Орхідеї. Презентація

Про матеріал
Проєктна робота для участі у конкурсі. Важливо, щоб діти мали бажання спостерігати, досліджувати, узагальнювати. Орхідея - квітка, що поселилася у багатьох квартирах на підвіконні.Але не всі дослідили та знають про цю квітку. Учениця мала бажання виконати дослідну роботу та мала відзнаку, презентувавши її.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчально–дослідницька робота учениці 4 –Б класу НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів№19- ДНЗ «Лісова казка» м. Олександрія Танковської Анни Орхідеї. Догляд, пересадка та розмноження в домашніх умовах. Керівник: Власенко Людмила Іванівна

Номер слайду 2

Зміст роботи. Актуальність: Орхідея – незвичайна квітка. Звідки вона з’явилася у наших будинках? Наскільки ця квітка потребує до себе уваги, щоб рости в наших умовах? Мета дослідження: Розкрити незвичайність орхідеї як квітки з точки зору походження, будови, умов росту та застосування. Ознайомитися з правилами догляду, пересадки та розмноження кімнатних орхідей.

Номер слайду 3

Завдання Дізнатися історію, легенди та міфи про орхідеї. Виявити біологічні особливості орхідей. Ознайомитися з різними видами орхідей. Ознайомитися з умовами їх догляду, пересадки та розмноження кімнатних орхідей в домашніх умовах. Навчитися самостійно доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідеї вдома. Зробити фото-буклет «Мої любимі орхідеї». Заключна частина.

Номер слайду 4

Гіпотеза дослідження Чи можливо в домашніх умовах виростити незвичайно красиву й ніжну квітку тропічних джунглів. Об’єкт дослідження: орхідеї

Номер слайду 5

З чого все почалося В нашому будинку улюбленими квітам є орхідеї. Вони прикрашають нашу оселю, розміщуються на підлозі та підвіконні. Моїй мамі, сестрі та мені ці квіти дуже подобаються! Я вирішила більше дізнатися про квітку орхідею: про її історію походження, міфі та легенди про орхідею. Виявити біологічні властивості орхідеї, ознайомитися з різними її видами. Ознайомитися та навчитися самостійно доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідею вдома.

Номер слайду 6

І. Легенди та міфи про орхідеї Перечитавши міфи та легенди про походження орхідей, я прийшла до певного висновку: Сімейство природних орхідей налічує близько 25 000 видів і близько 100 000 штучно виведених гібридних примірників. Сама перша легенда про красиву, ніжну квіту зародилася ще в давні часи. Кажуть, що легенда про орхідею прийшла нам з Нової Зеландії. За легендами квітку орхідеї приносили в жертву задля того, щоб на землю пішов дощ та спас людей від голоду.Інша легенда розповідає про появу квітки орхідеї з веселки, яка розсипала свої шматочки на землю, де і з’явилися різнокольорові квіти орхідеї. Значна кількість легенд про орхідею пов’язана з коханням. Мабуть тому цю квітку часто дарують в знак любові.

Номер слайду 7

ІІ. Значення слова «орхідея» та батьківщина походження квітки ОРХІДЕ́Я - південна трав’яниста рослина родини зозулинцевих з запашними квітками різного кольору і вигадливої форми.    За різноманітністю форм і забарвленням вона займає одно з перших місць у рослинному царстві.   З’явилася в Х столітті, її батьківщина - Китай. Грецький філософ Теофраст у манускрипті «Дослідження рослин» описав групу рослин, які назвав орхідеями. Ім'я «орхіс» (лат. orchis), що означає «яєчка», за схожістю парних потовщених кореневих бульб на сім'яники тварин, які є в європейського зозулиця. У 1731 році в Європі розквітла перша тропічна орхідея, привезена з Багамських островів якимось місіонером. Належну увагу привернули і дикі квіти орхідея, що вразили ботаніків різноманіттям видів і забарвлень. Це і стало початком тріумфальної ходи «епічних» рослин на землі Європи.

Номер слайду 8

ІІІ. Біологічні особливості орхідеї Орхідеї становлять одну з найцікавіших і найпоширених колекцій рослинного світу. Переважна кількість орхідей – епіфіти. Епіфіти – рослини, що живуть на інших рослинах. В основному на гілках і стовбурах (іноді і на листі). Зовнішній вид орхідей надзвичайно різноманітний. Групи орхідей: моноподіальні рослин (у рослин цієї групи верхівкова брунька зберігається протягом усього життя ),симподіальні рослини (у них верхівкова брунька відмирає або дає початок генеративному побіжу ). Листя орхідей прості, цільно–крої. Коріння орхідей придаткові (виникають на стеблі). У деяких рослин корені утворюють густу “щітку”, яка служить для накопичення листового опаду та інших органічних залишків, що використовуються в якості поживних речовин. У ряду рослин корені містять хлорофіл і здатні до фотосинтезу.

Номер слайду 9

ІV. Види орхідей Неповторні орхідеї недарма вважаються символом тропіків, адже вони такі ж яскраві і різноманітні, як вся природа екваторіальних регіонів планети. Фото орхідей, назви і види заворожують, а у квіткарів всіх країн викликають непереборне бажання дістати в свою колекцію ці напрочуд яскраві квіти. Сімейство поєднує зовсім різні роди і види. Часом буває складно припустити, що трав’яниста рослина заввишки в декілька сантиметрів і непоказними квітками – родич багатометрової ліани з пишними квітами і потужним здерев’янілим стовбуром!

Номер слайду 10

Кімнатні різновиди орхідей Вони вражають буйством фарб і неймовірною декоративністю цвітіння. І це не випадково. Потрапивши в поле зору ботаніків і фахівців по селекції, орхідея виявила цікаву особливість. Виявилося, що рослини, що відносяться до різних родів і видів, чудово схрещуються, даючи унікальні по красі і оригінальності гібриди. Вони стали основоположниками сучасних колекцій.2. Орхідеї дендробіум 3. Орхідея лудизия 1. Орхідея фаленопсис 4. Орхідея цимбідіум 5. Орхідея мільтонія

Номер слайду 11

Кімнатні різновиди орхідей6. Орхідея камбрія 7. Орхідея дракула8. Орхідея каттлея9. Орхідея ванда Рослини, що відносяться до різних родів і видів, чудово схрещуються, даючи унікальні по красі і оригінальності гібриди. Вони стали основоположниками сучасних колекцій.

Номер слайду 12

V. Ознайомитися з умовами догляду, пересадки та розмноження кімнатних орхідей в домашніх умовах. Заводячи орхідеї, завжди необхідно враховувати, в яких умовах вони зростають, а також, якщо це гібрид або сорт, а не природний вигляд, то від яких батьків отримано. На сьогоднішній день відомо близько 35 тисяч видів орхідей і майже стільки ж штучно виведених гібридів, тому є над чим поміркувати.поливати орхідею потрібно тонкою поливальничкою, щоб лише змочити підсохлу поверхню субстрату. Воду беруть кип’ячену, а краще дистильовану; при пересадці рослини горщики заповнюються дренажем, зверху прикрити невеликим шаром кори, опустити коріння пересаджуваної орхідеї в горщик. Потім насипати субстраті; освітлення орхідеї – важлива складова догляду за квіткою. Щоб мати гарну, квітучу орхідею вдома, потрібно дотримуватися певних важливих правил догляду:

Номер слайду 13

VІ. Вчуся доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідеї вдома Виявилося, що орхідея досить примхлива і ніжна квітка, що вимагає створення певних умов. Проте, догляд за орхідеями вдома не складе для мене особливих труднощів. Я вже точно знати, що, коли і як треба правильно робити, щоб орхідея добре росла, цвіла та навчуся сама розмножити її в домашніх умовах.1. Догляд за орхідеями Всі орхідеї потребують індивідуальних кліматичних умов. Тому дуже важливо знати назву виду, до якого належить екземпляр. Для того, щоб рослині було комфортно в квартирі ми зробили максимально природне середовище. 1.2. Освітлення. Один з основних факторів при догляді за орхідеєю – це освітлення. Саме від нього здебільшого залежить: чи буде радувати своїми квітками ця дивовижна рослина. Тому для орхідей забезпечили розсіяне, досить інтенсивне освітлення, уникнення прямих сонячних променів. Орхідея у нас знаходиться на південному вікні, в літній період його затінюємо. Інакше рослина просто «згорить».

Номер слайду 14

VІ. Вчуся доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідеї вдома 2. Пересаджування орхідей. Щоб пересадити орхідею потрібно переконатися в необхідності. Намагаючись уникнути або мінімізувати пошкодження кореневої системи, пересаджування замінюю також оновленням ґрунту або перевалкою в ємність більшого розміру. В основному зміна горщика потрібна кожні наступні 2-3 роки. Його розмір повинен бути на одиницю-дві більше від попереднього, а дно вкрите великими отворами, для забезпечення безперешкодного відтоку зайвої рідини. Використовую горщики з прозорої пластмаси, а також спеціалізований ґрунт, який забезпечує хорошу повітропроникність до коріння. До його складу входять кора дерев, сфагнум, вугілля, торф і деякі інші складові.

Номер слайду 15

VІ. Вчуся доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідеї вдома Скористувавшись набутими знаннями мені було не складно самостійно розмножити орхідею. Тепер я вмію доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідеї вдома.3. Догляд після розділення кореневища. Забезпечую новим рослинам необхідний догляд. Обприскую їх щодня, ставлю для поливу раз на тиждень.

Номер слайду 16

VІ. Вчуся доглядати, пересаджувати та розмножувати орхідеї вдома 1.3. Вологість повітря. Важливим чинником є вологість повітря. Оптимальною вважається волога 70-75%, тому в період опалювального сезону або спекотного літнього сонця дбаємо про додаткове зволоження. А саме: горщик поставимо на посипане керамзитом блюдце з водою. Проводжу обприскування, його потрібно проводити з тильного боку листка, уникаючи попадання на квітки і всередину розетки. Дуже важливо, щоб орхідея перебувала в провітрюваному приміщенні, а не на протязі.1.4. Температурний режим. Температурний режим, в якому містяться орхідеї, умовно їх поділяють на так звані три кліматичні групи: теплолюбні (+18-26°C), помірні (+13-18°C) і любителі прохолодних (+8-18°C) температур. Намагаюся підтримувати різниці нічних і денних температур, щоб сприяє появі нових квітконосів.

Номер слайду 17

VІІ. Фото-буклет «Мої любимі орхідеї»Незвичайні орхідеї

Номер слайду 18

VІІІ. Заключна частина Скористувавшись інформацією з електронних джерел та книжок, я дізналася, що про орхідеї існує достатньо міфів та легенди. Цікавим було знати про появу орхідеї, що її батьківщина – Китай. Що завезення квітів орхідеї в Європі стало предметом інтересу заможних на той час колекціонерів. Ніколи собі не уявляла, що така чарівна квітка - епіфіт – рослина, що живе на інших рослинах. Види орхідей запам’ятати не можливо, але пізнати серед інших тепер я точно зможу. Моє припущення, про можливість виростити квітку орхідею в домашніх умовах ствердилося. Я сама це зуміла зробити.

Номер слайду 19

Продовження слідує Наступне дослідження бажаю присвятити вивченню орхідей, що занесені до Червоної книги. Я дізналася, що на Прикарпатті росте орхідея, яка занесена до Червоної книги. ”Зозулинець салеповий ( Orchis morio) родина орхідні. Це і стане початком моїх наступних досліджень.

pptx
Додано
25 травня 2022
Переглядів
3910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку