Опрацювання даних як інформаційний процес. Кодування та декодування повідомлень

Про матеріал
У сучасному суспільстві чимало професій пов'язано з опрацюванням певних даних, поданих. Опрацьовувати дані можна з використанням різноманітних пристроїв, у тому числі з використанням комп'ютера. Для цього потрібно подати дані у вигляді, придатному для опрацювання пристроями комп'ютера, та визначити правила, за якими повинно відбуватися опрацювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опрацювання даних як інформаційний процес. Кодування та декодування повідомлень. Урок 1

Номер слайду 2

З а п и т а н н я. Які інформаційні процеси ви знаєте? У чому сутність процесу опрацювання повідомлень?Які існують способи подання повідомлень?Що таке дані? Наведіть приклади даних.1. Які інформаційні процеси ви знаєте? У чому сутність процесу опрацювання повідомлень?Розділ 1 § 1

Номер слайду 3

Опрацювання даних як інформаційний процес. Розділ 1 § 1 У сучасному суспільстві чимало професій пов'язано з опрацюванням певних даних, поданих. Способи подання повідомлень. Комбінований. Текстовий. Умовні жести та сигнали. Графічний. Звуковий

Номер слайду 4

Опрацювання даних як інформаційний процес. Розділ 1 § 1 Бухгалтери здійснюють нарахування заробітної платні, спираючись на дані про обсяги виконаних робіт. Лікарі ставлять діагноз пацієнтам на основі результатів різних аналізів

Номер слайду 5

Опрацювання даних як інформаційний процес. Розділ 1 § 1 Синоптики складають прогноз погоди, аналізуючи дані про рух повітряних мас. Астрономи розраховують траєкторії руху космічних об'єктів за даними про їх розташування.

Номер слайду 6

Опрацювання даних як інформаційний процес. Розділ 1 § 1 Так, якщо ми розв'язуємо математичну задачу, то з наявних (початкових, вхідних) даних умови задачі ми отримуємо нові (вихідні) дані – розв'язок задачі. Під час визначення переможців у чемпіонаті з футболу опрацювання даних полягає в розміщенні команд у списку відповідно до зіграних ігор від найменшого до найбільшого значення забитих голів.

Номер слайду 7

Опрацювання даних як інформаційний процес. Розділ 1 § 1 Під час побудови діаграми в табличному процесорі з наявних числових даних утворюються нові дані, подані графічним способом. Опрацьовувати дані можна з використанням різноманітних пристроїв, у тому числі з використанням комп'ютера. Для цього потрібно подати дані у вигляді, придатному для опрацювання пристроями комп'ютера, та визначити правила, за якими повинно відбуватися опрацювання.

Номер слайду 8

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 З метою зберігання, передавання, опрацювання, захисту повідомлень часто змінюють спосіб їх подання.Інформаційні процеси. Подання. Захист. Збирання. Зберігання. Обробка. Пошук. Передавання

Номер слайду 9

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Усні повідомлення записують на папері, замінюючи звуки людської мови літерами алфавіту. При цьому виконується збереження повідомлень.

Номер слайду 10

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Під час розмови по телефону звуки перетворюються на електричні сигнали. Це робить можливим передавання повідомлень на великі відстані. Розв'язуючи задачу на уроці математики, слова, що позначають числа, записують цифрами, а математичні операції – спеціальними знаками. Це спрощує виконання операцій з опрацювання повідомлень.

Номер слайду 11

Кодування повідомлень. Для захисту змісту повідомлень від сторонніх осіб проводять шифрування, замінюючи літери в тексті повідомлення іншими літерами, числами або умовними позначеннями. Розділ 1 § 1

Номер слайду 12

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Процес заміни однієї послідовності сигналів, якою подане повідомлення, іншою послідовністю сигналів називають кодуванням повідомлення. Код (лат. codex - книга) - система умовних знаків, сигналів для передавання, опрацювання та збереження повідомлень.

Номер слайду 13

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Кодування широко використовується в сучасному житті для подання повідомлень у вигляді, що придатний для опрацювання не лише людиною, а й технічними пристроями. Так, відомості про товари кодують з використанням штрих-кодів. Товщина ліній штрих-коду та відстань між ними кодують ті самі відомості. Цей графічний код сприймається спеціальними сканерами та опрацьовується далі з використанням комп'ютера.

Номер слайду 14

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Наприклад, з історії добре відомий шифр, яким користувався для секретного листування зі своїми генералами римський імператор Гай Юлій Цезар (100-44 pp. до н. є.)- Правила кодування полягають у тому, що кожна літера в тексті повідомлення замінюється іншою, що міститься в алфавіті на відстані кількох позицій від заданої літери.

Номер слайду 15

Кодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Процес отримання початкового повідомлення із закодованого називають декодуванням повідомлення.

Номер слайду 16

Декодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Декодування повідомлень відбувається, коли ми читаємо вголос надрукований текст, виконуємо музичний твір по нотах, розшифровуємо повідомлення, визначаємо за штрих-кодом країну, в якій виготовлено товар, тощо.

Номер слайду 17

Декодування повідомлень. Розділ 1 § 1 Кодування та декодування повідомлень є прикладами процесів опрацювання даних.

Номер слайду 18

Працюємо за комп’ютером. Розділ 1 § 1

pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку