ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇБЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Про матеріал
Презентації розроблено до підручника Захист Вітчизни : (рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. загальн. серед. освіти / М. Р. Гнатюк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇБЕЗПЕКИ УКРАЇНИПрезентації розроблено до підручника Захист Вітчизни : (рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. загальн. серед. освіти / М. Р. Гнатюк.

Номер слайду 2

можно купить ЗМІСТ

Номер слайду 3

можно купить Загальне прагнення держав до збереження миру і правопорядку сприяло створенню системи колективної безпеки, оскільки жодна держава самостійно не має змоги вирішити це глобальне завдання. СИСТЕМА СВІТОВОЇ КОЛЕКТИВНОЇ БЕЗПЕКИСвітова (міжнародна) безпека – такий стан міжнародних відносин, за якого створюються умови, необхідні для існування та функціонування держав, забезпечення їхнього повного суверенітету, політичної та економічної незалежності, рівноправних відносин з іншими країнами. Тобто світова безпека – це стан міжнародних відносин, за якого їх суб’єктам (державам) не загрожує небезпека війни або інше посягання ззовні на суверенне існування і незалежний розвиток.

Номер слайду 4

можно купить Функціонування системи колективної безпеки проявляється в системі дій, установленій Статутом Організації Об’єднаних Націй (ООН), що спільно застосовуються державами з метою підтримання міжнародного миру і безпеки, запобігання актам агресії та придушення їх. ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ – СКЛАДОВА ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІСистема колективної безпеки – це сукупність міждержавних організацій, міжнародних договорів та угод, колективних органів і сил, створена зусиллями кількох держав або всієї світової спільноти для запобігання різного роду загрозам (економічним, військовим, екологічним та ін.) існуванню і розвитку людської цивілізації на регіональному або глобальному рівні або нейтралізації їх.

Номер слайду 5

можно купить ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ – СКЛАДОВА ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІСистема колективних заходів, закріплена в Статуті ООН, охоплює:

Номер слайду 6

можно купить ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ – СКЛАДОВА ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІУ міжнародному праві розрізняють дві види системи колективної безпеки: універсальну та регіональні. Універсальна система колективної безпеки заснована на нормах Статуту ООН і передбачає дії держав-членів ООН відповідно до рішень цієї організації.

Номер слайду 7

можно купить Підтримання міжнародного миру й безпеки здійснюється Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки ООН. Можливість створення та діяльності цих систем закріплена в розділі VIII Статуту ООН «Регіональні угоди». Ефективні регіональні системи колективної безпеки вимагають участі в них усіх держав певного регіону, незалежно від їхнього суспільного й державного ладу. Вони мають таку саму мету, що й універсальна система колективної безпеки, – підтримання міжнародного миру і безпеки. Разом з тим сфера їх дії обмежена порівняно з універсальною системою колективної безпеки. По-перше, регіональні організації не мають права ухвалювати будь-які рішення з питань, що зачіпають інтереси всіх держав світу або інтереси держав, що належать до інших або декількох регіонів; по-друге, учасники регіональної угоди вправі розв’язувати тільки такі питання, які стосуються регіональних дій, зачіпають інтереси держав відповідної групи. ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ – СКЛАДОВА ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІ

Номер слайду 8

можно купить До компетенції регіональних організацій належить насамперед забезпечення мирного розв’язання спорів між їхніми членами. Рада Безпеки ООН може використовувати регіональні організації для здійснення під своїм керівництвом примусових заходів. Самі ж регіональні організації не вповноважені вживати ніяких примусових заходів без дозволу Ради Безпеки. Регіональні організації мають право застосовувати примусові заходи тільки для відбиття вже вчиненого нападу на одного з учасників регіональної системи колективної безпеки. Нині існує декілька регіональних систем колективної безпеки. Основними серед них є: Певні заходи колективної безпеки розроблені в рамках Організації африканської єдності (ОАЄ) і Ліги арабських держав (ЛАД). Підготовка до захисту Вітчизни – обов’язок кожного громадянина. Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ)Організація Північноатлантичного договору (НАТО)Система колективної безпеки СНДОб’єднання американських держав (ОАД)

Номер слайду 9

можно купить Закон України «Про національну безпеку України» визначає, що державна політика у сферах національної безпеки і оборони спрямована на захист інтересів та цінностей таких суб’єктів та утворень: ПОНЯТТЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ. СИСТЕМА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИНаціональна безпека України – це захищеність державного суверенітету, територіальної цілісності, демократичного конституційного ладу та інших національних інтересів України від реальних та потенційних загроз.

Номер слайду 10

можно купить Реалізує політику захисту національних інтересів сектор безпеки і оборони (СБО). До його складу входять: Підготовка до захисту Вітчизни – обов’язок кожного громадянина

Номер слайду 11

можно купить Правовою основою забезпечення національної безпеки громадянами нашої держави є Конституція України та закони України. У ч. 1 ст. 17 Конституції України проголошується, що захист суверенітету й територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Крім цього, як уже зазначалося вище, у Конституції України закріплено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Підготовка до захисту Вітчизни – обов’язок кожного громадянина

Номер слайду 12

можно купить Система національної безпеки України (СНБУ) – сукупність окремих відносно самостійних і взаємопов’язаних та відокремлених елементів, що утворюють певну цілісність, яка забезпечує розвиток та захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави від внутрішніх і зовнішніх загроз. Підготовка до захисту Вітчизни – обов’язок кожного громадянина

Номер слайду 13

можно купить У центрі системи національної безпеки України – життєво важливі інтереси людини, суспільства і держави. Для захисту національних інтересів України від наявних та потенційних загроз функціонує СБО. СЕКТОР БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИСБО – система органів державної влади, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, сил цивільного захисту, оборонно-промислового комплексу України, діяльність яких перебуває під демократичним цивільним контролем і відповідно до Конституції та законів України за функціональним призначенням спрямована на захист національних інтересів України від загроз, а також громадяни та громадські об’єднання, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки України.

Номер слайду 14

можно купить СБО України, таким чином, складається з чотирьох взаємопов’язаних складових: СЕКТОР БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

Номер слайду 15

можно купить До складу СБО входять: Міністерство оборони України, Збройні Сили України, Державна спеціальна служба транспорту, Міністерство внутрішніх справ України, Національна гвардія України,Національна поліція України,

Номер слайду 16

можно купить СЕКТОР БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИДержавна прикордонна служба України, Державна міграційна служба України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Служба безпеки України, Управління державної охорони України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Апарат Ради національної безпеки і оборони України, розвідувальні органи України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної військово-промислової політики та реалізує її.

Номер слайду 17

можно купить Очолює СБО Президент України. Він здійснює керівництво у сферах національної безпеки і оборони відповідно до Конституції України, а координацію у цих сферах здійснює Рада національної безпеки і оборони України (РНБО). СБО підлягає демократичному цивільному контролю. СЕКТОР БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИДемократичний цивільний контроль (ДЦК) – комплекс здійснюваних відповідно до Конституції і законів України правових, організаційних, інформаційних, кадрових та інших заходів для забезпечення верховенства права, законності, підзвітності, прозорості органів СБО та інших органів, діяльність яких пов’язана з обмеженням у визначених законом випадках прав і свобод людини, сприяння їх ефективній діяльності й виконанню покладених на них функцій, зміцненню національної безпеки України.

Номер слайду 18

можно купить Система ДЦК складається з контролю, що здійснюється: СЕКТОР БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИПрезидентом України;Верховною Радою України; РНБО;Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;судами; громадськістю

Номер слайду 19

можно купить Предметом ДЦК є: СЕКТОР БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

Номер слайду 20

можно купить Національні інтереси не тотожні інтересам націй, оскільки перші об’єднують інтереси всіх людей, що проживають у певній державі, незалежно від національної належності, а другі – лише інтереси окремої нації. Означення поняття «національні інтереси України» наведене в Законі України «Про національну безпеку України». НАЦІОНАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ УКРАЇНИТА ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІНаціональні інтереси України – життєво важливі інтереси людини, суспільства і держави, реалізація яких забезпечує державний суверенітет України, її прогресивний демократичний розвиток, а також безпечні умови життєдіяльності і добробут її громадян.

Номер слайду 21

можно купить За ступенем важливості національні інтереси науковці поділяють на:

Номер слайду 22

можно купить Загрози національній безпеці України та відповідні пріоритети державної політики у сферах національної безпеки і оборони визначаються у Стратегії національної безпеки України, Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії кібербезпеки України, інших документах з питань національної безпеки і оборони, які схвалюються Радою національної безпеки і оборони України і затверджуються указами Президента України. НАЦІОНАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ УКРАЇНИТА ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІЗагрози національній безпеці України – явища, тенденції і чинники, що унеможливлюють чи ускладнюють або можуть унеможливити чи ускладнити реалізацію національних інтересів та збереження національних цінностей України.

Номер слайду 23

можно купить Доктринальні питання в Україні знаходять своє відображення в різних документах: Конституції України, Законах України («Про національну безпеку України», «Про оборону України», «Про військовий обов’язок і військову службу»), Стратегії національної безпеки України, міжнародних договорах України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. У нашій державі в систематизованому вигляді чинні доктринальні погляди викладені в документі «Воєнна доктрина України», схваленому рішенням Ради національної без- пеки і оборони України від 02.09.2015 р., яке затверджене Указом Президента України від 24.09.2015 р. № 555/2015. ВОЄННА ДОКТРИНА УКРАЇНИ

Номер слайду 24

можно купить Зокрема, у Воєнній доктрині України: ВОЄННА ДОКТРИНА УКРАЇНИ

Номер слайду 25

можно купить З урахуванням характеру загроз національній безпеці основними завданнями воєнної політики України у Воєнній доктрині, зокрема, визначаються: ВОЄННА ДОКТРИНА УКРАЇНИ

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
1402
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку