Опорна картка знань "Задачі на рух"

Про матеріал
Опорні картки знань - це зручний інструмент для відображення процесу мислення і структуризації інформації у візуальній формі. Ці схематично подані навчальні матеріали ідеально підходять для використання в школах. Можливості опорних карт знань дозволяють поліпшити пам'ять, нагадати правила, алгоритми тощо. Для створення опорної картки знань використано сервіс Canva, унікальний інструмент для візуалізації інформації; додано посилання на навчальне відео та для практичного відпрацювання пропонованої теми надано посилання на тренувальну вправу (активні посилання).
Перегляд файлу

ЗАДАЧІ НА РУХ

                                                                                                                                      Переглянь!                          Потренуйся!

Зм ну          положення        т ла      у       простор


називають рухом.

Рух т ла характеризується швидк стю т ла, часом руху  в дстанню, яку проходить т ло.

imageВ дстань показує, як зм стилося положення т ла в дносно свого початкового положення. Час руху — це пром жок часу, протягом якого т ло зм нювало своє положення. Швидк сть — це в дстань, пройдена т лом за одиницю часу. Загальн правила розв'язання таких задач можна записати формулами:

             S=Vt        V=S:t              t=S:V

S − в дстань, V− швидк сть, t − час.

Задача 1. З станц ї вийшов електропоїзд з швидк стю 60км/год. Через 3 години з т єї самої станц ї в тому самому напрям вийшов другий електропоїзд. З якою швидк стю          мав     їхати    другий електропоїзд, щоб наздогнати перший за 6 год?

Розв'язання.

1)                  3 + 6 = 9 (год) був у дороз перший електропоїзд;

2)                  60 * 9 = 540 (км) проїхав перший електропоїзд до м сця зустр ч ; 3) 540 : 6 = 90 (км/год) – швидк сть другого електропоїзда.

Величина, що показує, на ск льки зменшується в дстань м ж т лами за одиницю часу, називається швидкост їхнього зближення.

Швидк сть зближення дор внює сум швидкостей т л як зближуються. Величина, що показує, на ск льки зб льшується в дстань м ж т лами за одиницю часу, називається швидкост їхнього в ддалення.

Швидк сть в ддалення дор внює сум швидкостей т л як в ддаляються. Щоб знайти швидк сть, з якою перше т ло буде наздоганяти, потр бно знайти р зницю швидкостей.

Задача 2. З двох м ст назустр ч один одному виїхали два вершники. Швидк сть одного – 10,4 км/год, а швидк сть другого – 11, 8 км/год. Через ск льки годин вони зустр нуться, якщо в дстань м ж м стами 77,7 км.

Розв’язання

1)   10, 4+ 11,8 = 22,2 (км/год) швидк сть зближення;

2)   77,7:22,2 = 3,5 (год) час зустр ч .

В дпов дь: 3,5 год

Задача 3. В дстань м ж пристанями 180 км. За який час катер пройде цю в дстань туди й назад, якщо швидк сть катера 15 км/год, швидк сть теч ї – 3 км/ год?

Розв'язання.

1)    15+3=18(км/год)  швидк сть за теч єю

2)    180:18=10(год)  час руху за теч єю

3)    15-3=12(км/год) швидк сть проти теч ї

4)    180:12=15(год)  час руху проти теч ї

5)    10+15=25(год)

В дпов дь:  25 год .


В дпов дь: 90 км/год

Рух т ла у рухомому середовищ (по р чц або у пов тр ) має свої особливост . Швидк сть руху катера за теч єю  рух л така з попутним в тром дор внює сум швидкост т ла  швидкост рухомого середовища.

Швидк сть руху катера проти теч ї  рух л така при зустр чному в тр дор внює р зниц швидкост т ла  швидкост рухомого середовища.

pdf
Додано
13 червня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку