заняття без поважних причин.

  1.           Постійно виносити питання про стан відвідування учнями школи на

     загальношкільні батьківські збори.

  1. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника

директора з навчально-виховної роботи ….

    Директор школи _________

Додаток 26

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

Наказ №                                                            від

Про  заходи щодо попередження злочинності і правопорушень в учнівському середовищі

На виконання наказу відділу освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради  №____ від ____року, з метою попередження негативних проявів в учнівському середовищі

НАКАЗУЮ:

  1. Заступнику директора з навчально-виховної роботи …:
    1.           Посилити контроль за роботою класних керівників, соціального педагога та шкільного практичного психолога щодо попередження протиправних дій, бродяжництва серед  неповнолітніх та з попередження фізичного та психологічного насильства в сім’ї.
    2.           Продовжити роботу щодо виконання Комплексної Програми профілактики правопорушень, Програми правової освіти населення області.
    3.           До 15.11.2020 року на  нараді при директору, батьківських зборах, методичному об’єднанні класних керівників розглянути питання профілактики правопорушень, жорстокого поводження, бродяжництва, суїцидної поведінки, торгівлі людьми.
    4.           Постійно тримати на контролі дані про учнів, які  виховуються у функціонально неспроможних сім’ях та надавати їм належну соціально-психологічну допомогу.
    5.           Посилити  контроль за здійсненням психолого-педагогічного супроводу учасників освітнього процесу та здійсненням індивідуальної роботи.
    6.           Забезпечити проведення Днів, Тижнів, місячників правових знань, олімпіад, конкурсів, вікторин на краще володіння правовими знаннями серед учнів із залученням представників правоохоронних органів, органів юстиції та суддів, медичних працівників.
    7.           Залучити учнів, які перебувають на шкільному обліку,  до участі в

    гуртках та секціях, які діють при школі та позашкільних навчальних   

    закладах.

  1.           Проводити серед дітей, учнівської молоді та батьківської громадськості інформаційно-просвітницьку та попереджувально-профілактичну роботу щодо запобігання проявам ксенофобії, расової та етнічної дискримінації.
  2.           Стан злочинності та правопорушень у школі розглядати 2 рази на рін на педагогічній раді, оформляти наказом по школі (грудень, червень).
  1. Шкільному практичному психологу протягом листопада-грудня провести моніторинг ризиків всіх форм насильства серед дітей та з’ясувати їх причини.
  2. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Додаток 27

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

Наказ №                                                                            від

Про стан проведення громадського огляду умов утримання, навчання та оздоровлення, соціального захисту неповнолітніх пільгових категорій

На виконання наказу по Лохвицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №  від  2020 року, з метою дотримання педагогічним колективом школи нормативних

документів щодо соціального захисту дитини та охорони дитинства у І семестрі 2020-2021 навчального року адміністрацією школи проводилося

вивчення питання соціального захисту неповнолітніх пільгових категорій.

          У ході вивчення даного питання було встановлено,що у своїй роботі педагогічний колектив школи керується нормативними документами щодо соціального захисту дитини та охорони дитинства – Законом України “Про

охорону дитинства”, Конвенцією прав дитини та відповідними нормативними документами МОН України й усіх ланок органів управління освітою.

    З метою своєчасного виявлення, влаштування, здійснення контролю за умовами життя та виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, а також захисту прав та інтересів дітей, які потребують допомоги держави, педагогічний колектив виконує певну роботу.

    Класні керівники до 20.09.2020 року  сформували бази даних учнів класу – “Соціальний паспорт класу”, у якому зазначені категорії дітей, які потребують максимальної уваги з боку педагогічних працівників та дорослих. На даних соціальних паспортів класних колективів сформований соціальний паспорт школи:

  • діти під опікою – 1
  • діти з багатодітних сімей – 55
  • діти з неповних сімей – 5
  • діти матерів-одиночок – 10
  • діти-чорнобильці – 3
  • діти-інваліди – 4
  • діти із малозабезпечених сімей – 14
  • діти, які опинилися у складній життєвій ситуації - 1

   Найретельніше цю роботу виконали класні керівники  3,4,  7, 8, 9-х, 11 класів ( …). Невчасно дані обстежень матеріально-побутових умов проживання сімей пільгового контингенту здали класні керівники 1 класу ( …). Соціальний педагог школи узагальнила всі подані класними керівниками дані та вчасно подала результати до відділу освіти, ССД, міської ради. … (дитина-інвалід), … (дитина матері-одиночки) відпочивали у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку “Сонечко”. Всі діти пільгових категорій отримали “солодкі” подарунки на Новий рік.

    Учням із девіантною поведінкою та дітям з асоціальних сімей приділяється особлива увага.

    Усі питання медичного забезпечення учнів школи здійснює медична сестра школи. Проводяться регулярні огляди учнів на педикульоз. Протягом І семестра 2020-2021 навчального року педикульозу в учнів школи не виявлено. У школі виконуються підготовчі заходи щодо організації профілактичних щеплень та медичного огляду дітей відповідного віку. На 1 вересня 2020 року всі діти школи пройшли плановий медичний огляд.

    Педагогічний колектив школи одним із важливих питань І семестру 2020-2021 навчального року ставив адаптивну технологію виховання та навчання . Кожен учитель намагається створити таку атмосферу на уроці, щоб учні не відчували стресу, страху, дискомфорту, що впливає на здоров’я та психіку дітей. Сутність і стиль стосунків між учителем та учнем забезпечують здійснення соціального захисту та охорони дитинства. Практичним психологом школи було проведено психологічне дослідження “Чи комфортно мені у школі”. За даними дослідження були розроблені та надані письмові рекомендації класним керівникам, вчителям-предметникам щодо роботи із дітьми. Результати дослідження показали, що учні комфортно почувають себе у школі, не зазнають образ та принижень з боку педагогічного колективу.

    Практичний психолог школи … надає психолого-педагогічні консультації для учнів та батьків. З метою недопущення жорстокості щодо дітей з боку батьків проведені конференції громадськості та батьківські збори (“Якщо ти собі ворог”, “Причини та наслідки правомірної поведінки серед підлітків”, “Причини та наслідки жорстокого поводження із дітьми”), проведено зустрічі із співробітниками органів внутрішніх справ, служби у справах дітей. Класними керівниками та членами батьківської громадськості були проведені рейди “Нічне місто”, “Дозвілля”, “Канікули”. Виявлено, що учні 9-11 класі не завжди дотримуються Статуту школи: відвідують місто без супроводу батьків після 21.00 год. (класні керівники – …).

    Педагогічний колектив школи приділяє велику увагу залученню дітей до гурткової роботи, до виховних заходів. (85% дітей залучені до гурткової роботи, з них 45% до гуртків спортивного спрямування).

    У школі щочетверга проводяться дні правового інформування, у рамках Місячника правових знань, тижнів правовиховної роботи були проведені виховні години, спрямовані на виховання в учнів почуття гуманізму, толерантності, людяності, взаємоповаги.

     Усі учні школи записали номери телефонів довіри.

    Особлива увага приділяється обліку учнів мікрорайону школи, який здійснюється у вересні та січні кожного року. У вересні проведено акцію “Урок” щодо виявлення дітей, які не приступили до навчальних занять у школі. Таких учнів у мікрорайоні школи не виявлено. Забезпечено 100% працевлаштування випускників 9 кл. 2020 року. Виходячи з вище сказаного,

НАКАЗУЮ:

  1. Роботу педагогічного колективу щодо здійснення соціального захисту

дитини та охорони дитинства вважати задовільною.

  1. Класним керівникам 1-11 класів:

2.1. Неухильно постійно працювати над питаннями соціального захисту дитини та суворо виконувати всі вимоги щодо охорони дитинства – Закону  України “Про охорону дитинства”, Конвенції прав дитини та відповідних нормативних документів МОН України й усіх ланок органів управління освітою.

         2.2. До 15.01.2020 року у планах виховної роботи на 2020-2021   

          навчальний рік обов’язково передбачити питання охорони дитинства та  

         соціального захисту дитини.

         2.3. Постійно упроваджувати в практичну роботу з учнями принципи 

         адаптивної технології навчання та виховання.

         2.4. Постійно суворо контролювати питання щодо недопущення  

          жорстокості до дитини з боку батьків, своєчасно реагувати та надавати      

         таку інформацію адміністрації школи (з подальшим наданням до відділу  

        освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради).

        2.5. Постійно класним керівникам 9-11 класів тримати під контролем  

        питання дозвілля дітей.

        2.6. Вказати класному керівнику 1 класу (…) про необхідність 

        неухильного виконання обов’язків  класного керівника щодо збору

        відомостей про соціальний статус дітей.

  1. Заступнику директора з навчально - виховної роботи:

3.1.На засіданні методичного об’єднання класних керівників у вересні

    2021 року порушувати питання щодо стану впровадження в практичну 

    роботу класних керівників принципів адаптивної технології.

3.2. Постійно проводити відповідну роботу щодо  організації безкоштовного харчування учнів пільгових категорій, у разі змін у його складі вносити зміни у списки й надавати їх до відділу освіти.

3.3. Постійно разом із медичною сестрою школи контролювати у шкільній їдальні стан харчування учнів, якість продуктів харчування, відповідність їх до сертифікатів якості.

3.4. Ознайомити з даним наказом педагогічний колектив школи до 20.01.2021 року на нараді при директору.

  1. Завідуючій шкільною їдальнею постійно суворо дотримуватися меню-

розкладки, закладки продуктів відповідно до нормативів та вимог СЕС та забезпечити якісне щоденне харчування учнів початкової школи та дітей пільгового контингенту, врахувати рекомендації, надані МОН та МОЗ України.

  1. Медичній сестрі школи:
    1.           Постійно забезпечувати медичне обслуговування учнів школи

    відповідно до всіх нормативних документів.

  1.           Зобов’язати опікунів дітей, позбавлених батьківського піклування, надавати двічі на рік результати медичного огляду до школи.
  1. Практичному психологу:
    1.           Постійно у своїй роботі із батьками приділяти особливу увагу питанням соціального захисту дитини та охорони дитинства.
    2.           Питання соціального захисту дітей розглянути на педагогічній раді у травні 2021 року.
  2. Шкільному бібліотекарю:
    1.           Постійно стежити за новинами в нормативній базі, новинками педагогічних видань щодо соціального захисту дитини та охорони дитинства.
  3. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника директора школи з виховної роботи …

 Директор школи__________

 

 

 

Додаток 28

Лохвицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2

Лохвицької міської ради

Полтавської області

вул. Шкільна,10, м. Лохвиця, 37200 тел: 0(5356) 3-17-67

e-mai  school2.lhv@gmail.com Код ЄДРПОУ 23548516

  Наказ №                                                               від

Про організацію роботи з профілактики правопорушень серед учнів школи

З метою удосконалення профілактичної роботи з учнями школи, відповідно до річного плану роботи школи,

                                                    НАКАЗУЮ:

  1. Заступнику директора з навчально-виховної роботи …:
    1.           Розробити до 15.09.2020 року план роботи з профілактики правопорушень серед учнів школи на 2020-2021 навчальний рік, до плану включити заходи класно-узагальнюючого контролю, індивідуальну роботу психолога та класного керівника з учнями “групи ризику”, які перебувають на внутрішкільному обліку.
    2.           До 15.09.2020 року спланувати і проводити семінари окремо для батьків і класних керівників із залученням психолога, лікаря-нарколога, представників кримінальної міліції у справах неповнолітніх, громадських організацій, юридичних служб.
    3.           Постійно організовувати соціально-педагогічну допомогу учням і сім’ям, які потребують особливої уваги.
    4.           Постійно надсилати повідомлення про учнів, які скоїли  злочини, до ССД для проведення подальшої профілактичної  роботи.
    5.           Аналізувати  правовиховну роботу 1 раз на семестр.
    6.           Постійно тримати на  контролі питання відвідування учнями навчальних занять, аналізувати стан відвідування, використовуючи дані загальношкільного обліку.
  1. Психологу школи …:
    1.           Визначити до 20.09.2020 року інтереси учнів та залучити їх до занять у гуртках та секціях. Проводитипсихолого-педагогічні консультації.
    2.           Постійно налагоджувати зв’язок між сім’єю дитини, що скоїла злочини, школою та службою у справах неповнолітніх.
  2. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступника директора з навчально-виховної роботи …

     Директор школи_____________

Додаток 29

План проведення

Місячника правовиховної роботи у школі

№ з\п

Назва заходу

Дата

Відповідальний

1

Випуск інформаційно-методичного вісника про особисту відповідальність учнів за скоєння злочинів та правопорушень.

02.11

Соціальний педагог, вчитель правознавства.

2

Конкурс малюнків «Права дитини в малюнках» (2-7 кл.).

03.11

Вчитель образотворчого мистецтва.

3

Засідання учнівського самоврядування, сектора «Дисципліни і порядку».

06.11

Практичний психолог.

4

 Круглий стіл  «Відповідальність неповнолітніх за скоєння злочинів та правопорушень». (11 кл.).

09.11

Соціальний педагог, практичний психолог.

5

День шкільного самоврядування «Мої права через самоврядування».

09.11

Педагог-організатор.

6

Інформаційно-комунікативний міст «Захист прав дитини: проблеми, перспективи». (10-11кл.).

13.11

Вчитель правознавства.

7

Профілактичні рейди Твоє дозвілля, підліток», «Урок», «Діти вулиці».

Про-тягом місяця

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

 

 

 

8

Бесіда з елементами гри «Чи знаю я свої обов’язки?». (2 клас).

Протягом місячника

Класні керівники.

9

Вікторина «Я і мої права». (3 клас).

10

Рольова гра «Що таке закон?». (4 клас).

11

Бесіда з елементами диспуту «Захист прав дітей у нашій державі». (5 клас).

Класні керівники.

12

Рольова гра «На терезах Феміди». (6 клас).

13

Ситуативна гра «Правила і закони у моєму

житті». (7 клас).

14

Відкритий діалог  «Діти: злочин і кара».

(8 клас).

15

Відкритий діалог «Злочин, який не розголошують». (9 клас).

16

Дискусія «Права учнів в школі та суспільстві».

 (10 клас).

17

Прес-конференція «Декларація прав людини» та Конвенція ООН «Про права дитини». (11клас).

 

Додаток № 30

Тижні правовиховної роботи у школі

(витяг із графіка проведення виховних заходів у школі)

Тиждень профілактики та попередження правопорушень (07.10 – 11.10)

№ п\п

Зміст заходів

Дата

Клас

Відповідальний за проведення

1

Усний журнал “Закон, за яким ми живемо”. (Інформація на перервах).

05.10

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Виставка літератури “Закон і право”.

05.10-09.10

1-11

Шкільний бібліотекар.

3

Тематична година інформування “Охорона прав дитини в Україні”.

09.10

1-11

Педагог-організатор.

4

Тематичні класні години, години довіри, учнівські збори.

 

05.10-09.10

1-11

Класні керівники.

5

Робота шкільного консультпункту практичного психолога.

05.10-09.10

1-11

Практичний психолог.

6

Виставка-конкурс “Дарунки золотої осені”.

08.10

1-7

Педагог-організатор.

7

Година правового. інформування.

08.10

1-11

Класні керівники.

8

Зустріч із працівниками ССД. (Онлайн-зустріч).

08.10

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

9

Зустріч із представниками правоохоронних органів. (Онлайн-зустріч).

09.10

9

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

 

Додаток 31

Місячник правового виховання

Тиждень “Закон, право і ми” (04.11 – 08.11)

Предметний тиждень правознавства

№ з\п

Зміст заходів

Дати

Класи

Відповідальний за проведення

1

Загальношкільна лінійка. Експрес-інформація про проведення Місячника правовиховної роботи. (Інформація на перервах).

02.11

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Виставка літератури “Мої права і обов’язки”.

05.11-06.11

1-11

Шкільний бібліотекар.

3

Навчання лідерів.

06.11

9-11

Педагог-організато.

4

Тематичні класні години, години довіри, учнівські збори.

02.11-06.11

1-11

Класні керівники.

5

Тематична година інформування “Рівноправність чоловіків і жінок у сучасному суспільстві”.

02.11-06.11

1-11

Класні керівники.

Вчитель права.

6

Презентація програм учнів 9-11 класів “Права учнів у Лохвицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №2», «Вечірнє місто». (У межах класу).

08.11

8-11

Вчитель права.

Педагог-організатор.

7

Конкурс малюнків “Я маю право”.

05.11-08.11

2-6

Вчитель права.

Педагог-організатор.

8

Година правового інформування.

06.11

1-11

Класні керівники.

9

Виховний захід до дня народження Бориса Грінченка.

06.11

8-11

Вчителі української мови.

 

Додаток 32

Тиждень прав людини (09.12 – 13.12)

№ з\п

Зміст виховних заходів

Дати

Клас

Відповідальний за проведення

1

Загальношкільна лінійка. (Інформація на перервах).

07.12

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Зустріч із представниками правоохоронних органів. (Онлайн-режим).

07.12-11.12

5-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

Класні керівники.

3

Тематичні класні години, години довіри, учнівські збори.

07.12-11.12

1-11

Класні керівники.

4

Тематична година інформування.

11.12

1-11

Педагог-організатор.

Класні керівники.

5

Конкурс знавців права “Ми – громадяни України”. (У межах класів).

11.12

5-7

Вчитель права.

6

Підготовка презентацій “Мої права і обов’язки”.

07.12-11.12

2-11

Класні керівники.

Керівник гуртка “Веб-дизайн”.

7

Акція “Права дитини –мої права”.

07.12-11.12

1-11

Педагог-організатор.

8

Година правового інформування.

11.12

1-11

Класні керівники.

 

9

Виховний захід «У жерлі Чорнобиля».

11.12

5-11

Педагог-організатор.

10

Проведення тренінгу «Я серед людей».

10.12

7

Практичний психолог.

 

 

 

Додаток 33

Тиждеь правової популяризації (13.01 – 17.01)

№ з\п

Зміст виховних заходів

Дати

Класи

Відповідальний за проведення

1

Загальношкільна лінійка. Експрес-інформація “Декларація прав дитини”. (Інформація на перервах).

11.01

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи. Педагог-організатор.

2

Організація літературної виставки “Закон, право і ми”.

11.01-15.01

1-11

Шкільний бібліотекар.

3

Тематична година інформування “Конвенція про права дитини”, “ Порядок використання державної символіки України”.

14.01

1-11

Педагог-організатор.

Класні керівники.

4

Тематичні класні години за участю працівників правоохоронних органів. Класні учнівські збори. Години довіри.

11.01-15.01

1-11

Класні керівники.

5

Робота над проектом “Еталон поведінки школяра”.

11.01-15.01

9-11

Соціальний педагог.

6

Експрес-акція “Я зичу вам добра”. (Робота волонтерських загонів).

11.01-15.01

5-11

Класні керівники.

7

Рейд-перевірка спізнень учнів на уроки та годину інформування. (Учителі, які чергують на входах).

11.01-15.01

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

Черговий вчитель.

8

Година правового інформування.

15.01

1-11

Класні керівники.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №34

Схема роботи із батьками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 35

План  роботи Лохвицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 із батьківською громадськістю

(Розділ із річного плану роботи школи)

з/п

Зміст діяльності

Терміни виконання

Форма організації та контролю

Відпові-дальні

  1.  

Складання графіка проведення батьківських зборів.

До 03.09.2020

Графік

ЗДНВР.

  1.  

Загальношкільні батьківські збори. (Онлайн-режим):

  1. Звіт голови Ради школи про роботу в 2019-2020 н.р. (Голова ради школи).
  2. Підсумки підготовки школи до нового 2020-2021 н.р., участь батьків у ремонті школи. (Завгосп).
  3. Особливості  організації освітнього процесу у 2020-2021 н.р. (ЗДНВР, директор).
  4. Вибори нового складу Ради школи. (Голова зборів).  
  5.  Участь батьків у розвитку школи у 2020-2021 н. році. (Голова зборів).

 

вересень

Протокол

Адміні-страція школи. Голова ради школи.

  1.  

Робота ради школи (за окремим планом). (Онлайн).

Протягом року

План роботи

Адміні-страція школи. Голова ради школи.

  1.  

 Тематичні класні батьківські збори. (Онлайн-режим).

Вересень

Грудень

Березень

Травень

Протоколи

Класні керівники.

  1.  

Індивідуальна робота з батьками.

(Онлайн або телефон).

Протягом року

Співбесіда, план роботи класних керівників

Класні керівни-ки. Практи-чний психолог.

  1.  

Загальношкільні батьківські збори.  (Онлайн). 

  1. Про порядок організованого закінчення  2020-2021 н.р. (ЗДНВР, директор).
  2. Про оздоровлення дітей влітку, роботу пришкільного оздоровчого табору, попередження дитячого   травматизму. (ЗДНВР).
  3. Про підготовку школи до нового 2021-2022 н. року, участь батьків школи у ремонті класних кімнат та приміщень школи. (Голова ради школи).
  4. Звіт директора школи перед громадськістю. (Директор школи).

 

березень

Протокол

Адміні-страція школи. Голова ради школи.

 

Додаток № 36

(Форма проведення – онлайн-зустрічі)

Тема засідання

Термін

 

1-й клас

 

1

Єдині педагогічні вимоги сім'ї та школи у вихованні дитини.

Вересень

2

Психологічні особливості 6-річних дітей.

Жовтень

3

Адаптація дитини в школі.

Листопад

4

Організація режиму дня для школяра.

Грудень

5

Будемо здорові! (Результати медичної діагностики. Рекомендації).

Січень

6

Спілкування в родині.

Лютий

7

«Пастки» кохання.

Березень

8

1 клас — справились!

Травень

 

2-й клас

 

1

Виховання працелюбності в учнів молодших класів.

Вересень

2

Домашня навчальна робота другокласників.

Листопад

3

Виховання культури поведінки у дітей.

Грудень

4

Психогенетика: психічні причини фізичних захворювань.

Лютий

5

Естетичне виховання молодших школярів у родині.

Березень

6

Виховання цікавості до читання. «Родинні» читання.

Квітень

 

3-й клас

 

1

Піклування батьків про фізичне та психічне виховання, здоров'я дітей загалом.

Жовтень

2

Заохочування й покарання дітей у родині.

Листопад

3

Розвиток пізнавальних інтересів у молодших школярів.

Грудень

4

Проблеми неповних сімей.

Лютий

5

Телебачення і діти.

Березень

6

Роль сімейних традицій у вихованні молодших школярів.

Квітень

 

4-й клас

 

1

Народна педагогіка про виховання дітей у родині.                                         

Жовтень

2

Дружба і кохання молодших школярів.

Листопад

3

Виховання свідомої дисципліни та відповідальності в дитини.

Грудень

4

Наступність у вихованні молодших школярів і підлітків.

Лютий

5

Світ природи і розвиток образного мислення в школярів.

Березень

6

Підготовка до переходу в школу II ст.

Квітень

 

5-й клас

 

1

Адаптація дитини до нових умов навчання.

Жовтень

2

Психофізичні особливості 11-річної дитини.

Листопад

3

Здорові батьки — здорові діти.

Грудень

4

Виховання національної самосвідомості учнів.

Січень    

5

Моральне виховання дитини в родині.

Лютий

6

Дитячі свята в сім'ї.

Березень

7

Як запобігти появі шкідливих звичок.

Квітень

8

Підсумки навчання в 5-му класі.

Травень

 

6-й клас

 

1

Школярі середнього підліткового віку в родині.

Жовтень

2

Розвиток уваги і посидючості в шестикласників.

Листопад

3

Статеве виховання в сім'ї.

Грудень

4

Формування світогляду в школярів середнього підліткового віку.

Січень

5

Дозвілля й відпочинок підлітка.

Лютий

6

Трудове навчання і виховання шестикласника в школі та родині.

Березень

7

Підведення підсумків за рік.

Травень

 

7-й клас

 

1

Виховання в підлітків свідомого ставлення до навчання і його результатів.

Жовтень

2

Індивідуальний підхід і врахування вікових особливостей підлітків у сімейному вихованні.

Листопад

3

Духовний світ підлітка.           

Грудень

4

Профілактика тютюнокуріння серед неповнолітніх.

Лютий

5

Що робить підлітка «важким».

Березень

6

Фізкультура і спорт у житті підлітка.

Квітень

7

Підведення підсумків за рік.

Травень

 

8-й клас

 

1

Організація в сім'ї навчальної праці школяра. Допомога і контроль батьків.

Жовтень

2

Підліток і неформальні об'єднання дітей та молоді.

Листопад

3

Формування характеру і самооцінки у підлітків. Вплив батьків.

Грудень

4

Профілактика алкоголізму серед неповнолітніх.

Січень

5

Сімейні конфлікти і їхній вплив на дітей.

Лютий

6

Підліток і природа. Тварини в сім'ї.

Березень

7

Підліток і закон. Виховання правової культури.

Квітень

 

9-й клас

 

1

Як створити сприятливі умови для завершення навчання у школі II ступеня.

Жовтень

2

Формування активної життєвої позиції і психологічної зрілості.

Листопад

3

Особливості юнацького віку.

Грудень

4

Профілактика наркоманії серед неповнолітніх.

Січень

5

Трудове виховання і професійна орієнтація старших підлітків.

Лютий

6

Самовиховання в сім'ї старших підлітків.

Березень

7

Відповідальність за успіхи та невдачі у навчанні. Підготовка до випускних екзаменів.

Квітень

 

10-й клас

 

1

Наукова організація навчальної праці старшокласників.

Жовтень

2

Психологічні причини залежності від шкідливих звичок.

Листопад

3

Виховання сексуальної культури.

Грудень

4

Виховання характеру та морально-вольових якостей старшокласників.

Січень

5

Економічне виховання в сім'ї. Гроші і діти.

Лютий

6

Вільний час: цікаво і корисно.

Березень

7

Підведення підсумків за рік.

Квітень

 

11-й клас

 

1

Чи комфортно нам разом: батьки—діти—школа.

Жовтень

2

Стосунки між батьками — взірець сімейного життя.                                  

Листопад

3

СНІД — мінімум.

Грудень

4

Молодіжна субкультура й ставлення до неї батьків.

Січень

5

Навчальні заклади області. Допомога батьків

при виборі професії.

Лютий

6

Проблеми віку та їх розв'язання.

Березень

7

Створення сприятливих умов для підготовки до державної атестації.

Квітень

8

Підготовка до випускного вечора.

Травень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 37

Схема соціального патронажу сімей

Додаток №38

 

Діяльність центру «Дисципліни і порядку»

 

 

 

Додаток 39         

Індивідуальний план роботи

соціального педагога та психолога

з учнем_________класу_______________________________,

дитиною з девіантною поведінкою

№ з/п

Зміст та методи роботи

Термін виконання

Результати проведеної

 роботи

1

Вивчити індивідуальні особливості учня (його захоплення, коло друзів). Виявлення причин агресивної поведінки з однолітками.

Листопад

 

2

Відвідати сім’ю (визначення психологічної атмосфери в родині, матеріально-побутових умов проживання сім’ї).

Листопад

 

3

Діагностування за методиками «Тип характеру», «Акцентуалізація особистості» К.Леонгарда.

Листопад

 

4

Провести бесіду з ознайомлення учня з вимогами школи:

  • не порушувати дисципліну;
  • не спізнюватися на уроки після перерви;
  • не сперечатися з дорослими  в школі та вдома;
  • дбайливо ставитися до шкільного майна (книг, робочого місця).

Листопад

 

5

Виявлення типу агресії за методикою Басса-Даркі.

Грудень

 

6

Консультація батьків про засоби усунення протиправної поведінки учня.

Грудень

 

7

Виявлення за «Соціометрією» положення …..в класі, його взаємостосунків з однолітками.

Грудень

 

8

Корекційне заняття для врівноваження емоційно-вольової сфери …...

Грудень

 

9

Бесіда з батьками, щодо домашнього контролю навчання …., організації відповідного розпорядку дня, дотримання режиму дня.

Січень

 

10

Зустріч ….. з співробітником ювенальної превенції щодо роз’яснення учню про правову відповідальність його за вчинені дії.

Січень

 

11

Діагностування ….. за методикою ДВОР З.Карпенка.

Січень

 

12

Анкетування для батьків «Як ви розумієте свою дитину?» «Чи займаєтесь ви вихованням своєї дитини».

Лютий

 

13

Корекційне  заняття «Самодисципліна, воля, саморегуляція».

Лютий

 

14

Бесіда з …. про дружбу та товаришів, та про те , як отримати повагу однолітків.

Лютий

 

15

Організувати допомогу … кращих учнів класу щодо подолання проблем у навчанні.

Лютий

 

16

Бесіда з батьками про правову відповідальність за вчинки своєї дитини.

Березень

 

17

Вивчення пізнавальних інтересів …., його захоплень.

Березень

 

18

Корекційне заняття з …. «Повага до себе й до інших».

Березень

 

19

Бесіда з учнем «Про культуру поведінки», «Профілактика шкідливих звичок».

Квітень

 

20

Діагностування …. за методикою «Шкала самооцінки» Ч.Д.Спілберга.

Квітень

 

21

Бесіда з батьками щодо ретельного контролю за місцезнаходженням їхнього сина, про співпрацю з класним керівником.

Квітень

 

22

Корекційне заняття «Вчимося контролювати та стримувати свої емоції».

Травень

 

23

Бесіда з …. на тему “Твоє життя – твій вибір”.

Травень

 

24

Аналіз проведеної роботи з ….. щодо змін в його поведінці за час перебування на обліку.

Травень

 

 

Додаток  40

Пам’ятка   класному  керівникові  з   попередження правопорушень  учнів

  1. Відвідайте  всіх  учнів  вдома.
  2. Візьміть  на  облік  сім’ї,  де  недостатній  контроль  з  боку  батьків  за поведінкою  дитини.
  3. Дізнайтеся,  яке  здоров’я  в  учня.
  4. З’ясуйте,  як  проходило  формування  характеру  в  дошкільному  віці.
  5. Знайдіть  індивідуальний  підхід  до кожного  учня,  враховуючи  його  психологію,  фізіологічний  стан,  нахили,  захоплення,  позитивні  сторони  характеру,  уміння.
  6. Пам’ятайте!  Учень  повинен  бути  зайнятий  корисною  працею.

Додаток  41

Поради  щодо  встановлення  довіри  між  підлітками  та  класним  керівником  у  кризовий  для  них   стан

  1. Уважно  вислухайте  підлітка.  Прагніть  до  того,  щоб  підліток  зрозумів,  що він  вам не  байдужий  і  ви  готові  зрозуміти  і  прийняти  його.  Не  перебивайте,  не  показуйте  свого  страху.  Відносьтесь  до  нього  серйозно  з  повагою.
  2. Запропонуйте свою  підтримку  та допомогу.  Постарайтесь  переконати,  що  даний  стан  тимчасовий  і  швидко  пройде.  Проявіть  співчуття  і  покажіть,  що  ви поділяєте  і  розумієте  його  почуття.
  3. Поцікавтесь,  що найбільше  турбує  підлітка.
  4. Впевнено  спілкуйтесь  з  підлітком.  Саме  це  допоможе  йому  повірити в   свої  сили.  Головне  правило  в  роботі  з  дітьми – не  нашкодити.
  5. Використовуйте слова – речення,  які  будуть  сприяти  встановленню  контакту:  „розумію”,  „звичайно”,  „відчуваю”,   „хочу  допомогти”.
  6. Ні  в   якому  разі  не  застосовуйте  фізичне  покарання.
  7. У  розмові  з підлітком  дайте  зрозуміти  йому,  що  він  необхідний  і  унікальний  як  особистість.  Кожна   людина,  незалежно  від  віку,  хоче  мати  позитивну  оцінку  своєї  діяльності.
  8. Недооцінка  гірша,  ніж  переоцінка.  Надихайте  підлітка  на  високу  самооцінку.  Вмійте  слухати,  довіряти  і  викликати  довіру  в нього.
  9. Звертайтесь  за  допомогою,  консультацією  до  спеціаліста,  якщо  щось  насторожило  вас  у  поведінці  підлітка.   

 

 

 

 

Додаток 42        

Пам’ятка   батькам

  1. 1.  Тільки  разом  у  співпраці  зі  школою  та громадськістю   можна  досягти   результатів  у  вихованні  й  навчанні  ваших  дітей.
  2.  Обов’язково  постійно  цікавтесь  розвитком,  навчанням  і  поведінкою  дитини.  Для  цього  відвідуйте заняття,  батьківські   збори,   зустрічайтесь  з  класним  керівником  і  вчителями  школи.
  3. Щоденно  цікавтесь  навчанням  дитини.  Радійте  успіхам  разом  з  нею, допомагайте  їй.

Додаток  43

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ В РОБОТІ З БАТЬКАМИ

  1. Залучайте батьків до шкільного життя, запрошуйте їх до співпраці, на уроки, влаштовуйте з ними зустрічі.
  2. Дякуйте батькам за все, навіть за найменші дрібниці. Дякуйте багато разів за одне й те саме, бажано прилюдно.
  3. Ніколи не докоряйте батькам, які не відвідують батьківських зборів — це не сприятиме їхньому бажанню зустрічатися з вами частіше. Завжди щиро (без тіні сарказму) радійте їх появі в класі.
  4. Називайте батьків по іменах та по батькові, не вживайте поширених фраз «мама Петра Іванчука». Інакше в батьків складеться враження, що вони вам цікаві лише в такому статусі.
  5. На батьківських зборах наголошуйте на проблемі, а не на конкретній ди­тині. Водночас хваліть учнів персонально й обов’язково всіх. Знайдіть кілька теплих слів для кожної дитини.
  6. Аналізуйте досягнення дитини з часу останньої зустрічі з батьками. Конс­труктивно окреслюйте проблеми та визначайте потрібну допомогу з боку батьків для її вирішення. Коли батькам пропонують посильну і конкретну модель докладання своїх зусиль, то віддача від них підвищується. Вони частіше звертаються по пораду до вчителя, а той, у свою чергу, має чудову можливість стежити за розвитком дитини в сім’ї.
  7. Пишіть батькам листи з позитивними відгуками про вчинки дитини, з най­меншого приводу, який може заслуговувати на схвалення.

 Додаток 44

Методики, які були застосовані з метою виявлення  різних форм фізичного та психічного насильства

  • Методика діагностики рівня соціальної фрустрації (Л.І.Вассерман,модифікація В.В.Бойко).
  • Методика диференціальної діагностики депресивних станів (В.А.Жмуров).
  • Методика діагностики суб'єктивного відчуття самотності (Д.Рассел і М. Фергюсон).
  • Методика “незакінчені речення”.
  • Шкала особистості тривожності (ОТ).
  • Методика “Особливості нервової системи”.
  • Методика “Фізичний розвиток школярів”.
  • Методика “малюнок сім’ї”.
  • Методика взаємодія “учитель – учитель ”.
  • Методика “Неіснуюча тварина”.

 

 

 

Додаток 45

Результати діагностування

 

Додаток 46

План індивідуальної роботи

класного керівника ________________________________________________із учнем______________________________________, який має девіантну поведінку

№ з\п

Зміст проведеної роботи

Термін виконання

Відмітка про виконання

1

Вивчити індивідуальні особливості дитини.

 

 

2

Вивчити коло друзів, а також вплив їх на учня.

 

 

3

Відвідати сім’ю, вивчити пізнавальні інтереси дитини.

 

 

4

Ознайомити дитину із вимогами школи:

  • не порушувати дисципліну;
  • не запізнюватися на урок;
  • не пропускати заняття;
  • не сперечатися із дорослими вдома;
  • своєчасно виходити до школи;
  • своєчасно повертатися після уроків до дому;
  • дбайливо ставитися до одягу;
  • не брати чужі речі;
  • не грубити старшим.

 

 

5

Провести роботу щодо подолання у дитини страхів, допомогти повірити у власні сили.

 

 

6

Провести консультації для батьків.

 

 

7

Встановити зв’язки дитини за місцем проживання, визначити їх характер з метою нейтралізації негативних впливів оточуючих.

 

 

8

Дати рекомендації батькам відносно домашнього контролю.

 

 

9

Зацікавти учня суспільно-корисною працею, враховуючи інтереси дитини.

 

 

10

Провести бесіду «Профілактика шкідливих звичок».

 

 

11

Провести анкетування «Твоя життєва позиція», «Твоя майбутня професія».

 

 

12

Провести бесіду «Профілактика правопорушень».

 

 

13

Провести бесіди:

  • «Чи потрібно дотримуватися правил поведінки у школі»;
  • «Твій вільний час»;
  • «Про культуру поведінки»;
  • «Про дружбу та товаришів»;
  • «Про книги, які ти прочитав»;
  • «Культура поведінки – основа життя у суспільстві»;
  • «Як вивчити свій характер».

 

 

14

Провести мозкову атаку «Твоя самодисципліна, воля, саморозвиток».

 

 

15

Провести тренінг «Твоє життя – твій вибір», «Знаємо та реалізуємо свої права».

 

 

16

Провести бесіду з учнями про запобігання підліткової жорстокості.

 

 

17

Провести бесіду з батьками учнів на тему «Правова відповідальність неповнолітніх».

 

 

 

Додаток № 47

Технологічні аспекти організації здоров’я-спрямованої діяльності школи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 48

Плани проведення тижнів «За здоровий спосіб життя»

(Витяг із графіка проведення виховних заходів у школі»

Місячник “Увага! Діти – на дорозі!”

Тиждень фізичного виховання і спорту (02.09.-04.09)

№ п\п

Зміст заходів

Дата

Клас

Відповідальний за проведення

1

Загальношкільна лінійка. Зустріч із працівниками ДАІ. (Інформація на перервах).

02.09

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Єдиний урок.

02.09

1-11

Класні керівники.

3

Класні учнівські збори.

02.09-04.09

1-11

Класні керівники.

4

Дні толерантності у школі.

02.09-04.09

1-11

Педагогічний колектив школи.

5

Випуск загальношкільної газети «Ми за здоровий спосіб життя».

04.09

1-4

Педагог-організатор.

6

Шкільна біржа інтересів “Мої плани на навчальний рік”.

02.09-04.09

1-11

Класні керівники.

7

Дні друзів “Від серця до серця”.

01.09-04.09

6-11

Класні керівники.

8

Відзначення Дня фізичної культури і виховання. Проведення олімпійського уроку та Малих олімпійських ігор. (Квест із дотриманням карантинних вимог).

04.09

1-11

Класні керівники.

Педагог-організатор.

Вчитель фізичної культури.

9

Тематичні класні години, години довіри, класні учнівські збори.

02.09-04.09

1-11

Класні керівники.

10

Виставка фотографій «Я і мій вид спорту».

04.09

1-11

Класні керівники.

Педагог-організатор.

11

Година правового інформування.

04.09

1-11

Класні керівники.

12

Тематична година інформування «Історія олімпійських ігор».

04.09

1-11

Класні керівники.

Тиждень здоров’я “Абетка здоров’я” (16.11 – 20.11)

№ п/п

Зміст виховних заходів

Дати

Класи

Відповідальний за проведення

1.

Загальношкільна лінійка “Ні – шкідливим звичкам”. (Інформація на перервах).

16.11

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Виставка малюнків “Якщо хочеш бути здоровим – загартовуйся”.

16.11-20.11

2-6

Педагог-організатор.

3

Тематичні класні години, години довіри, учнівські збори.

16.11-20.11

1-11

Класні керівники

4

Анкетування “Що вам відомо про шкідливі звички”.

16.11-20.11

7-11

Медична сестра.

5

Диспут “У житті немає глухих кутів”. (По класах).

20.11

8-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

Педагог-організатор.

6

Навчання представників президента.

20.11

9-11

Педагог-організатор.

7

Написання попереджувальних диктантів “Профілактика інфекційних захворювань”, “Грип – небезпечне захворювання”.

16.11-20.11

2-11

Класні керівники.

8

Організація рейду санпосту класу.

16.11-20.11

1-11

Класні керівники.

Шкільна медична сестра.

9

Тематична година інформування “Знати, щоб жити”.

20.11

1-11

Класні керівники.

10

Година правового інформування.

19.11

1-11

Класні керівники.

 

Додаток 49

Місячник боротьби зі СНІДом

Тиждень “Обираємо здоров’я”(30.11 –04.12)

№ з\п

Зміст виховних заходів

Дати

Клас

Відповідальний за

проведення

1

Загальношкільна лінійка. (Інформація на перервах).

30.11

1-11

Заступник директора з навчально-виховної

 Роботи.

2

Написання попереджувальних диктантів “СНІД – хвороба людства”.

30.11 - 04.12

2-11

Класні керівники.

3

Випуск санбюлетня “Молодь – обирає здоров’я”.

30.11 - 04.12

1-11

Медична сестра.

4

Виставка літератури “Ні! Шкідливим звичкам”.

30.11 - 04.12

1-11

Медична сестра.

5

Тематична година інформування “Екологія душі”, “Продукти харчування: наші друзі й вороги”, “Переможемо всі хвороби”.

04.12

1-11

Класні керівники.

Педагог-організатор.

6

Анкетування “Що я маю знати, щоб зберегти своє здоров’я”.

30.11 - 04.12

6-11

Практичний психолог.

7

Тематичні класні години, години довіри, учнівські збори.

30.11 - 04.12

1-11

Медична сестра.

Класні керівники.

8

Конкурс плакатів “Що врятує світ?”.

30.11 - 04.12

8-11

Класні керівники.

Педагог-організатор.

9

Година правового інформування.

03.12

1-11

Класні керівники.

Ціннісне ставлення до себе

Тиждень попередження шкідливих звичок (14.12 – 18.12)

 

№ п\п

Зміст виховнох заходів

Дати

Клас

Відповідальний за проведення

1

Загальношкільна лінійка. Віртуальний експрес інформація “Щоб бути здоровим потрібно ...”.  (Інформація на перервах).

14.12

1-11

Заступник директора з навчально-виховної роботи.

2

Тематична виставка літератури “Все про здоровий спосіб життя”.

14.12-18.12

1-11

Шкільний бібліотекар.

3

Написання диктантів по попередженню шкідливих звичок.

14.12-18.12

2-11

Класні керівники.

4

Тематичні класні години, години довіри, учнівські збори.

14.12-18.12

1-11

Класні керівники.

5

Засідання ради співуправління.

17.12

 

Педагог-організатор.

6

Тематична година інформування.

18.12

1-11

Педагог-організатор.

Класні керівники.

7

Виставка малюнків-реклам “Небезпека від шкідливих звичок”.

17.12

2-6

Педагог-організатор.

8

Година правового інформування.

16.12

9-11

Класні кнрівники.

9

Навчання представників президента.

18.12

5-11

Педагог-організатор.

 

Додаток 50

ЗГОДА НА УЧАСТЬ У ПРОЦЕДУРІ МЕДІАЦІЇ

Медіація є добровільним і конфіденційним процесом, в якому нейтральна третя особа (медіатор) допомагає сторонам знайти взаємоприйнятний варіант вирішення ситуації, що склалася.

Під час проведення процедури медіації усі сторони повинні пам’ятати про певні правила та обв’язки, яких необхідно дотримуватися – основні принципи медіації:

  • Добровільність
  • Розподіл відповідальності
  • Конфіденційність

Медіатори зобов’язуються зберігати нейтральність та безпристрасність по відношенню до сторін. Медіатори однаково допомагають учасникам знайти найкращий варіант розв’язання конфліктної ситуації.

Правила поведінки під час медіації:

  1. Не перебивати один одного.
  2. Не ображати один одного.
  3. Не завдавати фізичного болю один одному.
  4. Уважно вислуховувати один одного.
  5. Дотримуватись принципів медіації.

Ми,_________________________________________________________________________ та __________________________________________________________________, підписанням цього документу засвідчуємо ознайомленість з правилами та принципами медіації, а також гарантуємо їх дотримання. Ми спільно беремо на себе відповідальність за прийняття рішення та його виконання.

Дата                                                                                                  Підписи

Додаток 51

УГОДА СТОРІН

Угода між  __________________________та __________________________

 

Ми приймали участь у медіаційній зустрічі і добровільно домовились про таке:

1.________________________________________________________________ 

2.________________________________________________________________ 

3.________________________________________________________________

Ми вважаємо цю угоду справедливою і погоджуємося виконувати її.

Підпис: _______________________________________________________________

Підпис: _______________________________________________________________

Дата:

Додаток 52

ФОРМА ЗВІТУ МЕДІАТОРА

Дата: ________________

Медіатори: ______________________ ______________________________

Учні, втягнуті в конфлікт:

Учень А:_____________________________ Клас: ______________________

Учень Б:_____________________________ Клас:

Типи конфліктів:

Бійка   Між друзями  Глузування/дратування

 

Ображання  Погрози   Через власність

Інше __________________________________________________________________

Конфлікт вирішено: Так  Ні

Учень А погодився __________________________________________________________________

Учень Б погодився __________________________________________________________________

 Підпис учня А____________________________________________________

 Підпис учня Б____________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
3953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку